Dosarul vaccinurilor. Cum ajunge USR „aceeași mizerie”

O situație hilară, măcelarii justiției din vremea lui Dragnea pozează în apărătorii ei, în timp ce USR face pavăză în jurul „penalului”.

Andreea Pora 28.11.2023
SHARE 26

Dosarul vaccinurilor ridică două mari întrebări: 1) a reînceput DNA să acționeze la comandă politică și 2) își trădează USR principiile în numele cărora a câștigat încrederea electoratului?

Deschis în urmă cu doi ani, în mandatul lui Crin Bologa, fost procuror-șef al DNA, dosarul îi acuză pe Florin Cîțu, fost premier, pe Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, foști miniștri USR ai Sănătății, că au cumpărat peste 50 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, în valoare de un miliard de euro, mult peste necesitățile României. Ca dovadă, majoritatea au rămas nefolosite și au fost distruse.

E o problemă, trebuie să o recunoaștem, pentru că în mai 2021 campania de vaccinare, pornită în trombă la începutul anului cu peste 37 de milioane de doze, suficiente pentru vaccinarea întregii populații de trei ori, deja se dovedea un eșec. În februarie 2021, România se afla pe locul 7 în lume, iar în mai ajunsese la coada plutonului vaccinării. Premierul Florin Cîțu, care, alături de președintele Iohannis, își asumase campania, socotind că va fi un succes pe care și-l va prinde la butonieră, ceea ce a și făcut o perioadă în pofida evidenței, dădea mesaje disperate către populație îndemnând-o să se vaccineze. Degeaba, vaccinarea nu a sărit de 42%.

De ce s-au mai achiziționat atunci încă 50 de milioane de vaccinuri? Populism, iresponsabilitate, dispreț față de banul public, incapacitatea de a spune Comisiei Europene că nu avem nevoie de atâtea vaccinuri? Probabil, toate la un loc. Dar nu e treaba procurorilor să judece asta, pentru că a fost o decizie de oportunitate, chiar dacă discutabilă, iar procurorii, că ne place ori ba, nu au voie să se pronunțe pe oportunitate, după decizia Curții Constituționale din 2017. Mai mult, încadrarea la abuz în serviciu are o mare hibă de fond: lipsește „folosul necuvenit pentru sine ori pentru altul” pe care l-au obținut urmăriții penali. A avut vreunul dintre ei o înțelegere cu Pfizer, Moderna sau Comisia Europeană, cea care, de fapt, achiziționa vaccinurile, au obținut vreun comision, vreo șpagă? Procurorii nici măcar nu sugerează așa ceva. Or, fără folos necuvenit, care nu trebuie să fie neapărat patrimonial, dosarul e un balon de săpun. Așa cum au fost de-a lungul timpului și alte dosare. Să ne aducem aminte de dosarul pe care DNA i l-a făcut lui Ludovic Orban în 2016, în plină campanie electorală, scoțându-l astfel din cursa pentru Primăria Capitalei.

În plus, procurorii nu spun clar nici care e legea încălcată de Cîțu, Voiculescu și Mihăilă, ci se referă doar la lipsa unor documente/ analize care să justifice necesitatea achiziției. Cam subțire.

Publicul are tot dreptul să se mire că din acest dosar lipsesc adevărații eroi ai vaccinării, cei care se ocupau practic de campanie și luau efectiv deciziile. Unde este colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul en-titre al campaniei de vaccinare? Dar faimosul Comitet Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea (CNCAV), a cărei componență a rămas vreme de doi ani un mister? Cei de acolo luau toate deciziile - câte vaccinuri se cumpără, ce localități intră sau ies din carantină, cum se schimbă regulile și ordonanțele etc. Acești oameni, care aveau linie directă cu Palatul Cotroceni, sunt dispăruți de pe radarul DNA. Îi protejează cineva acolo sus? Nu știm, dar speculațiile nu lipsesc, mai ales că Valeriu Gheorghiță a ajuns manager la spitalul SRI.

