De același autor
Vestea bună e că Guvernul Dăncilă a căzut și s-a pus astfel capăt uneia dintre cele mai nefaste epoci postdecembriste. Vestea proastă e că PNL trebuie să guverneze și, dacă nu va fi la înălțimea așteptărilor, riscă să se erodeze și să piardă alegerile parlamentare. Precedentul Cioloș, cabinet susținut de liberali, care un an mai târziu erau spulberați de un PSD care lua singur 45%, este argumentul suprem. Mai mult, fulminanta victorie a Alianței PSD-ALDE venea după prezidențialele câștigate zdrobitor de Iohannis. Scenariul se va repeta la indigo, sună avertismentul acestor zile. Riscul există, dar nu e deloc sigur că așa se va întâmpla.
În primul rând, situația politică este schimbată fundamental față de 2015. PSD este în cea mai neagră perioadă a lui, urât de o mare parte a electoratului, ca dovadă că în doar trei ani a căzut sub 24%, a pierdut guvernarea prin moțiune de cenzură (este prima oară în 30 de ani când e alungat de la putere) și mai mult ca sigur nu va avea un candidat în turul doi al prezidențialelor. Spre deosebire de acum patru ani, în societate a renăscut un spirit civic, s-a consolidat un curent anti-PSD, justificat de mizeriile epocii Dragnea-Dăncilă, și există o înțelegere profundă a răului reprezentat de acest partid. Exact teama repetării scenariului din 2015-2016 generează în rândul electoratului o toleranță mai mare față de cei care vin acum la putere. În al doilea rând, Guvernul Cioloș a greșit grav atunci. S-a culcat pe o ureche, a încercat să ajungă la un compromis cu PSD, nu a luat măsurile radicale așteptate de propriul electorat (două tururi de scrutin pentru primari e doar un exemplu), speriat că, neavând majoritatea parlamentară, va fi dat jos. Altfel spus, deși diferența de stil și profesionalism era evidentă, a fost o guvernare ezitantă, timorată de PSD. În al treilea rând, PNL era tarat de colaborarea cu PSD în USL, care a dus la pierderea unei părți a electoratului, PD fusese canibalizat de PMP și tandemul Băsescu-Udrea, iar fuziunea celor două partide nu era consolidată, astfel că mașinăria de vot PNL-PD nu a funcționat. Ca să nu mai discutăm de lamentabila „figură“ făcută de Dacian Cioloș în plină campanie, când i-a lăsat cu ochii în soare pe liberalii care îl propuseseră premier.
Cu siguranță și-au învățat cu toții lecția. Tocmai de aceea, Orban și Iohannis trebuie să clarifice lucrurile de la bun început: va fi un cabinet de tranziție, fără majoritate în parlament (sau cu una fragilă și punctuală), care va lua doar un set restrâns de măsuri, nu va face reforme și nu își propune să repare tot „răul“ făcut de PSD. Prioritățile trebuie anunțate din start - unele sunt conturate deja -, explicat ce se poate face prin ordonanțe de urgență\ sau prin asumarea răspunderii, ce depinde de parlament. O bună comunicare, renunțarea la coterii, nepotisme și alte asemenea apucături „tradiționale“, dar, mai ales, niște oameni capabili în ministere-cheie: finanțe, economie, justiție, sănătate, educație vor fi esențiale. Cred, de asemenea, că înțelegerile pe sub masă cu Ponta trebuie evitate, personajul e toxic și mult gonflat, cheița pe care o are în buzunar se potrivește la prea puține uși. Guvernarea va fi oricum scurtă (maximum un an, dar se poate ajunge și la un acord politic pentru declanșarea anticipatelor), deci teama că va fi depusă o moțiune de cenzură (logica în care a funcționat Cabinetul Cioloș) este nejustificată, PSD nu mai vrea la putere până în parlamentare, opoziția îi va fi utilă pe fondul luptelor din partid. Pentru liberali urmează o perioadă complicată, dar depinde de ei să nu o transforme într-un pariu pierdut la parlamentare.
