De ce se ofileşte tandemul PNL-Iohannis

Andreea Pora 06.10.2015
SHARE 17

De același autor

Dacă liberalii nu încep să producă lideri, candidați viabili, politici publice și de alianță, dacă vor miza - greșit, iată -, că PSD se erodează din cauza scandalurilor de corupție, vor pierde pe mâna lor. Exact cum a pățit și PSD acum un an.

 

La aproape un an de la câștigarea alege­rilor prezidențiale cu un scor zdrobitor ce anunța vremuri vitrege pentru PSD, iată că lucrurile iau pe zi ce trece o întorsătură tot mai neplăcută taman pen­tru foștii învingători. Ultimul sondaj INCSOP  ara­­tă, e drept, că prin­cipalii ac­­tori politici se bat pentru pu­tere: PNL - 42%, PSD - 35%, dar ceea ce urmează în josul graficului cu pro­cente ar trebui să fie o te­mă de meditație profundă pen­tru liderii liberali. UNPR-ul generalului Oprea, măsurat separat prima oară, ar obține 5,1%, iar ALDE, chestia moș­mondită de Tăriceanu, 2,6%. Altfel spus, stânga are un scor de 42,6%, puțin peste „marele PNL“. Fotografia mo­men­tu­lui nu arată prea bine și pentru că în ea se vede că PNL scade, Iohannis scade și el, po­litica lucrului prost își arată deja cor­ni­țele, iar celelalte partide de pe dreapta - PMP și M10 - bat voios pasul pe loc.

 

Problema de fond, cea care ar trebui să-i împungă în coaste pe liberali, este cea a motivelor pentru care s-a ajuns aici. Și nu oricum, nu aiurea în vremi de restriște, ci într-una dintre cele mai propice con­junc­turi pentru opoziție: dezlănțuire de ură îm­potriva lui Ponta și a PSD la alegeri, scan­daluri de corupție cât casa, cei doi pe­nali care tronează simbolic la vârful par­ti­dului și al guvernului, bâlbe de tot soiul, da­că ne gândim doar la fiscalitate. În sfâr­șit, deși au existat toate ingredientele ca opo­ziția să înflorească, nu a reușit să ca­pi­talizeze mai nimic. Ba din contra. De ce? În primul rând, pentru că vechii liberali au evitat o bună perioadă de timp să atace PSD pe problemele esențiale care vizează agenda cetățeanului, fiind tributari con­vie­țuirii din USL. Nu degeaba tot repetă Ponta „USL tră­iește“, strategia a blocat ac­țiunile PNL și a insuflat elec­toratului ideea că ve­chile legături nu au fost rup­te complet. În al doilea, din cauza filozofiei „con­sen­sului“ venită dinspre Co­troceni și a delimitării os­tentative și fără suficient dis­cernământ de modelul Băsescu. Astfel, pas cu pas, teoria blatului a prins con­sis­tență. Nu în ultimul rând, opinia mea este că, de fapt, aici e marea problemă, lipsa unui leadership și a unor nume noi și credibile, nu poți să faci opoziție proactivă cu aceleași figuri ofilite și controversate din vremea USL.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1333/desen_pora.jpg

Mai grav este că liberalii par să ignore do­uă lucruri: importanța alegerilor din Bu­cu­rești și politica alianțelor. Modul dezas­truos în care PNL a gestionat cazurile de co­rupție Oprescu și Apa Nova arată fie ne­păsare, fie vinovăție. Blatul făcut cu PSD pentru instalarea interimarului de la UNPR și inexistența unor politici coerente pen­tru abordarea acestor alegeri - vitale ca semnal pentru cele parlamentare - sunt un mare semn de întrebare. Pur și sim­plu, numele aruncate în joc pentru primăria generală sunt de tot râsul, dacă ar fi să mă refer doar la favoritul Bușoi, domnul mic cu contul mare. Chiar să nu fie în PNL ni­ciun candidat care să ofere măcar garanția onestității, dacă nu altceva? Chiar nu pri­cep liberalii că, după episoadele Oprescu, Chi­liman, Moisescu, Vanghelie și Apa No­va, tema campaniei va fi corupția și că, da­că nu ai un candidat dincolo de orice du­biu, din afara sistemului, nu ai nicio șansă?