Suspiciunea multora că aveam de-a face cu un dosar politic nu este lipsită de sens. Dar asta o pot spune analiștii, ziariștii și cetățenii, nu și partidele politice. Nu USR. E limpede că USR a fost lovit în moalele capului cu dosarul. Problema este că în loc să-și călărească înaltele principii de care a făcut paradă ani de zile, le-a făcut ghemotoc și le-a aruncat la gunoi. Demersul „Fără penali în funcții publice” a fost nu doar golit de conținut, ci li s-a întors în față. Iar asta dovedește mediocritatea liderilor USR și demagogia susținerilor de până acum.

Discursul lui Cătălin Drulă care acuză că dosarul este unul politic, instrumentat cu ajutorul serviciilor secrete de procurori aflați în slujba PSD și PNL, adică de statul paralel, este identic cu cel folosit de toate partidele care au făcut și fac scut în jurul „penalilor”. Fix așa spunea și Dragnea. Este un discurs antijustiție fără drept de apel și mă întreb dacă activul USR este de acord cu el. Din informațiile mele, nu. Dar partidul este acaparat de echipa Drulă- Barna- Ghinea, iar rezultatele se văd - USR nu reușește să sară de 13%, deși avea cele mai bune perspective în față.

Nu doar scandalurile repetate și sciziunile au dus la această situație, ci și o neclaritate morală, o formă sulfuroasă de raportare la valorile pe care partidul le-a asumat. Respectarea principiilor e un demers complicat, nu-i pe măsura oricui, necesită tărie de caracter, inteligență, consecvență. Din păcate, nu sunt punctul forte al actualei conduceri. Întrebarea e de ce tace partidul? A devenit, oare, clona celorlalte? „Aceeași mizerie”? Ar fi trist, pentru că motivul pentru care USR a reușit totuși să rămână alternativa, „răul cel mai mic”, motivul pentru care alegătorii i-ar fi dat votul și în 2024 era exact acest ascendent moral pe care îl avea față de partidele-sistem.

Desigur, USR este de mult sub tirul PSD, PNL și AUR, împotriva sa se duce o campanie furibundă, se spun o groază de minciuni și lucruri nedrepte despre el, televiziunile și site-urile plătite din bani publici de acestea îl toacă zilnic, dar a reacționa coborând ștacheta discursului până la nivelul grobianismului și abandonând principiile este profund greșit.

PNL este, cum altfel, duplicitar, are corupți și penali pe care îi protejează și îi ține în funcții fără nicio problemă, să ne referim doar la Costel Alexe, dar de fațadă promovează discursul projustiție. În cazul lui Florin Cîțu, le convine cu atât mai mult, pentru că omul devenise persona non grata pentru echipa de conducere, cu Nicolae Ciucă în frunte. Este un critic al președintelui Iohannis, al lui Ciucă, al coaliției cu PSD și al măsurilor fiscale luate de Ciolacu. Nu-l putem bănui de prea mare sinceritate, ținând cont că o perioadă s-a transformat în servantul lui Iohannis și prin modul în care s-a cramponat de funcția de premier a devenit artizanul alianței PSD-PNL.

PNL îi va ridica imunitatea parlamentară, îl va da afară din grupul liberal de la Senat, ba chiar s-ar putea să-l suspende din partid, dacă lucrurile se îngroașă. Ciucă și acoliții răsuflă ușurați că scapă de Cîțu și punctează ca imagine.

Acum toate tunurile sunt concentrate pe USR, iar social-democrații fac circ. O situație hilară, măcelarii justiției din vremea lui Dragnea pozează în apărătorii ei, în timp ce USR face pavăză în jurul „penalului”.

 

 

 

 

Comentarii 15

judex - 12-11-2023

D-na Pora, după părerea Dvs., câte vaccinuri trebuia sa contracteze RO și la ce preț? Nu-i așa ca nu aveți idee? Pai vedeți, de-aia n-are ursul coada...Asculati ce zic medicii infecționist, ca de-aia plătiți taxe ca sa formați doctori!