Problema e că toți din jur, de la PSD și satelitul Ponta, până la USR și PMP, exact asta speră. Ca PNL să se erodeze, iar ei să profite electoral. Deși logica jocului pare a fi cea a prezidențialelor, nu este așa, toate partidele și candidații lor știu că șansele ca Iohannis să fie înfrânt sunt minime, așa că tot ce vedem acum ca atacuri și poziționări este de fapt în logica localelor și legislativelor de anul viitor. Tocmai de aceea, lupta acerbă pe partea non-PSD poate fi fatală exact din această perspectivă. De aceea USR nu intră la guvernare, cu o motivație, ce-i drept, valabilă: anticipatele, subiect de care își condiționează sprijinul parlamentar pentru guvernul minoritar PNL. De aceea Dan Barna și USR au ajuns să fie atacați dinspre PMP mai feroce decât dinspre PSD. Și tot de aceea USR răspunde cu aceeași monedă. Ieșirea din scena puterii a Guvernului Dăncilă a acutizat lupta. Ea frizează grotescul în unele cazuri, cum este cel al domnului Șora, considerat mai apropiat de USR, motiv pentru care câteva figuri din anturajul lui Theodor Paleologu l-au pus la stâlpul infamiei în numele unei „moralități“ la care ei înșiși sunt corijenți. Unul dintre ei căra acum câțiva ani poșeta Elenei Udrea, iar altul, nu mai departe de acum câteva luni, vâna disperat un loc pe listele PNL după ce zgâriase la cele ale USR. Diabolizarea lui Mihai Șora, care îmi amintește de linșajul public la care a fost supus Horia-Roman Patapievici, arată că rămânem, dincolo de toate, încremeniți în discursul urii.
Asistăm deci nu doar la sabotarea unor candidaturi la prezidențiale, ci la ceva mult mai periculos: divizarea electoratului non-PSD la parlamentare. Unde va fi vorba, până la urmă, de o alegere etică: interesul electoral vs. cel general. Iar acesta, în opinia mea, nu poate fi decât unul singur: front comun împotriva PSD. //
Comentarii 10
MIHAI 2 - 10-27-2019
Camaradului Vicentio B - Concurs ? Bulgaroaica de la FMI a dat vreun concurs ? Sunt functii repartizate proportional tuturor omuletilor europeni , cate unul pentru fiecare trib. Romania fiind de departe cel mai politienesc stat din UE a primit functia de Inchizitor Sef. A contat desigur si factorul genetic - trebuia sa fie o doamna bruneta cu buze senzuale si cu alunita. Garoafa se poate cumpara , iar in mediul cultural de bastina alunita lipsa se tatueaza - de urmarit - are termen pana la 1 ianuarie 2021 sa o proceseze. Basescu este rusinea suprema a anilor pe care i-am trait . Din cand in cand mi-am batut joc, imitandu-le amorul deraiat , de cei - toti din Dreapta - care si acum inca mai pastreaza in suflet dragostea dintai fata de el pentru ca le-a oferit revansa atat de dorita asupra lui Iliescu. N-o sa aveti niciodat forta morala sa recunosteti ca reprezentantul vostru cel mai de seama din acesti 30 de ani a fost un gangster. *** DNA ul l-a trimis candva in judecata pe dl Orban care , fiind om politic , nu-si putea permite sa demaste practicile gestapoviste ci doar sa aplice proverbul cu capul plecat / sabia nu-l taie. Bine a facut - pentru ca uite-l acum achitat si aproape Premier. Eu neavand sanse de a deveni sef de Guvern pot insa sa spun adevarul intreg.
RăspundeVicentio B. - 10-23-2019
Ceva similar gen PONTA, si nu numai. NU poate fi vorba de o multumire - evident MORALA - cand se poate constata, cu minimum eforturi de BUNA- CRESDINTA, cum CEL, care in mesaje anterioare ELOGIA la MAXIM caracterul de nadejde a lui Traian Basescu, ACUM, AICI, - acelasi alfanumeric - il infiereaza drept "nesimtitul". Este vorba de acelsi TIP, care foloseste acest SITE in format - spuneam eu - "CAMELEONIC. In timp ce GDS transmitea - CORECT - felicitari dnei Kövesi pentru pozitia, obtinuta prin CONCURS, de PROCUROR SEF EUROPEAN, acest "CAMELEON, deja indesese pe acest SITE opinia "DNA este un grandios GASTAPO !". Deoarece am explicat "CAMELEONULUI" ce inseamna GESTAPO, sens in care ar trebui sa-si prezinte scuze, am devenit tinta onor CRASE, interminabile/inimaginabile CALOMNII, AMENINTARI. NUMENI, dar absolut NIMENI, NU a ripostat. Cineva spune acum, aici, ref. "la Mihai 2", nu mai lansati fumigene". Am motive sa NU sper situatia demna/civilizata in sensul ca, acest "MAHAI 2" va renunta candva la FUMIGENE. Astfel, am motive sa intreb: este vorba de EDUCATIE sau RENUMERATIE ?
RăspundeLa Mihai 2 - 10-20-2019
Ei , hai nu mai lansati fumigene. :))) Votam cu cei care nu sunt FSN :))
RăspundeStanciu - 10-18-2019
"Diabolizarea lui Sora". Nici Ana Pauker nu a fost diabolica, a fost diabolizata de elementele negative.
RăspundeMaria R. - 10-17-2019
Am impresia că s-au grăbit fără rost cu moțiunea din moment ce tuturor le e mai bine cu PSD la butoane! Alegeri anticipate nu o să avem,așa că... Halal clasă politică,opoziția!Și cea mai mare dezamăgire,pentru mine,este USR,mai ales că i-am votat și în dec.2016,și în mai anul curent.
