De același autor
Are cineva vreo îndoială că Guvernul Orban va trece, la a doua strigare, de votul parlamentului? Doar idealiștii - nu va exista vreodată o majoritate care să vrea alegeri anticipate. Iar dacă totuși se va întâmpla asta, cu atât mai bine. Așa încât acuza că Orban a plecat câine surd la vânătoare și nu și-a aranjat dinaintea moțiunii de cenzură susținerea la votul de învestitură e neserioasă. În plus, cu cine să bată palma ca să fie sigur că nu e înjunghiat pe la spate? Cu Ponta, care pe de o parte îi cere ministere, pe de alta spune că n-ar intra nici mort la guvernare cu PNL? Un șmecher ratat. Dacă până și USR era aproape să intre într-o combinație toxică cu PSD și să voteze împotriva guvernului, ce-ar mai fi de spus? Noroc că a pus Cioloș piciorul în prag și l-a răzgândit pe Barna. Care acum culege roadele afișării unei prea mari siguranțe de sine, inclusiv în cazul anchetei Rise Project: în loc să crească în sondaje, scade. Împreună cu USR-PLUS. Iată unde duce lipsa de leadership și consilieri.
PNL nu are efectiv cum să împace și capra, și varza - UDMR nu vrea două tururi de scrutin la alegerea primarilor, ALDE amenință că dacă se desființează Secția Specială votează o moțiune de cenzură (a PSD, evident) și toți se jură că nu se vor atinge de salarii, deși toți realizează că bugetul va intra în comă din cauza asta. Acesta e și motivul pentru care programul de guvernare e făcut să nu supere. Are măsuri pe care nimeni nu mai îndrăznește să le conteste, cum e renunțarea la recursul compensatoriu, altele care sunt doar enunțuri de bune intenții pentru următorii 10 ani și, mai ales, are mari absențe: desființarea Secției Speciale și cele două tururi de scrutin pentru primari.
Era altă soluție? Cu siguranță, da. Să nu meargă pe formula frânei trase, care s-a dovedit pierzătoare în cazul Guvernului Cioloș. Unica soluție ca PNL să nu se erodeze și să nu piardă la parlamentare în favoarea PSD este să răspundă câtorva așteptări ale electoratului, nu ale partidelor care promit ipocrit să-l susțină. Electoratul non-PSD nu așteaptă minuni, că nu-i prost și nici lipsit de pragmatism, dar vrea să vadă un guvern curajos, nu predispus la jumătăți de măsură. Vrea să se convingă că în spatele discursurilor care dau frumos din coadă – „îndreptăm răul făcut de PSD“ - există determinarea de a trece la fapte, nu grija să nu calce pe bombeu ALDE, UDMR sau Pro România. Cu alte cuvinte, PNL nu trebuie să încerce să împace și capra, și varza. Căci nimic nu enervează mai rău electoratul, sătul de acest tip de a face politică. De aceea nu cred că este de bun augur faptul că PNL a dat prin programul de guvernare un astfel de mesaj.
Liberalii trebuie să plece de la certitudinea că oricum ar proceda vor fi tocați sistematic și cu agresivitate de PSD și sateliții săi. Deja vedem că artileria grea a intrat în funcțiune cu amenințarea că vine apocalipsa austerității: se vor tăia pensiile și salariile, se vor lua ajutoarele sociale, voucherele și tot ceea ce pesediștii, în populismul lor, au „dat“ anii aceștia, reușind să pună pe butuci finanțele țării, fideli unei strategii îndelung testate: „după noi potopul“. Scornelile și manipulările vor fi la ordinea zilei.
Și nu numai PSD va excela în a ataca cabinetul minoritar Orban. Cred că nici USR nu se va da în lături de la critici, justificate sau nu, în speranța că va aduna puncte electorale. Chiar dacă riscul este să se înscrie în corul pesedist. Primul test major nu va fi cel al prezidențialelor, ci al localelor, în special la București. Dacă PNL și USR vor avea candidați separați, așa cum se prefigurează, vom asista la un regal al atacurilor sub centură. Să nu ne amăgim, va fi un dezastru. Spre satisafacția PSD și a lui Gabi Firea. Draga noastră opoziție nu vrea nici moartă să învețe lecția unității, de succes, iată, și la Budapesta.
