De același autor
Încheiat cu „Mihai“ și „Liviu“ scrâșnit printre dinți și cu nelipsitul cap al lui „Codrin“ în fundal, al doilea război dragnian a zdruncinat din țâțâni ușile batante ale partidului. Se vedea din cortegiul funerar de la ieșire că pesediștii chiar trecuseră printr-o „grea cumpănă“, provocată de demisiile aruncate pe masă. Și nu la nervi, ci premeditat, ca a lui „Mihai“. Așa se face că, deși contaminată de Dragnea cu virusul Belina, tratabil doar cu DNA, Shhaideh s-a dat modestă la o parte ca să-i facă loc lui Stănescu. Nu se știe care dintre cei doi l-a dorit mai mult călare pe săcoiul cu bani pentru dezvoltarea clientelei politice, dar e clar că premierul a închis îngăduitor un ochi la mai vechiul dosar penal al baronului de Olt. Așa cum i-a închis pe amândoi la cel al Olguței și cum face acum față de dezvăluirile Antenei 3 că ministrul ajuns deja stradă, Felix Stroe, a avut legături cu Securitatea. Firesc. Până la urmă, nicio remaniere nu poate merge chiar până în pânzele albe, că se alege praful și de guvern, și de partid. Tudose e, totuși, om rezonabil. Firea spune chiar că și-ar fi turnat cenușa din urnele remaniatelor în cap și a promis că nu mai face prostii pe viitor. Rămâne de văzut.
Tudose e însă abil. Face pereche bună cu Toader. Pe cât de încet au mers până acum Legile justiției, pe atât de repede a renunțat guvernul la ele. Și pe bună dreptate. Ce rost mai avea să muncească Toader, să provoace răzmeriță printre magistrați, să-i bată ambasadorii obrazul, să poarte corespondență cu Comisia de la Veneția, din moment ce parlamentul făcea tot ce voia el. Adică Dragnea. Oricum, tripleta Nicolicea, Șerban și Iordache avea pregătit proiectul alternativ, pe care „înfrântul“ Dragnea și-a dat deja acordul. Ba ar mai fi făcut și câteva corecturi cu pixul pe la pragul pentru abuzul în serviciu. E deci gata, pare că s-a tranșat! Nu le mai rămâne decât să dea drumul la mașinăria de vot. Care va rula transpartinic și va trece cu șenila peste societatea civilă, resturile lui #rezist și magistrați. Că doar d-aia e parlamentul „expresia cea mai înaltă a democrației“ și prima dintre instituțiile de forță.
Asta nu înseamnă însă că n-au rămas chestiuni restante și spinoase de rezolvat. Kövesi, de pildă. Teoretic, rezolvarea intra în sarcina lui Toader, dar după ultimele reglări de putere nu mai știe nici el dincotro bate vântul și cum să se sucească. E riscant. Și omul e doar oportunist, nu și aventurier. Evaluarea Inspecției Judiciare, instituția transformată avant la lettre într-un PSD mai mic și mai nevricos, nu e nici ea ce ar fi trebuit să fie. Adică o ghilotină. E mai degrabă un satâr bont, care, în loc să omoare victima dintr-o lovitură, mai rău o întărâtă și o face să muște din părțile sensibile ale inamicilor. Kövesi e chiar specialistă în așa ceva. Iar când prinde în colți și bilețele pierdute de inspectorii IJ cu numerele de dosare ce trebuiau luate la scărmănat - printre ele, ale lui Iorga-Moraru, pusă pe liber de DNA și reciclată de A3 și RTV -, e clar că evaluarea are ochi, sprâncene și mustață din recuzita „penalilor“, vorba lui „Mihai“.
Tudorel a înțeles primul că evaluarea ce va fi analizată de secția de procurori a CSM, și nu de vreo comisie parlamentară specială, cum i-ar da ghes interesul lui Dragnea, are cam tot atâtea șanse s-o dărâme pe Kövesi câte a avut și Dragnea în fața demisiei fluturate de Tudose. Altfel zis, se pare că au ratat capul lui Kövesi și de data asta. Curat ghinion! Mai mult ca sigur că Tudorel a explicat și binomului Dragnea-Tăriceanu cum stă de fapt treaba. D-aia și sunt atât de nervoși în ultimele zile. Tăriceanu îi dă înainte cu „lovitura de stat“ a DNA, iar Dragnea îngână obsedat mantra cu „eu sunt ținta“. Nici n-ar fi de mirare la cât bănet, vile, contracte, insule, brațe și alte acareturi a strâns dintr-un amărât de salariu de șef de CJ și de parlamentar. Normal că gașca descoperiţilor cu voie de la stăpânire e turbată. După atâtea eforturi și bani băgați în cucuvelemov, blackcuburi, sufragerii, comisii, seriale la Ghiță TV (apropo, se mai aude ceva cu aducerea fugarului?) și excrementele zilnice ale unor maeștri ai bătutului câmpilor, capul lui Kövesi tot nu e în coșul zilnic al penalilor. E clar că e nevoie de o „resetare“, altă vorba dragă lui „Mihai“.
După semnalul dat de Dragnea începe să se profileze noul azimut: Iohannis. „Nu mă mai duc la Cotroceni decât după prezidențiale. Să nu mai vorbească despre PSD niciodată“, a bombănit amenințător Dragnea. Păi, despre cine să vorbească fără să pară că e de pe altă lume? Despre PNL? La urma urmei, PSD e mare și tare în program, voturi, majoritate, promisiuni - lucruri pe care le spune însuși Dragnea la fiecare ieșire. Publică sau în decor. Dar nu asta e problema, dacă PSD vrea să treacă la asaltul final - justiție, buget, suspendare -, trebuie să pregătească terenul. Iar acolo e clar că nu le stă în cale decât un singur hop: președintele. Alt opozant serios nu au. Acolo e semnătura, autoritatea cuvântului și a funcției, scutul în jurul justiției și câte și mai câte. Ce să mai discutăm de înălțime, care din start le dă un sentiment de inferioritate bărbaților politici. Scurtarea de cap se impune deci din multe motive. Plus că Dragnea are nevoie de un adversar și din afara partidului, că dă prost să se lupte numai cu ai lui și cu alieni precum „sistemul“. Și să mai și iasă cu coada între picioare. Problema e că Dragnea are prostul obicei să se îmbete de propria putere până se umflă ca broscoiul. Din apele Belinei.