Răspunde

Doina Pantazi - 12-11-2023

Regret, doamnă Pora, dar de data asta păreți părtinitoare. Pe de o parte, altele sunt cifrele prezentate de chiar domnul Rafila, pe de altă parte, ne spuneți și nouă ce funcții publice dețin doamna Mihăilă și domnul Voiculescu, ba chiar și domnul Cîțu, din care ar trebui să se retragă pentru ca USR să demonstreze că-și respectă principiile. ?

Răspunde

Ion - 12-08-2023

USR a fost inainte de a ajunge.

Răspunde

Razvan Costache - 12-08-2023

ba se joaca pe 5 ani sau mai mul...presedintele va trage dupa el si va face legea multi ani de aici inainte

Răspunde

Doru Tascau - 12-08-2023

Aceeași mizerie… Poate, dar nu pe subiectul acesta. De asemenea, rămâne întrebarea, de ce doar “mizeriile” PSD-PNL se perpetuează în timp ce “mizeriile” PNȚ-CD, USR sunt rase din viața politică? Simplu, pentru ca “ mizeriile” PSD-PNL se potrivesc, pe ansamblu, mai bine românilor.

Răspunde

nicolaie apolzan - 12-06-2023

Analiza de nota maxima,asa cum ne-a obisnuit dna Pora.

Răspunde

Mihail Lungu - 12-05-2023

"Justiţia" română: n-o laşi să moară, nu te lasă să trăieşti. Mă umple scârba.

Răspunde

Andronache Sorin - 12-05-2023

Doamna Andreea Pora dumneavoastră v-ați vaccinat?

Răspunde

Paul Butoi - 11-30-2023

Rafila a spus ca au fost comandate 80 milioane de doze si au fost platite 35 de milioane , cu 2,5 miliarde lei. Intrebarea este la ce prejudiciu de 1 miliard euro se refera DNA . Este vorba de un prejudiciu potential- care s-ar putea inregistra daca Romania va fi obligata la plata integrala a comenzii,in urma unei eventuale chemari in judecata din partea firmelor producatoare? Este legal ca DNA sa deschida dosare de cercetare penal -sub acuzatia de abuz in serviciu- pentru un prejudiciu inexistent la data respectiva ?Ar fi util sa ne amintim ca in octombrie 2019 -la inceputul campaniei pentru prezidentiale, in care Dan Barna era candidat-a aparut o "ancheta" Rise Project despre"Dan Barna si fondurile europene".Autoarele erau doua jurnaliste, prezentate ca fiind colaboratoare A 3.Am citit "ancheta" si m-am amuzat.Tare.DNA a deschis imediat dosar penal.Aud ca dosarul a fost -recent-inchis. Bizar,nimeni nu a observat strania coincidenta si chestiunea nu a devenit un subiect de presa. .Este corect ca useristii dau necontenit semne de prostie.Mare. Totusi , pe cine altcineva sa votezi...

Răspunde

Dogaru - 11-30-2023

Dosarul caricatural, fără urma de corupție, deși întocmit de D. N. Anticorupție!!) îi da dreptul USR sa se apere prin orice mijloace legale.

Răspunde

kiki urâtau - 11-29-2023

Care este fapta penală incriminată în acest dosar de către procurorul DNA? DNA nu vede nicio legătură între amploarea achizițiilor de doze de vaccin, MApN, Klaus Iohannis și CE? Doar strategia de vaccinare a fost aprobată în CSAT pe 3.12.2020.

