De același autor
Adio campanie electorală, atât cât mai rămăsese din ea. Pace ei. Se cuvine să-i aprindem creștinește o lumânare și să ne ocupăm în continuare de treburi cu adevărat serioase. De moartea lui Condrea, de exemplu, cu mult mai interesantă decât leșinăturile de candidați și talk-show-urile lor ipocrite și lemnoase.
Ca puține alte morți, cea a patronului Hexi Pharma a declanșat o paranoia a conspiraționitei. Firesc. Are în ea toate ingredientele unui scenariu de serial categoria C: mafie, servicii secrete, mâini criminale, politicieni corupți, bani mulți în offshore-uri, ADN-uri etc. Cine să creadă că omul a pus o mână pe telefonul mobil (cum spun procurorii) la cei 150 km pe oră cu care zbura pe șoseaua cu două benzi și gropi multe și a intrat direct într-un ditamai copacul? E prea de tot! Cineva ne ia de proști! Fiecare - uitați-vă pe Facebook, la televizor - are o altă teorie. Condrea mortul din mașină nu e adevăratul Condrea, pe ăla l-au scos serviciile din țară ca pe Hayssam ca să nu se afle că Hexi Pharma e a lor sub acoperire. Ba nu, strigă alții, a fost împins spre sinucidere ca Panait, ca să nu dea pe goarnă tot ce știe despre legăturile politicienilor cu mafia din sănătate și servicii, despre banii dați ca șpagă pentru monopolul la achiziții. Pur și simplu nu se poate ca omul care dilua dezinfectanții și de 4.000 de ori, vinovat pentru infecțiile nosocomiale, s-o mierlească pe șosea ca un oarecare vitezoman iresponsabil, exact cu o zi înainte să fie pus sub urmărire penală și, poate, în sfârșit, arestat. Românul nu crede în coincidențe sau în mâna destinului. Românul crede în conspirații.
Nu și politicianul. Decât dacă are vreun interes sau a luat-o razna de-a dreptul. Dacă la nivelul publicului larg teoria conspirației e întrucâtva normală, condamnabil este modul în care e ea folosită de politicieni și de trompetele lor mediatice. Să nu fim naivi, ei urmăresc un scop precis: acreditarea ideii că SRI a comandat un asasinat pentru a-și șterge urmele. De fapt, mesajul țintește mai sus - SRI a devenit un pericol pentru democrație și pentru statul de drept, este un monstru care a ajuns să omoare cu sânge rece. Exact ca KGB-ul lui Putin.
Rapiditatea cu care au ieșit la atac Ghiță și Ponta, două personaje care au mari probleme penale și sunt suspectate de legături cu facțiuni din servicii (nu știm care din cele cinci), merge în logica campaniei împotriva instituțiilor de forță - SRI și DNA - pe care o vedem de multă vreme evoluând tot mai dinamică. Cazul Condrea le oferă mult spațiu de manevră. „Mâine, oricare dintre noi ne putem gândi că putem fi omorâți. Nu cred că noi suntem un stat în care oamenii să fie omorâți pentru ceea ce știu. Voi cere explicații în cadrul Comisiei SRI din parlament. E timpul să ne facem treaba“, spune Ghiță. Iar Ponta îl secondează: „Ce se întâmplă în țara noastră?!? Cum e posibil așa ceva?!? Cine are putere să facă așa ceva?!? Ce știa acest om și cine se temea de ce știa el?!? Din păcate, România în 2016 înseamnă frică, suspiciune și forțe nevăzute care de fapt ne decid viața!“. Acoperit-descoperitul Turcescu merge și el în aceeași direcție: „De azi, România devine o țară în care se va instaura o altfel de frică: frică de a vorbi împotriva Sistemului. Pentru că Sistemul e în criză și când e în criză, ucide. Nimeni nu va crede că a fost vorba de un accident, dar asta s-a și dorit: să se dea un semnal că atunci când adevărul e prea aproape să fie dezvăluit, Sistemul merge până la capăt. Chiar dacă asta înseamnă moartea unui om sau a mai multor oameni“.
Ideea acestor oameni e simplă și cu priză în contextul Condrea. Sistemul, adică „binomul“, adică procurorii și SRI, nu se limitează la a-i supraveghea pe cetățenii onești, ci îi și omoară. S-a făcut astfel un pas mai departe în campania furibundă împotriva justiției, pentru că pe fond tot de ea e vorba, tot la asta asistăm. Sigur că un iresponsabil precum Ponta derapează fără rețineri, acuzându-l și pe Iohannis de complicitate la această crimă: „Pentru domnul Iohannis a fost nevoie să moară oameni că să aibă Guvernul său. Acum zic și eu, a fost nevoie să moară domnul Condrea, ca să fim siguri că nu mai dă declarații vreodată. Acum, Iohannis a făcut un efort intens de a mușamaliza această afacere, care e o afacere de mare corupție întinsă pe foarte mulți ani“. Ponta devine cu fiecare zi un caz clinic.
Mutând cazul Condrea în această zonă, politicienii cu bube penale în cap reușesc nu doar să compromită și să decredibilizeze din start ancheta procurorilor, ci să și arunce în derizoriu întrebările firești care se pun în marele dosar de corupție al dezinfectanților.
Una dintre ele, cea mai importantă după părerea mea, este: de ce Condrea nu a fost pus măcar sub control judiciar până acum, dacă nu arestat? La ea trebuie să răspundă noul procuror general. Așa cum SRI trebuie să răspundă dacă a avut mandat pe siguranță națională sau nu.
Cum spuneam la început, plicticoasa campanie electorală este definitiv îngropată împreună cu Condrea. Diluată până la dispariție de Hexi Pharma. Nicio teorie a conspirației nu va reuși s-o trezească la viață. Spre bucuria cui nu e greu de ghicit.