 

Plus că probabila intrare în cursă a lui Tra­ian Băsescu va complica și mai mult lu­cru­rile. Nu cred că fostul președinte are șanse re­ale să câștige, cu toată penuria de can­di­dați și de credibilitate pe care o vedem în jur. Este grevat de prea multe scandaluri, une­le dintre ele – mă gândesc la diferite re­trocedări și la casa din Mihăileanu – chiar din perioada în care era primar, al­tele legate de Udrea și de corupția din ju­ru-i, care urmează să se lămurească în ins­tanță. Sigur, cu instinctul său de neegalat a prins și împins valul xenofob generat de refugiați, normal că are un culoar fa­vo­ra­bil. Dar nu e suficient ca să câștige, doar va încurca lucrurile. Voturile pe dreapta se vor împărți (iarăși!) între PNL, Nicușor Dan (care are șanse bune să obțină un scor mare, nu cred că liberalii vor avea suficientă minte să-l susțină, vor dori un soldățoi de partid, chiar dacă fără șanse), Băsescu și, de ce nu, un candidat din par­tea M10. PSD și sateliții nu vor mișca în frontul Dragnea și vor avea doar un singur candidat. Fiind alegeri într-un singur tur, va câștiga cel care va avea scorul cel mai mare, chiar dacă acesta nu va sări de 25%, să zicem. Nu e greu de ghicit cine va profita din diviziunea voturilor de pe dreapta: PSD. Să nu uităm prezidențialele, primul tur a fost câștigat fără drept de apel de Ponta exact din acest motiv.

 

Și aici ajungem la politica de alianțe a PNL. Spre deosebire de PSD, care are doi sateliți garantați în orbita sa - UNPR și ALDE -, liberalii nu dau semne că vor și pot să iasă din izolare. Nu e simplu, e ade­vărat, pentru că PNL nu se poate îndrepta decât spre PMP și M10. Partidul lui Bă­sescu nu urmărește, ca și la europar­la­mentare și prezidențialele din 2014, decât să smulgă cât mai multe hălci din fostul PD și să-l discrediteze pe Iohannis (nu spun că unele atacuri nu sunt justificate). O apropiere între PNL și Băsescu este deci extrem de complicată, dacă nu chiar im­po­si­bilă. În schimb, cu M10, lucrurile ar fi mai simple, pentru că Macovei, chiar dacă nu este entuziasmată de președinte și PNL, pe bună dreptate!, va pune înainte interesul blocării PSD, cum a mai făcut, de altfel.

 

Un lucru e clar, dacă liberalii nu încep să pro­ducă lideri, candidați viabili, politici pu­blice și de alianță, dacă vor miza - gre­șit, iată -, că PSD se erodează din cauza scan­dalurilor de corupție, vor pierde pe mâna lor. Exact cum a pățit și PSD acum un an.

Comentarii 17

Alex One - 10-09-2015

Surprinzator la dv, este ca faceti aceiasi confuzie, voit ca liberalii, sau,greu de crezut,din ignoranta, si anume, anul trecut votul la prezidentiale a fost unul anti-Ponta ca persoana si mai putin pro-Iohanis dar nicidecum in favoarea liberalilor (adica aripa dreapta din USL plus pedelistii ultra compromisi de propria politica precum si de subordonarea fata de Basescu si Nutzica !) cum incearca acestia in mod penibil sa acrediteze. Iar daca tot vorbim de cei doi penali din fruntea PSD ce ar fi sa discutam si de cei doi penali din frunea PNL ocoliti pana acum in mod "miraculos" de procurori ? Analizand subtirimea faptelor penale puse in carca tandemului Ponta-Dragnea cu ce se arata cu probe in spatial public la adresa adversarilor politici este cert ca penlistii ar invinge detasat !Dar se pare ca deocamdata nu sunt o prioritate penala. Nu inca !

Răspunde

Maximus - 10-09-2015

Pai normal ca PNL nu e interesat de o opozitie concreta. S-au prins si ei in cele din urma ca cu PSD-ul se poate fura cot la cot in cel mai eficace mod posibil. Nimeni de pe scena politica nu le ofera atata libertate la furat. Sigur ca ar avea potentiali candidati credibili, sau cel putin mai credibili decat moacele obosite pe care le imping in fata. Dar cine sa se strofoace cu atata activitate, atata munca si strategii de opozitie, cand e atat, dar atat de usor sa stai pe margine, sa faci pe prostu, sa faci opozitie de scena, si in culise sa pui la cale hotie dupa hotie impreuna cu tata si mama hotilor din politica romaneasca: PSD. :)

