Execuţia lui Băsescu via statul de drept

Andreea Pora 06.07.2012

De același autor

Venirea USL la putere prin motiune de cenzura, indiferent cit de contestabila a fost sub aspectul moralitatii in politica, respecta regulile unui joc democratic cu particularitatile lui dimbovitene. Intarirea USL in urma alegerilor locale, a constituit un soi de legitimare. In fond, retragerea PDL in opozitie nu lasa nimanui un gust amar, isi merita soarta din motive pe care le-am analizat pe larg. Rotatia la putere, chiar daca avea loc inaintea alegerilor parlamentare care ar fi consfintit alternanta, nu avea de ce sa genereze ingrijorari majore, toate schimbarile de garda, 1996, 2000, 2004, s-au facut cu respectarea cutumei "Vin ai nostri, pleaca ai vostri", politizarea fiind regula de fier, unanim acceptata. Desigur, existau temeri fata de o previzibila restauratie in zone-cheie, operata, de altfel, din primele momente, fata de apucaturile corupte ale PSD din perioada Nastase, dar mai ales temeri in legatura cu maturitatea, apetitul autoritar si substanta celor doi lideri- Ponta si Antonescu.  Chiulul sfidator, isteria, ura si obsesia maladiva anti-basesciana, lipsa competentelor care sa-l califice fie si pentru o functie minora in administratie, retorica goala si mereu tifnoasa, atitudinea fata de intelectuali-in cazul lui Antonescu, declaratiile adesea iresponsabile ("jandarmii au gloante pe teava"), pustismele, "carlanismele",  tupeul si atacurile la justitie-  cazul lui Ponta, nu erau chiar cele mai bune carti de vizita pentru primele locuri in stat. Dar, una peste alta, nimeni nu anticipa asaltul USL-ist asupra unor institutii, reguli europene si legi. Chiar si esecurile unor nominalizari de ministri- Dumitrescu, Mang, Diaconescu, sau afacerea Grajdan-Nastase, au parut greseli de inceput, mai ales ca Ponta a dat inapoi in toate cazurile.

Filmul s-a rupt incepind cu plagiatul si condamnarea lui Nastase. Doua episoade care au demonstrat ca USL, guvernul si Ponta sint dispusi sa ignore reglementarile legale si normele europene. Tentativa de a-l scapa de gratii pe Nastase, prin complicitatea autoritatilor, atacul politic la judecatori si procurori, amenintarile la adresa acestora, combinate cu semintele scuipate in capul lumii intelectuale in chestiunea plagiatului, au declansat tavalugul. In doar citeva zile, USL a distrus echilibrul dintre puterile statului, clamind dictatul majoritatii parlamentare, evident, "in numele poporului". Institutii esentiale ale statului au fost fie fidelizate prin uselizare, fie facute praf si pulbere, fiind lasate fara atributii. Importante sint doar doua: Curtea Constitutionala si Avocatul Poporului, pentru ca fara acestea check&balance-ul este definitiv dereglat, iar statul de drept este pus in discutie. Prin confiscarea acestor piloni ai statului (nu mai vorbesc de sefia Senatului si a Camerei, de Monitorul Oficial, de incalcarea legilor si a deciziilor Curtii prin Ordonanate de Urgenta)  USL a devenit o putere de  necontrolat, de aici si intrebarea uluita "cum mai poate fi oprita?". De aici si reactia dura a cancelariilor, Consiliului European, presei occidentale. In ochii acestora nimic nu poate estompa faptul ca Legislativul si Executivul au reusit, deocamdata pe jumatate, sa scoata din ecuatie puterea judecatoreasca.

Oricite pacate are Traian Basescu, oricite greseli sau derapaje a comis, nu i se poate nega (decit de cei de rea-credinta) meritul imens de a fi scos Justitia de sub bocancul politic, facindu-o functionala si independenta. Basescu este vazut in occident drept un garant al independentei Justitiei, iar avertismentele sosite pe toate canalele fata de suspendarea sa, in fond o executie sumara, sint indisolubil legate de acest lucru. Riscul reinstaurarii dictatului politic in justitie, a reintoarcerii la nefericita epoca a dosarelor tinute la sertar, a puterii imune in fata procurorilor si judecatorilor este serios si ingrijorator si pus in directa legatura cu suspendarea lui Basescu. Tot ce a facut Ponta in aceste ultime doua saptamini, culminind cu suspendarea sefului statului, duce la concluzia ca Romania a incaput pe mina unui partid si a unor oameni care in goana dupa puterea totala sint dispusi sa ingenuncheze statul de drept.

