De ce Voiculescu a pierdut partida

Andreea Pora 01.10.2013

De același autor

Condamnarea lui Dan Voiculescu este semnalul clar că de acum înainte niciun membru al „clanului varanilor“ nu mai poate dormi liniștit.

„În apele române există nu nu­mai pești, ci și o reptilă pe­ri­cu­loasă. Aceasta este crocodilul, un prădător inteligent și abil. Gras și șmecher, acesta s-a obiș­nuit să mănânce bine și să tră­ias­că în apă mur­dară. Singurul lu­cru de care îi es­te frică cro­co­di­lului este ca apa în care trăiește să fie curățată.“ Des­crierea îi aparține ambasadorului britanic Quinton Quayle.

Șeful Delegației Comisiei Eu­ro­pene la București, Jonathan Sche­ele, îi numea plastic „rechini“, iar comisarul european pentru ex­tindere, Günter Verheugen, re­co­manda fără menajamente: „tre­buie prinși peștii mari, și nu ple­vușca“. Mai radicală, baroneasa Emma Nicholson ridica ștacheta: „Există încă rechini care înoată fericiți în apele corupției. Ei tre­buie vânați și exterminați“. Era perioada Năstase și a PNA-ului. Când oficialii europeni vorbeau exas­perați despre corupția de lux, nu era clar dacă se gândeau neapărat la Voiculescu, era și el undeva pe listă, desigur, dar nu chiar printre primii.

Ce s-a întâmplat de atunci în­coa­ce? Am fost primiți în Uniunea Europeană, după ce Macovei, cu sprijinul ferm al lui Băsescu, a dat primele semnale că plasa jus­tiției va fi croită pentru alte di­mensiuni. Lucrurile s-au mișcat însă încet, rezistența sistemului, adică a rețelelor politico-afa­ce­risto-securistice, fiind mai greu de destructurat decât estimau, op­timist, occidentalii, convinși fi­ind că apariția unor instituții du­pă modelul verificat la ei va re­zolva mare parte din problemă. De abia în ultimii 3-4 ani, dez­ghețul s-a produs în adevăratul sens al cuvântului și reforma ins­tituțională, presiunile externe, dar mai ales influența și modelul unor oameni de excepție au dat roa­de. Rechinii au început să fie „ex­terminați“ unul câte unul și, foarte important, printre pră­dă­tori s-a răspândit frica.

Parlamentari cât cuprinde - se­na­torul PSD Cătălin Voicu, Gigi Be­cali -, numele cele mai sonore, președinți de consilii județene și primari care păreau eternizați în prăduirea banului public, foști mi­niș­tri - Decebal Tra­ian Remeș, Ioan Avram Mureșan -, însuși fostul pre­mier Adrian Năs­tase, Sorin Ovidiu Vântu - mogulul ca­re voia România la degetul lui mic –, mulți, tot mai mulți, au ajuns după gratii. Aș­teaptă la rând Dragnea, Fenechiu, Oltean…

 

Rechinul cel mare

Și totuși, Dan Voiculescu este practic cea mai importantă cap­tură de până acum, pentru că nu e doar „inteligent, abil și gras“, pentru că, dincolo de milioane, de relații politice și de afaceri, are ceva în plus: cel mai puternic trust media al momentului și o rețea de foști securiști prin care a avut mereu acces la informații de tot felul și la conturi „puse la păs­trare“. De aceea, condamnarea lui la 5 ani de închisoare cu exe­cu­tare, dată exact de Tribunalul Bu­curești, locul unde Voiculescu spera că se face o justiție pe gus­tul lui („Ce, la Tribunal nu se fa­ce justiție? Acolo nu sunt tot ju­decători?“ - sfidarea i se întoarce acum în față), este semnalul clar că de acum înainte niciun mem­bru al „clanului varanilor“ nu mai poate dormi liniștit. Dacă pro­curorii și judecătorii au re­zis­tat presiunilor politice și lin­șa­ju­lui mediatic la care au fost supuși ani buni și care continuă mai abi­tir ca niciodată acum, este puțin probabil să mai cedeze de acum înainte.

 

Reforma care i-a venit de hac

Cred că lucrurile au ajuns deja în punctul în care politicul ar trebui să intervină mult prea brutal în justiție pentru a-i schimba tra­iectoria, iar riscul asumării unei astfel de atitudini este prea mare, așa cum s-a văzut în vara lui 2012. S-ar putea ca asta să fi fost principala morală a puciului USL și a tentativelor ulterioare de în­hățare și control al justiției. Pon­ta e primul care a învățat-o: ori te trezești un paria în Europa

și-ți ratezi cariera politică, ori ac­cepți să nu intri cu bocancii în jus­tiție. Altfel spus, vârful sis­te­mului creat și întărit în perioada Băsescu-Macovei-Morar-Stanciu a învățat să reziste și să reac­țio­neze la ingerințele politice, a de­prins gustul condamnărilor și re­zultatelor profesionale, știe să se plângă la „Înalta Poartă“, a cărei vigilență rămâne trează. Șefii ins­tituțiilor (DNA, DIICOT, CSM, ÎCCJ) au învățat să nu mai tacă, să fie arbitri ai marilor jocuri po­litice și cenzori ai afacerilor ma­fiote cu banul public. Au învățat să aibă putere reală, așa cum au omologii lor din Occident. Nu ide­a­lizez, nu cred că sistemul es­te reformat - am văzut asta în ca­zul tentativei de eliminare din CSM a judecătorilor Alina Ghica și Cristi Danileț, eșuată totuși -, sunt convinsă că există destui ma­gistrați corupți, oportuniști, lip­siți de curaj și fără coloană. La limită, cu mari convulsii, an­ti­corpii în fața politicului, totuși, s-au creat. În plus, există printre acești oameni destui idealiști și prin­cipiali care realizează că re­for­ma românească se poate face doar sub biciul justiției și, ca în­totdeauna, sub cel exterior.