Răspunde

Horatiu - 10-09-2015

PNL e doar o gogoasa umflata de "pompa" (ca sa nu zic "morga") defunctilor Tradatoriceanu, Dinu Patricidu` si, last but not least, Crizel Antenescu. In frunte cu insipidul Klaus Iohannis.. Dupa atata USLamism desantzat, PNL a inceput sa scada firesc la.."dosarul de cadre". Prezentza fostilor PDListi in randurile odiosilor pucisti-PNL, nu face decat sa intareasca impresia unui "mixtum compositum" de refugiati care si-au gresit destinatia azilului politic: unii, nevrozati de anti-basismul congenital dar contrariati de "ingratitudinea" lui Ponta si a PSD, altii, antibasisti de conjunctura, incercand si unii si altii sa faca uitate toate cele ce pareau a-i face adversari politici ireconciliabili acum doar cativa ani (in 2012, de exp.). Si uite asa, rezultanta acestui exod de stransura e "pleiada" de nulitati politice care se complace in umbra Marelui Mutalau de la Cotroceni- un presedinte pentru.. linistea noastra (a celor gingasi)

Răspunde

Da, stiam! Basescu.. - 10-09-2015

Raspund mai ales interventiei d-nei Pora la comentariul celui care a postat sub numele "diaspora" ------> Despre coruptia cu care ar fi coabitat, chipurile, presedintele Basescu stim deja: DNA-ul nu i-a menajat nici macar fratele in timpul mandatului sau! Si nimeni nu a putut sesiza pana acum macar vreo interventie neioficiala, palpabila, detectabila, a sefului statului de atunci pentru fratele sau! Mai poate cineva medita indeajuns la lucrul asta? Ce proba mai buna doriti, d-na Pora, ca fostul presedinte NU a "drenat" cercetarile Parchetului din vremea sa??? De ce ar fi facut-o pentru Elena Udrea? Sau pentru alti apropiati? Cu atat mai mult cu cat, dupa dezvaluirile integrale ale lui Dorin Cocos, e timpul sa recunoateti ca mitul Lucretiei Borgia-de Dambovita incepe sa se dezumfle. E destul de probabil ca Elena Udrea sa nu fie dovedita.. Ce va veti face atunci?

Răspunde

c.radu - 10-08-2015

PNL nu poate face opozitie credibila pentru ca, de o buna bucata de vreme este aliat cu PSD. Asta este situatia in teritoriu, in toat consiile locale, unde se voteaza probabil ca si la Primaria Capitalei, in functie de asa-zisul comision, adica mita, primit pentru proiecte care n-au legatura cu interesul real al cetatenilor. Sa se reformeze este clar ca nu poate pentru ca nu este cine sa-l reformeze. Cati dintre membrii PNL isi doresc un reformist la conducerea partidului, adica unul care sa le strice intelegerile? Ar fi nevoie de o alta opozitie, formata de alti oameni, care sa poata da speranta alegatorilor. La Capitala cred ca trebuie sustinut mai puternic Nicusor Dan.

Răspunde

ella - 10-08-2015

Andreea Pora, Dan Tapalaga, Sorina Matei . Trei jurnalisti ( valorosi ) care m-au dezamagit . Si nu pentru ca il critica pe Dl Basescu, ci pentru ca au devenit confuzi si nesiguri .Editorialele lor sunt triste,parca nu se mai regasesc , parca nu se mai simt bine in pielea lor. Din pacate .

Răspunde

Ela - 10-08-2015

Eu zic sa nu ne pripim! Daca este cum spuneti dv., si UNPR-ul 'interesului national' va trece fara sa clipeasca de partea castigatorilor. Oprea a spus de mai multe ori ca el nu pleaca din guvernul din care face parte si ca il sustine pe Ponta. Dar dupa alegerile parlamentare, Iohannis va propune un nou premier, nu vad de ce UNPR-ul nu va vota pentru acesta in urma unor negocieri dure. Cat despre Ponta, acesta va fi de mult aruncat la groapa de gunoi a istoriei. Pe mine ma nelinisteste altceva! Lipsa de figuri credibile din politica romaneasca. Am pierdut un sfert de veac ca sa realizez ca Romania nu mai are barbati adevarati, demni sa se ocupe de soarta tarii!! Aceasta este marea drama. Cu o lege ce va permite un nou parlament obez, nu vad cum vom iesi la liman.