Ignorate inconstient, persiflate si minimalizate, consecintele avertismentelor europene se vor vedea in concretetea unor masuri luate impotriva Romaniei. Nu stiu daca se va ajunge pina la activarea articolului 7 si a suspendarii dreptului de vot in Consiliul European, dar consecinte, in special in plan financiar, vor fi. Ponta si Antonescu ne tirasc pe un drum extrem de riscant intr-o perioada de criza care nu se anunta deloc usoara. Tot ce s-a reusit in acesti ani in plan economic, evitarea falimentului, a unei crize de tipul celei din Grecia, dar mai ales in planul reformelor, cele despre care a vorbit ambasadorul Gitenstein, pot fi  sterse cu buretele.

Semnificativ in luarea de atitudine a cancelariilor occidentale este folosirea unor sintagme- "puci indreptat impotriva institutiilor statului", "lovitura data demoratiei", "subminarea statului de drept", chiar "lovitura de stat"- la adresa guvernului Ponta, care nu au fost niciodata utilizate fata de Basescu si PDL. Oricit au strigat in tara PSD si PNL, Ponta, Antonescu si Voiculescu, Antena 3 si ziaristii de casa, "dictatura" si  "tiranie", occidentul nu a achesat niciodata la acest punct de vedere. Si nu acheseaza nici in momentul de fata, cind "dictatorul" e suspendat. Ba din contra. In schimb, o fac acum si inca din greu, fata de o putere cu doar 2 luni la activ. Motivul e simplu, chiar daca PDL si Basescu s-au aflat de multe ori la limita legalitatii, chiar daca au abuzat de politizare nu au depasit niciodata granitele democratiei, nu au pus pumnul in gura justitiei, nu si-au aparat coruptii si, mai ales, nu au atentat la institutii si nu au pus in discutie decizii ale Curtii Constitutionale. Diferenta este enorma, iar cancelariile au sesizat-o instantaneu.

Asigurarile lui Ponta, venite ca urmare a reactiilor occidentale, ale caror "ingrijorari" le considera brusc "legitime", ca va respecta independenta Justitie, ca nu se va atinge de DNA, de Parchetul general, de ANI, ca nu va schimba judecatori de la CCR sau procurori sefi, nu conving. Nici nu au cum, faptele si nu vorbele ipocrite si speriate sint cele conving. Nu au cum pentru ca raul a fost facut, neincrederea implantata si imaginea facuta zob. Orice ar zice si ar face de acum inainte Ponta va fi pus sub semnul intrebarii, mai ales ca astfel de asigurari au mai fost date, "respect deciziile Curtii", si incalcate a doua zi. Occidentul a inteles ca Ponta are un dublu limbaj si un dublu standard. Unul pentru exterior si altul in interior. Ca dovada, la 5 minunte dupa Ponta a aparut cuplul de  europarlamentari socialisti- Nicolai si Ivan-, cerind demisia Monicai Macovei, atichetata iar drept "procuror comunist", din PE si spunind ca popularii europeni sint "un PDL mai mare" si ca "Romania nu e o colonie a Bruxelles". Intentiile de viitor ale USL au devenit insa clare si in contradictie cu discursul de la Bucuresti, cind cei doi (care s-au apus rezolutiei de aminare a descarcarii de gestiune a celor trei agentii europene acuzate de conflict de interese) au aparat pe un ton de inchizitor exact ordonantele care taie ghearele Curtii Constitutionale si justificind presiunile facute asupra Justitiei.

USL susura acum in urechea "poporului" si a cancelariilor ca lucrurile se vor linisti dupa ce Basescu va fi inlaturat si puterea va fi defintiv si complet in mina ei. Chiar asa? Adica isi va recunoaste Ponta plagiatul? Va da alte ordonante de urgenta prin care va repune in drepturi Curtea Constitutionala? Nu va modifica legea votului uninominal prin ordonanta? Va inceta presiunile asupra Televiziunii Romane si va ceda PDL locurile in CA care i se cuvin? Va accepta sa-i inalture pe cei doi parlamentari dovediti drept incompatibli de ANI? Sau sa-i lase pe procurori sa aresteze si ancheteze coruptii USL? Sa fim seriosi!

Speriat ca in fata tancului care trecut peste Constitutie, legi, justitie si oameni s-a asezat insasi Europa, Ponta da inapoi si promite orice. Dar cine poate avea incredere intr-un premier copy-paste, mindru de ceea ce a facut? Sint convinsa ca dupa ce va trece tsunamiul, USL va reincepe ofensiva. Poate mai discret, mai cu manusi, mai cu grija fata de aparente. Dar o va face. Cu sau fara Basescu, Ponta, Antonescu si USL au dovedit cu prisosinta de ce sint in stare. Deja au confiscat cam tot ce se putea si, sint convinsa, ca nu se vor lasa pina nu vor inhata si restul. Adica DNA, Parchet, ANI, Curte Constitutionala. Acum s-au speriat putin si isi trag grabiti in fata cancelariilor spilhozenii de camuflaj, asta si pentru a fi lasati in pace sa-si continue executia lui Basescu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22