Cursa lui Ponta pentru Iohannis. Vrea dezbaterea FINALA la Antena 3 cu Gadea

Andreea Pora 06.11.2014

De același autor

Este pentru prima ora in 25 de ani cind unul dintre candidati impune cu forta locul dezbaterilor si tematicile, refuzind orice fel de negociere. Ponta a ales de unul singur televiziunile, ora, ordinea acestora si problematicile, dupa care i-a transmis public lui Iohannis ca daca nu se supune dictatului este un las care fuge de confruntari. Desi Iohannis a propus ca dezbaterea sa aiba loc pe un teren neutru, Universitatea de Vest din Timisoara, care a anuntat ca vrea s-o organizeze si a lansat invitatia, Ponta nici nu vrea sa auda. Ori ca mine, ori deloc. Este tot pentru prima oara in 25 de ani cind unul dintre candidati rezufa orice compromis, orice negociere. Cutuma confruntarilor, chiar si in Romania nu doar in lumea civilizata, este negocierea intre staff-urile candidatilor asupra locului, moderatorilor, tematicilor, formatului.

 

Ponta a insultat nu doar Universitatea de Vest, ci intregul mediu academic, sustinind ca o fabrica sau un camin de batrini sunt locuri la fel de legitime pentru a gazdui confruntarea finala. "Propunerile pe care le avanseaza (Klaus Iohannis) sunt nobile - Universitatea din Timisoara, Palatul Parlamentului - dar la fel de bine pot fi invocate Academia Romana, Uniunea Scriitorilor, o unitate militara, un camin cultural dintr-un sat, un spital, un camin de batrani sau o fabrica. Orice loc din Romania este legitim pentru a gazdui o confruntare prezidentiala", scrie Ponta pe contul lui de Facebook. Nu, nu sunt, poate doar in viziunea unui plagiator.

 

Un al aspect care ingrijoreaza este obedienta televiziunilor, care au acceptat fara sa cricneasca dictatul pontist. Unde in lumea asta o televiziune onesta accepta tematica impusa exclusiv de unul dintre candidati, accepta sa i se faca programul- o flagranta ingerinta in politica editoriala- si sa abandoneze interesul public. Pentru ca aceasta este problema de fond: confruntarile finale nu sunt facute ca sa favorizeze unul dintre candidati sau ca sa aduca rating cu orice pret, ci pentru ca alegatorii sa poata discerne corect, sa-si faca o imagine clara despre natura, competentele, abilitatile celui pe care il vor alege presedinte.

 

Nu e o glumita. Este o chestiune extrem de serioasa, multe alegeri se pierd sau se cistiga, peste tot in lume, in dezbaterile finale. Tocmai de aceea ele sunt organizate cu maxima atentie, pe teren neutru, cu moderatori profesionisti si echidistanti, cu intrebari construite in asa fel incit sa dea egalitate de sanse si posibilitatea unei imagini cit mai corecte asupra combatantilor etc. Motivul este simplu: interesul public. Printre altele acesta cere sa fie eliminata orice urma de suspiciune asupra partizanatului pentru unul dintre candidati.

 

Dar ce-i pasa lui Ponta de toate astea, de regulile democratice? El vrea sa cistige prin orice fel de mijloace, iar media romaneasca ii face jocul. Lucru care este posibil pentru ca lipseste presiunea publica. A accepta smecheriile lui Ponta, dictatul acestuia asupra dezbaterilor finale, aranjamentele oculte inseamna a accepta cu buna stiinta distorsionarea alegerilor. Ca si cum nu ar fi suficiente metodele murdare folosite de PSD pentru a culege voturi. Societatea civila ar trrebui sa se puna de acord si sa ceara public organizarea unei dezbateri finale cu adevarat independente si intr-un spatiu neutru.

