De ce ii arata Ponta lui Antonescu pisica SRS-sista

Proportiile pe care le-a luat scandalul Sorin Rosca Stanescu, culminat cu declaratia de razboi a lui Ponta, facuta nu la nervi, nu pe culoare sau in spatele usilor, ci la calm, in platourile televiziunii publice, arata o strategie. Arata ca dincolo de vorbe mai e ceva. Dar ce?

Andreea Pora 17.05.2013

De același autor

Proportiile pe care le-a luat scandalul Sorin Rosca Stanescu, culminat cu declaratia de razboi a lui Ponta, facuta nu la nervi, nu pe culoare sau in spatele usilor, ci la calm, in platourile televiziunii publice, arata o strategie. Arata ca dincolo de vorbe mai e ceva. Dar ce? In fond, Rosca Stanescu practica de ani de zile manipularea, santajul ( de presa si nu numai), dezinformarea, linsajul mediatic, traficul de influenta (documentele interventiilor facute de SRS pentru diferite numiri in posturi, puse  nu intimplator pe tapet de RTV- Ghita, arata dimenisunea personajului)- gloria a atins-o in campania prezidentiala din 2009 si in referendumul din vara lui 2012. Functia de senator i-a dat aripi. Si-a largit aria, site-urilor in spatele carora se afla si televiziunii colegului intr-ale Securitatii, Felix- Voiculescu, li s-au adaugat parlamentul, puterea legii, tribuna oficiala. " Cancerul CNA" trebuie extirpat, "ANI sa fie coafata", ba chiar desfiintata, procurorii lui Basescu inlaturati, justitia eliberata, serviciile trecute sub alta comanda. Astea sunt tezele SRS-isiste, stiute si rastiute. Relatiile lui cu serviciile paralele de informatii si conexiunile financiare din aceasta zona sint si ele binecunoscute in anumite cercuri. De asta l-a luat Antonescu consilier, i-a dat un loc pe liste si s-a expus criticilor. Cind Rosca deschidea gura, prin ea parea ca vorbeste insusi Liderul.

 

" Ponta e santajabil", vrea sa "preia controlul serviciilor". Sunt convinsa ca miezul aici e. Amintiti-va de razboiul SRS- Ghita, unul al acuzelor si amenintarilor exact pe tema asta. De acolo a inceput totul. A urmat iesirea sefului SRI, Liviu Maior, si prima atentionare dura. " Fosti colaboratori ai Securitatii vor sa atraga SRI intr-o disputa politica. Acestia nu pot nici din punct de vedere al unor criterii morale, nici din punctul de vedere al unor criterii profesionale, sa emita judecati de valoare despre activitatea unui serviciu profund atasat valorilor euro-atalantice, care are o credibilitate majora si o legitimitate care depaseste incercarea lor patetica de a lansa acuze la adresa Serviciului". Maior a admis ca a avut o discutie cu Ponta.  "Ce este in interiorul partidelor e o chestiune care nu ma intereseaza, ma intereseaza insa in schimb atunci cand fost reprezentanti ai Securitatii incerca sa arate ca serviciul face politie politica, cand ei insisi au facut politie politica", a mai spus Maior. Interventia lui Ponta nu a intirziat.  "Potoleste-te, SRS!", a sunat avertismentul. Coincidenta? Nu cred. Individul s-a folosit intotdeauna de informatii din zona unor servicii, diferite surse sustinind ca e vorba de cele gravitind in jurul lui Voiculescu si al altor fosti generali de securitate, ai caror bani au fost lasati " la pastrare". Diverse conturi sunt accesate si in ziua de astazi, zice-se. Rosca n-ar fi deloc strain de astfel de activitati.


Oficial, SRS a deranjat prin Comisia de ancheta a interceptarilor in cazul judecatorului Corneliu Barsan. Si aici e ceva necurat, ceva ce seamana a strategie. PSD a votat infiintarea comisiei, desi, asa cum au sunat declaratiile chiar din plenul parlamentului, era clar ca la audieri nu puteau fi chemati procurori sau judecatori ( asa cum clamau SRS si, destul de recent, adica in vara lui 2012, insusi Ponta si Antonescu), pentru ca s-ar fi incalcat separatia puterilor in stat si ar fi iesit un scandal cit casa. Cine avea nevoie de asa ceva? Ponta este ultimul pe lista. In subtext insa, a devenit repede evident ca Rosca urmarea de fapt sa puna presiune pe servicii, pentru ca in final sa ceara schimbarea legii 51/1991 in ce priveste interceptarile pe siguranta nationala. Sa nu uitam ca dupa ce Ministerul Justitiei, condus de liberala vopsita Mona Pivniceru, a renuntat la proiectul de modificare a legii, prin care procurorii nu mai pot utiliza în dosarele de corupţie interceptările realizate pe mandate de siguranţă naţională, un amendament identic a fost introdus de deputatul Florin Iordache. SRI a transmis atunci un punct de vedere negativ, iar jurnalisti si ONG-uri au atras atentia ca in felul acesta vor fi pur si simplu distruse dosare de mare coruptie. ( Vezi AICI). Inca un amanunt: preferatul lui Ponta, Tiberiu Nitu, proaspat numit de Basescu in functia de procuror general, este singurul care avizeaza cererile de interceptare pe siguranta nationala (ulterior se obtine mandat de la judecatori). Intelegeti de unde furia lui Rosca si a liberalilor? Pai, cine va avea primul acces la aceste interceptari? Raspuns: Ponta. Si Basescu. Traiasca coabitarea din care, la nivel informativ, PNL este exclus!