Deci, PNL va guverna sub un tir de critici, de bețe-n roate și de amenințări că va fi dat jos. Dacă se va lăsa influențat și timorat, dacă va fi ca frunza-n vântul compromisului, va rata. E nevoie de blitzkrieg. Dar pentru asta e nevoie de curaj și determinare. De exemplu, chiar dacă Secția Specială nu poate fi desființată prin OUG din cauza referendumului pe justiție - care trebuie respectat orice s-ar zice, altfel PNL n-ar mai avea ascendentul moral să protesteze când adeversarii politici vor încălca voința oamenilor -, mai e calea asumării răspunderii guvernului. La fel și pentru alegerile de primari în două tururi. Problema e că PNL trebuie să aleagă: nu-și poate asuma răspunderea pe două legi din domenii diferite, fără nicio tangență între ele.
Cât despre amenințarea cu moțiunea de cenzură, ei și? Dacă e să piardă guvernarea, mai bine să o facă arătând curajul de a se bate pentru o cauză care e a propriului său electorat, decât să piară trăgând targa pe uscat. Dar nu cred că va fi vreo moțiune. I-ar conveni PSD să reintre la guvernare cu doar câteva luni înainte de parlamentare, ca să-și amintească lumea de toate nenorocirile pe care le-a făcut? Singura șansă pentru PSD ca să nu fie ras este să rămână în opoziție. Plus, va numi președintele, să zicem Iohannis, un premier de la PSD? Să fim serioși!
Deci, PNL are toate cărțile de partea lui ca să fie curajos și să rupă pisica din câteva mișcări. Celor care nu le convine să nu voteze guvenul la învestire, o dată, de două ori, dacă le dă mâna. Sau, apoi, să depună moțiune de cenzură. Să-i vedem. //
Comentarii 10
ionescuioan1928 - 11-05-2019
Ideea de bază a tuturor constituțiilor regale din România, incepand cu cea din 1866 (prima din timpul domniei regelui Carol I al Romaniei).era aceea că 'regele domnește fără a guverna'. S-a mai spus ca regele Carol I era 'autocratic' (avea puteri nelimitate, absolute) Facand o trimitere la formele actuale de organizare politica a Romaniei, cel mai recent eveniment din politica tarii - succesul uluitor de rapid si de bine inchegat, al presedintelui Klaus Werner Johannis (KWJ), de a-si numi 'guvernul meu', precum si faptul ca primministrul Orban l-a invitat pe presedinte sa participe oricavd vrea la sedintele guvernului (situatie in care ar da, evident, liniile principale ale desfasurarii sedintelor, ale deciziilor ce s-ar lua), acest fapt ne conduce cu gandul la regimul politic de forma 'domneste fara a guverna), practicata de regele Carol I. Carol I si KWJ, amadoi de origine germana (primul adus in tara la initiativa Bratienilor - intemeietorii partidului liberal - , iar cel de al doilea nascut in Romania, fiind inscaunat la puterea suprema tot de Partidul Liberal), fapt ce ne conduce la concluzia ca a trebuit ca tara, aflata pe marginea prapastiei politice, sa fie 'salvata' de catre doua personalitati de origine germana. KWJ ar trebui, cu forta si talentul politic pe care le-a demonstrat din plin, sa decida ca, in maximum 30 de zile, sa se tina un referendim prin care poporul sa decida ca Romania devine 'Republica Prezidentiala' si, totodata, sa decida ca numarul parlamentarilov va fi 250 De asemenea, referendumul ar trebui sa stabileasca durata de sapte ani pentru un mandat al presedintelui ales si ca un presedinte poate avea doua mandate consecutive. Este de vazut daca KWJ va acepta acest mod de ''autoritarism' benefic pentru tara (daruire totala a KWJ in folosul tarii), sau KWJ va alege o forma de conducere suprema specifica fostului rege Carol I ('domneste fara a guverna,), si acest mod de conducere trebuind sa fie inclus, ca optiune, in referendumul popular.
