De același autor
Alianța PSD-PNL se pregătește de o victorie similară celei obținute de USL în 2012, adică de scoruri de aproape 60% după redistribuire. Nimic nu pare a-i sta în față în acest moment, arată sondajele de opinie. Dacă trage lozul cel mare la europarlamentare și locale, va trece la planul pentru alegerile din toamnă: împărțirea tuturor funcțiilor importante în stat, de la președinte la premier, șefii celor două Camere ale Parlamentului și comisarul european. PSD și PNL vor să guverneze împreună următorii zece ani, să fie singurii stăpâni ai țării. Nu se mai feresc, lucrează pe față la acest plan folosind două pretexte: stabilitatea și extremismul. Speculează astfel cu cinism fricile oamenilor de criza financiară, de război, pericolul extremei drepte.
Cred că nu are nicio importanță cum se va face împărțeala, dacă PSD sau PNL va da candidatul la prezidențiale sau premierul, cui îi va reveni Senatul și cui Camera. Între Ciolacu și Ciucă sunt diferențe doar de nuanță, în sensul de comportament, capacitate de a răstălmăci lucrurile și tupeu, nu și de gândire, de proiect de țară. Iar între PSD și PNL nu mai există diferențe ideologice, după cum bine spunea candidatul comun la primăria Timișoara, Nicolae Robu: „Nu putem fi talibani, mai ales că, în ultimii multişori ani, nu mai sunt ideologiile atât de separate una de alta”. Realitatea e că vom avea un soi de partid unic, căci PNL, oricât se va înfoia în pene, tot o slugă a PSD va fi. Mai grav, nici nu-și dorește o altă postură, atâta vreme cât potentații partidului își vor fi asigurat locurile în Parlament sau Guvern.
Mulți cred că această construcție este opera serviciilor secrete, cele care au creat și umflat și partidele extremiste. Nu ar fi prima oară când epoleții își bagă nasul în alegeri, dar să nu îi supraestimăm, nimic nu ar fi posibil fără colaborarea partidelor și a electoratului, cele care deschid, de fapt, ușa manevrelor oculte, prin oportunism și indiferență. Așadar, produsul sau nu al serviciilor secrete, marea alianță PSD-PNL stă sub auspicii favorabile. Un electorat plictisit, dezamăgit, atras de populism și extremism, într-un context european benefic acestor curente, un electorat care nu are alternativă se va încolona spre cabina de vot sau va sta acasă. Vedem din aceleași sondaje că alianța Dreapta Unită nu reușește să sară de 14%. Motivele sunt evidente: boicotul media, campania de linșaj a tuturor celorlalte partide- de fapt, USR e principalul inamic, nu AUR și SOS-, lipsa unui leadership convingător și abdicarea de la principiile care au consacrat USR.
În fine, asta e situația și dacă electoratul anti-PSD și cel supărat pe PNL pentru trădare nu conștientizează pericolul, noul partid unic va câștiga toate cele patru rânduri de alegeri. Mă întreb însă dacă acest electorat nu se gândește totuși la ce-l așteaptă, pentru că viitorul sună ca dangătul clopotului de înmormântare. Iar zona care ar trebui să-l intereseze în cea mai mare măsură, dincolo de reformele eșuate pe linie, este cea economică și fiscală.
Deja anul 2024 se anunță unul negru din punctul de vedere al taxării, dar dezastrul se va simți cu adevărat de abia după alegeri, deci atunci când va fi deja prea târziu. Deficitul va urca la 7% din PIB, așa cum avertizează Comisia Europeană, deficitul la pensii va urca și el la ceruri din cauza noii legi, a recalculărilor din toamnă și a pensiilor speciale care continuă să crească nesimțit, așa cum a arătat colega mea Lidia Moise. Statul ia și pielea de pe mediul privat, cel mai bun exemplu fiind obligația de a plăti CASS-ul și de câte trei sau patru ori. În compensație pentru efortul pe care îl face o persoană care are o firmă, de exemplu, vârând bani cu nemiluita în sistemul de sănătate, statul se pregătește să impoziteze concediile de boală, în loc să ia măsuri pentru a opri eventualele fraude. Practic, impozitarea muncii a crescut cu procente între 10 și 30% încă de anul acesta, iar privații ar face bine să pună bani la ciorap pentru a putea plăti noile biruri sau să tragă oblonul cât mai au timp. După alegeri, guvernul PSD-PNL va introduce aproape cu certitudine cota progresivă și atunci să vezi sărăcie și muncă la negru. Asta este ce ne așteaptă după ce alianța PSD-PNL va pune stăpânire pe țară.
Cei care au obosit așteptând marile reforme în Educație, Sănătate, Administrație, care s-au transformat în cea mai cruntă bătaie de joc în timpul guvernării pesedisto-liberale, ar trebui să se gândească măcar la viitorul lor financiar. Pentru mediul privat, coaliția PSD-PNL va fi precum ciuma. Nu prosperitate, ci sărăcie și afaceri închise. Indiferența în fața acestei realități care va ieși din urna de vot, mărturisesc, mi-e greu s-o înțeleg.
Și pentru ca batjocura să fie deplină, Guvernul renunță la așa-zisa austeritate din administrație, dând liber la angajări și măriri de salarii. În acest timp, judecătorii, marii speciali ai țării, și-au câștigat, în instanță, evident, dreptul de a le fi decontați ochelarii de vedere. Purtătoarea de cuvânt a CSM a dat statul în judecată cerând 2.331 de lei pentru ochelari, iar Înalta Curte i-a dat dreptate. Doamna cu pricina câștigă 19.000 de lei pe lună și ar fi ajuns în sapă de lemn dacă își plătea singură ochelarii. Sfântă nerușinare! //