De același autor
În numele ruperii USL nu înseamnă că Antonescu trebuie spălat de păcate, coafat, parfumat şi prezentat drept răul cel mai mic. Dar mai ales operaţiunea nu trebuie făcută de foştii săi adversari, indiferent cum se numesc aceştia.
Antonescu trăieşte aventuros. Se azvârle cu capul înainte într-o expediţie de cucerire a palatului prezidenţial din care riscă, cam 50%, să sfârşească îngropat la rădăcina copacilor fără număr sub care zac perdanţii alegerilor. Partidele sunt, de regulă, nemiloase când e vorba să-şi lichideze liderii care le-au dus la pierzanie. Năstase, Geoană, Tăriceanu sunt exemple locale pe care ar trebui să le studieze minuţios. Mai există şi altele, de pe meleaguri mai mult sau mai puţin îndepărtate. Lui Antonescu nu-i place riscul, dar n-are încotro. Viziunea cu pupitrul pe care scria „Administraţia Prezidenţială“, din spatele căruia se războia cu mai-marii lumii şi dictatorul dâmboviţean suspendat, nu-i dă pace. Nu i-a venit multă vreme să creadă că Ponta şi Voiculescu îi vor înfige cuţitul în spate şi-l vor lăsa fără candidatură. Vorba ceea, ce ştie tot satul nu ştie bărbatul. Forţat, a ales varianta aventuroasă, jucându-şi norocul şi cariera. Nu e totuşi o ruletă rusească, pentru că electoratul nostru e mai altfel. Uită repede, e pătimaş, n-are principii şi idealuri deşarte, ia mereu azimutul răului cel mai mic.
Şansa lui Antonescu e să devină liderul opoziţiei, acel candidat al dreptei în spatele căruia, în turul doi, să se alinieze, fie şi cu de-a sila, electoratul anti-PSD. Cum zicea chiar fostul său duşman de moarte, Traian Băsescu: „Între Ponta şi Antonescu nu voi ezita să pun votul pe Antonescu. Măcar Antonescu nu s-a făcut profesor doctor şi nu minte de dimineaţa până seara“. Reevaluarea „paiaţei“ este impardonabilă şi tipic românească, dar nu imposibilă. Va reuşi Antonescu să se spele de păcate, aşa încât să devină prizabil? Dar, mai ales, e nevoie de vreo penitenţă, de măcar câteva fire de cenuşă turnate în cap, de vreun regret şi asumare de culpă pentru isprăvile de răsunet comise împreună cu Ponta şi Voiculescu? Îi va cere cineva asta sau „încolonarea“, dacă e să se producă, se va face de la sine? Şi cine ar putea pune umărul la această acţiune? Sunt întrebările şi provocările la care Antonescu şi partidele de dreapta trebuie să răspundă urgent, în situaţia în care se rupe USL (s-a şi rupt de altfel, lipsesc doar ferparele) şi trece în opoziţie.
În mod evident, Antonescu mizează în principal pe electoratul aşa-zis de dreapta. Schimbarea de retorică din ultimele luni, dar nu numai, o dovedeşte. Peste noapte s-a metamorfozat în apărător al justiţiei, spune că „antibăsismul“ nu mai constituie un proiect viabil, că PSD e fesenist şi a păstrat apucăturile de partid-stat, iar pentru Ponta a împrumutat etichetele „propagandei băsiste“. S-a dat de trei ori peste cap şi din muscoiul care bâzâia voios în jurul puciului, al „coafării“ DNA şi desfiinţării ANI, s-a transformat în fluturaş aşezat graţios pe principii, valori ale statului de drept şi liberalismului machiat pentru noile conjuncturi. Evident că nu e credibil, că mişcarea e indecentă şi imorală, dar cu o dreaptă divizată şi pusă pe canibalizat voturile la europarlamentare, fără un candidat viabil, misiunea lui Antonescu ar putea nici să nu fie prea complicată. Deja mesajele transmise de PDL şi PMP arată o deschidere spre o combinaţie cu PNL. Realist vorbind, nici nu se poate altfel în plan parlamentar. Deocamdată, PDL şi PMP îl exclud pe Antonescu din calcul, dar nu par foarte convinse. Atâta vreme când PNL îl menţine candidat, nu-l pot scoate în afara jocului. Previzibil, compromisul bate la uşă. Rămâne de văzut dacă şi electoratul îl va accepta sau, mai corect spus, care va fi procentul care, vorba unui clasic în viaţă, „mai bine şi-ar tăia o mână“ decât să voteze cu Antonescu. Mai ales dacă fostul pucist nu va catadicsi (dacă simte că-i merge, n-o va face) să dea socoteală pentru cei trei ani de uselism şi voiculescism.
Riscul ca PNL să reuşească să-şi reocupe locul pe dreapta, să devină vocea cea mai sonoră din opoziţie este major. Este pericolul asupra căruia au fost insistent avertizate PDL şi PMP şi pe care l-au ignorat. Vorba lui Băsescu: „li s-a umflat capul şi fiecare se vede preşedinte“. Preocupate de certuri, divizate pe falia Băsescu-Blaga-Udrea, pleznind de orgolii meschine şi frustrări grandioase, cele două partide au ajuns în situaţia cea mai proastă pentru ele: să decidă candidatul comun (sper să nu aibă capul chiar atât de umflat încât să călărească fiecare propria mârţoagă) după europarlamentare, cu doar cinci luni înaintea prezidenţialelor. Şansa lui Antonescu se numeşte prostia, fudulia şi inconştienţa dreptei. Cum să nu profite de ea? Dacă PDL şi PMP nu vor trece peste disensiuni, multe justificate, şi nu-şi vor da mâna pentru a bara confiscarea dreptei de către PNL şi Antonescu, se va reproduce în zona opoziţiei amalgamul, struţo-cămila USL. O altă alianţă dictată de conjuncturi nefavorabile între dreapta şi stânga (nimeni nu mă poate convinge că actualul PNL mai are vreo legătură cu valorile liberalismului). Pe zona PSD, lucrurile se vor clarifica, în schimb se vor îmbâcsi pe cea a opoziţiei. Şi tot aşa, ciclul poate continua la nesfârşit, căci la asta duce abdicarea de la orice normă.
Desigur, destrămarea USL ridică presiunea pusă pe statul de drept şi pe justiţie, aerul redevine cât de cât respirabil, dar decizia PNL este una strict oportunistă. În numele ruperii USL nu înseamnă că Antonescu trebuie spălat de păcate, coafat, parfumat şi prezentat drept răul cel mai mic. Dar mai ales operaţiunea nu trebuie făcută de foştii săi adversari, indiferent cum se numesc aceştia. //