De același autor
USL a căzut în propria capcană a discursului naţionalist şi antieuropean, în resuscitarea iresponsabilă, pe când era în opoziţie, a sloganului „nu ne vindem ţara“. Diaconescu doar le-a ridicat la puterea a treia.
Privatizarea Oltchim poartă amprenta de neconfundat a celui mai cinstit guvern, care părea că şi-a dat măsura prostiei, incompetenţei şi respectului faţă de lege şi statul de drept în timpul războiului suspendării. Iacătă, însă, că întotdeauna mai e loc de câte ceva. Ce-o fi fost în capul „ciocoilor“ de l-au lăsat pe ţeparul OTV să transforme privatizarea Oltchim în Elodia, Seria a 2-a, episodul XXL, e greu de spus, dar dacă a fost o socoteală electorală, atunci ea e la fel de strâmbă ca şi puciul cu legea în mână. Mascarada cu iz de manea, desfăşurată sub bagheta lui Remus Vulpescu şi Daniel Chiţoiu, i-a făcut să se crucească pe toţi oamenii zdraveni la cap, în frunte cu cei de la FMI, probabil. Privatizările-tun sau terminate în găuri negre pentru economie nu sunt o noutate încă de pe vremea lui Iliescu, Năstase şi a faimosului AVAS, de aici şi neîncrederea funciară a multora în privatizări, dar aşa ceva ca DDD-Oltchim nu s-a mai văzut. A recunoscut-o până şi Victor Ponta: „cu asemenea lucruri nu ne-am mai confruntat“. Asta însă după ce a devenit limpede că lucrurile i-au scăpat de sub control şi prejudiciul de imagine are toate şansele să se contabilizeze serios în procentele USL. Încă din primele momente ale incredibilului show, a fost limpede că Diaconescu merge la miză electorală, dar, după lamentabila prestaţie a reprezentanţilor guvernului care mai aveau puţin şi-l pupau pe DD în direct (singura întrebare la capitolul ăsta e cât de mare este resursa de prostie şi bufonerie a Cabinetului), până şi Ponta a înţeles că se joacă cu focul, aşa cum s-a jucat când Barroso, Merkel şi UE îi transmiteau avertismente şi el răspundea cu miştouri. Puţini vor crede că Ponta nu avea informaţii de la serviciile secrete, ale căror rapoarte le răsfoia de zor în public, că nu ştia că Diaconescu joacă la „cacealma“, „nu are niciun ban“ şi a „minţit poporul“, aşa cum spune acum. Puţini vor crede că guvernul a fost atât de imbecil, încât să nu ştie că „investitorul“ misterios despre care vorbea Diaconescu ar putea fi o fantasmă ca multe altele care bântuie ecranul OTV. Descoperirea defectelor de ADN ale întregii afaceri pare tardivă şi se va întoarce împotriva Cabinetului Ponta, indiferent cum se termină tărăşenia.
Chiar dacă la mijloc a fost vorba de a-i trage o ţeapă lui Diaconescu (la pachet cu una pregătită pentru FMI), creându-i condiţiile să se arunce cu „poporul“ de gât în afacere, în ideea de a-l ucide electoral, adică USL să ia din votanţii PP-DD, care, ştim, au stat acasă la referendum potrivit mesajului antisistem lansat de gurul lor; chiar şi în cazul ăsta, jocul nu a luat în calcul devoalarea în paralel a incompetenţei guvernului. Dacă privatizarea eşuează, electoratul OTV nu va putea fi convins că „ciocoii“ şi „mafia“, prin tot felul de malversaţiuni specifice, l-au împedicat să salveze Oltchim, transformându-l în „pământ românesc“. În această stratagemă cinică, despre care nu putem exclude că vine şi din altă zonă, puţin probabil să înhaţe cineva electoratul DDD. În schimb, electoratul USL, din care mai face parte şi ceva rămăşiţă liberală, va da vina pe guvern pentru proasta organizare a privatizării. Deja Vosganian şi Ruşanu au dat tonul acuzelor, iar Chiţoiu va fi probabil prima victimă. Dacă Diaconescu vine însă cu banii, scena politică se resetează, iar Partidul Poporului se va îndrepta în marş spre un 20%, aşa cum anticipează analiştii. Procentele vor fi luate din electoratul PSD, mai ales că premierul s-a băgat în luptă, mărind costurile de imagine. Orice „şicane“ ulterioare punerii banilor în conturile Ministerului de Finanţe vor fi interpretate ca zvârcoliri ale mafiei de la putere, care nu vrea să cedeze nimic poporului.
Cum o dă, cum o întoarce, guvernul iese prost în final. Acum se încearcă doar minimalizarea pagubelor. Fără obişnuitul zâmbet lipit de faţă, Ponta face eforturi disperate să întoarcă lucrurile în defavoarea lui Diaconescu, transformându-l din erou şi salvator în gropar şi escroc. Spune, fără dovezi, că privatizarea a eşuat şi va fi reluată la anul. Încearcă s-o lege de PDL, via Videanu, în speranţa ca prejudiciul de imagine să se transfere spre democrat-liberali. Schimbarea de macaz a Antenelor, care, după ce l-au firitisit pe Diaconescu, acum îl umplu de tradiţionalele lături destinate PDL, arată strategia pentru recunoaşterea eşecului. Până şi Roşca Stănescu – „Deleanu H1“, consilierul lui Antonescu, îşi muşcă degetele de necaz, în duet cu Vocea Rusiei. Puţin probabil să le reuşească. Până una-alta, guvernul este cel care a dat asigurări că totul s-a desfăşurat corect şi legal, contrazicând suspiciunile şi reticenţele presei şi economiştilor.
Spuneam la început că mascarada Oltchim vine în logica a tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni. Da, USL a căzut în propria capcană a discursului naţionalist şi antieuropean, în resuscitarea iresponsabilă, pe când era în opoziţie, a sloganului „nu ne vindem ţara“. Răgetele patriotice din perioada privatizării Cupru Min, atacurile suburbane la adresa liderilor europeni, bătutul cu talanga în piept – „noi nu suntem colonie, suntem români“ – îşi spun acum cuvântul. Diaconescu nu a făcut decât să ridice acest mesaj la puterea a treia. Degeaba încearcă acum Ponta să-l diabolizeze, pentru că DDD nu face altceva decât USL, mizând că sămânţa a dat roade. //