Cei 32 de negri mititei ai lui Macovei vin manusa USL

Din cei 32 de dalmatieni pusi de Monica Macovei pe lista neagra a candidatilor care nu se inscriu in criteriile Comisiei de Etica au ramas doar 12 negri mititei. Deocamdata. Pentru restul de 20 inca se negociaza armat.

Andreea Pora 24.10.2012

De același autor

Din cei 32 de dalmatieni pusi de Monica Macovei pe lista neagra a candidatilor care nu se inscriu in criteriile Comisiei de Etica au ramas doar 12 negri mititei. Deocamdata. Pentru restul de 20 inca se negociaza armat. Daca ne raportam la  zecile de corupti, traseisti si mafioti cu state mai vechi sau mai noi de pe lista USL, unde cuvintul integritate e rau famat, s-ar putea spune ca ARD macar s-a straduit si i-a eliminat  pe cei care miroseau cale de-o posta.

Si, totusi, de ce doar 12?  E simplu: pe ceilalti  i-au salvat fie partidul, fie reprezentantii lor in Comisia de Etica. Macovei, desi sefa, n-a avut acolo decit un vot, iar la partid sforile sint trase de cei care le trag de ani de zile. Adica de "grei".  Asa se face ca Udrea, Anastase, Oltean au fost spalati de pacate, spre satisfactia USL si paguba PDL. Caci, nu-i asa, ce "pleasca" mai mare pentru turma de uselisti pe care daca o iei la puricat cu greu gasesti vreun integru get-beget, condusa de dalmatianul sef, plagiatorul Ponta, sa poata sa agate iarasi antenele lui Felix in fustele doamnelor Udrea si Anastase sau sa disece broastele lui Oltean? E un risc pe care PDL l-a asumat trecind peste capul lui Macovei. Pentru ca a trecut, iar prietenii Elenei Udrea degeaba incearca sa rescrie istoria la comanda.

Comisia de etica a fost formata din urmatorii domni si doamne: Teodor Stolojan- PDL, Despina Munteanu- Forta Civica, Ioan Greceanu- Noua Republica si Mihaela Vasilati- vicepresedinte PNTCD, plus Monica Macovei. In cazurile Udrea, Oltean si Anastase in Comisie votul a fost de 3 la 2. Adica, Stolojan, Munteanu si Vasilati au votat pentru pastrarea pe liste a celor doua pretioase doamne si a inegalabilului Oltean, partidul facind restul:  i-a pitit in colegii eligibile.  Pe Cristian Radulescu, de exemplu, l-a scapat doar partidul. Comisia de etica i-a dat aviz negativ, dar Radulescu a depus contestatie la PDL si s-a rezolvat.

Respinsi de Comisie sint si celebri traseisti William Branza si Viorel Badea. Daca primul se face remarcat prin cantitate- ApR, PSD, PRM, PDL-, al doilea bate recordul la viteza: in 7 mai, dupa motiunea de cenzura prin care a cazut guvernul Ungureanu, anunta ca pleaca la PNL din cauza ca nu mai "poate sa aiba un viitor in politica alaturi de Willian Branza", dar revine in PDL doua luni mai tirziu. Viorel Badea, plasat in locul lui Baconschi (mutat intr-un colegiu din Iasi,) se bucura de sustinerea lui Vasile Blaga, asa incit este previzibil ca nu se va alatura celor 12 negri mititei, urmind sa-si contruiasca pe mai departe  viitorul alaturi de colegul Branza.

Lista celor 12 candidati respinsi definitiv vorbeste de la sine si faptul ca ARD a reusit sa depasesca interesele baronilor locali sau ale maharilor care i-au introdus acolo este un prim semn ca drumul spre asanarea clasei politice de ce are ea mai rau, fie si la nivel micro, nu este chiar imposibil. Lista acopera practic tot spectrul, de la turnatori la Securitate, la mafioti trimisi in judecata, traseisti care au batut toate partidele inventate in Romania si pina la unii pentru care traficul de interese este precum respiratul. Multi, putini, important e ca nu-i vom vedea latindu-se in parlament, facind afaceri si dind legi pentru prosperitatea acestora. Despre cine este vorba? Cristian Poteraş, Aurică Brânduşe, Maria Căbălău, Pompiliu Budulan, Eugen Burcă, Andi Sorin Pandele, Florin Simion, Corina Negrilă, Mihai Rusu, Leonard Rusu, Mihai Cocaină (PNŢCD) şi Ioan Dumitru Puchianu (FC).

