De același autor
Cum o dă, cum o întoarce, Ponta iese prost. Băsescu l-a prins la cotitură şi, din câte se aude, e doar începutul.
A desprins securea războiului din cuiul coabitării şi i-a înfipt-o lui Ponta în moalele capului. Până la prăsele. La prima vedere, preşedintele îşi forţează norocul, suspendarea e iarăşi fluturată belicos, partenerii europeni ar putea strâmba din nas că Pactul o ia pe apa Sâmbetei, iar miza pare, deocamdată, în registrul minor al impulsionării Partidului Mişcarea Populară. Traian Băsescu este însă hotărât, aşa cum se vede din interviul acordat României libere, să împinga lucrurile şi mai departe, definindu-se ca liderul de facto al opoziţiei. De altfel, era cam ultimul tren pe care mai putea să-l prindă pentru a face asta. Tocmai de aceea, e clar că şi-a calculat atent momentul, a aşteptat cu răbdare şi, cu riscul de a-şi atrage critici binemeritate pentru cauţionarea unei guvernări incompetente, hoţomane şi la marginea interesului naţional, l-a dus cu zăhărelul pe Ponta lăsându-l să creadă că el este delfinul, a făcut inventarul greşelilor şi când în plasă i-au căzut două capturi de zile mari – dubioasa privatizare a CFR Marfă şi Omar Hayssam – a ieşit la atac.
Primele semne ale schimbării de strategie apăruseră mai de mult, dar erau cam molcuţe, cam de complezenţă, să nu zică lumea că a fraternizat cu totul. A urmat respingerea, la începutul lui iulie, a Ordonanţei Rompetrol prin care Ponta renunţa cu o suspectă nonşalanţă la 400 milioane dolari din datoriile kazahilor către statul român, apoi refuzul de a-l nominaliza pe Silaghi la Transporturi şi obligarea lui Ponta de a-şi asuma până la capăt privatizarea CFR Marfă. Acesta a fost punctul de cotitură, declaraţiile ulterioare despre pericolul ca Gruia să nu aibă bani şi să dea compania la fier vechi în loc să facă investiţii fiind doar deschizătoare de noi fronturi. Loviturile de graţie le-a aplicat însă din vacanţă, după un dans la Cireşica şi câteva băi de mulţime în care a socializat cu schepsis („Roagă-te să nu facă nimic guvernul pentru voi, altfel strică tot“ - unui cioban din Sibiu). În interviul pentru Rl a legat permanent numele lui Ponta de cel al condamnatului Fenechiu şi l-a tocat cu acuzaţii grave, vechi şi noi. „Victor Ponta e un premier fără respect de lege. Ce ar trebui să fac? Să-mi pun semnătura pe câştigătorul pe care-l vrea tandemul Fenechiu-Ponta?“, „Aici însă poate fi un aranjament murdar, de care Victor Ponta nu pare a fi străin şi în care şi-ar dori cu orice preţ să atragă şi CSAT“, „Ponta are nişte schelete în dulap, fiindcă pe vremea în care prospera Omar Hayssam, el era şeful Corpului de Control al premierului Năstase“. Fiecare cuvânt e cu bătaie mai lungă şi cu impact la public. Dacă privatizarea CFR Marfă pică, oricât ar încerca Ponta să împacheteze mediatic şi să dea vina pe Băsescu şi CSAT, fuga de responsabilitate şi incompetenţa s-au înfipt bine în mentalul colectiv, mai ales că ar fi al doilea eşec după Oltchim. Dacă privatizarea se semnează totuşi cu Gruia, suspiciunea de „afaceri murdare“ va prinde şi mai multă consistenţă. În final, cum o dă, cum o întoarce, Ponta iese prost. Băsescu l-a prins la cotitură şi, din câte se aude, e doar începutul. La fel în povestea cu Hayssam, din care Ponta a fost exclus dintre cei „aleşi“ şi de încredere („au ştiut foarte puţini şi în niciun caz dintre cei predispuşi să povestească presei, indiferent ce funcţie ar avea“). O palmă grea pe obrazul, deocamdată, rezistent al premierului. Şi, premieră, după semnarea coabitării, l-a atins la plagiat.
Vedem jocul, înţelegem raţiunea, preşedintele ne-a spus şi care sunt argumentele: „Nu pot fi părtaş la o guvernare coruptă“, „Am trecut de etapa în care să mai pot tolera felul în care guvernează: ineficient, cu foarte multe minciuni, dezinformare“, dar obiectivul final rămâne încă neclar. Care este miza mare, există una şi ce urmează?
Calculul pragmatic şi instinctul politic i-au spus preşedintelui că nu mai este timp de aşteptat. Pe de o parte, risca să-şi încheie mandatul sub auspiciile unei coabitări penibile, pe de alta, i-a devenit clar că, fără ruperea unei hălci din electoratul PDL în contul Partidului Mişcarea Populară, şansele unei recoagulări a dreptei sunt minime. Va reuşi? Şi da, şi nu. Teoretic, după europarlamentare, PDL, PMP şi celelalte partiduleţe de dreapta se vor „strânge ca ghioceii într-un buchet“. Da, dar mâna care va ţine buchetul va fi tot a lui Băsescu. Acesta este marele atu şi totodata marea vulnerabilitate a proiectului. Băsescu poate (şi mai mult ca sigur o va face) să fie liderul dreptei unite, dar nu şi candidat la prezidenţiale. Noului venit în PDL, Cătălin Predoiu, i-a pus rapid ştampila: oportunist, pierzător în alegeri în faţa unui penal, incapabil de acţiune şi să-şi asume decizii. L-a făcut KO, poate tocmai pentru că Predoiu se conturează ca înlocuitor al lui Blaga, în timp ce el i-ar vrea acolo pe Udrea sau Boc, dar şi pentru că alesul pentru cursa prezidenţialelor trebuie să fie unul pe gustul lui. N-a prea avut mână bună până acum, toate „speranţele“ prezidenţiabile lansate la apă de el - MRU, Baconschi - au eşuat pe drum. Altfel spus, Băsescu se află, ca şi altă dată, în propria capcană, este singurul lider veritabil al opoziţiei (asta-i realitatea, că ne place sau nu), dar vrea să controleze totul, motiv pentru care pârjoleşte în juru-i. Cert e că preşedintele îşi asumă acum deschis dublul rol de lider şi de unificator. Este însă suficient? //