De același autor
Are cineva vreo îndoială că Guvernul Orban va trece, la a doua strigare, de votul parlamentului? Doar idealiștii - nu va exista vreodată o majoritate care să vrea alegeri anticipate. Iar dacă totuși se va întâmpla asta, cu atât mai bine. Așa încât acuza că Orban a plecat câine surd la vânătoare și nu și-a aranjat dinaintea moțiunii de cenzură susținerea la votul de învestitură e neserioasă. În plus, cu cine să bată palma ca să fie sigur că nu e înjunghiat pe la spate? Cu Ponta, care pe de o parte îi cere ministere, pe de alta spune că n-ar intra nici mort la guvernare cu PNL? Un șmecher ratat. Dacă până și USR era aproape să intre într-o combinație toxică cu PSD și să voteze împotriva guvernului, ce-ar mai fi de spus? Noroc că a pus Cioloș piciorul în prag și l-a răzgândit pe Barna. Care acum culege roadele afișării unei prea mari siguranțe de sine, inclusiv în cazul anchetei Rise Project: în loc să crească în sondaje, scade. Împreună cu USR-PLUS. Iată unde duce lipsa de leadership și consilieri.
PNL nu are efectiv cum să împace și capra, și varza - UDMR nu vrea două tururi de scrutin la alegerea primarilor, ALDE amenință că dacă se desființează Secția Specială votează o moțiune de cenzură (a PSD, evident) și toți se jură că nu se vor atinge de salarii, deși toți realizează că bugetul va intra în comă din cauza asta. Acesta e și motivul pentru care programul de guvernare e făcut să nu supere. Are măsuri pe care nimeni nu mai îndrăznește să le conteste, cum e renunțarea la recursul compensatoriu, altele care sunt doar enunțuri de bune intenții pentru următorii 10 ani și, mai ales, are mari absențe: desființarea Secției Speciale și cele două tururi de scrutin pentru primari.
Era altă soluție? Cu siguranță, da. Să nu meargă pe formula frânei trase, care s-a dovedit pierzătoare în cazul Guvernului Cioloș. Unica soluție ca PNL să nu se erodeze și să nu piardă la parlamentare în favoarea PSD este să răspundă câtorva așteptări ale electoratului, nu ale partidelor care promit ipocrit să-l susțină. Electoratul non-PSD nu așteaptă minuni, că nu-i prost și nici lipsit de pragmatism, dar vrea să vadă un guvern curajos, nu predispus la jumătăți de măsură. Vrea să se convingă că în spatele discursurilor care dau frumos din coadă – „îndreptăm răul făcut de PSD“ - există determinarea de a trece la fapte, nu grija să nu calce pe bombeu ALDE, UDMR sau Pro România. Cu alte cuvinte, PNL nu trebuie să încerce să împace și capra, și varza. Căci nimic nu enervează mai rău electoratul, sătul de acest tip de a face politică. De aceea nu cred că este de bun augur faptul că PNL a dat prin programul de guvernare un astfel de mesaj.
Liberalii trebuie să plece de la certitudinea că oricum ar proceda vor fi tocați sistematic și cu agresivitate de PSD și sateliții săi. Deja vedem că artileria grea a intrat în funcțiune cu amenințarea că vine apocalipsa austerității: se vor tăia pensiile și salariile, se vor lua ajutoarele sociale, voucherele și tot ceea ce pesediștii, în populismul lor, au „dat“ anii aceștia, reușind să pună pe butuci finanțele țării, fideli unei strategii îndelung testate: „după noi potopul“. Scornelile și manipulările vor fi la ordinea zilei.
Și nu numai PSD va excela în a ataca cabinetul minoritar Orban. Cred că nici USR nu se va da în lături de la critici, justificate sau nu, în speranța că va aduna puncte electorale. Chiar dacă riscul este să se înscrie în corul pesedist. Primul test major nu va fi cel al prezidențialelor, ci al localelor, în special la București. Dacă PNL și USR vor avea candidați separați, așa cum se prefigurează, vom asista la un regal al atacurilor sub centură. Să nu ne amăgim, va fi un dezastru. Spre satisafacția PSD și a lui Gabi Firea. Draga noastră opoziție nu vrea nici moartă să învețe lecția unității, de succes, iată, și la Budapesta.
Deci, PNL va guverna sub un tir de critici, de bețe-n roate și de amenințări că va fi dat jos. Dacă se va lăsa influențat și timorat, dacă va fi ca frunza-n vântul compromisului, va rata. E nevoie de blitzkrieg. Dar pentru asta e nevoie de curaj și determinare. De exemplu, chiar dacă Secția Specială nu poate fi desființată prin OUG din cauza referendumului pe justiție - care trebuie respectat orice s-ar zice, altfel PNL n-ar mai avea ascendentul moral să protesteze când adeversarii politici vor încălca voința oamenilor -, mai e calea asumării răspunderii guvernului. La fel și pentru alegerile de primari în două tururi. Problema e că PNL trebuie să aleagă: nu-și poate asuma răspunderea pe două legi din domenii diferite, fără nicio tangență între ele.
Cât despre amenințarea cu moțiunea de cenzură, ei și? Dacă e să piardă guvernarea, mai bine să o facă arătând curajul de a se bate pentru o cauză care e a propriului său electorat, decât să piară trăgând targa pe uscat. Dar nu cred că va fi vreo moțiune. I-ar conveni PSD să reintre la guvernare cu doar câteva luni înainte de parlamentare, ca să-și amintească lumea de toate nenorocirile pe care le-a făcut? Singura șansă pentru PSD ca să nu fie ras este să rămână în opoziție. Plus, va numi președintele, să zicem Iohannis, un premier de la PSD? Să fim serioși!
Deci, PNL are toate cărțile de partea lui ca să fie curajos și să rupă pisica din câteva mișcări. Celor care nu le convine să nu voteze guvenul la învestire, o dată, de două ori, dacă le dă mâna. Sau, apoi, să depună moțiune de cenzură. Să-i vedem. //