 

Iohannis nu are niciun motiv sa accepte acest joc urit, sa intre intr-o capcana. In general, televiziunile sunt viciate de partizanate si o familiaritate adesea triviala, aerul e imbicsit de tot felul de compromisuri si promiscuitati. Din pacate, exact din aceste motive s-a ajuns, din nou, pentru ca nu ar fi prima oara, sa se impuna organizarea confruntarilor pe teren neutru.

 

Repet, dezbaterea finala poate fi decisiva, asa cum s-a dovedit in 1996, 2004 si 2009, dar Ponta vrea s-o si-o aranjeze in favoarea lui. Ca dovada, impune ca ultima runda a dezbaterilor, finala, deci si cea mai importanta, sa aiba loc in cea mai compromisa televiziune din Romania- Antena 3. Adica la televiziunea sa de casa, care a dus o campanie de linsare a lui Iohannis, improscind spatiul public cu mizerii si minciuni.

 

Ponta trebuie fortat sa accepte regulile democratiei.

 

Va arat mai jos smecheria folosita de Ponta in “organizarea” propriilor dezbateri. Aranjamentul este abil, manipulatoriu si are un singur scop: defavorizarea adversarului.

 

 

Luni, 10 noiembrie, la România TV — dezbatere pe teme de politică economică și socială

Deci, deschiderea, prima dezbatere, cea care da tonul, e la Ghita TV, televiziune de casa a lui Ponta, specializata in “calcarea pe cap” a lui Iohannis intreaga campanie. Moderatorii, necunoscuti deocamdata. Solutiile nu sunt prea multe si vor proveni dintre “vedete”postului- Ciutacu, Cretulescu sau Striblea. Tematica este aleasa cu schepsis pentru “profilul” televiziunii si al candidatului favorit. Cretulescu este profesionista in emisiuni cu pensionari, asistati social, nenorociti ai soartei si Rovana Plumb. La RTV este un public bine indoctrinat cu taieri de pensii si alte dezastre, convins deja ca la ele a contribuit din plin Iohannis. Deci, nu doar locul, “mediul”, ci si problematica este defavorizanta pentru Iohannis si manusa pentru Ponta.

 

 

Marți, 11 noiembrie, la Realitatea TV — dezbatere pe teme de politică externă și siguranța națională.

 

Realitatea TV este o televiziune care i-a fost favorabila lui Iohannis, in special prin Rares Bogdan, probabil moderatorul dezbaterii. Pare OK la prima vedere. Prima pe terenul lui Ponta, a doua pe cel al lui Iohannis, cel putin asa a explicat Ponta, pentru a mima impartialitatea. Pe fond, este tot o smecherie din cauza tematicii. Este publicul interesat de politica externa si securitate nationala? N-as prea zice. Este o zona care, din pacate, nu are priza la majoritatea electoratului. Astfel, elementul favorizant al ‘terenului”este anihilat prin specificul tematicii.

 

 

Miercuri, 12 noiembrie, la B1TV — dezbatere pe tema dezvoltării instituțiilor politice și a statului de drept.

 

A doua televiziune care ii este ostila lui Ponta, catalogata de nenumarate ori chiar de acesta drept “aparat de propaganda a lui Basescu”. In aceste alegeri insa, B1 Tv a fost destul de neprietenoasa cu Iohannis, din simplul motiv ca a sustinut-o apasat pe Udrea, a carei campanie a stat sub sloganul “Ponta si Iohannis, aceeasi mizerie”. Moderator probabil Madalina Puscalau.

Tematica aleasa de Ponta pentru B1 nu e intimplatoare. Este una extrem de sensibila pentru Iohannis. Aici si-a transmis  presedintele Basescu mesajele negative despre Iohannis, vorbind de incompatiblitate si pericolul alegerii acestuia ca presedinte (“isi va pierde mandatul, vor trebui organizate noi alegeri”), de “premierul de la Grivco” , “martea neagra” sau lipsa de atasament clar a lui Iohannis pentru independenta justitiei si statul de drept. Aici s-a insistat insidios pe toate aceste teme. E un public ostil lui Ponta, dar nici sustinator al lui Iohannis. Altfel spus, pe terenul aparent favorabil lui Iohannis, Ponta a selectat o tema nefavorabila acestuia.

