Cine rămâne în picioare, Ponta sau baronii?

Andreea Pora 08.04.2014

De același autor

Analiza dramoletei cu retragerea, cu Vic­tor Ponta plonjând din politică direct în braţele familiei - unde va putea să-şi lingă până la bătrâneţe rănile lăsate de „abuzuri, persecuţii politice, ca­lom­nii, nedreptăţi, trădări şi dezamăgiri“ şi să mediteze doctoral la tranziţia mi­lenară spre o „ţară eu­ro­pea­nă“ scă­pa­tă de „mas­caţi“ şi de „jur­na­liştii fas­cisto-co­mu­nis­toizi“ (d-le prim-mi­nis­tru, nu ne lăsa mofluzi, spu­ne nume, fă o listă, de­mas­că, risipeşte-ne di­­lemele!) -, înseamnă să cobori în Groapa Ma­ri­a­nelor în căutarea per­so­nalităţilor multiple ale premierului. Una dintre ele a fost rapid scoasă la lumină de famiglia PSD lărgită: Dragnea, An­te­na 3, România TV, de me­nestrelii Ghiţă şi Sultănescu, con­silierul premierului, care au de­crip­tat mesajul pentru naţia fre­mă­tândă: „Pon­ta intră în lupta pentru alegerile pre­zidenţiale“ şi va fi un preşedinte „me­diator, unificator şi cons­ti­tu­ţio­nal“, „ne­supus sistemului“. Uimitor! Fiorul revelaţiei se prelingea din ecrane şi scri­ituri. Doar personaje mai exotice, deşi pesediste şi ele, precum deputatul Cristian Rizea, s-au abătut de la linie: „Ro­mânia va avea primul preşedinte neo­comunist în persoana lui Victor Ponta“. N-are rost să-l con­trazicem. Cum vânzoleala continuă, trebuie să le spunem tuturor acestor răs­tălmaci: staţi calmi, Ponta cel des­coperit de voi la comandă cu plata în avans, Ponta cel mereu preocupat să „schimbe ţara în bine“ vă trage o cacealma.

Celălalt Ponta, durul, ăla care are episoade de arătat pisica şi se joacă cu nervii bieţilor baroni, a dat mesajul doar pentru uz intern, dar în aşa fel încât să-l priceapă şi ultimul penal pus pe revoltă şi trădat. Tâlcul este în două puncte-cheie: referirea la Adrian Năstase şi la „mascaţi“, la care putem adăuga contextul mai general - cam­pania DNA de decimare a baronilor corupţi. Să vedem. PSD intră în alegeri cu 11 dintre cei 22 de şefi de consilii judeţene pe care îi are procopsiţi fie cu dosare la DNA, unele finalizate cu tri­miteri în judecată, fie cu dosare ANI. Mai rău, reţelele de sub baroni scârţâie rău de tot, unele au căzut şi ele în pla­sa procurorilor, cazul Duicu de la Me­hedinţi şi Nicuşor Constantinescu de la Constanţa. Avertismentul lui Dragnea, el însuşi trimis în judecată în dosarul „Fraudă la referendum“, este elocvent pentru starea de spirit din partid: „În­cepem să ne punem întrebarea câți mai rămânem în picioare până la sfâr­șitul anului. De fapt, e singura în­trebare pe care ne-o punem“. Cred şi eu! Fatală întrebare, ingrată situaţie! Presat între ameninţarea baronilor, ca­re nu înţeleg nici morţi cum, în plină epocă PSD, li se întâmplă una ca asta, şi imposibilitatea, generată de pre­vi­zi­bilele reacţii externe, de a lega acum mâinile procurorilor DNA cu o altă „mar­ţe neagră“ sau cu schimbări ful­gerătoare din funcţie, Ponta e în­ghe­suit şi cineva l-a învăţat să joace tare.

Pe de o parte, ameninţă la rândul lui: dacă nu vă liniştiţi, plec şi rămâneţi fără candidat la pre­zidenţiale, mă duc la familie şi „las locul în politică al­tora, mai tineri şi mai puţin marcaţi de regimul oribil al ultimilor ani“ (să fim serioşi, care or fi ăia, Bănicioiu, Gh­i­ţă?). Pe de alta, pro­mite: dacă vom câştiga „această ultimă şi vitală bă­tălie“ veţi trăi „li­niş­tiţi şi demni, gu­ver­naţi de valori şi obi­ec­tive comune, nu de fri­ca de mascaţi“. Le-a mai spus Ponta şi altă da­tă să strângă din dinţi încă vreo câteva luni, dar baronii n-au înţeles şi nici n-ar avea cum, când zăngănitul de cătuşe a de­ve­nit mu­zică de fond. Vorba lui Nicuşor Cons­tan­ti­nescu: nu poţi să te tratezi şi de cancer, şi să te joci „de-a Zorro şi fil­me western cu sirene, că aşa vrea DNA-ul“.