RăspundeMIHAI 2 - 10-16-2019
Va semnalez ca pe fundalul formarii noului Guvern s-a vorbit intens de o includere a PMP ului alturi de PNL in echipa ministeriala. Va mai semnalez ca ALDE a contrat acest proiect spunand ca ei voteaza Guvernul Orban doar daca este un guvern ”pur” PNL. adica fara PMP. Nici un guvide din liota de jdemii de ”jurnalisti” a Romaniei nu a bagat de seama acesta harjoana si nu s-a intrebat de cand exista o ura de moarte intre cele doua partidulețe-ciuruc ALDE si PMP ? As zice ca Orban voia PMP ul pentru ca respectivul partid este in MENIUL PNL ului si va fi sigur devorat cu acordul ambelor parti de partidul Bratienilor si al lui Rares Bogdan. Pe de alta parte , oricat de zaharist ar fi, Tariceanu a realizat ca ALDE va mai exista pana cel mai tarziu la urmatoarele alegeri parlamentare - asa ca isi cauta , pentru el si formatia sa , un AZIL. A existat o nuantare a lui Tariceanu ca nu intra in discutie o aprofundarea a coalitiei cu Ponta , deoarece ALDE e de formatiune liberala (!!!)... li-be-ra-la ! A existat si o gratioasa si graseiata interventie a doamnei Alina GO-GHIU care a spus ca dialogul infiripat intre Orban si Tariceanu in pregatirea motiunii ar fi fost ”incredibil de bun”. Asa ca PMP si ALDE se șunteaza ca domnisoarele de liceu indragostite ambele de acelasi baschetbalist ...ambele vor sa fie inghitite de PNL. Pana si Basescu a anuntat ca de la 1 ianuarie nu va mai activa in PMP ...semn ca nesimtitul stie ca el e singura piedica pentru ca acel partid sa poata fi absorbit de PNL fara mari indigestii. Eu zic ca pana la alegerile generale PNL ul va fi inhatat deja si PMP ul si ALDE - si ca prin urmare , macar in cazul PNL ului, exista si un motiv rezonabil - organizatoric de evitare a anticipatelor . Ba nu ar fi complet exclus ca si PLUS ul lui Ciolos sa intre tot in PNL , pentru ca USR ul a intrat intr-o zodie proasta in care securismul si coruptia apar la tot pasul asa incat devine nefrecventabil. Va dati seama ca in perspectiva anticipata de mine tineretul si IT istii se vor duce inapoi in Centrul vechi la bere si nu ii va mai scoate la vot nici Guran, nici CTP nici unchiul George din America. ?
Răspundemax - 10-15-2019
Sintetizat corect ca-ntotdeauna,personal cred ca pnl-ul trebuie sa-nteleaga ca imediat dupa investire trebuie sa aplice cele 10 masuri anuntate tot de ei si sa joace cu motiunea pe masa pt ca sigur psd-ul nu vrea la guvernare si nici restul,daca umbla cu jumatati de masura ,va fi vai de capul lor
Răspundegica - 10-15-2019
Elena Udrea era de la legionari sau Ciuma Rosie? Ca prea o invocati cu foc,chiar si dupa 15 cereri de retinere si arestare aprobate de PSD,dupa 40% achitari ale dosarelor Codrutei cu Arestatii Festiv,etc de ma intreb,inca nu v-ati trezit la realitatea unei Justitii pusa pe chituci de Iohannis-SRI? Peste toate,unde mai este dezastrul guvernarii PSD,daca Iohannis-Orban au promis deja ca vor continua guvernarea Ciumei Rosii,ca gropapa nu mai exista si au bani cacalau,iar investitiile locale vor continua nu ca pana acum,ci in draci!
Răspundehoratiu - 10-15-2019
am vazut ieri la TV livrarea catre primariile loiale PSD a unei sume uriase . am avut senzatia repetarii scenariului executat de Tariceanu , cu risipirea enormei sume de aproximativ 9 miliarde euro provenita din privatizarea BCR fapt ce a condus guvernul Boc la masuri extrem de nepopulare . nu stiu cum se va putea contracara respectiva masura si cum vor putea supraveitui cei de la PNL ... perdanti nu as dori sa fie din nou romanii ...mi-as dori sa avem puterea sa iesim din aceasta cloaca de minciuni si sa fim ceea ce ne dorim de 30 de ani ...
Răspundeemil - 10-15-2019
Intai trebuie reinstaurat statul de drept in Romania daca se vrea respectarea legilor, stoparea crimelor si talhariilor, si protectia mediului. USL inca ramane activ la ruinare daca dl Iohannis reitereaza practica alba-neagra cand ne prezenta minciuna Gorghiu-Ciolos pentru a iesi castigatoare apocalipsa PSD.
Răspunde