Răspunde

Dan B. - 10-07-2015

Liberalii practica mimetismul la Cotroceni.Diferenta e ca dl.Johannis are alte datus nascendi si isi permite acest stil teutonic.Singura solutie inteligenta, cu bataie pe termen lung e sustinerea lui Nicusor Dan.Si asta decisa cit mai curind

Răspunde

servus - 10-07-2015

Distinsa Diaspora, in ecuatia Basescu la primarie/politica avem si o necunoscuta turbulenta, care a inceput sa fie curent numita:BINOMUL si care stie la ce se poate astepta daca se intoarce ex- presedintele

Răspunde

Diaspora - 10-07-2015

Dar d-na Pora, va garantez ca Presedintele Basescu nu va candida la primaria Bucurestiului, nu pentru ca I-ar fi frica ca nu va cistiga ( nu cred ca stie ce e aia frica ), ci pentru ca asa cum a spus de atitea ori, un fost presedinte ramine un fost presedinte si pentru ca vrea sa lase sa se ridice o alta generatie de politicieni. Dar cum a mai spus, va " face tot ce-i va sta in putinta " sa ambitioneze partidele, fie si de frica lui, sa aduca in competitie candidati cit de cit puternici, caci e nevoie de o mina de fier pentru acest job. Cum ati spus si dvs , mai vorbim.

Răspunde

Andreea Pora - 10-07-2015

Vaaai, nu, Basescu e inocent, habar nu avea de invirtelile "sursei alternative", de facutele si nefacutele afaceri ale ex sotului...Si, da, cred ca nu are sanse reale, va lua undeva in jur de 10-15% exact din voturile dreptei. Mai vorbim.

Răspunde

Andreea Pora - 10-07-2015

Cu alde Busoi, Petre Roman sau Orban, inscrisii de pina acum in cursa, sigur nu. Asa cum cu Prigoana-Plici nu a luat decit 17%, urmat fiind de necunoscutul Nicusor Dan- 9%.

Răspunde

Diaspora - 10-07-2015

Chiar asa, d-na Pora ? n-are Presedintele Basescu " sanse reale de cistig " la primaria Bucurestiului ? Nu zau ! Si chiar asa, d-na Pora, credeti ca Presedintele Basescu " are problem cu retrocedarile " ? Asa v-a spus Gidea si Ciuvica ? eu bag mina in foc ca Presedintele Basescu nu are nici o problema cu retrocedarile cel putin si dintr-o minima ratiune ca daca ar fi existat ceva era gasit la o candidatura mai dihai, ca de ex Presedentia, nu la o primarie fie ea si a Bucurestiului. Si chiar credeti ca Presedintele Basescu are legatura cu coruptia din jurul Elenei Udrea ? eu nu cred ! si ca mine sunt zeci de mii care il vor si l-ar vota fara sa clipeasca la primaria Bucurestului !

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 10-06-2015

PNL nu are figuri noi si credibile si putin probabil ca le va avea pana la anul. Fara o noua Conventie Democratica, adaptata situatiei de acum, PSD-ul are sanse sa se mentina la putere, cu Ponta in frunte, si din 2016 incolo. Cat despre cursa pentru Primaria Capitalei nu se intrevede vreun candidat mai serios. Clasa politica este ce produce societatea, plus sistemul de promovare in functiile politice mari (care nu este deloc transparent). Cum ar putea Bucurestii sa aiba un Pache Protopopescu sau invatamantul un Spiru Haret sau tara sa fie condusa de un barbat cu personalitatea lui Carol I, cand impostorii fara onoare si nonvalorile obraznice ne mananca viata zi de zi?! Buna parte din oameni se recunosc prea bine in aceste nulitati care ii conduc. Iar ceilalti nu au decat sa taca si sa inghita sau sa isi adune fortele si sa-i inlature pe impostori, daca nu cumva reapar teroristii ca sa traga din nou cu mitraliera pe strazi.

Răspunde

victor - 10-06-2015

Cu siguranta va pricepeti in ale scrisului, doamna Pora, dar intr-ale logicii dovediti altceva. Adica PNL are 42% in sondaje si nu poate lua peste 25 la alegerile din capitala? Sau te pomenesti ca media sustinerii PNL pe tara intrece cu mult media sustinerii din Bucuresti.

Răspunde

BASCA - 10-06-2015

Cine vrea,nu poate,buldogu-i la poarta si nu te lasa sa treci.Sunt tineri buni in partid dar in opinia dinozaurilor sunt etern necopti sa preia fraiele,mai stati,munciti si tineti aproape zic ei.Siajul Iohannis s-a pierdut,carma s-a stricat si panzele sunt zdrente,sunt in bataia valurilor.Daca mai scade mult in sondaje,marele PNL se face mic de tot,care spre Base,care spre Tradiceanu si onorabilii la Monica cea de zece.

Răspunde

profesoru - 10-06-2015

Problemele identificate sunt desigur reale.// Totusi, daca la alegeri se vor mentine procentele din sondajele actuale, PNL+UDMR (ati uitat de UDMR) vor forma guvernul, iar PSD+UNPR vor fi in opozitie.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22