Pentru ca mesajul să ca­pete greutate, Ponta nu s-a dus sâm­bătă la Braşov, la în­tâl­nirea cu şefimea din te­ri­toriu. I-a lăsat să fiarbă la foc mic. Îi ameninţă, dar şi com­pă­timeşte alături de ei: „Eu nu mă dezic nici de Adrian Duicu, nici de Prio­teasa, nici de toți ceilalți care doar pentru că sunt din județe unde PSD stă foarte bi­ne au probleme“, ce­rându-le un sin­gur lucru: răbdare nei­cuşorilor, căci imu­nitatea va veni după victorie, iar victoria poartă numele meu.

Cât şi ce or fi înţeles baronii din ame­ninţarea-promisiune, cât or fi de dis­puşi să bată mătănii implorând „Vic­toraş, nu ne lăsa, te vom sprijini chiar şi din puşcărie“ rămâne de văzut după europarlamentare. Dar adevărul e că PSD, fără Ponta candidat, e în corzi şi doar impotenţa şi jocul în registru mi­nor şi revanşard al dreptei împiedică (deocamdată) un scenariu similar celui din Slovacia, unde un nou venit în po­litică, Andrej Kiska, a beneficiat de susţinerea aproape unanimă a tuturor candidaţilor de dreapta, partide şi in­dependenţi, împotriva lui Robert Fico, şeful Smer-SD, un soi de PSD al lor, şi al unui guvern care deţinea 55% din parlament. Clănţănind din dinţi de frică la ideea unui eşec la prezidenţiale, conştient că, totuşi, sloganul slovac – „Nu daţi toată puterea unui singur partid“ - ar putea să-şi găsească re­plica şi în România, adunând în turul doi minţile împrăştiate ale dreptei, Pon­ta vrea să intre în campanie după regulile lui şi cu baronii mobilizaţi la maximum.

Al doilea mesaj-cheie al lui Ponta-du­rul este legat de modelul Năstase, a că­rui poză şi exemplu figurează în des­chiderea anunţului. În vara lui 2004, pe fondul nemulţumirii în creştere - se înfiinţase PNA, administraţia centrală era populată cu fidelii lui Năstase, zvo­nurile despre faimosul „comision“ de 30% care îi umplea conturile se în­mul­ţiseră, iar sacrificarea imaginii ba­ro­nimii în favoarea „centrului imaculat“ călca pe nervi -, premierul de atunci a ameninţat că va demisiona din toate funcţiile şi nu va mai candida. În frun­te cu baronii şi Iliescu - preşedintele îl criticase dur pe Năstase pentru „ca­pi­ta­lismul de cumetrie“ şi implicarea ne­vestei în afaceri dubioase -, toată lu­mea s-a muiat, realizând că partidul ră­mâne în aer. Urmarea: Năstase a de­capitat Delegaţia Permanentă, şi-a pus oamenii peste tot şi a condus cu mână de fier PDSR până în alegeri. Că nu i-a folosit, asta e altă discuţie. Lecţia men­torului Năstase, ca multe alte lecţii, inclusiv cea cu puşcăria, a fost băgată la cap de Ponta şi toată atitudinea din ultima perioadă arată asta.

Ii va reuşi strategia? Probabil că da. Amână o decizie tranşantă pâ­nă după europarlamentare, ceea ce împiedică declanşarea unei com­petiţii în partid (oricum, Geo­ană şi Oprescu sunt cai morţi) şi joacă partitura refacerii USL, deşi ştie bine că partidul nu mai acceptă varianta unui candidat din afară, inclusiv cea numită Tăriceanu, pe actuala Cons­ti­tuţie. Singura necunoscută: moş­te­nitorul conducerii PSD, care implicit va fi şi viitorul prim-ministru. Ame­nin­ţarea cu retragerea arată că lupta, una dintre cele mai importante, se duce şi în zona asta. Ponta vrea să-şi impună omul, să-i securizeze poziţia în partid şi să-şi securizeze astfel viitoarea po­ziţie la Cotroceni. Mai vrea ceva: să amâ­ne asaltul final asupra justiţiei până după prezidenţiale. Războiul din PSD pe tema asta atinge cote alar­man­te (Dragnea anunţă „o discuţie se­ri­oasă cu ANI“, iar Cazanciuc bate din nou şaua cu Legea amnistiei şi gra­ţierii). Ponta vrea deci să-i convingă pe penali să mai aştepte şi să-l susţină în alegeri cu sufletul, votul şi contul, pen­tru ca dezideratul – imunitatea - să poată fi pus în practică. Vor avea ba­ronii încredere în Ponta? N-au încotro. Cum n-au avut nici cu Năstase.

Indirect însă, cacealmaua lui Ponta de­voalează adevărata miză a pre­zi­den­ţia­lelor: controlul complet al justiţiei. Da­că şi Cotroceniul va fi adjudecat de PSD, va fi game over la acest capitol. Sper că şi dreapta înţelege asta. //

 

P.S. Victor Ponta la Antena 3:A fost un mesaj si pentru prorpriul partid sa nu se culce pe o ureche ca stam cel mai bine in sondaje..Pana pe 16 noiembrie noaptea nu scapa nimeni de mine. Nu voi pleca din politica in aceasta toamna decat daca proiectul pe care-l conduc esueaza.

Eu voi candida la prezidentiale doar in masura in care nu voi avea incredere totala ca un presedinte care este parte a planului USL de schimbare a regimului Basescu poate sa castige. Doar in aceasta varianta voi castiga.”

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22