Decontul politic al populismului

Andreea Pora 10.09.2013

De același autor

Practic, toţi actorii politici stau pe un butoi de pulbere. Roşia Montană va fi decontată electoral de toată lumea. Aşa şi trebuie să fie. Politicieni şi presă la un loc culeg ce-au semănat.

 

Populismul soios, naţionalismul inconştient şi duplicitatea patologică practicată ani de zile de Ponta şi USL îşi arată, zilele acestea, colţii de maidanez necastrat. Toate minciunile, incitările, acuzele lansate în spaţiul public din dorinţa de a ajunge la putere cu orice preţ, frica de asumare îi lovesc acum în părţile moi. Protestele neaşteptat de ample şi doar în subsidiar politice i-au determinat să facă paşi înapoi ca să minimalizeze daunele de imagine. Deznodământul, iminenta respingere în Parlament, dar mai ales felul în care Antonescu l-a lucrat pe Ponta nu vor rămâne fără consecinţe în planul relaţiilor dintre PNL şi PSD. În doar câteva ore, actuala putere a cedat spectaculos, Antonescu devenind „probabilul“ candidat la prezidenţiale.

După ce a achiziţionat voturi apăsând pe toate pârghiile aflate la îndemână, generând reacţii adverse proiectului în zone sociale care nu au nicio treabă cu ecologismul, transfomând Roşia Montană într-o formă de luptă antibăsistă, actuala putere se vede confruntată exact cu acuzele pe care le-a adus. Ponta a repetat cu obstinaţie că „aceştia sunt banii de pensie ai lui Băsescu“ şi că „preşedintele are nişte datorii şi un interes material direct“, că doar cineva plătit de Gold Corporation poate susţine şi aviza proiectul, evident că lumea îl acuză acum, după răsucirea cu 180 de grade, de mită. În Piaţa Universităţii, unde duminică seara, în a opta zi de protest, s-au strâns aproximativ 10.000 de oameni, se striga: „Ponta, arată contul!“. Inclusiv Antonescu, prin ultimele declaraţii, ridică în spaţiul public suspiciunea, gest care va cântari greu în camaraderia sa cu Ponta. Este cel mai grav atac între coechipierii de guvernare. A acuzat Ponta că „toate persoanele politice“ sunt „sponsorizate“ de RMGC, că e vorba doar de „corupţie politică“, normal că oamenii sunt convinşi că parlamentarii USL sunt cumpăraţi zilele acestea la bucată. Precaut, Antonescu s-a disociat, spunând că respinge proiectul, lăsând în offside un Ponta negru de supărare. Au urlat uselişti în toate prime-time-urile că „bogăţia românilor trebuie să fie a românilor“ şi că „vânzarea aurului e echivalentă cu vânzarea de ţară“, au făcut tot posibilul să umfle tărâţa naţionalistă şi stângistă, acum ea dă în clocot. Nu doar la mitingurile de protest sunt afişate pancarde cu „Jos capitalismul!“ şi „Ei mănâncă friptură, noi cianură“, dar la fiecare colţ de stradă auzi amărăşteanul cum boscorodeşte împotriva străinilor care vin să ne cumpere bogăţiile, a companiilor nesimţite care se îngraşă pe spezele lor.

Dar ceea ce a provoacat indignarea, trecând în subsidiar chestiunea financiară şi a locurilor de muncă (deloc lipsită de importanţă), sunt duplicitatea – Ponta-premierul semnează proiectul, iar Ponta-parlamentarul votează contra (incredibilă atâta lipsă de caracter şi de responsabilitate!), iar Rovana Plumb, o altă premieră în materie, spune că dă aviz de mediu în funcţie de votul parlamentului -, proiectul însuşi, care pare scris de juriştii şi experţii RMGC, oferind pe tavă facilităţi inimaginabile şi dubioase (doar un exemplu: unde pe lumea asta o companie privată poate face exproprieri?) şi lipsa unei dezbateri care să depăşească stadiul bolboroselilor umorale şi demagogice. Niciun politician nu a avut curajul să dea piept cu aceste acuze, să ofere explicaţii şi să-şi asume o minimă responsabilitate. Media sunt şi ele în dificultate, fiind în majoritate cumparate de RMGC sau vasale unor partide; bannerul din Piaţă pune degetul pe rană: „Presa română infestată de minciună“. Imaginaţi-vă linşajul mediatic la care ar fi fost supuşi Boc sau Ungureanu, dacă ar fi ieşit cu un astfel de proiect sau interminabilele live-uri şi talk-show-uri cu protestatarii.

În mod evident, USL simte că îşi joacă la Roşia Montană soarta electorală, iar modul în care a pus pe butuci, în doar câteva ore, proiectul arată că lucrurile scăpaseră de sub control. USL, de la înălţimea celor 70%, a crezut că-şi poate permite orice, inclusiv să ignore Constituţia, legi, opinii adverse. A crezut că va da piept doar cu câteva ONG-uri isterice. Gravă greşeală de expertiză. Ponta a continuat să mintă, să se dedubleze în stilul care l-a consacrat, să creadă că doar manipularea mediatică îi va fi suficientă. Cu ochii pe sondajele de opinie care îl arată în pierdere accelerată de viteză, PNL a profitat de poziţia vulnerabilă a PSD şi i-a dat o straşnică lovituri sub centură, încerând, în acelaşi timp, să capitalizeze politic protestele. PDL s-a rezumat bleg să ceară retragerea proiectului din parlament, în loc să-l critice punctual şi profesionist, iar preşedintele Băsescu a mirosit potenţialul exploziv al chestiunii şi s-a retras ipocrit şi precaut în postura de „mediator“, aşteptând ca cineva să-şi rupă gâtul.

Practic, toţi actorii politici stau pe un butoi de pulbere. Roşia Montană va fi decontată electoral de toată lumea. Aşa şi trebuie să fie. Politicieni şi presă la un loc culeg ce-au semănat.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22