Revenind, PSD a votat Comisia de ancheta, dupa care i-a lasat in offside pe liberali. Rosca si-a dat demisia, acuzindu-si "colegii de la PSD" ca vor sa ingroape ancheta si ca este " o serparaie de interese". "Ce o fi stârnit atât de mult şerpăria? Ce se ascunde în spatele tuturor tentativelor de obturare a adevărului? (...) Cum a funcţionat asaltul şerpilor asupra tentativei noastre de a afla adevărul?", scrie Rosca. "Am sentimentul, certitudinea ca, fara sa vrem, incercand sa aflam adevarul cu aceasta interceptare, ne-am apropiat cumva de un caz extrem de grav si nu m-as mira ca intr-o buna zi sa aflam ca la capatul firului se afla presedintele Traian Basescu si seful SRI, George Maior. (...) In PSD a fost o reticienta in a investiga un caz flagrant de interceptare ilegala a unui magistrat. De ce anume, nu stiu, pot sa banuiesc legaturile care exista la varf cu domnul Maior". E clar? Bate saua sa priceapa iapa.


Acestea sint datele problemei si aici se afla prima explicatie a determinarii lui Ponta de a forta mina lui Antonescu. A doua explicatie e de ordin strategic si politic. Desi grav, subiectul Rosca Stanescu nu este insa suficient sa duca la ruperea USL- criza procurorilor, a numirii lui Kovesi, a fost mult mai grava. Aceea a fost ocazia in care PSD si PNL s-au repozitionat, impreuna cu televiciunile de partid, si au trecut la atacuri si la consolidarea propriilor electorate. Declaratia dura a lui Ponta ("Să fie foarte clar, dacă domnul Roşca Stănescu este în continuare senator PNL, atunci înseamnă că acordul USL nu se mai respectă. Iar daca acordul nu se respecta inseamna ca nu mai avem acord") face parte dintr-o strategie in mai multi pasi. USL nu se va rupe acum, mi-e destul de clar asta, Ponta nu ar risca destramarea Uniunii pentru un motiv care in ochii electoratului este pueril, o lupta de orgolii si de interese (citi stiu increngaturile si interesele legate de servicii?).

 

Intr-un fel sau altul Antonescu va ceda, fie il va determina pe Rosca sa demisioneze, fie ii va oferi garantii lui Ponta ca ii va inchide definitiv acestuia gura. Pozitia totusi concilianta a lui Antonescu, graba cu care SRS si-a cerut scuze, merg in aceasta directie. Totul va fi ambalat, evident, in argumentul "cauza si popor, interes national". In final insa, Antonescu iese subrezit din conflict, Ponta devine liderul en titre, de necontestat al USL. Scandalul a mai scos la iveala si subrezenia din teritoriu a USL. Ati vazut avalansa de acuze reciproce? Galeata de laturi pe care alesii majoritari si-au varsat-o in cap? Nu suna a bine.


Spun ca e primul pas dintr-o strategie a ruperii, pentru ca, in mod evident, marile conflicte vor fi in alte zone: modificarea Constitutiei, regionalizarea, guvernarea in sine, banii pentru autoritatile locale, contractele cu statul, unde nemultumirile se acumuleaza in ritm accelerat. Acest scandal a pregatit doar terenul, opinia publica trebuie fezandata. Abil, Ponta si-a aratat acum lui Antonescu pisica SRS-isista pentru a-l vulnerabiliza, a-i arata care ii sunt limitele si cine e stapinul.


P. S. Nu exclud ca Ponta sa forteze acum ruperea, desi mi se pare improbabila, chestia trebuie pregatita mai temeinic, dar in aceasta ipoteza inseamna ca premierul s-a decis deja sa candideze la prezidentiale si sa desfaca baierile pungii cu plocoane electorale. Pe de alta parte, fragmentarea dreptei, mai exact anticipata sciziune a PDL, va schimba si ea aritmetica parlamentara. Nu e clar cine va profita mai mult. PSD sau PNL? Raspunsul la intrebarea asta il au Blaga, Udrea, Hunor si PPDD.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22