Cîrstoiu Suveică

Cătălin Cîrstoiu este după chipul și asemănănarea politicienilor, are fix aceleași apucături, același dispreț față de lege, același sentiment al impunității. De aceea a și fost ales candidat.

Andreea Pora 19.04.2024

De același autor

UPDATE Medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut o conferință de presă în care a repetat că nu este incompatibil și nu a explicat sistemul prin care își dirija pacienții de la stat la privat. A indus confuzia între ajutorul oferit colegilor și acordarea unor consultații la clinica Anemona. În esență nu a reușit să ofere explicațiile cerute de liderii Coaliției.

Din prințul care trebuia să salveze Coaliția, din candidatul-minune și medicul chemat să „vindece Bucureștiul”,  Cătălin Cîrstoiu s-a transformat într-o broască râioasă. Liderii Coaliției ar vrea să scape și mâine de ea, dar nu știu cum. E comic cum încearcă să și-o paseze unul altuia. Nicolae Ciucă susținea la un post de televiziune că medicul a fost ideea și propunerea lui Marcel Ciolacu, deci acesta trebuie să ia decizia în ce-l privește pe Cîrstoiu. Complicat. Ciolacu îi cere pentru a treia oară lui Cîrstoiu să facă o conferință de presă în care să-și clarifice acuzele de incompatibilitate. A îngroșat tonul: „Până nu explică toate aspectele nu poate merge înainte ca și candidat al coaliției”. A vorbit și despre apusul candidaților independenți. Cîrstoiu l-a sfidat, cel puțin până acum.

Oricum, dacă Ciolacu și Ciucă vor să-l mențină în cursă, nu cred că e o idee bună conferința de presă, pentru că fiecare dată când deschide gura Cîrstoiu mai scoate o minciună, devine tot mai dezageabil. Omului i se pare de neconceput că cineva, presa, publicul, îi cer socoteală LUI, marelui medic „devotat”, pentru ceea ce a făcut până acum. Se simte frustrat, mai ales că activitățile sale sunt sport național la nivelul sus-pușilor din medicină, așa numiții „Umefiști”, șefii de spitale, de secții, de clinici private care predau la Facultatea de Medicină. Ei sunt zeii spitalelor, fără de care nimic nu mișcă.

Cîrstoiu e medicul-suveică. Probele prezentate de ziariștii de la Hotnews sunt clare, la fel și declarațiile pacienților. Cîrstoiu opera la spitalul Universitar, apoi își chema pacienții, direct sau prin rezidenți, la clinica privată a familiei, Anemona Med, unde le scotea firele, îi consulta, le dădea trimiteri pentru alte investigații etc. Pe aceste proceduri apare parafa sa, despre care doctorul afirmă că este „semnul competenței mele, reprezint un nume”. Câtă modestie! Parafa reprezintă însă mai mult de atât, e semnul că medicul a acordat o consultație. Cîrstoiu lua banii pe firma Anemona Med, dar și pe Praxis (deținută de soția sa), care emitea facturi. Cercul se închide, suveica funcționează. Și încă bine, la turație maximă. Ca dovadă Praxis a avut în 2023 o creștere de 40% a profiturilor, comparativ cu 2022.

Așa-zisele explicații oferite de Cîrstoiu au frizat ridicolul și sunt o mostră de tupeu extrem, mai ales că le-a împachetat în cuvinte patetice și înălțătoare care dau frumos din coadă. Ne-a spus că nu acorda consultații la Anemona Med, ci doar dădea sfaturi colegilor care apelau la el, că punea înainte de toate grija și devotamenul față de pacienți. Insistă că nu lua bani. Îl contrazic bonurile, facturile și declarațiile pacienților, care povestesc că sala de așteptare de la Anemona era ticsită de pacienți care așteptau să intre la medicul Cîrstoiu. Povestesc cum erau plimbați între spitalul de stat și clinica privată, iar facturile dovedesc că plimbatul era pe bani grei. Toate procedurile puteau și era aproape obligatoriu să fie făcute la spitalul de stat.  Dar nu banii sunt principala problemă a lui Cîrstoiu. În cazul managerilor de spital, legea 95 scrie negru pe alb că aceștia nu au voie să presteze niciun fel de activitate, plătită sau neplătită, în privat.