Faptele de arme ale celor 12, unii ilustri necunoscuti, te fac sa te gindesti doar la ce-o fi fost in mintea sau buzunarul celor care i-au pus pe lista. Cristian Poteras, fost primar al sectorului 6, e trimis în judecată pentru abuz în serviciu privind retrocedarea ilegală de terenuri, ceea ce nu a impiedicat-o pe Elena Udrea, la acea vreme sefa organizatiei Bucuresti, sa-l sustina pentru o noua candidatura la alegerile locale din iunie, pe care le-a pierdut, asa cum pierdut a fost tot Bucurestiul. Din lista celor 12 atrage atentia avocatul Mihai Cocaina, prieten al sefului PNTCD Aurelian Pavelescu, acuzat de DNA (care l-a si retinut pentru 24 de ore fix cu doua luni in urma), ca a "constituit o grupare infractionala" prin care pagubit functionarii unor agentii bancare cu suma de 5.673.000 euro. Seria dosariabililor continua cu Sorin Pandele, trimis in judecata pentru luare de mita, Corina Negrila (sefa Organizatiei de femei sector 4), acuzata ca a fraudat, cu retete false, Casa Nationala de Sanatate cu vreo 300.000 euro, Mircia Munteanu, fost primar la Deva, trimis si el in judecata,  Marinica Cazacu, implicat in afaceri de contrabanda cu motorina, Doru Razmerita, aflat in legaturi cu puscariabilul Boldea, motiv pentru care a si fost demis de la sefia Inspectoratului Scolar Galati, Petru Movila, cercetat pentru coruptie. Evident, nu puteau lipsi turnatorii la Securitate, precum bacauanul Eugen Burca, traficantii de nepotism, Pompiliu Budulan, care si-a angajat fiica in functia de director la Nuclearelectrica pe cind conducerea chiar el societatea si traseisti ca Dumitru Ioan Puchianu, mutat de la PNL la Forta Civica.

Revenind la demersul in sine, trebuie spus ca fara Macovei acesta ar fi fost imposibil, asa cum imposibila ar fi fost si adoptarea criteriilor de integritate. Ca in sinea lor liderii ARD sint convinsi ca epurarea listelor nu le va folosi la nimic din moment ce marele electorat are o adevarata apetenta pentru corupti si USL da pe dinafara de ei, ca dovada ca au fost si vor fi votati intr-o veselie, asta nu inseamna ca le face rau. In special in fata unui numar restrins de alegatori, acei 10-12% din sondaje care pun pret pe integritate si declara ca n-ar vota candidati corupti, cantonati deocamdata in zona ARD. Altfel spus, prin miscarea de curatire a listelor, atita cita e ea, ARD are sanse mai mari sa-si securizeze electoratul. Nu este insa exclus nici sa rupa ceva din electoratul PNL, a carui becalizare este de neoprit. Chiar daca PNL si-a schimbat dramatic electoratul dupa aliantele cu securistul Voiculescu si PSD-ul condus de un plagiator mitoman care a instrumentat alaturi de Antonescu puciul din aceasta vara, sint convinsa ca exista totusi un procent (nu-l pot aprecia) din acest electorat pentru care infierea unora ca Gigi Becali si Sorin Rosca Stanescu a fost bomboana pe coliva.

Aruncatul cu noroi in capul cuiva, a oricui, care nu renunta la niste principii care stau ca un os de peste in gitul politicienilor, este sportul prreferat al presei-partid. In aceasta logica batjocorirea demersului Monicai Macovei, aruncarea lui in derizoriu, campania axata pe aratarea cu degetul a celor care au supravietuit avizului negativ dat de Comisia de Etica erau previzibile. ARD si-a asumat si acest risc, deloc de neglijat. Dar hai sa fim seriosi, listele USL colcaie de dosariabili si traseisti, sint cele mai infioratoare liste din ultimii 22 de ani, si pur si simplu nu se poate face o comparatie cu acelea ale ARD. La USL nu doar ca nu s-a pus problema aruncarii peste bord a vreunui corupt traditional, dar acestora li s-au mai adaugat multi altii noi, pescuiti din rindul securistilor, al incompatibilor, traficantilor de interese, dosariabililor. Pina si Ludovic Orban admitea ca doar la capitolul traseisti cifra sare de 50. Deci, despre ce vorbim? Nu e bine ca Udrea, Anastase sau Oltean au ramas pe liste, ar fi trebuit trimisi la manastire dupa prejudiciul de imagine pe care l-au adus PDL in ultimii ani, dar a-i pune pe ei in balanta cu fosgaiala de la USL este aberant. Ca o vor face ciracii lui Voiculescu nu am niciun dubiu, asta le este misiunea si pentru asta sint platiti, unii chiar cu posturi de parlamentar. Desi sint convinsa ca electoratul USL nu da doi bani pe integritate, cum nu dau nici Ponta sau Antonescu, asta nu inseamna ca lista dalmatienilor USL nu trebuie facuta publica. Si se va face! Macar si pentru a da ocazia celor dezamagiti de rezultatele Comisiei de Etica, vai, doar 32!,  sa faca o comparatie. Sint vremuri in care doar asa se poate judeca.

P.S. Vad ca a aparut lista oficiala a candidatilor respinsi. Citeste AICI

Din comunicatul Monicai Macovei reiese ca ea a votat impotriva altor 58 de candidati, care insa au trecut de comisie.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22