 

Avere de milionar
26 de conturi şi depozite de 1,5 milioane de euro. Averea sa este estimată la 600 de milioane de euro. Este acţionar la 13 societăţi, principala fiind Grivco SA, ce numără aproximativ 50 de companii, din comerț, producție, agricultură și servicii. Companiile sale deţin terenuri în suprafață de 180.000 de mp și imobile de birouri în suprafață de 9.000 de mp.

O justiţie greu de ucis

Revenind la condamnarea lui Voi­culescu, înțelegem mai bine de ce acesta a fost artizanul USL, de ce a pus la cale două suspendări ale președintelui Băsescu și de ce, după alegerile din 2012, era dis­perat să pună mâna pe justiție. Trebuiau eliminați, în primul rând, șefii instituțiilor anti­co­rup­ție (a reușit, din nefericire, cu Daniel Morar), de la procuror ge­neral la șefi de secție și de­par­tamente, și înlocuiți cu oameni de încredere. De aceea a fost fu­rios pe pactul de coabitare (dis­pe­rarea i-a fost atât de mare, încât a dat ordin Antenei 3 să-l atace pe Ponta și liberalilor să ame­nin­țe cu ruperea USL, dacă nu li se dă ministrul de Justiție). De atunci, a început să simtă răceala că­tu­șelor. În ultimii 8 ani, nu a făcut de­cât să se lupte cu Băsescu, pe ca­re l-a perceput, în mod corect, ca principalul susținător al unei jus­tiții care îi va veni de hac. A avut dreptate, Băsescu, rămas aproa­pe fără putere, i-a lăsat ca­dou lui Fe­lix un sistem greu de ucis. Voi­culescu a pierdut partida. //

 

Give Me 5. Puncte de rating

Campaniile împotriva unor magistrați, duse de An­tena 3 în 2012, au de­terminat Comisia Eu­ro­peană să le menționeze chiar în raportul MCV, cerând au­to­ri­tă­ți­lor să le pună capăt. Acela a fost momentul în care Ponta și An­to­nescu puteau să se delimiteze de Antena 3 și Voiculescu. N-au făcut-o. Nevoia, dar și spaima de ghioaga lui Felix au fost mai pu­ternice. Știau bine că mărirea sau decăderea de aici li se pot trage. Știu asta și acum, pentru că, du­pă condamnarea în prima ins­tanță, singura forță reală a lui Voi­culescu a rămas Antena 3.

Datoriile Intact
Trustul Intact a împrumutat de la 4 bănci peste 9 milioane de euro. E vorba de o datorie la BRD de 1,7 milioane de dolari, la Raiffeisen Bank de 1,4 milioane de euro, la Volksbank de 3,6 milioane de euro şi la Generali Asigurări de 3 milioane de euro. Toa¬te creditele sunt garantate cu ipoteci. Șeful trustului este cercetat pentru un șantaj de 35 de milioane de euro.

Echipa varanilor face imposibilul: deturnează dosarul procurorilor numindu-l „Telepatia“, printr-o ina­bilă scoatere din context, acuză răzbunarea lui Băsescu, dând ace­­leași clipuri răsuflate, îi atacă pe „bă­siști“, magistrații și, în ge­ne­ral, pe oricine cutează să le acu­ze stăpânul. Rezultatele nu sunt însă satisfăcătoare - ratingul ob­ți­nut prin noile minciuni fiind mult sub gloria de altă dată, semn că publicul fie s-a plictisit de go­go­rițele răsvândute ani în șir, fie că tehnica manipulatoare suferă prin lipsă de imaginație și svâc.

Cert e că, în ziua marelui eve­ni­ment, joi, 26 septembrie, ratin­gul general nu a sărit de 2,5 puncte (ora 23.00), chiar și la vedeta en titre Mihai Gâdea. În urban, s-a stat ceva mai bine, un maximum de 2,8 puncte la ora 22.00, asta probabil pentru că toți „băsiștii“ s-au instalat comod în fotolii să vadă dezmățul. Vineri, 27 sep­tem­brie, audiența s-a pleoștit rău de tot - record de 2 puncte pe la 22.30 (urban, la aceeași oră, 3.00). Semn rău!

Pe de altă parte, atacurile mur­da­re, limbajul de cartier (al teo­lo­gului Gâdea, evident) și insti­gă­rile la violență au încă trecere la public, oricum mai multă decât zidul în jurul condamnatului. Joi, 23 septembrie, emisiunea în ca­re Gâdea îi amenința pe pro­tes­tatarii din Piața Universității („mulți dintre voi nu știți din cauza ke­ta­minei, multă ketamină vă împie­dică în a înțelege lucrurile. Ke­ta­mina voastră, urina prietenei, a prietenului vă impiedică. Dar șe­fii voștri - pentru că voi sunteți niște sclavi, sunteți sclavii lui Bă­sescu și ai regimului lui -, șefii voș­tri știu cât de mulți oameni se uită aici, pentru că din acest mo­tiv v-au pus să înjurați Antena 3“) și avertiza că va scoate în piață vreo 60.000 de oameni, ratingul a ajuns la 4,3 în mediul urban (ora 22,15) și la 3,10 puncte pe general. Alo, USL din CNA! //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22