CSM, rușinea justiției

Prigonirea lui Dănileț face parte dintr-o campanie mai amplă de îngenunchere a magistraților incomozi și corecți.

Andreea Pora 21.12.2021

De același autor

Dacă s-ar scrie o cronică a dezonoarei și restaurației ultimilor ani, CSM, cu a lui Secție pentru Judecători, și Inspecția Judiciară condusă de politrucul Netejoru ar sta la loc de cinste pe podium. L-ar împărți cu Iohannis, Cîțu și echipa câștigătoare, cei care au vândut votul alegătorilor, aducând PSD la guvernare. Dar chiar și așa, greu de găsit nedreptate și porcărie mai mare decât cea care i s-a făcut judecătorului Cristi Dănileț, exclus din magistratură pentru niște insignifiante postări pe TikTok, care arată, vezi Doamne, o  „conduită prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Scorneli! Afară-i gardul pe care îl vopsea Dănileț și înăuntru-i leopardul gata să se înfrupte din independența magistraților. Să fim serioși, postările cu pricina sunt doar pretextul pentru a-l pedepsi exemplar pentru pozițiile tranșante față de restaurația în justiție făcută de PSD, pentru criticile aduse Inspecției Judiciare și Secției Speciale, ambele niște măciuci pe spinările magistraților care stăteau în poziție bipedă, și nu ghiocel lingând cizme politice.

Au asmuțit pe el televiziunile securistului Voiculescu și mafiotului fugar Ghiță, mercenari de presă de la site-uri specializate în calomnie și kompromat. L-au vânat ani buni, au răspândit despre el toate infamiile posibile, l-au îngropat în reclamații și l-au dat pe mâna Inspecției Judiciare. Doar, doar i-or închide gura. N-au reușit. Mai mult, pe pozițiile lui Dănileț s-au așezat mii de magistrați care au semnat petiții pentru oprirea masacrării legilor justiției și repararea acestora, pentru desființarea Secției Speciale. Dar nu e ușor să fii mereu erou într-o cetate asediată.

Prigonirea lui Dănileț face parte dintr-o campanie mai amplă de îngenunchere a magistraților incomozi și corecți, care s-au trezit anchetați de același Netejoru și judecați de CSM. Cinci judecători de la Curtea de Apel Constanța care au dat sentințe grele în cazuri de corupție au fost și ei sancționați pentru vini închipuite (Ciprian Coadă, Valentina Boboc, Georgiana Anghel Tudor, Iulia Cezara Suciu, Marius Ungureanu), la pachet cu Dănileț. Șefii asociațiilor de magistrați care au ținut sus steagul protestelor și al criticilor și s-au adresat Curții Europene de Justiție, Dragoș Călin, Alexandra Lăncrăjan, Bogdan Pârlog, au fost dați pe mâna Inspecției Judiciare. Anca Codreanu, Cristian Ban, Nicolae Andrei Solomon, Florin Deac, Crina-Elena Muntean, Georgeta Ciungan, George Dorel Matei, Ruxandra Grecu, Sorin Marian Lia sunt doar câteva nume din lunga listă a celor hărțuiți. 

Dar de ce să ne mirăm, năravurile vechi și rele nu au lecuire. Să ne amintim de anii în care Monica Macovei era demonizată și linșată public seară de seară pentru vina de a fi reformat justiția și construit DNA, de excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan pentru cutezanța de a-l fi condamnat la zece ani de pușcărie pe Dan Voiculescu sau de Laura Codruța Kovesi, împotriva căreia am asistat la cea mai mare mobilizare de forțe politice și mediatice pentru a o mătrăși din fruntea DNA și a o împiedica să ajungă procuror general european. Ultimul pe listă, Stelian Ion, demis din funcția de ministru de Iohannis și unealta lui politică, Florin Cîțu, pentru că insista cu desființarea Secției Speciale, repararea legilor justiției stricate de Dragnea și ai lui , pentru că vocifera pentru respectarea recomandărilor organismelor europene și supremația dreptului european asupra celui autohton. A fost pedepsit cu prețul desființării coaliției de guvernare. Dar nici un preț nu e prea mare pentru cameleoni.

Palmaresul ultimilor ani în materie de vânătoare a magistraților incomozi depășește însă cele mai negre previziuni, pentru că ne-am fi așteptat ca un partid și un președinte care au câștigat alegerile promițând reforme și sprijin pentru independența justiției să nu le tolereze, să scape de personaje sinistre precum acest  Netejoru, pus la zid de rapoartele MCV și a cărui demisie a fost cerută în repetate rânduri de magistrați și de ministrul Stelian Ion. Nimeni nu l-a atins nici cu o floare: acțiunile lui Netejoru vin mănușă, e unealta politicienilor și a rețelei din justiție.

În ce privește CSM, aici lucrurile sunt chiar mai grave. Cu excepția unei singure perioade, instituția a fost visceral antireformistă, în special Secția pentru Judecători. De ani buni este acaparată de gruparea Lia Savonea, care după războiul împotriva DNA și susținerea fără rost  a mizeriilor făcute în epoca Dragnea s-a orientat pe menținerea în viață a Secției Speciale, ignorarea recomandărilor Comisiei Europene și Curții de Justiție și vânarea magistraților independenți. CSM funcționează în momentul de față ca o veritabilă „rețea” în ce privește numirile în justiție și cariera magistraților. E o rușine națională!

Nu mai are respect nici măcar pentru Constituție, ca dovadă faptul că Bogdan Mateescu, căruia i se terminase mandatul de președinte, s-a autopropus și a fost votat ca interimar pentru un an. Acest Bogdan Mateescu merită o mențiune specială: este unul dintre marii metamorfozați. Din apărător al independenței justiției a ajuns un contestatar al ei, din reformist s-a preschimbat în politruc. Este din categoria Alina Ghica, Dana Gîrbovan și Oana Hăineală, toate niște foste „speranțe” ofilite rușinos. Dar miza șefiei CSM este uriașă din perspectiva organizării alegerilor de anul viitor.

Ceea ce se întâmplă cu CSM, al cărui rol ar trebui să fie esențial în prezervarea independenței justiției și apărarea magistraților corecți, este un pas spre restaurație. Din păcate, sunt șanse mari să fie doar unul din cei mulți care vor urma sub guvernarea PSD-PNL.//

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22