Modul în care Cîrstoiu încearcă să mintă arată un caracter rău. A prezentat în apărarea sa doar o parte dintre mesajele purtate cu o pacientă, partea convenabilă lui, desigur, în care o chema la Universitar pentru o a doua intervenție chirurgicală, mizând că pacienta va renunța să scoată adevărul la lumină, așa cum fac, din păcate, majoritatea pacienților jumuliți de astfel de medici. S-a înșelat. Nu a reușit să prostească pe nimeni, ci doar să întărească sentimentul că practicile sale sunt oneroase, ia el un tupeist cu niscaiva ștaif.

Medicul-suveică este exponentul unei practici larg răspândite, dar interdicția explicită de a nu trasfera pacienții de la stat la privat îl privește direct, pentru că este manager, nu se aplică și celorlalți medici. Desigur că este imoral, lipsit de deontologie, de bun- simț și de responsabilitate față de pacient, dar nu și ilegal. Actualele partide care formează coaliția de la putere au refuzat sistematic să introducă în lege o astfel de prevedere valabilă pentru toți medicii.

Pe ce s-a bazat Cătălin Cîrstoiu atunci când a intrat în cursa pentru alegeri? Pe credința că este deasupra legii, că și chiar dacă va fi prins nu va păți nimic. Ca dovadă a continuat să practice suveica și după raportul Corpului de control al guvernului din 2020. Cîrstoiu se simte intangibil, mai mult, crede că i se cuvine. Iar acum nu înțelege ce i se întâmplă, spune că e un jihad împotriva sa, că presa îl hărțuiește. Dar ce-a crezut, că din postura de candidat va fi menajat? E pe altă lume, o lume în care dacă ai un bisturiu în mână ți se urcă puterea la cap și te crezi Dumnezeu.

De fapt, Cîrstoiu- suveică este după chipul și asemănănarea politicienilor, are fix aceleași apucături, același dispreț față de lege, același sentiment al impunității. De aceea a și fost ales de Ciolacu & comp. și acceptat slugarnic de Ciucă. Sunt oameni din cele două partide care spun că liderii Coaliției știau de problemele lui Cîrstoiu, dar nu le-au luat în serios.

Într-un singur punct are dreptate Cîrstoiu: atunci când spune că nu se retrage din cursă de bună-voie și nesilit, pentru că nu el a cerut să fie candidat. N-a cerut, dar i-a plăcut. A aruncat pisica în curtea lui Ciolacu. Ce va face acesta e greu de spus acum. Pe de o parte, presiunea din interiorul partidului să renunțe la Cîrstoiu în favoarea lui Piedone sau a altui candidat este mare. Vârf de lance este gruparea Firea, care are gustul răzbunării în gură și vrea să șubrezească poziția lui Ciolacu. Pe de altă parte, dacă Ciolacu se lasă sfidat de Cîrstoiu, tot va avea probleme în partid. Trăgând linie, Ciolacu a crezut că scapă de dracu și a dat de tac-su.

Pentru PNL, situația este cel puțin la fel de ingrată. Dacă se renunță la formula candidatului comun, atunci se duc pe apa Sâmbetei și listele comune la Consiliul General și la consiliile de sector. Se duce de râpă tot aranjamentul în urma căruia PNL spera să obțină un scor rezonabil în București.

Indiferent ce se va decide, un lucru e clar, cu sau fără Cîrstoiu, Alianța PSD-PNL a pierdut Bucureștiul. Socoteala politicianistă din spatele ușilor închise a fost bătută de realitate. Amuzant e că a fost bătută chiar cu armele Alianței.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22