De același autor
„Colectivul”, cu tot ce înseamnă el în conștiința publică, și nu mă refer doar la partea juridică, o ia, an de an, pe urmele Mineriadei, Revoluției și altor „întâmplări” din ultimii 30 de ani în care adevărul este sistematic pus în genunchi de justiția cea „reformată”. Pentru o zi, televiziunile coboară mahalaua în bernă, politicienii miorlăie ipocrit în amintirea victimelor, președintele Iohannis cu o mână aprinde o lumânare și cu cealaltă semnează, după 5 ani!, legea pentru tratarea gratuită a supraviețuitorilor, crezând că punctează electoral. Pe la locul faptei nu a călcat niciun politician, prinși, toți, cu negocierile pentru liste și campania. Actorii principali din 2015 se grăbesc să mai împuște un mandat, doar Bănicioiu a avut ghinion, l-au luat procurorii, nu pentru Colectiv, ci pentru o mită de 3,9 milioane de lei. Oricum, în dosarul Colectiv nu a ajuns nimeni după gratii, nici măcar acarii păuni, cum e tradiția.
Biserica, preocupată să împroaște creștinește venin și covid, a sărit strategic peste slujbele de pomenire, probabil ca să nu-și aducă lumea aminte de cum tuna Preafericitul atunci, „să vină lumea la biserică, nu la club”, și cum unii slujitori ai Domnului vituperau că victimele erau „sataniști” și au fost „pedepsiți de Dumnezeu” pentru că ascultau muzică rock. Exact așa și acum în vremuri de pandemie, „unii țăcăniți” din BOR- cum le spune Theodor Paleologu într-un interviu la Europa Liberă-, i-ar vrea pedepsiți pe toți cei care se opun pelerinajelor și pupatului de racle. Altfel, de ce ar fi zis Preafericitul că autoritățile comuniste au interzis pelerinajul de Sfântul Dumitru, „umilință care a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut”. A căzut, dar fără legătură cu sfântul și, mai ales, fără nicio mână de ajutor din partea Bisericii, care n-a scos vreo șoaptă când dictatorul demola biserici și prigonea creștinii și nici n-a cutezat să ridice capul când Ceaușescu împușca oamenii la Timișoara și București. Preafericitul vorbește, deci, de funie în casa spânzuratului. Dar ca să păstreze tradiția, poate le scrie o odă urmașilor comuniștilor. Purtătorului său de vorbe urâte, Vasile Bănescu, i-ar șade bine ceva mai puțină agresivitate și mai multă toleranță creștină.
De fapt, Colectivul ne-a arătat, iarăși, în ce lume cinică și lipsită de morală trăim. Căci ce poate fi mai cinic decât să te folosești de coronavirus, adică de boală și moarte, ca să mai storci niscaiva procente electorale. Lătrăii de la PSD nu ratează ocazie să pună gaz pe foc și să încurajeze conspiraționismul. După ce UDMR și un trădător din propriul partid, securist cu patalama, le-a stricat socotelile cu amânarea alegerilor, PSD vrea să sugă cât mai mult din pandemie, doar, doar o sări de 22%, cât are în sondaje. D-aia îl și trimite pe Rafila în turneu electoral. Palpitant va fi când medicul va trebui să susțină testarea în masă cerută de Firea, idee de care râdea acum câteva luni. Oricum, de ce-i era frică n-a scăpat, nu împarte lista cu fosta primăriță, dar împarte panourile- ea sus, el jos, că până una alta, asta-i ierarhia la partid.
Nu-i vorbă, nici guvernul nu e vreo luminiță la capătul tunelului pandemic, dacă ne gândim numai la mașinăria de scos vorbe goale numită Nelu Tătaru. Ca să justifice mortalitatea ridicată din România (prima din Europa, de luni bune), ministrul a emanat teoria că e din cauza faptului că noi raportăm în decesele de Covid și pe cele cu boli asociate, spunând că alte țări din Europa nu fac așa. Ce gogonată! Păi așa e procedura OMS și așa se face raportarea în toată Uniunea. Mai bine ministrul ar explica de ce sunt județe care, sâmbătă, au prelucrat doar 8 sau 9 teste (Călărași și Dâmbovița), alte șase județe au avut sub 100 teste/zi, în timp ce Clujul are o medie de 2.500 teste/zi, iar Brașovul, cu o populație aproape egală, doar 1.200 pe zi. Te pomenești că dacă s-ar face un număr mai mare de teste în fiecare județ, toată România ar fi roșie. Dar asta, nu-i așa, n-ar da bine în campanie și la alegeri. N-ar strica, de asemenea, să ne spună ministrul de ce continuă practica ascunderii sub preș a infecțiilor nosocomiale din spitale, exact ca la Colectiv, sau cum se face că în opt luni de pandemie nu s-a reușit dotarea tuturor spitalelor Covid cu instalații de oxigen. Asta, ca să nu se mai întrebe premierul „ce e o așa filosofie?”. Dar se știe, Tătaru e băiat bun și ascultător de șefi.
Guvernul luptă cu Covidul cum știe el mai bine, adică din bâlbă în bâlbă. De exemplu, a dat o lovitură mortală „parșivului virus”, ca să cităm din ministrul Vela, închizând parcurile noaptea. Asta înseamnă să fii vizionar! În schimb, mallurile, piețele, institutele statului, unde funcționărimea taie fără mască frunză la câini, rămân deschise. Ce să mai zicem de școli, care trag obloanele rând pe rând, fiind astfel pe contrasens cu ceea ce se întâmplă în restul Europei. Deja peste un milion de elevi sunt într-un ipotetic online, iar în ritmul de creștere a coronavirusului, biata „Românie educată” își va da obștescul sfârșit în următoarea lună. Nu-i bai, oricum eram pe locuri codașe în UE la testele PISA, acum vom fi sigur pe ultimul. Dar n-ai ce face, realitatea românească bate orice film de serie C. România pur și simplu nu poate ține școlile deschise în scenariul roșu, ca Franța, Germania, Spania etc., pentru că e lipsită de infrastructură, competență, capacitate organizatorică și respect pentru reguli. Până la urmă, guvernul e pe măsura societății. Și viceversa. Restul e gargară. //