Răspunde

ROSU ANDREI - 11-28-2023

Tinand cont ca 2024 e anul cu alegeri locale, parlamentare, prezidentiale si cu un impact in alegerea unor membri CCR carora le expira mandatul, ca acum se joaca soarta Romaniei pentru urmatorii 4 ani, cu ultimii bani din fondurile UE si ultimii bani din PNRR, tinand cont de executia publica a domnului Barna pentru a o baga pe Dancila in turul 2, tot printr-un dosar penal care s-a dovedit a fi o penibila inscenare, as prefera sa gandesc in loc sa ma duc dupa fenta. Marele avantaj ar fi ca ganditul nu costa nimic, e gratis si e un mod de a trage de fiare, folosind creierul, nu muschii. Daca ne aducem aminte, au fost tari extrem de bogate si influente, aliate prin tratate economico-militare cu UE si SUA, care multa vreme n-au reusit sa obtina efectiv in teritoriu vaccinuri cu ARN mesager exact in varful pandemiei, de exemplu: Canada, Japonia, UK, Australia. De ce ? Producatorii de vaccinuri Pfizer si Moderna neavand capacitate de productie decat extrem de mica fata de cerere, au folosit pozitia dominanta de pe piata si au impus niste contracte extrem de avantajoase pt ele pe ideea "primesti 2% din cat contractezi". Astfel ca UE si SUA au supra-contractat, in ideea ca oricum pandemia dureaza si va fi nevoie de booster shots, oricum vor obtine reduceri pt comenzi mari si pana la urma s-a dovedit o alegere buna. In Romania extremistii care i-au convins pe cetateni sa nu se vaccineze, iar PSD, Antena 3, BOR au avut un mesaj ambiguu, care a generat ideea ca "nu e recomandat sa se vaccineze". Cine mai tine minte povestea lui Socrate care ii educa pe atenieni in chestiuni care tineau de moralitate, democratie sau gandire critica, sau mai apoi a lui Isus care oferea o lectie de educatie morala oamenilor simpli si promova aceleasi idei socratice precum "legea iubirii" si refuzul legii "razbunare cu orice pret", isi aduce aminte ca amandoi au fost "rasplatiti" pentru serviciul public facut. Pe acelasi model la finalul pandemiei, cei care au vrut sa salveze vietile oamenilor procurandu-le vaccinurile pe care alte state nu putea sa le obtina chiar daca se dadeau de ceasul mortii, acum sunt arsi pe rug in piata publica. ...."E pur si muove" ar fi zis Galileo Galilei.

Răspunde

Chat CTP - 11-28-2023

Rog DNA sa ia nota ca am pre-marturisit tot ce am comis si cer imunitate ca mai am si alte marturisiri ptr cei interesati.

Răspunde

esop - 11-28-2023

Ceea ce USR ca dealtfel si un numar mare de formatori de opinie acuza este șlipsa unor benefecii ce ar fi rezultanta cumpararii vacinurilor .Pe de alta parte chiar Rafila a aratat cu exactitate care este cantitatea de vaccinuri platita de catre Romania si ce s-a intimplat cu aceste cantitati de vaccin .DNA ,asa cum ii este numele, se ocupa de coruptie iar coruptie fara a fi aratat in public un anume beneficiar nu exista .Moralitatea deciziei este una iar beneficiul obtinut si dovedit este cu totul altceva .

Răspunde

Monica - 11-28-2023

Uitati convenabil ca esecul campaniei de vaccinare a coincis cu lipsa antiviralelor in toamna, cand a lovit valul Delta si decidentii bateau matanii largi la numarul mortilor pe zi. Cea care ar fi trebuit sa faca achizitiile, doamna ministru Mihaila din guvernul Catu, ridica din umeri si sprancene si era persecutata. Domnul prim ministru se spala pe maini, stropind in jur, ca nu era treaba domniei sale. Acum, ca a venit vremea deconturilor, e dosar politic. Observati ca si in UK e in desfasurare o asemenea ancheta despre intamplari din pandemie, tot an electoral urmeaza si la ei. Nu uitati ca toate aceste balbe si pagube au in spate un numar impresionant de morti, fapt care ar trebui sa ne faca putin mai smeriti in declaratii.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22