De același autor
Asta, în condițiile în care specialiștii spun că epidemia nu va mai putea fi ținută sub control, că lucrurile au luat-o razna exact în plină perioadă de vacanțe, când e cu atât mai greu să convingi oamenii să respecte regulile. Curba ascendentă durează deja de o lună, medicii spun că vom ajunge la cel puțin 1.000 de cazuri pe zi. Rata de pozitivare sare de 5,5%, iar cea de transmitere, de 1,4. Suntem în plin haos și ne apropiem cu pași vertiginoși de scenariul de coșmar pe care ne-am străduit, cu prețul izolării, al prăbușirii economice și al sacrificiilor personale și generale, să-l evităm: supraaglomerarea sistemului spitalicesc și explozia deceselor. PSD-iștii știu bine toate astea, dar primează interesul electoral. Un calcul prost, pentru că dacă lucrurile ies rău, vor plăti cot la cot cu PNL, ba chiar mai mult, pentru că lumea a fost și este încă favorabilă măsurilor împotriva răspândirii virusului, așa cum arată sondajele de opinie.
Dar chiar dacă, printr-un miracol, începând de mâine, PSD și aliații ar renunța la iresponsabilitate, chiar dacă toată lumea ar putea mască, nu s-ar mai înghesui ca oile și și-ar spăla mâinile, tot ar dura vreo două luni până să revenim pe descreștere, iar numărul morților s-ar ridica la 9.500, așa cum arată un studiu făcut de Institute for Health metrics and Evaluation din cadrul Universității Washington. Dacă însă am continua cu devălmășia din ultima lună, bilanțul morților în rândul celor infectați ar urca la 23.000, arată studiul, iar sistemul medical ar crăpa pur și simplu.
Cum am ajuns aici? Printr‑un cumul de factori. Guvernul a slăbit șurubul, oamenii s-au relaxat și, unii, au căzut în capcana propagandei negaționiste, iar instituții-cheie ale statului, mână în mână cu PSD, au lovit sub centură legislația, făcând inoperante măsurile de luptă anti-Covid, exact așa cum au procedat anii trecuți cu lupta anticorupție.
În același timp, autoritățile au fost incapabile să găsească mecanismele prin care să contracareze uriașa campanie de conspiraționism și manipulare care înflorea sub nasul lor. Zeci de site-uri, de indivizi într-o doagă, de ziariști în misiune, de politicieni al căror cinism e egalat doar de imensa prostie și incultură, de naționaliști, agitatori și academicieni cu epoleți, promovați de Sputnik, au umplut spațiul public cu teorii negaționiste, care de care mai abracadabrante. Ei știu mai bine decât toți specialiștii din lume că virusul nu există, că e o vrăjeală scornită de ocultă, că masca e inutilă, „o manevră a idioților care decid soarta lumii” (actorul Bogdan Stanoevici, fost ministru în guvernul Ponta) sau că asimptomaticii”nu răspândesc virusul”, iar „epidemia e inventată” de o „factură neo- nazistă” ( consultantul vestimentar metamorfozat în expert, Cezar Ionescu). Am dat doar două exemple dintr-o lungă listă.
În atari condiții, ce să ne mai mirăm că un segment semnificativ din populație a ajuns să creadă în asemenea bazaconii și să susțină că respectarea regulilor e inutilă, fiind o îngrădire a drepturilor individului? Ca să nu mai discutăm de greșeala guvernului de a subestima adversarul, de a crede, fie și o secundă, că partide precum PSD, ALDE, Pro România sau instituții-cheie în stat, Curte Constituțională, Avocatul Poporului, vor conlucra onest pentru ieșirea cu bine din pandemie și pentru interesul public. Faptul că guvernul nu a luat în calcul că orice greșeală îi va fi speculată de alde Ciolacu, Tăriceanu, Ponta, Renate Weber și Valer Dorneanu, toți, politicieni fără scrupule, și nu a fost capabil să elaboreze niște acte normative inatacabile (au murit juriștii și constituționaliștii de la guvern și Cotroceni?) e jalnic și denotă autosuficiență. Cum să mizezi că toți aceștia nu-ți vor înfige cuțitul în coaste ori de câte ori e nevoie ca să câștige capital electoral și că o să te trezești cu mii de pacienți, inclusiv simptomatici, plecând din spitale, carantină și izolare, în condițiile unui vid legislativ?
Guvernanții și Grupul strategic au repetat preț de o lună că „oamenii au înțeles pericolul”, „cunosc regulile și le vor respecta”, de parcă voiau să se convingă singuri că așa va fi, când sub nasul lor lucrurile erau exact pe dos. Au fost oare deconectați de la realitate și s-au culcat pe o ureche că am ieșit cu bine din prima parte a pandemiei? Ei nu au văzut ce se întâmplă la mare, la munte, pe terase sau prin cartierele Bucureștiului, unde seară de seară zeci de oameni stau, cu cățel, cu purcel, în fața blocurilor, trosnind semințe bot în bot?
Până acum o săptămână, premierul, Grupul de comunicare și președintele erau dispăruți din peisaj- urlau disperați prin mass-media doar medicii de la terapie intensivă, cei din spitalele de primă linie- și au reapărut fix în ziua cu recordul de infectări. Iohannis face patetice apeluri la populație „să nu lase garda jos”, Orban își arată potența ordonând „controale la sânge”. De fapt, e nevoie de măsuri în forță. Până nu e prea târziu, moment care se apropie. Acum se vede ce ne păștea dacă era PSD la guvernare. //