De același autor
Problema PSD nu e organizarea internă, ci marea, profunda corupție din care își trage seva și fără de care aproape că nu ar mai putea exista. Or, această tumoră, metastazată în 25 de ani, nu poate fi extirpată, mai mult, chiar nu cred că cineva vrea asta cu adevărat. „Dragnea și echipa“ cu atât mai puțin.
În doar două săptămâni, „băiatul de la țară, crescut curat și sănătos“ a reușit să preia controlul partidului și să dărâme fără prea multe sentimentalisme autoritatea „tânărului său prieten“. Dacă îl asculți pe Dragnea, pare că PSD e vraiște, dezorganizare pe toată linia, departamente doar pe hârtie, lideri rupți de realitatea țării și de baza partidului, ideologie ioc. Toată nenorocirea i s-ar datora lui Ponta, care n-a avut timp, prins cum era cu treburile guvernării, să se mai ocupe și de partid, insinuează interimarul. Deocamdată doar insinuează pentru că joacă scena Ahile și Patrocle, ridicând public osanale indestructibilei prietenii care nu poate fi tarată de „trădare“ sau de vreun vot anapoda. Vom mai auzi această partitură cât timp Ponta va putea fi ținut împăiat în geamul de la Palatul Victoria, pentru că scopul lui Dragnea e să-și întărească poziția în partid în perspectiva Congresului din toamnă și să nu provoace scandaluri cu gruparea Sârbu-Ghiță.
Mulți pesediști speră ca Dragnea să reorganizeze partidul, să remobilizeze baronimea, al cărei șef incontestabil a fost în ultimii ani, să reinstaureze disciplina și să-i redea încrederea. Știe cum s-o facă, e abil și bun cunoscator al structurilor, a prins momentul propice. E soluția de avarie, am mai spus-o, PSD nu are altă variantă în actualul vid de lideri. Fără discuție că Dragnea are ambiții mari. Atât de mari încât, ca mai toți cei ajunși în fruntea PSD prin forța împrejurarilor și mai puțin datorită meritelor personale sau programelor, vorbește despre reforma partidului ca și cum ar pregăti o minirevoluție.
S-a văzut asta în ultimul său discurs, care a avut idei și sintagme extrase parcă direct din viziunea și teoriile lui Vasile Dâncu. Probabil că acesta este și motivul pentru care Dâncu, în interviul acordat revistei 22, spune explicit că „Dragnea va fi o surpriză plăcută“ și că „partidul se poate reforma dacă îl va urma pe Dragnea și echipa“. Nu ar fi prima oară când așa-numitul grup de la Cluj, din care acum a rămas doar Vasile Dâncu, cam singurul intelectual de stânga înregimentat în PSD, mizează pe „tânăra generație de lideri“ în scopul reformării partidului. S-ar putea spune că Grupul i-a ratat pe toți - pe rând, Năstase, Geoană și Ponta au fost socotiți speranțe reformiste și au fost susținuți în sensul acesta. În final, toți s-au dovedit niște lamentabile eșecuri. Încercarea lui Dragnea de a prelua teoriile lui Vasile Dâncu despre reformarea și modernizarea PSD în sensul unei stângi europene, despre atragerea intelectualilor și a tinerilor socialiști întru schimbarea paradigmei în construcția elitei partidului și revenirea la ideologie și dezbatere sună de-a dreptul înduioșător. Cu greu se putea găsi un personaj mai departe, mai din alt film, de o astfel de reformă. Dincolo de condamnarea pentru fraudarea referendumului, ostentativ asumată ca act de eroism în slujba partidului, Dragnea este chiar produsul de succes al sistemului care ar trebui reformat: îmbogățit de pe urma combinației politică-afaceri cu statul, artist al relațiilor clientelare și nepotismelor, empatic cu baronii penali și până de curând soldat credincios în lupta împotriva DNA și artizan al unor legi menite să-i apere de justiție pe incompatibili. Despre ce reformă vorbim în atari condiții, cu lupul interimar paznic la oi? Ce intelectual de stânga onest s-ar băga în PSD acum, așa cum arată el?
