Dincolo de catusele lui Udrea. Bine face Iohannis ca tace!

Andreea Pora 12.02.2015

De același autor

Incheindu-si cariera politica in catuse, cu degetul lipit simbolic de o nara, Elena Udrea lasa in urma o dira de nesters. Duhoarea glorioasei mosteniri va mai infesta mult timp spatiul public. Cu toate astea, desi natia n-a observat inca, viata continua in paralel cu fabulosul scandal. Ba am putea spune ca in spatele perdelei de gaz paralizant se petrec lucruri mult mai importante pe termen lung. Cine mai are timp sa observe, de exemplu, ca tot PSD troneaza la putere si ca parlamentul, cel pe care Iohannis il vrea partener, il sfideaza pe fata. Nici nu s-a incheiat bine discursul presedintelui, programat cu schepsis chiar in ziua marelui tambalau udrist, in care a punctat corect citeva chestiuni esentiale, ca majoritatea PSD i-a si dat cu tifla. Fara vociferari, batut in pupitre, replici de mahala sau amenintari, semn ca PSD se adapteaza din mers noului stil. “Electoralismul”, de exemplu, cel despre care Iohannis spunea ca inseamna “sa gindesti masuri si sisteme de vot de natura sa maximizeze cistigul electoral al unui partid”, a fost transpus litera cu litera de PSD in noul Cod electoral.

Cu 10 voturi din cele 15 din Comisie, venite de la PSD, UNPR, Minoritati si UDMR, au fost stabilite principiile fundamentale ale legislatiei electorale, care sunt, nicio mirare, in avantajul partidului aflat la putere. Primarii vor fi alesi tot intr-un singur tur de scrutin, PNL si societatea civila cerusera 2 tururi, efectele fiind previzibile. Cei aflati deja in functie, majoritatea fiind PSD, vor fi aproape sigur realesi. Argumentele PSD sunt limpezi ca lacrima pe care Drganea intirzie s-o verse la DNA in procesul referendumului. „Trebuie să ținem seama și de punctul de vedere al celor la care se referă legea. În turul doi apare votul negativ și noi vrem ca la locale în România să avem un vot pozitiv. E vorba și de costuri și al treilea motiv e că e un sistem de vot care până acum n-a produs distorsiuni în ceea ce privește primarii, plus ca prin alegerea în două tururi s-ar încuraja combinațiile politice între partide”. Votul decisiv a apartinut UDMR, care n-are niciun interes sa riste alegerea propriilor primari. Chestia s-a transat si Iohannis poate sa tina cite discursuri o vrea, iar societatea civila sa protesteze si sa dea comunicate pina o face scurta la mina, pe pesedisti ii doare fix in cot, ca intotdeauna, cita vreme au majoritatea.

A ramas deocamdata in suspans modalitatea de alegere a baronilor-presedinti de consilii judetene, PNL sustinind doua tururi, PSD, evident, tot unul singur, din acelasi motive lesne de inteles. Dar chestiunea va fi probabil si ea batuta in cuie pe voia PSD in urmatoarele zile. Cine si ce ar putea sa-i impiedice? Nimic, ca nu-mi inchipui ca “poporul” va iesi in strada. In schimb, consilierii locali si judeteni vor fi alesi pe liste, aici nefiind nicio paguba, pentru ca dupa stabilirea coloraturii politice a primarului si baronului, oricum majoritatile se schimba prin negocieri.

O alta zona in care onor mjoritatea PSD din Comisia de Cod a operat netinind cont de opiniile specialistilor sau de considerente democratice este alegerea parlamentului. Pragul electoral a ramas 5%, inclusiv pentru candidatii independenti (lucru valabil si pentru consiliile judetene si locale), iar numarul parlamentarilor va fi unul fix, dar mai mic decit cel din actuala legislatura (nu se spune cit). Ce referendum, ce 300 de parlamentari sau dezbateri despre vot pe lista, sistem mixt german, despre care insusi Ponta bolborosea la un moment ceva din amintiri ! Povesti!

