De același autor
Cortina nu va cădea peste Gala Udrea, nu atât din cauza personajului, ci din cauza consecințelor cazului, a controverselor de fond izbucnite în spațiul public.
Cortina nu va cădea prea repede peste Gala Udrea. S-a apărat cu ferocitate din momentul în care a fost pusă sub acuzare, într-o campanie combinată de victimizare și atac, și va continua să se apere și din închisoare. Nimeni nu-i va putea închide gura, așa cum ipocrit clamează, după cum nu i-au putut-o închide nici lui Năstase, Voiculescu sau altor penali de lux care au scris și postat la greu din spatele gratiilor, fiind preluați în exces. Se va putea apăra în fața procurorilor și în instanță, are angajați doi dintre cei mai buni și scumpi avocați și i-a pasat preventiv lui Cristoiu un așa-zis jurnal. Nu văd cum și cine ar putea să-i ia acest drept, asta dacă mai dăm două parale pe justiție și statul de drept. Insinuarea lui Traian Băsescu – „sper să aibă condiții corecte să se apere“ – sau referirea la dosarul fratelui său care este o „înscenare“ mi se pare că pun sub semnul întrebării exact aceste lucruri. Adică, esența reformelor pe care le-a pornit și susținut. Cortina nu va cădea însă peste Gala Udrea, nu atât din cauza personajului (fiți fără grijă, „doamna“ nu va intra în silenzio stampa), ci din cauza consecințelor cazului, a controverselor de fond izbucnite în spațiul public.
Dincolo de acuzele de corupție aduse de procurori în dosarele în care este urmărită penal, mai importantă este descrierea pe care o face „sistemului ticăloșit“, pe care nu doar că îl cunoștea, dar era chiar în centrul lui. Scriam mai de mult că sistemul ticăloșit „și-a schimbat doar câteva măști și și-a mutat calabalâcul“ de la Năstase la Băsescu și mai departe la Ponta. Am văzut deja, din marile dosare ale ultimelor luni, că gruparea Bittner-Petrache-Cocoș, acea „mafie personală a lui Năstase“, a rezistat și prosperat de minune prin rețeaua Cocoș-Udrea-Bica. Funcționarea acestui sistem ticăloșit, pe care însuși Băsescu îl descria drept tripleta canceroasă politică-afaceri-justiție, ne-a lămurit-o Udrea prin propriul exemplu. În ce calitate instituțională cerea ea informații din dosare penale de la Alina Bica, negocia numirea procurorilor șefi cu Ponta, avea întâlniri cu șefii SRI, era pusă în gardă de Maior despre „fotografiile de la Paris“, raporta și cerea intervenția președintelui? Păi nu funcționa la fel și Hrebenciuc pe lângă Năstase și Ponta? Nu rezolva și el problemele afaceriștilor aflați la necaz, nu avea ușa mereu deschisă la „Adrian“, relații în justiție, bani să negocieze traseiști și majorități, presă cumpărată la bucată? Nu același rol îl joacă acum Ghiță, prietenul lui Ponta, apropiatul serviciilor, mogul RTV, beneficiar de contracte colosale și oculte cu statul, partener de cafea cu Udrea, Dragnea, Cocoș și cândva cu Vântu? Udrea, spre deosebire de Hrebenciuc sau Ghiță, își juca însă rolul în „sistemul ticăloșit“ ca reprezentantă a celui care luptă cu el. Aici e problema. Iar ea nu poate fi expediată simplu, cum a făcut Traian Băsescu în încercarea de a-și „apăra mandatele“ în fața operațiunii demolatoare a protejatei.
A doua problemă derivată din Gala Udrea este suspiciunea care se proiectează asupra temutului și eficientului tandem DNA-SRI. A acționat el împotriva corupției și în răspărul ingerințelor politice, sau „fabrică“ dosare la comandă, din răzbunare și în virtutea unor verse și perverse interese, așa cum spune Udrea? Răspunsul nu poate fi în mod evident în alb și negru, nu suntem naivi. Au fost situații clare de compromis, iar acum apare destul de evident că una vizează protejarea clanului Udrea-Cocoș. Probabil atât s-a putut face în condițiile date, prețul fiind reforma instituțiilor, independența DNA și a justiției în general. E grav, desigur. Traian Băsescu spune că nu a dat niciodată telefon să se facă cuiva vreun dosar, dar probabil că a cerut să nu se facă anumite dosare. Să ne amintim de ieșirea în care a criticat procurorii că „distrug cariere“.
Binomul DNA-SRI nu e unul infailibil, probabil că sunt destule umbre, dar sensul general al reformelor și consolidării instituțiilor este unul cert pozitiv, iar acest lucru trebuie apărat. Actualul scandal riscă să submineze exact aceste lucruri. Se induce îndoiala. O induce însuși Traian Băsescu, nespunând ce știe sau nedelimitându-se clar de acuzele și victimizările Elenei Udrea. De ce Toni Greblă acum, de ce trei mandate pentru Udrea, nu era suficient unul, de ce în doar o săptămână? Am auzit placa asta în mai toate marile cazuri de corupție, de la Năstase la „șantajul“ lui Voiculescu. A fost vreunul achitat, așa încât să presupunem că procurorii au fabricat dosare și nu au avut probe? Nu. E o capcană întinsă abil de Udrea în războiul ei cu Coldea și Kövesi.
Nu avem certitudinea că SRI acționează perfect neutru, ba chiar în campania asta s-a văzut implicarea mai mult ca altă dată. E deja folclor că serviciile fac și desfac președinți. Udrea susține că Coldea a vrut s-o scoată din cursă. I-am auzit pe mulți spunând: bine a făcut. Nu sunt de acord. Dar nici nu putem ignora rolul nefast și toxic pe care Udrea l-a jucat și, iată, continuă să-l joace. Există riscul ca politicienii să profite de acest moment de vulnerabilitate a celor două instituții și să le „opereze“ legislativ, cum au mai încercat, în loc să găsească formule prin care să instituie un control civil mult mai ferm asupra SRI.
Cât despre Băsescu, el trebuie să se decidă: fie alege să-și apere protejata, cu tot ce incumbă asta - subminarea propriilor mandate -, fie se eliberează și își asumă greșeala. Cale de mijloc nu e. Băsescu 3 nu mai poate exista ca politician, cu doamna la braț.
REFERINTE
Udrea îngroapă moştenirea Băsescu