Problema PSD nu este însă organizarea internă, funcționarea departamentelor sau a filialelor, ci marea, profunda corupție din care își trage seva și fără de care aproape că nu ar mai putea exista. Or, această tumoră, metastazată în 25 de ani, nu poate fi extirpată, mai mult, chiar nu cred că cineva vrea asta cu adevărat. „Dragnea și echipa“ cu atât mai puțin. Așa cum nu a vrut-o nici Ponta, deși public făcea hărmălaie cu schimbarea statutului partidului și alungarea dosariabililor. În parlament, zidul pesedist pentru apărarea penalilor a fost fără fisură, iar acțiunile împotriva justiției au fost oprite doar din cauza disfuncţionalităților coaliției, via generalul Oprea, și a presiunilor externe. Deocamdată, Dragnea are un ton mult mai ponderat față de justiție, chiar cerând miniștrilor, nu însă și membrilor de partid, să se abțină să facă declarații potrivnice. Nu spune însă nimic despre modificările la codurile penale, care ar trebui reluate în toamnă, și nici despre discuțiile în curs despre schimbarea modalității de numire a procurorilor șefi. Pare a fi vorba de un dublu limbaj, specific perioadei mimării reformismului.
Analizând retrospectiv, toate vorbele frumos dădătoare din coadă despre reforma PSD au fost, pe fond, simple ipocrizii și exerciții de imagine, în special cele legate de integritate. Publicul nu mai rezonează și nu mai dă însă doi bani pe ele. A auzit prea multe, a fost torpilat ani de zile cu un tir de promisiuni din care s-a ales praful. Și nu e vorba doar de PSD. În general, așa-zisa reformă a partidelor este un fiasco de proporții și și-a epuizat capacitatea de a colecta voturi.
Comentarii 9
Corneliu C - 08-11-2015
Doamna Pora, sunt confuz. Care mai este ordinul de zi pe unitate? Cand o sa reveniti cu niste compuneri de mare incisivitate si angajament de dreapta ca in vremurile bune? Colegii dvoastra guignoli au nevoie de o directie clara. Cat mai dureaza pana primiti misiunea cea noua?
Răspunderonea - 08-09-2015
Sa nu ne imbatam cu apa rece. Problema vine de la lipsa de educatie, de la masa critica de spalati pe creier ai Romaniei, si nu de la partide. Partidele ar fi mai degraba oglinda societatii. In plus nu uitati ca de asta a incercat mai demult Basescu sa puna pe picioare votul uninominal, ca sa nu mai dea tot timpul vina alegatorul pe partide. Acuma a fost vot uninominal, chiar daca imperfect. Dar degeaba, indivizi precum Voiculescu sau Gigi Becali cu un picior in inchisoare au fost trimisi in Parlment in uninominal. Ca sa ajungi sa pui stampila pe numele lor, pai e o problema...
RăspundeVicentio B. - 08-08-2015
@ liv stomer. Sincere felicitari. ADEVARUL spus in mod decent , logic, argumentat trebuie intodeauna apreciat, NU ori cum, ci DESCHIS. Cred ca Revista 22 & Andreea Pora & Co. ar trebui (strict moral privit) sa se pozitioneze transant/ deschis, apreciativ, fata de asemenea opinni/commentarii. NUMAI astfel poate induce o OPINIE PUBLICA AUTENTICA in sensul unei Ordini Constitutionale, de care asa zisele clase politice, NEAPARAT sa tina seama.
Răspundeliv stomer - 08-08-2015
`Problema PSD nu e organizarea internă, ci marea, profunda corupție din care își trage seva și fără de care aproape că nu ar mai putea exista.`-marea problema a jurnalistilor romani, si dna Pora nu face exceptie, e toleranta excesiva. Poate oare dansa, sau oricine altcineva, sa-mi explice si mie rostul cuvantului `aproape` in fraza anterioara? APROAPE n-ar mai exista PSD fara coruptie? Serios? De ce aproape? De unde si pana unde, aproape? Fara coruptie, PSD s-ar desfiinta astazi, dna draga, de unde vedeti dvs aproape? Zau, serios, nu-mi explic, oare dna Pora n-a vizitat in viata dansei tari cu coruptie 0 precum Germania, sau tarile nordice? Isi imagineaza oare dansa, intr-o tara ca Danemarca, de exemplu, ca ar putea exista un partid ca PSD? Hai, pe bune, doamna, faceti un exercitiu de imaginatie, hai sa ne gandim la Ponta sau Dragnea aparand pe prima pagina in Berlinske sau Extra Bladett, hai sa ne gandim la ei intr-o confruntare electorala cu Thorning-Schmidt sau cu Lars Rasmussen. Ii vedeti? Ca, zau, la mine imaginea e cam blurata. Deci, pe bune,degeaba ridica mereu tonul dna Pora la televizor si degeaba pleaca din diverse emisiuni in mod public si spectaculos, ca tot exagerat de toleranta ramane.
