Dosarul vaccinurilor. Cum ajunge USR „aceeași mizerie”

O situație hilară, măcelarii justiției din vremea lui Dragnea pozează în apărătorii ei, în timp ce USR face pavăză în jurul „penalului”.

Andreea Pora 28.11.2023

De același autor

Dosarul vaccinurilor ridică două mari întrebări: 1) a reînceput DNA să acționeze la comandă politică și 2) își trădează USR principiile în numele cărora a câștigat încrederea electoratului?

Deschis în urmă cu doi ani, în mandatul lui Crin Bologa, fost procuror-șef al DNA, dosarul îi acuză pe Florin Cîțu, fost premier, pe Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, foști miniștri USR ai Sănătății, că au cumpărat peste 50 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, în valoare de un miliard de euro, mult peste necesitățile României. Ca dovadă, majoritatea au rămas nefolosite și au fost distruse.

E o problemă, trebuie să o recunoaștem, pentru că în mai 2021 campania de vaccinare, pornită în trombă la începutul anului cu peste 37 de milioane de doze, suficiente pentru vaccinarea întregii populații de trei ori, deja se dovedea un eșec. În februarie 2021, România se afla pe locul 7 în lume, iar în mai ajunsese la coada plutonului vaccinării. Premierul Florin Cîțu, care, alături de președintele Iohannis, își asumase campania, socotind că va fi un succes pe care și-l va prinde la butonieră, ceea ce a și făcut o perioadă în pofida evidenței, dădea mesaje disperate către populație îndemnând-o să se vaccineze. Degeaba, vaccinarea nu a sărit de 42%.

De ce s-au mai achiziționat atunci încă 50 de milioane de vaccinuri? Populism, iresponsabilitate, dispreț față de banul public, incapacitatea de a spune Comisiei Europene că nu avem nevoie de atâtea vaccinuri? Probabil, toate la un loc. Dar nu e treaba procurorilor să judece asta, pentru că a fost o decizie de oportunitate, chiar dacă discutabilă, iar procurorii, că ne place ori ba, nu au voie să se pronunțe pe oportunitate, după decizia Curții Constituționale din 2017. Mai mult, încadrarea la abuz în serviciu are o mare hibă de fond: lipsește „folosul necuvenit pentru sine ori pentru altul” pe care l-au obținut urmăriții penali. A avut vreunul dintre ei o înțelegere cu Pfizer, Moderna sau Comisia Europeană, cea care, de fapt, achiziționa vaccinurile, au obținut vreun comision, vreo șpagă? Procurorii nici măcar nu sugerează așa ceva. Or, fără folos necuvenit, care nu trebuie să fie neapărat patrimonial, dosarul e un balon de săpun. Așa cum au fost de-a lungul timpului și alte dosare. Să ne aducem aminte de dosarul pe care DNA i l-a făcut lui Ludovic Orban în 2016, în plină campanie electorală, scoțându-l astfel din cursa pentru Primăria Capitalei.

În plus, procurorii nu spun clar nici care e legea încălcată de Cîțu, Voiculescu și Mihăilă, ci se referă doar la lipsa unor documente/ analize care să justifice necesitatea achiziției. Cam subțire.

Publicul are tot dreptul să se mire că din acest dosar lipsesc adevărații eroi ai vaccinării, cei care se ocupau practic de campanie și luau efectiv deciziile. Unde este colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul en-titre al campaniei de vaccinare? Dar faimosul Comitet Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea (CNCAV), a cărei componență a rămas vreme de doi ani un mister? Cei de acolo luau toate deciziile - câte vaccinuri se cumpără, ce localități intră sau ies din carantină, cum se schimbă regulile și ordonanțele etc. Acești oameni, care aveau linie directă cu Palatul Cotroceni, sunt dispăruți de pe radarul DNA. Îi protejează cineva acolo sus? Nu știm, dar speculațiile nu lipsesc, mai ales că Valeriu Gheorghiță a ajuns manager la spitalul SRI.

Suspiciunea multora că aveam de-a face cu un dosar politic nu este lipsită de sens. Dar asta o pot spune analiștii, ziariștii și cetățenii, nu și partidele politice. Nu USR. E limpede că USR a fost lovit în moalele capului cu dosarul. Problema este că în loc să-și călărească înaltele principii de care a făcut paradă ani de zile, le-a făcut ghemotoc și le-a aruncat la gunoi. Demersul „Fără penali în funcții publice” a fost nu doar golit de conținut, ci li s-a întors în față. Iar asta dovedește mediocritatea liderilor USR și demagogia susținerilor de până acum.

Discursul lui Cătălin Drulă care acuză că dosarul este unul politic, instrumentat cu ajutorul serviciilor secrete de procurori aflați în slujba PSD și PNL, adică de statul paralel, este identic cu cel folosit de toate partidele care au făcut și fac scut în jurul „penalilor”. Fix așa spunea și Dragnea. Este un discurs antijustiție fără drept de apel și mă întreb dacă activul USR este de acord cu el. Din informațiile mele, nu. Dar partidul este acaparat de echipa Drulă- Barna- Ghinea, iar rezultatele se văd - USR nu reușește să sară de 13%, deși avea cele mai bune perspective în față.

Nu doar scandalurile repetate și sciziunile au dus la această situație, ci și o neclaritate morală, o formă sulfuroasă de raportare la valorile pe care partidul le-a asumat. Respectarea principiilor e un demers complicat, nu-i pe măsura oricui, necesită tărie de caracter, inteligență, consecvență. Din păcate, nu sunt punctul forte al actualei conduceri. Întrebarea e de ce tace partidul? A devenit, oare, clona celorlalte? „Aceeași mizerie”? Ar fi trist, pentru că motivul pentru care USR a reușit totuși să rămână alternativa, „răul cel mai mic”, motivul pentru care alegătorii i-ar fi dat votul și în 2024 era exact acest ascendent moral pe care îl avea față de partidele-sistem.

Desigur, USR este de mult sub tirul PSD, PNL și AUR, împotriva sa se duce o campanie furibundă, se spun o groază de minciuni și lucruri nedrepte despre el, televiziunile și site-urile plătite din bani publici de acestea îl toacă zilnic, dar a reacționa coborând ștacheta discursului până la nivelul grobianismului și abandonând principiile este profund greșit.

PNL este, cum altfel, duplicitar, are corupți și penali pe care îi protejează și îi ține în funcții fără nicio problemă, să ne referim doar la Costel Alexe, dar de fațadă promovează discursul projustiție. În cazul lui Florin Cîțu, le convine cu atât mai mult, pentru că omul devenise persona non grata pentru echipa de conducere, cu Nicolae Ciucă în frunte. Este un critic al președintelui Iohannis, al lui Ciucă, al coaliției cu PSD și al măsurilor fiscale luate de Ciolacu. Nu-l putem bănui de prea mare sinceritate, ținând cont că o perioadă s-a transformat în servantul lui Iohannis și prin modul în care s-a cramponat de funcția de premier a devenit artizanul alianței PSD-PNL.

PNL îi va ridica imunitatea parlamentară, îl va da afară din grupul liberal de la Senat, ba chiar s-ar putea să-l suspende din partid, dacă lucrurile se îngroașă. Ciucă și acoliții răsuflă ușurați că scapă de Cîțu și punctează ca imagine.

Acum toate tunurile sunt concentrate pe USR, iar social-democrații fac circ. O situație hilară, măcelarii justiției din vremea lui Dragnea pozează în apărătorii ei, în timp ce USR face pavăză în jurul „penalului”.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22