De același autor
Cu doar o săptămână înainte de alegeri, Bucureștiul se găsește în fața unei situații aproape de neimaginat acum câteva luni: Nicușor Dan este despărțit de Gabriela Firea de doar 2,5 procente. Cifrele sunt date chiar de el. Din alte sondaje se mai vede ceva la fel de îngrijorător: Nicușor Dan, cu 33%, este sub scorul celor două formațiuni care îl susțin, PNL și alianța USR PLUS, în timp ce Firea este peste cele aproximativ 25% ale PSD-ului. Cum s-a ajuns la așa ceva?
Dacă ar fi să facem o ierarhie a cauzelor, pe primul loc se plasează, fără discuție, candidatura lui Traian Băsescu. A fost o greșeală să fie lăsat pe dinafară la negocieri, să nu i se dea și lui ceva, adică sectorul 3 pentru Mihai Neamțu, care nu avea nicio șansă, e adevărat, dar, oricum, sectorul 3 putea fi trecut din start la pierderi. USR a greșit, pentru că reacția lui Băsescu nu era greu de anticipat, ținând cont de calitatea morală a personajului. Revanșard și lipsit de scrupule, fostul președinte joacă în tabăra lui Firea, luând din electoratul anti-PSD cam 9 procente, pe care le bagă deliberat în traista ei. Cum în spatele fiecărui gest al lui Băsescu stă, dincolo de umorile personale, un calcul, pe bună dreptate mulți se întreabă ce are de câștigat. Unele guri rele spun că urmărește să maximizeze șansele PMP de a intra în parlament pentru a o pune pe EBA pe liste la Constanța, altele că a bătut palma cu PSD să facă împreună o majoritate în Consiliul General, cum, de altfel, în destule cazuri PMP a făcut și până acum. Calomnii, desigur, ar spune susținătorii săi. Dar merită observat că mișcarea de acum merge în siajul acțiunilor sale începând cu ultimul an de mandat, care au aneantizat tot ce a făcut ca om de stat. Carnasier politic, Băsescu nu are dileme etice, lovește cu aceeași satisfacție ca și Gabriela Firea în Nicușor Dan. Cu satisfacție și mitocănie, cei doi fiind de-un leat la capitolul ăsta. S-a dus în graba mare să-și facă testul antidrog, condiția halucinantă pusă de Firea pentru a participa la dezbaterea cerută de Dan, acreditând astfel calomniile pesediste că acesta s-ar droga. Plăcerea mocirlei, ce să-i faci! Compoziția electoratului lui Băsescu e tulbure, dar e greu totuși de crezut că s-a convertit la pesedism, mai probabil nu îi este clar că fiecare vot pentru Băsescu e unul pentru Firea.
În al doilea rând, e vorba de lipsa dezbaterilor și de propaganda mascată pe care și-o face Firea în campanie, folosind fără rușine milioane de lei din banii primăriei, adică bani publici, pentru a-și promova „realizările”. În fapt, niște minciuni. De ce permite Consiliul Național al Audiovizualului o astfel de fraudă electorală, nici nu mai are rost să întrebăm, știind cât de pesedizată e instituția. Dar de ce nu a dat Ludovic Orban o ordonanță prin care să modifice Legea 208/2005 și să faciliteze cumpărarea de spațiu electoral la televiziuni, asta chiar putem să ne întrebăm. Și uite așa, tot ce se vede în campania asta e propaganda lui Firea, Tudorache și a altor primari în funcție, plus niște dezbateri aiuritoare- primarul de la Bacău cu cel din Țăndărei, consilierul de la Toplița cu ăla de la Fundata. E, totuși, o premieră în istoria alegerilor locale, să nu auzi nicio dezbatere cât de cât așezată între candidați despre problemele orașului.
În al treilea rând, o cauză importantă este cea a lipsei evidente de apetit a celor două formațiuni care îl susțin pe Nicușor Dan. USR, partidul din care acesta provine și care a obținut cel mai mare scor în București la europarlamentare, nu s-a implicat decât sporadic și neinspirat în campania electorală a lui Dan. Tensiunile interne care au precedat susținerea lui au fost mai mult decât transparente. Colac peste pupăză, PNL și USR PLUS au schimbat mănușile de catifea cu cele de box și nu au ezitat să-și tragă pumni pe diverse teme fix în campanie, punând sub un mare semn de întrebare viitorul unei colaborări atât în Consiliul General, cât și în Guvern, dacă, desigur, vor avea majoritățile necesare. În plus, reacțiile la atacurile murdare ale PSD și ale Gabrielei Firea la adresa lui Nicușor Dan (homosexualitate, droguri, mită și conflict de interese etc.) au fost anemice și neconvingătoare. Ce să înțeleagă electoratul?
Nu în ultimul rând, o bună parte a campaniei a fost marcată de o prea mare siguranță în victorie, de subestimarea adversarilor (îl includ aici și pe Băsescu) și a puterii mediatice de care aceștia dispun. Deși sondajele începuseră deja să nu arate prea bine, toată lumea părea că doarme pe urechea stângă. Însuși Nicușor Dan era prea sigur pe el, prea relaxat, se vedea că nu are o strategie clară și că nu are lângă el experți și consilieri buni. În plus, ar fi trebuit secondat de un bun comunicator, ceea ce mă îndoiesc că există la vreunul din cele trei partide, dar în societatea civilă s-ar fi găsit.
Una peste alta, situația e pe roșu cu o săptămână înainte de alegeri - retragerea lui Băsescu este exclusă, iar absenteismul se anunță a fi mare. O dezbatere cu Gabriela Firea nu ar fi în avantajul lui Nicușor Dan- e greu să faci față tupeului și minciunii. Deși s-ar putea reedita episodul Iohannis-Ponta, când agresivitatea, lipsa de maniere și bun-simț a fostului candidat la prezidențiale au reușit să irite electoratul. De fapt, dacă stăm strâmb și judecăm drept, marea șansă a lui Nicușor Dan este că se confruntă cu un personaj de tipul Firea, pentru că dincolo de un vot anti-PSD sau de unul care să penalizeze nefăcutele din mandatul ei, halul în care se află Bucureștiul, sunt convinsă că va fi și unul împotriva unui stil de a face politică. //