Cucuvelele penale

Nimic din ceea ce fac politicienii nu ar trebui să ne mai surprindă.

Andreea Pora 11.10.2016

De același autor

 

După ani de tăvălit în morcilă, de abdicări de la minime norme morale și de conduită, de prieteșuguri între adversari de moarte sau de hoții la drumul mare, mizeria politicii a de­ve­nit loc comun. Când crezi că s-a atins limita, apare altceva care o sfidează temerar. Bu­nul simț e mereu și mereu pus la grea încercare, uimirea e insuficientă.

 

Bunăoară, în atacul declanșat împotriva lui Kövesi, plagiatul e dat ca cert. Ce expertiză a CNATDCU, ce prezumție de ne­vinovăție, aceea la care fac fu­rioși apel când e vorba de ei, ce decență sau deontologie? Politicieni și ziariști de strânsură au dat deja verdictul de plagiat. Cucuvelele penale o somează ziua pe Kövesi să răspundă la calomniile pe care le pun ei la cale noaptea. Aceleași cucuvele l-au ștampilat și pe Mircea Dumitru după ce a băgat bă­țul în mușuroi, chit că are decizie de ne­co­la­borare de la CNSAS, spre deosebire de alții ca­re au turnat la greu, dar de care nu se atin­ge nimeni, nici cu vorba, nici cu legea. Ce con­tează că omul nu are nicio notă infor­ma­ti­vă la dosar? L-au scos colaborator și au tre­cut mai departe la decredibilizarea Comisiei de Etică din Universitatea de Vest din Ti­mi­șoara. Un nenea anonim, dar profesor i-a tri­mis o depeșă taman lui Daniel Savu, ofițerul SRI sub acoperire de par­la­men­tar, prin care spovedește securistic „albirea“ lui Kövesi. Dovada lui Savu, ca și a lui Ghi­ță & Ponta, e beton: cu­vântul lor de pionieri. Rămâi mut de uimire când vezi că nimeni nu pune la îndoială pro­bitatea unor astfel de per­sonaje. Nici măcar Băsescu, renumit în contestarea do­ve­zilor procurorilor.

 

Uimirea că CNA e surd și vândut cui oferă re­învestirea în funcții, aparatură și sesizări false pen­tru Laura Georgescu e și ea mereu proas­pătă. Mulți dintre noi credeam că epoca lui Vântu-Voiculescu e de nedepășit, dar iată că, nu-i așa, noul mogul Ghiță e chiar mai dat dra­cului. Reușește într-o zi să bage rahat în ven­tilatoare cât Antena 3 într-o săptămână. Cu patronul la pușcărie, varanii se adaptează parcă mai greu noilor cerințe și co­man­da­men­te: au rămas tot cu linșarea „băsiștilor“ în cioc. CNA în schimb e mereu conectat vre­mu­ri­lor și transformă protecția mizeriei în artă.

 

Mut rămâi și când analizezi pe ce arături a apu­cat-o vânătoarea partidelor după can­di­dați. Inimaginabilul s-a produs și aici, iar nu­me­le lui e Alexandru Căutiș. Ziaristul mân­că­tor de pesediști, luptător neobosit cu baronul Dragnea, pe care nu-l scotea din „penal“ și „hoț“ și pe care l-a acuzat chiar că i-a scos emi­siunea de la Realitatea TV, s-a lăsat ra­co­lat de bună voie și nesilit de nimeni de PSD. Vrea să fie pe listele de la Constanța. Nu dis­cu­tăm aici moralitatea alegerii lui Căutiș, du­plicitatea și decredibilizarea meseriei și așa târ­nosită de tot felul de mercenari și aco­pe­riți, am asistat la altele și mai și, ci de ra­țio­namentul PSD. Are nevoie un partid mare ca PSD, dat de toate sondajele drept câștigător al alegerilor parlamentare, de vedete media, mai ales de unele care își schimbă blana? Ce poate câștiga PSD, ce demonstrație ur­mă­reș­te? Nu există nicio similitudine cu alte cazuri, Firea și Turcescu au făcut alt gen de salturi dis­cutabile, dar nu unele care țin de ra­por­ta­rea la partidul în care au intrat și candidat. Adică nu s-au apucat să pupe mâna pe care o scuipaseră cu dispreț ca ziariști. Mai exact, va fi credibil PSD punând pe liste un fost în­jurător al partidului, speră că va avea succes în fieful lui Mazăre cu o astfel de figură, că va atrage din electoratul care îi este ostil? Puțin probabil. Sau e o chestie de orgoliu al lui Drag­nea, care vrea să se răzbune, arătând că poa­te cumpăra orice de pe piață? E și cazul lui Dan Bucura, dacă informația candidaturii sale pe listele PSD se adeverește. Oricum ar fi, PSD fa­ce o greșeală de apreciere și raționament.

 

La rândul său, PNL, în disperarea înnoirii lis­telor, cade în capcana vedetelor, neînțelegând că notorietatea nu e suficientă, ba mai rău, poate fi negativă (vezi, iarăși, cazul Turcescu). Pe Denise Rifai n-o cunosc, deci chiar nu mă pot pronunța în legătură cu calitățile despre ca­re vorbesc admirativ Gorghiu și alți liberali, dar e clar că în campania pentru locale a fost ri­dicolă și deplasată. Câteva dintre replicile sa­le au făcut carieră, în principal în ochii elec­to­ratului de dreapta. Dacă PNL își imaginează că, pitindu-și liderii și personajele com­pro­mi­se prin provincie – însăși Gorghiu nu can­di­dea­ză la București -, aruncând în schimb can­di­dați–vedete la centru, își face o socoteală la fel de proastă ca și PSD cu Căutiș.

 

Ar trebui să nu mă mir, dar totuși nu pot: se­natorii au pus pe butuci ordonanțele an­ti­pla­giat, scoțând din ecuație CNATDCU, verificarea tezelor de doctorat și decizia plagiatului. De­ci­zia rămâne la universități și aici discuția se în­cheie, pentru că președintele Iohannis va fi obli­gat să promulge legea. Simbolic pentru vre­mea pe care o trăim e că PSD și PNL și al­ții și-au dat mâna (90 voturi pentru, 12 îm­potrivă). Iată că mizerabilii au câștig de cauză în final și sunt deciși să ne țină prizonieri în ace­eași mocirlă puturoasă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22