De același autor
Dacă liberalii nu încep să producă lideri, candidați viabili, politici publice și de alianță, dacă vor miza - greșit, iată -, că PSD se erodează din cauza scandalurilor de corupție, vor pierde pe mâna lor. Exact cum a pățit și PSD acum un an.
La aproape un an de la câștigarea alegerilor prezidențiale cu un scor zdrobitor ce anunța vremuri vitrege pentru PSD, iată că lucrurile iau pe zi ce trece o întorsătură tot mai neplăcută taman pentru foștii învingători. Ultimul sondaj INCSOP arată, e drept, că principalii actori politici se bat pentru putere: PNL - 42%, PSD - 35%, dar ceea ce urmează în josul graficului cu procente ar trebui să fie o temă de meditație profundă pentru liderii liberali. UNPR-ul generalului Oprea, măsurat separat prima oară, ar obține 5,1%, iar ALDE, chestia moșmondită de Tăriceanu, 2,6%. Altfel spus, stânga are un scor de 42,6%, puțin peste „marele PNL“. Fotografia momentului nu arată prea bine și pentru că în ea se vede că PNL scade, Iohannis scade și el, politica lucrului prost își arată deja cornițele, iar celelalte partide de pe dreapta - PMP și M10 - bat voios pasul pe loc.
Problema de fond, cea care ar trebui să-i împungă în coaste pe liberali, este cea a motivelor pentru care s-a ajuns aici. Și nu oricum, nu aiurea în vremi de restriște, ci într-una dintre cele mai propice conjuncturi pentru opoziție: dezlănțuire de ură împotriva lui Ponta și a PSD la alegeri, scandaluri de corupție cât casa, cei doi penali care tronează simbolic la vârful partidului și al guvernului, bâlbe de tot soiul, dacă ne gândim doar la fiscalitate. În sfârșit, deși au existat toate ingredientele ca opoziția să înflorească, nu a reușit să capitalizeze mai nimic. Ba din contra. De ce? În primul rând, pentru că vechii liberali au evitat o bună perioadă de timp să atace PSD pe problemele esențiale care vizează agenda cetățeanului, fiind tributari conviețuirii din USL. Nu degeaba tot repetă Ponta „USL trăiește“, strategia a blocat acțiunile PNL și a insuflat electoratului ideea că vechile legături nu au fost rupte complet. În al doilea, din cauza filozofiei „consensului“ venită dinspre Cotroceni și a delimitării ostentative și fără suficient discernământ de modelul Băsescu. Astfel, pas cu pas, teoria blatului a prins consistență. Nu în ultimul rând, opinia mea este că, de fapt, aici e marea problemă, lipsa unui leadership și a unor nume noi și credibile, nu poți să faci opoziție proactivă cu aceleași figuri ofilite și controversate din vremea USL.
Mai grav este că liberalii par să ignore două lucruri: importanța alegerilor din București și politica alianțelor. Modul dezastruos în care PNL a gestionat cazurile de corupție Oprescu și Apa Nova arată fie nepăsare, fie vinovăție. Blatul făcut cu PSD pentru instalarea interimarului de la UNPR și inexistența unor politici coerente pentru abordarea acestor alegeri - vitale ca semnal pentru cele parlamentare - sunt un mare semn de întrebare. Pur și simplu, numele aruncate în joc pentru primăria generală sunt de tot râsul, dacă ar fi să mă refer doar la favoritul Bușoi, domnul mic cu contul mare. Chiar să nu fie în PNL niciun candidat care să ofere măcar garanția onestității, dacă nu altceva? Chiar nu pricep liberalii că, după episoadele Oprescu, Chiliman, Moisescu, Vanghelie și Apa Nova, tema campaniei va fi corupția și că, dacă nu ai un candidat dincolo de orice dubiu, din afara sistemului, nu ai nicio șansă?
Plus că probabila intrare în cursă a lui Traian Băsescu va complica și mai mult lucrurile. Nu cred că fostul președinte are șanse reale să câștige, cu toată penuria de candidați și de credibilitate pe care o vedem în jur. Este grevat de prea multe scandaluri, unele dintre ele – mă gândesc la diferite retrocedări și la casa din Mihăileanu – chiar din perioada în care era primar, altele legate de Udrea și de corupția din juru-i, care urmează să se lămurească în instanță. Sigur, cu instinctul său de neegalat a prins și împins valul xenofob generat de refugiați, normal că are un culoar favorabil. Dar nu e suficient ca să câștige, doar va încurca lucrurile. Voturile pe dreapta se vor împărți (iarăși!) între PNL, Nicușor Dan (care are șanse bune să obțină un scor mare, nu cred că liberalii vor avea suficientă minte să-l susțină, vor dori un soldățoi de partid, chiar dacă fără șanse), Băsescu și, de ce nu, un candidat din partea M10. PSD și sateliții nu vor mișca în frontul Dragnea și vor avea doar un singur candidat. Fiind alegeri într-un singur tur, va câștiga cel care va avea scorul cel mai mare, chiar dacă acesta nu va sări de 25%, să zicem. Nu e greu de ghicit cine va profita din diviziunea voturilor de pe dreapta: PSD. Să nu uităm prezidențialele, primul tur a fost câștigat fără drept de apel de Ponta exact din acest motiv.
Și aici ajungem la politica de alianțe a PNL. Spre deosebire de PSD, care are doi sateliți garantați în orbita sa - UNPR și ALDE -, liberalii nu dau semne că vor și pot să iasă din izolare. Nu e simplu, e adevărat, pentru că PNL nu se poate îndrepta decât spre PMP și M10. Partidul lui Băsescu nu urmărește, ca și la europarlamentare și prezidențialele din 2014, decât să smulgă cât mai multe hălci din fostul PD și să-l discrediteze pe Iohannis (nu spun că unele atacuri nu sunt justificate). O apropiere între PNL și Băsescu este deci extrem de complicată, dacă nu chiar imposibilă. În schimb, cu M10, lucrurile ar fi mai simple, pentru că Macovei, chiar dacă nu este entuziasmată de președinte și PNL, pe bună dreptate!, va pune înainte interesul blocării PSD, cum a mai făcut, de altfel.
Un lucru e clar, dacă liberalii nu încep să producă lideri, candidați viabili, politici publice și de alianță, dacă vor miza - greșit, iată -, că PSD se erodează din cauza scandalurilor de corupție, vor pierde pe mâna lor. Exact cum a pățit și PSD acum un an.