Si-a inchipuit cineva ca alegerile vor schimba paradigma, ca PSD chiar a priceput vreun mesaj, ca ii pasa de el sau ca este dispus sa cedeze vreo farimitura de putere? Poate doar naivii care au crezut ca Iohannis poate face minuni in fata acestui partid-stat. Nu poate, sa ne fie clar. Mai mult decit sa tina discursuri fara echivoc, cum a fost cel de luni, chiar daca lipsit de contondentele pe care le asteaptau unii, nu are nicio posibilitate de a schimba ceva in sensul pe care si-l doreste si in sensul votului din noiembrie cit timp PSD are majoritatea in parlament. Cred ca si Iohannis a inteles asta si a dat unda verde, ca dovada ca PNL lucreaza din greu pentru gasirea unei solutii. Celor care strimba din nas la ideea verselor si perverselor “solutii imorale” nu le ramine decit sa astepte 2016. Pina atunci insa PSD se va reintari si va face toate manevrele, e specialist in asta, pentru a-si maximiza sansele.

Revenind insa la Iohannis, observ o mini-campanie lansata de tot felul de maestri in ale manipularii care incearca sa intretina paradigma eternului razboi. De ce tace Iohannis pe tema Udrea, a dosarului Microsoft si a altor mari cazuri de coruptie care tin capul de afis la DNA? Care, nu-i asa, zguduie tarisoara de te astepti sa se scufunde cu totul in noroiul strategic deversat. E paralel cu realitatea, cu tara care l-a votat, e noua teorie a intorcatorilor de arme la comanda multipla. Eu zic ca bine procedeaza ca tace si nu-si da cu parerea intr-un dosar de coruptie in plina desfasurare. Ce sa spuna? Sa crediteze spusele madamei Udrea ca SRI si DNA fac dosare politice? Ca gen. Coldea e un mafiot care cara bani cu sacosa la Ghita, via Cocos? Sau ca, din contra, totul e fabulatia unei penale care se victimizeaza dupa manual? Sa ameninte ca o sa-l cheme la el pe Coldea si intreg SRI-ul si o sa le ceara rapoarte despre ce au facut in ultimii zece ani, ca pe cel secret de la Paris cred ca deja l-a lecturat? Ce sa faca, sa le spuna procurorilor sa aiba grija la carierele politicienilor, sa nu le afecteze cumva? Ca e sfirsitul “epocii Basescu” sau, viceversa, e dovada ca reformele acestuia sunt un succes? Suntem zdraveni la cap? De ce sa-si bage nasul, caci orice opinie ar exprima, alta decit cea deja spusa in citeva rinduri: justitia sa fie indepenta si sa-si faca treaba, ar insemna un nepermis amestec. Sa iasa sa se pronunte cu orice pret, doar pentru a da satisfactie celor, de buna credinta, ramasi prizonieri ai stilisticii Basescu, sau celor care vor sa-i decredibilizeze mandatul bagind batul prin gard.

Cred ca trebuie sa taca pe subiecte de genul acesta, macar si ca dovada de incredere in justitie, pentru ca probleme mari sunt si in alta parte. Pe ele ar trebui sa iasa si sa vorbeasca. Viziunea pe educatie, pe sanatate, proiecte de reforma institutionala etc. Daca dosarele de coruptie merg inainte si clasa politica, adica majoritatea PSD din parlament, nu incearca sa puna bocancul pe justitie prin modificari legislative, nu are ce sa spuna. Doar intr-o situatie de genul acesta ar fi, intr-adevar, obligat sa intervina. Pina atunci, cred ca toti animatorii conflictului si sucitorii cu facaletul in diferite strategii elaborate in laboratoare, din pacate pentru ei destul de prost “acoperite”, ar trebui sa se resemneze.

P.S. Varujan a fost scapat de colegi. Plinsete, "ochi umbrosi si lacrimosi", matanii, pozitia patru labe. Jalnic. Udrea a fost mult mai barbata decit Vosganian, macar nu s-a umilit, chiar daca a sfidat.

Si, da, o reactie rapida si ferma a lui Iohannis. Exact ce spuneam mai sus, in astfel de momente trebuie sa te pozitionezi.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22