Dirijorii urii: Realitatea si Antena 3

Andreea Pora 23.09.2009

De același autor

De trei ani, mai exact de la episodul suspendarii presedintelui, televiziunile lui Dan Voiculescu si Sorin Ovidiu Vintu, domnii moguli, adica, au o singura misiune: sa demonstreze ca Basescu este raul absolut pentru Romania, un personaj conflictual care divide societatea si genereaza revarsari de ura sau adoratie neconditionate. Ca este o falie in care s-a prabusit totul: valori, institutii, insusi statul de drept, si daca nu sintem cu grija, intreaga Romania va disparea. Vedeti doar, ni se spune stiristic si talk-show-istic de dimineata pina seara, vine apocalipsa, trenurile deraiaza, pensionarii vor muri de foame, tilharii isi fac de cap, bugetarii fac greva generala, ba chiar si magistratii, acesti stilpi ai democratiei si reformei, se simt amenintati in ceea ce au ei mai de pret: salariile. Solutia: Basescu trebuie sa plece in numele binelui comun si al interesului national. Nu mai exista decit “Pro si contra Basescu”, titlul uneia dintre sutele de emisiuni cu aceasta tema ale Realitatii si Antenelor. Pe fond, pro si contra Romaniei insesi. Cale de mijloc nu exista. Ori, ori.

Aceasta strategie a celor doua posturi a hranit disensiunile inerente din societate, pozitionarile si opiniile divergente, le-a amplificat pina la hiperbolizare, facind, intr-adevar, aerul irespirabil. Au cultivat ura si, lupta cu lopata, emisiune cu emisiune, au sapat acea groapa a irationalului in care sintem invitati cu totii sa ne afundam. Cine indrazneste sa miste in front, sa se agate de marginile-i mocirloase pentru a iesi la suprafata primeste rapid un pumn bine tintit intre ochi. Sau, mai precis, se trezeste cu poza pe ecranul Realitatii, pus pe lista neagra sau alba. Inger sau demon. Pro sau contra.  Ori, ori.

Misiunea de invrajbire a dat in buna parte rezulte. Argumentul, discursul civilizat si de bun-simt, logica, analiza si simtul critic au fost anihilate. Discursul coerent si polemica articulata au disparut. Acel “dar”, firesc in societatile civilizate, care urmeaza dupa insiruirea relelor sau bunelor, nu mai este posibil. Asa cum spunea Andrei Plesu (fortat, iata, sa imparta lista alba a antibasescienilor cu Ciutacu, Ciuvica, Stan si pentru credibilizare cu Alina Mungiu-Pippidi si Mircea Cartarescu) intr-un editorial din “Adevarul”, iti este “sabotata judecata”, esti impiedicat sa-ti exerciti calm “spiritul critic”.

Regulile jocului stabilit de domnii moguli si de mercenarii lor zelosi din redactii sint clare si inflexibile, daca nu strigi “jos dictatorul” esti pus la stilpul infam al “pupincurismului”. Daca nu esti de acord cu scenariul domnilor Ciuvica si Rosca Stanescu: “Basescu teroristul”, “Basescu traficantul de arme”, “Basescu, prietenul mafiotilor” inseamna automat ca esti “pro” si ajungi rapid si fara nuante pe lista neagra.

Acesta este motivul pentru care am refuzat participarea la emisiunea pusa in scena de Adrian Ursu si Oana Stancu. Refuz sa intru in astfel de manipulari executate cu sprijinul corifeilor “institutiei denigrarii”(cum bine a spus Patrasconiu), refuz sa-mi raportez opiniile la minciuni si intoxicari, sa-mi exercit critica incercind sa le demontez lor tribulatiile. Refuz sa cautionez acest scenariu al lui “pro si contra”. Vreau sa-l pot critica pe presedintele Basescu pentru ceea ce cred eu ca a gresit si sa-i aduc reprosurile mele (lipsa viziunii politice pe termen lung atunci cind s-a izolat pe scena politica si si-a ostilizat iremediabil PNL, ceea ce dus la esecul multor proiecte reformiste, renuntarea la Ministerul Educatiei, oferit Ecatrinei Andronescu in favoarea ministereselor Udrea si Ridzi, candidatura fiicei sale la europarlamentare, plus limbajul si vecinatatile nepotrivite in multe situatii), nu pentru ceea ce doresc antibasescienii radicali sa-mi impuna ca discurs critic.

Asa cum, nu vreau sa fiu obligata sa ma transform in aparator al presedintelui, doar pentru ca elementara decenta si onestitate impun o reactie la securismele, vulgaritatile, calomniile si injuriile raspindite de Rosca, Ciuvica, Stan, Ciorbea si altii din echipa. In plus, mi se pare indecent sa justific permanent in fata unor personaje pe care le consider nefrecventabile (am impartit uneori platourile cu ele doar din convingerea ca nu pot fi lasate fara replica, avind liber la manipulare), faptul ca poti sustine principii si personaje politice in virtutea acestor principii. Ca poti sa-l sprijini pe Traian Basescu atunci cind se lupta pentru reforma constitutionala, a educatiei, a statului, atunci cind condamna comunismul si da drumul dosarelor Securitatii. Si ca poti sa-l critici atunci cind greseste, asa cum aratat inainte.

Sint convinsa ca actiunea “pro si contra”  a transarii cu satirul a electoratului,  nu se va opri aici. Opiniei publice trebuie sa i se transmita cit mai apasat mesajul ca autorul dihoniei este presedintele, concluzia fireasca fiind ca trebuie sa scapam de el daca vrem ca linistea, pacea sociala si normalitatea sa se lase lin si parfumat peste tarisoara. Televiziunile de stiri au aceasta misiune si doar o minune le-ar putea opri. Spre deosebire de altii insa, continui sa sper ca nu toti cei de la Realitatea TV abdica de buna voie si nesiliti de mogul de la elementarele principii ale jurnalismului. Sint convinsa ca multora (inclusiv din conducerea trustului) le e rusine de ceea ce cautioneaza si ca echilibrarea de care vorbesc (in sensul incetarii clonarii Antenei 3), nu va fi un joc mai subtil care sa le permita o manipulare si mai abila.

Citeste si:

Lista lui Ursu. Lista lui Vantu?

Realitatea demască gaşca Pleşu-Ciutacu

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22