Răspundenicolaie apolzan - 10-30-2019
USR -ul si PNL-ul daca nu fac front comun adio victorie,ca pe mitoman nu te poti baza nici in vis,cu Tradiceanu nici atat,cu cel de la maghiari unde i bine si de mine,IDEM.
RăspundeLucian Nicolescu - 10-30-2019
@Liviu din Timişoara: Pentru "a ține seamă de noi ăştilalți" politicienii nu trebuie să facă nimic. E nevoie de o noua răscoală ca aceea 15-17 decembrie 1989 de la Timişoara. Cu un amendament: tinerii curați să preia puterea. Şi pentru asta trebuie, cum spunea Petre Țuțea, să îi alungăm pe comunişti în aceeaşi manieră folosită de ei împotriva nobilimii române. Atâta câtă mai era. Sa le băgăm frica în oase acestor îmbuibați proveniți din cea mai de jos spița şi din cele mai grobiene familii de milițieni şi securişti. Trebuie, doar, să ne facem puțin curaj.
Răspundec. florea - 10-29-2019
Bravo. Dar ce ne facem, ca PNL a semnat deja un acord cu Tariceanu si altul cu UDMR, in care se angajeaza sa nu dea oug-uri si nici sa-si asume raspunderea. Si,c a si cum nu ar fi de-ajuns, acordul semnat prevede ca, in cazul cand guvernul cade, viitorul premier va trebui sa respecte si el aceste acorduri. S-au prostit liberalii de au semnata asa ceva?
Răspundeemil - 10-29-2019
Blestemul acestui popo romanii sunt obligati de gruparile politice criminale - PSD, PDL, USL, PNL, etc - sa voteze la sacrificiu pentru supravietuire.
Răspundeonea - 10-29-2019
Cel mai bine este sa iasa cat mai repede de la guvernare in primavara. Sa ia masuri rapide care nu necesita vot in parlament cum ar fi nominalizarile la DNA, parchet, comisar european, cateva legi nocive de eliminat punctual prin OUG iar apoi, efectiv sa vina cu legi in favoarea interesului general care vor reuni inevitabil o majoritate parlamentara contra dar care ori trec, ori vin anticipate. Ambele alternative vor fi in favoarea PNL. Sa nu repete eroarea Ciolos cu "guvernul tehnocrat".
RăspundeLiviu din Timisoara - 10-29-2019
Citind articolul dumneavoastra, imi vine in minte acel serial de pe Netflix " House of cards " - doar ca astia ai nostri joaca in liga a IV-a. Oare cand vor invata politicienii sa ne respecte pe noi astilalti, sa nu ne mai considere doar o masa de manevra, buni de dus cu presu, cu zaharelu. Oare cand vor intelege ca asteptam de la ei sa intre odata si odata in istoria tarii asteia. Ma intreb cum s-ar fi descurcat intr-o situatie cum a fost cea din 1917 - cand era sa disparem ca stat. Azi, astia se pierd in mizilicuri ...
Răspundemihai c - 10-29-2019
Perfecta analiza Dvs, doar ca trebuie mai multa hotarare la acesti "barbati de stat" - pana la urma numai asa se poate scapa de lepre - cand i-ai prins, arde-i, nu-i ierta caci altfel repetam figura din 2015! Pacat de natia asta blestemata sa care in spate toate jegurile si toti vandutii...ba ii mai si promoveaza in pozitii inalte. Sper ca Orban sa se dovedeasca un adevarat barbat, sa le taie macaroana asa zisilor zmei-paralei gen Base si alte paparude expirate (desi unii sunt tineri)
RăspundeMircea M. Cociu - 10-29-2019
Bun, foarte bun!
Răspundeneagoe - 10-29-2019
CORECT . Atat .Vorba lunga ..........
Răspunde