Coabitacul. O capitulare nedemna

Andreea Pora 16.05.2013

De același autor

Peste spectacolul oferit de Traian Basescu la acceptarea listei procurorilor sefi s-a lasat cortina, actorii se retrag si coabitacii ( inspiranta sintagma lui Tapalaga) isi freaca satisfacuti mainile. Imparteala e pe placul tuturor, de la Ponta si Dragnea, la Fenechiu si Voiculescu, pina la Udrea si Basescu. Toti si-au asigurat un fir scurt spre dosare. Presedintele s-a chinuit sa explice numirea lui Nitu prin argumente care i s-ar fi parut lui insusi jalnice pe vremea cind sustinea ca "justitia nu e obiect de negociere" si ca nu vrea la sefia parchetelor "un baiat frumos, care miroase a Dior", ci unul « cu dosare, rezultate, experienta »


In primul rind, a dat asigurari ca Nitu e un profesionist sadea, ca a iesit pe plus la avize pozitive- 2 la 1,  ca face "echipa" cu ceilalti ( da, vor lucra mina in mina pentru NUP-urile la dosarele politice dupa ce ies de la sala de fitness) si ca, tineti-va bine, de acum incolo o sa inceapa epoca de aur a anticoruptiei, aia de pe timpul lui Morar fiind doar un antrenament. Incercind sa-si expuna ultimii muschi de jucator, presedintele ne-a dat o veste cu adevarat proasta: "desemnarea nu era un targ de nerefuzat, pur si simplu a fost o  solutie la care am ajuns". Adica exact ceea ce i s-a spus (vezi articolul "Basescu, o semnatura cit o reevaluare), ca nicio coabitare din lume nu-l obliga sa accepte trocul politic cu Ponta exact in zona justitiei. Acum ca a facut-o, isi asuma in totalitate “responsabilitatea”, aia la care a facut mereu recurs in situatiile complicate, si urmarile pe termen lung ale gestului. "Solutia", o va deconta tot politic. Aferim.

 

Marturisesc insa ca cea mai tare chestie din prestatia presedintelui mi s-a parut indicatia data lui Nitu de a "clarifica macar doua aspecte din Revolutie: cine a luat decizia politica si a cerut ministrului Apararii sa fie scoasa armata impotriva poporului si, mai ales, armata cu munitie de razboi impotriva manifestantilor si  care e cadrul in care s-a luat decizia politica de a fi inarmate garzile populare cu arme si munitie de razboi". Hotarit lucru, presedintele ne ia de prosti ! Pai, nu-i reprosa ironic chiar domnia sa lui Nitu certificatul de revolutionar obtinut cu arma in mina ? Adica, se face acum ca nu stie ca Nitu a tras la revolutie in manifestanti, dupa care, ca un cadru de nadejde ce se afla, si-a scos certificat si s-a imbogatit pe seama lui. Cum sa-i ceri astuia sa « clarifice » exact aceste « aspecte », cind Nitu este cel care a ingropat dosarele revolutiei, cot la cot cu Kovesi, e drept ? Dosarele cu pricina, lasate gata sa fie trimise in instanta de Dan Voinea, au fost chiar la sectia condusa de Nitu, el fiind cel care, din pozitia de prim-adjunct, trebuia sa le semneze si sa le dea drumul. N-a facut-o, le-a dosit la sertar, asa cum de multe ori pina acum i-a reprosat Voinea. E o ironie amara in aceasta capitulare a lui Basescu.

 

Trecind la cealalta semnatura data pe legea retrocedarilor, e de remarcat ca nici macar Ponta nu s-a priceput atit de bine sa-i faca lobby, sa-i scoata la inaintare « setul de puncte tari ». Desi a « primit multe solicitari » s-o respinga, in special din partea fostilor proprietari care i-au trimis memorii cu deficientele si nedreptatile legii, Basescu marturiseste ca « n-a cedat presiunilor nerealiste si nelegitime ». Chiar asa ? Dar, ale cui presiuni sunt realiste si legitime ? Ale viitorilor samsari  de « puncte », ale mafiei din ANRP, care a fost mina in mina cu mafia cumparatorilor de drepturi litigioase, sau, poate, or fi legitime presiunile functionarimii din primarii si prefecturi, care nu a reusit in 14 ani sa rezolve decit 28% din notificarile depuse ( si alea contra spaga), dar care, nici pe noua lege nu va suferi vreo sanctiune. Caci, legea lui Ponta, exact asta nu contine, sanctiuni, ( ca si celelalte legi, de altfel, pentru cei care nu respecta termenele si tergiverseaza dosarele. Prins in dulceata coabitarii, care, iata, constatam acum ca nu presupune doar relatii institutionale pe sistemul check and balances, ci furlandiseala si tamaiere, Basescu a atins gloria la legea lui Ponta. Defectul major, minciuna de top, ceea ce va transforma intr-o hotomanie de amploare intregul proces al retrocedarii, este ca « in natura », la capitolul imobile, nu e mai nimic de dat inapoi, grosul mergind pe despagubiri pe puncte. Or, legea nu prevede exact « modalitatea concreta de valorificare a punctelor in numerar », adica esentialul ! Basescu spune ca Ponta i-a promis ca va rezolva chestiunea. Cita incredere! Ce frumos! Zice ca daca ar fi intors-o la parlament, " nu stim cum ar mai iesi". Pai ce sa iasa, exact ce a iesit si acum, ca doar d-aia au 70%. Asta-i teama lui Basescu? Ca majoritatea uselista ar fi modificat legea? Alta data, in vremea cind era chiar presedinte si nu coabitac, ar fi respins legea fara ezitare. Oricum, putea macar sa nu ridice osanale uneia dintre cele mai proaste legi ale retrocedarii, dupa cea data in 1995 de Ion Iliescu (L 112), prin care casele proprietarilor au fost vindute chiriasilor.

 

Intrebarea care se ridica, am mai pus-o : care este ratiunea raminerii la Cotroceni ? Care sint obiectivele majore, nu cele in registrul personal meschin ( cum ar fi crearea Partidului Poporului, eventual, cu Udrea in frunte, dupa cum se prefigureaza) ?Pentru ce se mai lupta?  Ar fi aratat, fara el la Cotroceni, altfel legea retrocedarilor?  Nu.  Dar lista procurorilor? Doar putin altfel. Dar restauratia din Educatie ? Exact la fel. Atunci ? Coabitarea nu insemna obligatoriu fraternizare. Basescu asta face. Daca strategia a fost aceea a unei capitulari fara lupta, macar putea fi una demna.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22