Coaliția a moșit noua SIIJ. Corupții cu robă au scăpat de DNA

EPO-ul made in Romania scoate DNA din ecuație. Adică, exact ceea ce au vrut de la bun început PSD, UDMR, PNL și CSM.

Andreea Pora 25.01.2022

De același autor

Gata! A fost desființată blamata Secție Specială, pe care o huleau politicienii la tv și prin programele de guvernare, dar o iubeau în secret. Ar trebui să ne bucurăm, iată, protestele magistraților și cerințele organismelor europene au dat roade. De fapt, proiectul de lege moșit în coaliție și prezentat triumfalist de Cătălin Predoiu drept o creație pe modelul Parchetului European este praf în ochi. Unul adunat de pe toate tobele care au bubuit ani la rând împotriva DNA. Căci asta face EPO-ul made in Romania, scoate DNA din ecuație. Adică, exact ceea ce au vrut de la bun început PSD, UDMR, PNL și CSM. Dosarele de corupție ale magistraților nu trebuie să mai ajungă vreodată pe mâinile procurorilor DNA, instituție ciumată pentru coalizații la putere și CSM-ul patronat de Savonea. Corupții cu robă vor fi cercetați de acum înainte de procurorii de la Parchetul General și de la Curțile de Apel, nu de cei de la DNA, așa cum e pentru restul suflării. Normal, trebuie și ei protejați cumva.

Și cine să-i protejeze mai bine decât Savonea și ai ei. Pentru că frumusețea fantomei Secției Speciale este că procurorii, 42 la număr, vor fi selectați de plenul CSM și nu de Secția de Procurori, care nu inspiră suficientă încredere, spre deosebire de plenul lui Savonea. E o mișcare cu schepsis, căci plenul CSM este cel care a ținut cu dinții de Secția Specială, a dat aviz negativ legii de desființare și a susținut masacrarea legilor justiției în timpul lui Dragnea. Mai nou, la CSM scandalul dă în clocot după ce lui Bogdan Mateescu i s-a prelungit nelegal mandatul de președinte al CSM, călcându-se astfel în picioare legea și propriile regulamente. Scopul? Blocarea alegerii unui președinte care nu e pe gustul grupării Savonea și al susținătorilor ei politici. Miza e uriașă, anul viitor au loc alegeri pentru CSM, dar până atunci trebuie făcute promovări de judecători la Curtea Supremă, iar lista scurtă geme de nume controversate.

Cât despre ministrul Predoiu, e plin de intenții bune, desigur, așa cum a fost și în 2020, când proiectul de lege pus de el în dezbatere publică prevedea ca acțiunea penală în cazul unui judecător sau procuror să poate fi începută doar cu autorizarea prealabilă a procurorului general, iar trimiterea în judecată a magistraților se încuviințează de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). O superimunitate în toată regula pentru această castă privilegiată. Motivul invocat: „garanțiile” oferite magistraților împotriva „abuzurilor” procurorilor DNA. Și acum argumentul e același: „derapajele DNA” și lipsa de „încredere” în instituție. Dar nu e vorba de lipsa de încredere a lui Predoiu, ferească sfântul, ci a sistemului de justiție, desigur. „E nevoie de încredere, nu există această încredere. Eu o am, alții nu. Vă garantez că dacă procedam altfel aveam o fractură imensă în CSM”, declară ministrul. Drept e, între „fractura” din CSM și dosarele magistraților la DNA, ce politician ar alege DNA?

Să ne bucurăm totuși, era singura „soluție tehnică” posibilă în acest moment, altfel mai stăteam „o sută de ani cu SIIJ pe cap”, ne spune același Predoiu. Ei, nu chiar o sută, că n-or fi atât de longevive PSD și PNL, dar până la următoarele alegeri cu siguranță. Rămâne însă de văzut dacă va rezista până atunci acest parteneriat civil, la câtă păruială e în coaliție pe temele momentului. Dâncu, strategul PSD, ajuns șef la Armată într-o perioadă în care ar fi nevoie de analize și strategii competente, spune că până în 2024. Nici el nu crede asta, plus că nu ar fi în interesul partidului.

Dacă pe toate celelalte subiecte își bagă bățul prin gard, pe SIIJ s-au înțeles fără probleme, au bifat-o ca să închidă gura Comisiei Europene, care are altele pe cap acum. Iar populației doar de Secția Specială nu-i mai pasă, când o ard la buzunar facturile.

Coaliția, în profesionalismul ei, nu e capabilă să rezolve uriașele facturi la energie. Cartoful fierbinte e pasat între PSD și PNL de aproape două luni și, normal, pică tot în mâinile populației, căci băieții deștepți de la distribuție știu ei cum să se descurce, în ciuda amenințărilor ministrului energiei. Cu demagogia la proțap, „pe noi ne preocupă nevoile românilor”( Ciolacu) și ochii cât cepele pe sondajele de opinie (PSD- 39%, PNL- 18%), cele două partide fac dovada incompetenței acestui guvern instalat cu anasâna de Iohannis. Cu premierul plagiator în frunte, miniștri extrași din camarila de partid și un președinte afanisit, statul eșuat își dă măsura. Așa se întâmplă când criteriul de selecție a politicienilor, funcționarilor publici, miniștrilor e loialitatea față de partid și stăpân și nu inteligența, talentul, creativitatea, hărnicia. Camarilele slugarnice au pus stăpânire pe țară, acum, ca și altădată. Cine să le mai înfrunte? //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22