RăspundeVicentio B. - 08-06-2015
NU se poate AFIRMA intr-o singura fraza DOUA aspecte, tip PROBLEMA, ambele reale/esentiale in directa legatura cauza-efect, cu evident continut juridic/contitutional , sa fie prezentate in contradictie (citez din articol): < Problema PSD nu este insa organizarea interna, functuionarea departamentelor sau a filialelor, ci marea, profunda coruptie din care isi trage seva si fara de care nu mai putea exista >. O autentica/constitutionala organizare a unui Partid, indiferent care, NU poate fi realizata prin OMISIA INTENTIONATA a METASTAZEI la care, in mod absolut corect, se refera Andreea Pora. Problema esentiala este ca aceasta METASTAZA , de care, repet, vorbeste Andreea Pora, EXISTA , ceea ce implicit certifica faptul ca Partidul, in speta PSD , s-a implicat impotriva principiilor Statului de Drept, activitati NECONSTITUTIONALE (art. 40 alin. 2). Pana in prezent acesta necosntitutionalitate este permanent trecuta cu vederea. Culmea este, tot strict constitutional privit, in cazul in care Dragnea, in dosarul penal privind fraudarea voturilor , va fi condamnat , prin hotarare judecatoreasca definitiva, isi va PIERDE automat drepturile electorale (art. 36 alin.2 Constitutie)
Răspundedoras - 08-06-2015
Ne lipsesc cu adevarat aparitiile televizate ale doamnei Pora . Intelegem de ce a luat decizia de a nu mai aparea pe micul ecran, intr-o mass- media obedienta si lipsita de cel mai elementar bun simt. Multi romani de bun simt au incetat de mai de mult sa urmareasca "deontologia" unor semiagramati ce cse dadeau drept jurnalisti. permitandu-si sa-i jigneasca pe cei ce nu le impartaseau "pretioiasele si mult prea pertinentele opinii" . Totusi, sincer, ne lipsiti. In ceea ce priveste articolul de fata, intru totul de acord dar la ce te poti astepta de la o cloaca politica( Nu-i putm spune "clasa politica" ) ce pur si simplu, prin aparitiile lor jignesc inteligenta romanului de bun simt ? O expresie vulgara dar cat se poate de realista , spune ca :" Din coada de caine nu faci ,in veci, sita de matase". Toate cele bune si sa speram ca luarile de pozitie ale intelectualilor nostri vor gasi rasunet in inimile romanilor carora totusi le pasa de ceea ce se intampla.
Răspundemitica - 08-06-2015
Suntem intr-o fundatura: PSD si PNL sunt nereformabile , cum spuneti si dvs. in fraza finala; solutia ar fi aparitia de partide noi (si de stanga , si de dreapta) numai ca actuala lege a partidelor politice are scopul vadit de a bloca infiintarea de partide cu adevarat noi. Am incercat sa ma implic in startul unor partide de centru dreapta (PMP si mai recent M10) , convins fiind ca doar stand pe margine si dand din gura nu se ajunge la nici un rezultat. De fiecare data , din pacate , a trebuit sa ma retrag dezamagit ca aceste initiative , initial promitatoare prin ideile avansate , au fost acaparate (deturnate) de niste traseisti , incapabili de a iesi din tiparul de functionare al partidelor de provenienta dar foarte activi in a-si adjudeca pozitii de decizie in noile structuri. Ca sa putem vorbi de partide noi , trecand peste impedimentul actualei legi , trebuie sa vorbim de idei noi , de principii si valori sanatoase dar si de oameni noi , nepervertiti in partidele care au activat si activeaza si in prezent la noi. Cum spuneam , suntem intr-o fundatura.
RăspundeBASCA - 08-04-2015
Remarcam o nefasta involutie a politicianului rumen,sa fie asta consecinta educatiei submediocre servite de puzderia de universitati private?
RăspundeTiti Paracliseru - 08-04-2015
O figura anodina de frizer cu mandolina ,vorba poetului.E mai bine asa ,pentru ca un om inteligent si cult devenind populist intr-un partid de stanga este extrem de periculos,produce catastrofe sociale si nu numai.
Răspunde