De același autor
"Ce, la Tribunal nu se face justitie? Acolo nu sunt tot judecatori?". Voiculescu a capatat cel mai amar raspuns, el si toti infractorii de lux aflati in stand-by, prin cei 5 ani de puscarie cu executare la care a fost condamnat. Da, justitie nu se mai face doar la Inalta Curte, asa ca fuga de judecatorii de acolo nu mai foloseste de cind Tribunalul Bucuresti a fost curatat de reteaua spagarelor. Este semnul ca sistemul ticalosit incepe sa piraie pe la toate incheieturile si ca destructurarea unei retele atrage dupa sine prabusirea alteia, ca la Domino. O stiu si Voiculescu, si mercenarii ticalositi in rele de la Antena 3, si politicienii. De aici tristetea show-ului antenist, acelasi cor de miorlaturi cu razbunarea lui Basescu, dosar politic si magistrati obedienti "dictatorului", devenit atit de plictisitor si previzibil incit nici macar telepatic nu mai poate convinge. Este si unul dintre motivele tacerii asurzitoare a USL. Singurii politicieni care s-au aventurat pe terenul minat, prestind in favoarea lui Felix, au fost Codrin Stefanescu, personaj ce pare la fel de scapat din haturi ca Vadim Tudor in vremurile lui gorie, si, greu de crezut, Renate Weber, fosta ONG-ista si consiliera prezidentiala pe... justitie.
Nu stiu daca Voiculescu este scos definitiv din joc sau daca este semnalul clar ca justitia a devenit independenta si asa va ramine sub intreaga domnie USL, dar stiu ca lovitura primita este una teribila si ca din cauza asta Basescu, Macovei, Morar si Stanciu (presedinta ICCJ) si-au atras ura neagra a coruptilor si slugilor acestora, a Sistemului in totalitatea lui si a unei parti din populatia manipulata ani de zile. Aici clanul varanilor are dreptate: fara acesti oameni ( si altii ca ei), Voiculescu ar fi continuat sa construiasca aliante politice, suspendari si retele, sa-si ingroase conturile la vedere si off-shorurile prin contracte pe bani publici, sa sfideze (aduceti-va aminte de celebra declaratie "toti romanii au colaborat cu Securitatea"), sa santajeze, sa vrea controlul asupra justitiei ( cu toate pacatele ei, de care am vorbit la vremea respectiva, imi mentin parerea ca, totusi, cedarea lui Basescu la numirea procurorilor generali a evitat asta la mustata). Clanul varanilor are, deci, toate motivele sa sustina ca raul i se trage in principal de la Basescu. Le inteleg minia si supararea, mai ales ca dupa ce planul acapararii puterii totale de catre USL a reusit pe treisferturi, li se infunda in plina epoca Ponta din cauza ca n-au putut destructura Justitia, desi au folosit toate mijloacele posibile. Basescu nu mai are putere si, poate, nici influenta avind in vedere ca este spre finalul mandatului, dar a construit ceva in zona asta, iar ceva-ul asta, format din oameni cu coloana vertebrala si buni profesionisti, rezista. Cu sustinere din partea societatii, cu presiune pusa pe putere, exista sanse sa reziste in continuare.
E importanta aceasta condamnare si pentru ca ea nu este singulara. Au fost Nastase, Catalin Voicu, Fenechiu, Becali, oameni care s-au crezut mereu intangibili, mai ales cu ai lor la putere. Dar Voiculescu este cea mai grandioasa "captura", pentru ca forta si influenta lui sunt mult mai mari decit ale celorlalti. Are in plus o imensa putere financiara, o retea de fosti securisti care a avut mereu acces la informatii si conturi "lasate la pastrare" ( Sorin Rosca Stanescu nu ar fi strain de asta) si, mai ales, un trust media pe care l-a transformat intr-o ghioaga politica. Condamnarea ii va reduce mult din acest potential, cind corabia incepe sa ia apa sobolanii sunt primii care o parasesc. Voiculescu stie si el asta. Poate din acest motiv a si scris pe blog amenintarea "REVIN". E insa acolo o nuanta: "orice s-ar intimpla". Deci e constient ca ceva i se va intimpla. Puterea i se va diminua incetul cu incetul, pe masura ce termenul final, de la IICJ, se va apropia. Un an, doi cel mult, si, gata, sentinta.
Principalul punct de sprijin care i-a ramas este maciuca mediatica Antena 3. Cu ea inca spera sa mai poata face niste jocuri, mai ales ca se intra in ani electorali. Pentu cit timp insa? Daca si in procesul "santajul" se dau condamnari si se pun popriri, a incurcat-o de tot! In plus, mercenarii cu microfon s-ar putea si ei sa se orienteze spre zari mai luminoase si mai sigure, asa cum a facut Ciutacu. Noii moguli sint disponibili.
Ce se va intimpla in USL, in ce masura va fi afectata constructia fondata, girata si intretinuta de Voiculescu ? Nu foarte mult, electoral vorbind parte din ceea ce se putea pierde prin alierea cu Felix s-a decontat deja. Nu tot insa, cam prea multi infractori in guvern si alianta! Tacerea liderilor USL- niciun regret, niciun sentiment de solidaritate omeneasca, nicio speranta ca nu va fi condamnat, ca in cazurile Becali si Fenechiu- arata ca Ponta si Antonescu nu vor sa fie asociati cu infractorul Voiculescu. Motivele sunt diferite pina la un punct, cel in care ii uneste frica de linsajul mediatic si speranta sustinerii in alegeri. Ponta, ca lider cu haina europeana si calator neostoit prin tari straine, atent la imagine, cauta sa se delimiteze pe cit ii da mina de un personaj ca Voiculescu, clar neagreat pe plan extern. Antonescu stie ca i se va scoate pe nas alianta cu turnatorul Felix, sa nu uitam ca recent a fost obligat sa-si asume in interiorul partidului greseala aducerii lui Becali. Mai nou vrea sa presteze si in opozitie, atunci cind subiectul il coafeaza, si sa ramina la putere, dualitate care functioneaza si in ce-l priveste pe Voiculescu. Nu poate risca o delimitare de groaza Antenei, dar stie ca asta il va impiedica sa atraga electoratul de dreapta la care jinduieste. Una peste alta, USL nu va deconta electoral prea mult, dar Voiculescu are inca puterea mediatica sa o destrame, pe principiul "eu -am facut, eu va omor!". Greu cu Felix pe scarile Justitie! USL merge pe sirma.
Ca de obicei, politicienii nu vor invata insa nimic. Cauta doar sa minimalizeze pagubele si sa nu-si joace norocul la roata Antenei 3, dar sint convinsa ca oricind s-ar alia din nou cu un personaj din categoria Voiculescu. In ce-l priveste pe acesta, revenirile sint complicate, banii se duc, camarazii isi gasesc alti aliati, politica e si ea schimbatoare. Iar daca s-ar uita mai atent in jur, spre Piata Universitatii, de exemplu, ar intelege ca vremea clanului varanilor de pretudindeni incepe sa apuna. Cine stie, in lipsa lui, sau poate tocmai de aceea, Romania s-ar putea schimba si ea.