 

 

Joi, 13 noiembrie, la Antena 3 — dezbatere pe tema viziunii prezidențiale de dezvoltare a României".

 

Incununarea, dezbaterea finala, inainte de incheierea campaniei, cea decisiva de fapt, a fost programata de Ponta la televiziunea de casa si cu mercenarii lui Voiculescu, pe care i-am vazut de atitea metamorfozindu-se in bichoni iute dadatori din coada si limbi in fata lui Ponta. Ce poate fi mai avantajos pentru Ponta?  Joaca pe terenul lui, cu arbitrii si mingiile lui. O cursa mirsava intinsa lui Iohannis. Tematica, singura generala din cele patru, ii permite sa bata cimpii dupa pofta inimiii. Aplauze. Comentariile nici nu-si mai au rostul.

 

 

Cum s-au desfasurat confruntarile finale din 1990 si pina acum

 

1990

 

Prima dezbatere imediat dupa revolutie a fost neasteptat de democratica. In ultima zi a campaniei, Televiziunea Romana (singura la vremea aceea si despre care se striga in strada “ati mintit poporul cu televizorul”), condusa de Razvan Theodorescu, i-a adus la aceeasi masa pe Ion Iliescu (FSN), Ion Ratiu (PNT) si Radu Campeanu (PNL). Moderator a fost Razvan Theodorescu, secondat de Emanuel Valeriu si Victor Ionescu.

Deschizând dezbaterea, Răzvan Theodorescu (recent numit in functie de FSN), a relevat că este pentru prima oară când în țările Europei răsăritene se organizează o asemenea “confruntare de opinii și aptitudini în fața unei națiuni”.

Confruntarea a fost extrem de civilizata, la un nivel care, astazi, ni se pare din alt film.

In aceasta emisiune a rostit Ion Ratiu celebra fraza, definitie a democratiei si liberalismului: “Chintesenta democratiei se poate exprima intr-o singura fraza- voi lupta pina la ultima mea picatura de singe ca sa ai dreptul sa nu fii de acord cu mine”.

 

Iliescu a cistigat cu peste 80% din voturi din primul tur de scrutin.


 

 

1992

 

Televiziunea Romana continua sa fie singura optiune media pentru confruntarile electorale.

 

In turul al doilea au intrat Ion lliescu (FSN) si Emil Constantinescu (CDR). Spre deosebire de ceea ce se intimplase cu doi inainte, cei doi contracandidati nu s-au confruntat intr-o dezbatere fata in fata. Iliescu a invins detasat cu un scor de 61,43%.

 

 

 

1996

 

In turul al doilea de scrutin au intrat Ion Iliescu si Emil Contantinescu. Dezbaterea finala a avut loc la Antena 1 si a fost moderata de Octavian Andronic.

 

Intrebarea ramasa memorabila si care, se spunea atunci, a influentat rezultatul a fost cea pusa de Emil Constantinescu. “Credeti in Dumnezeu, domnule Iliescu?”. Raspunsul a fost unul lung si confuz, care l-a defavorizat clar pe Iliescu, mai ales in contextul in care acesta se declarase ateu si incercase ulterior, destul de neconvingator, sa-si nuanteze afirmatia.

 

Emil Constantinescu cistiga alegerile cu un scor de 54,41%.

 

 

2000

 

In turul al doilea intra Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor (PRM). Ascensiunea neasteptata acestuia- 28,34% dupa primul tur- s-a petrecut pe fondul divizarii CDR.

 

Ion Iliescu a refuzat o dezbatere finala cu Corneliu Vadim Tudor si

a cistigat alegerile, cu ajutorul voturilor din dreapta, cu 66,83%.

 

 

2004

 

Traian Basescu (Alianta DA) si Adrian Nastase (PDSR) ajung in turul doi. S-a organizat o singura confruntare, la Televiziunea romana, difuzata live in ultima zi inainte de alegeri.

 

Moderatori au fost Madalin Voicu- din partea TVR si Cristian Tudor Popescu- din partea Clubului Roman de Presa, ambii conveniti dupa negocieri intre staff-urile candidatilor. S-a negociat si formatul emsiunii, tematica si tipul de intrebari.

 

Memorabila a ramas intrebarea retorica a lui Traian Basescu: “Ce blestem o fi pe poporul asta de a ajuns sa aleaga intre doi fosti comunisti”, dupa care s-a indicat pe il insusi ca fiind “raul cel mai mic”. Este propozitia despre care s-a spus ca i-a adus victoria lui Traian Basescu.

 

Acesta a cistigat alegerile cu 51.23%

 

 

2009

 

In turul doi au intrat Traian Basescu (PD) si Mircea Geoana (PSD). Campania electorala a fost agresiva si murdara, trusturile de presa ale lui Dan Voiculescu –Antena 3-  si Sorin Ovidiu Vintu- Realitatea TV-  coalizindu-se impotriva lui Basescu, atacat cu tot felul de mezerii si minciuni. A ramas in istorie filmuletul “pumnul si palma”, in care Basescu era aratat lovind un copil la un miting electoral. Filmul s-a dovedit a fi fost fabricat.

 

Din acest motiv, organizarea dezbaterii finale a fost extrem de problematica, fiind exclusa din calcule o confruntare in platourile vreunei televiziuni. Negoierile intre staff-urile candidatilor au fost dure. In final, s-a optat pentru o dezbatere pe teren neutru- Palatul Parlamentului- cu un moderator agreat de ambele parti- Robert Turcescu. Recent, dupa ce Turcescu s-a autodemascat ca fiind ofiter acoperit al serviciilor secrete, s-au ridicat mari semne de intrebare asupra acelei dezbateri.

 

De data aceasta, memorabila ramine intrebarea pe care Traian Basescu i-a adresat-o lui Mircea Geoana in contextul in care acesta se intilnise in seara dinaintea dezbaterilor cu Sorin Ovidiu Vintu. Cu doar citeva ore inaintea confruntarii, in presa (Academia Catavencu- net) au aparut fotografii cu Geoana intrind in casa la Vintu.

 

Basescu l-a acuzat pe Geoana ca a avut mai multe intilniri cu Vintu, dar acesta a negat.  "Nici mie nu-mi place domnul Vântu aşa cum se pare că nu vă mai place nici dumneavoastră", a spus Geoană.

"Nici azi-noapte nu v-a plăcut? Azi noapte nu v-a plăcut, azi noapte, când a aflat că a fost arestat domnul Popa Nicolae, cel cu FNI-ul, şi v-a chemat de urgenţă? V-a chemat de urgenţă?", a întrebat Băsescu de mai multe ori, fără a primi răspuns, în primă fază.

Este intrebarea care a rasturnat situatia in favoarea lui Basescu. Acesta a cistigat strins, cu 50,34%.

 

Dezbateri in universitati nu in fabrici. Un exemplu american

In alegerile americane din 2008 au fost organizate mai multe dezbateri de catre universitati intre candidatul democrat Barack Obama si republicanul John McCain.

O astfel de dezbatere a avut loc la Universitatea Belmont din Nashville, Tennessee.

Confruntarea dintre Obama si McCain a fost moderata de jurnalistul Tom Brokaw de la NBC, iar din comitetul de organizare au facut parte mai multi reprezentanti din statul Tennessee.

Cei doi candidati la prezidentialele americani au avut trei dezbateri inaintea alegerilor din 4 noiembrie, toate fiind organizate de universitati: pe 26 septembrie la Universitatea Mississippi, pe 7 octombrie la Belmont si pe 15 octombrie la Universitatea Hofstra, fiecare in formate diferite: fie intrebari - raspunsuri, fie prezentari mai lungi urmate de intrebari puse de moderatori.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22