Finalul epocii Dragnea și cum se poate face praf o victorie

Două zile, o prezență de 9 milioane la vot și 4 judecători curajoși, de atât a fost nevoie pentru finalul unei epoci. Imposibilul s-a produs și o țară întreagă a răsuflat ușurată.

Andreea Pora 28.05.2019
SHARE 15

De același autor

Ole, Ole, Ole, Dragnea nu mai e! Așa strigau oamenii în Piața Victoriei la câteva ore după ce Daddy Supremul intra pe porțile Rahovei în huiduieli. Acolo va ave­a timp pentru introspecție, dar nu va înțelege cum de a ajuns să fie urât în halul ăsta, mai mult decât toți liderii PSD la un loc. Știa din experiența PSD ce poate face un tsunami de ură și revoltă, declanșat de agresivitate, aroganță, dispreț, autocrație, puterea care ia mințile. PSD a mai trecut prin așa ceva în câteva rânduri- la alegerile prezidențiale din 2004, 2009 și 2014-, dat niciodată ceva de anvergura asta. Știa, pentru că la parlamentarele din 2016, cea mai mare grijă a lui a fost să nu enerveze electoratul anti-PSD și să-l facă să iasă la vot, cum s-a întâmplat în turul doi al prezidențialelor, după episodul Diaspora. Știa, dar a ignorat. Era bolnav de frică și putere. Cu ajutorul acoliților lui, a armatei de lingăi grobieni și ignoranți a tras tot partidul în această groapă. Nu, n-a fost singur.

Fiecare discurs, fiecare bocanc dat în coastele justiției, fiecare înjurătură aruncată celor care protestau, de la ”șobolanii” din Piața Victoriei la oficialii de la Bruxelles, fiecare încercare de a scăpa de dosar și condamnare, fiecare fantasmagorie cu statul paralel azvârlită în obrazul oricui îl contesta, fiecare amenințare și agresiune directă, tot ce a (au) făcut în acești ani a fost o cărămidă în acest edificiu al urii și dezbinării. Mulți spuneau că o luase razna, că începând din 10 august anul trecut, când au fost bătuți și gazați protestatarii în Piața Victoriei, nu mai era în firea lui. Că i se urcase puterea la cap într-un așa hal că era în stare să dea foc țării.

Campania pentru europarlamentare a fost o oroare, mitingurile cu fanfarele puse să acopere huiduielile, orașe închise cu parole, bazaconiile cu roșiile și otrăvurile trimise de Europa, conspiraționita, insultele de gang și promisiunile dereglate au fost bomboana pe colivă. Nervozitatea devenise palpabilă. Valul care s-a pornit, format picătură cu picătură, nu a fost doar împotriva lui Dragnea, deși el a fost catalizatorul, ci și împotriva găștii de la conducerea partidului, a întregului PSD în ultimă instanță, căruia i se urla în față ”hoții, hoții” și ”ciuma roșie”. Provincial și primitiv, dictator și grobian, Dragnea s-a înconjurat de oameni aidoma lui, care ajunși la putere s-au crezut invincibili. ” Pentru că putem”, devenise motto-ul lor. Așa au dus PSD la un minimum istoric de 23%. Epoca Dragnea s-a încheiat, dar PSD e același.

E foarte important ce va face PSD, cum se vor purta războaiele interne între baroni, cum vor arăta execuțiile ( la ora la care scriu satârul se pregătește să reteze câteva capete, Darius Vâlcov, Codrin Ștefănescu, Olguța și consortul), e important cine va prelua până la urmă partidul și cum vor reuși să-și securizeze majoritatea parlamentară, cine va fi candidatul la prezidențiale. Deocamdată, indiferent de decizii, vom asista la o perioadă de tranziție, în care Viorica Dăncilă va fi susținută pentru a nu pierde guvernarea. Vedem deja că i se fac bezele lui Victor Ponta, care după ce a scăpat de Dragnea, dușmanul personal, se va întoarce probabil pe cai mari în PSD. Atenție, cu voturile lui Ponta-6,2%- și ale lui Tăriceanu- 4, 2%-, social-democrații ajung la 30%. Nu trebuie minimalizată puterea de refacere a PSD. Mai ales în opoziție.

În acest punct ajungem la cea mai importantă problemă de după alegeri. Ce va face opoziția, va încerca să intre la guvernare sau nu? Situația e confuză, dar chiar și așa, la cald, sunt mai multe scenarii.

Primul, cel mai prost pentru opoziție, ar fi ca PSD să plece singur de la putere. Nu neapărat acum, ci peste câteva luni. Puțin probabil, date fiind marile interese financiare ale baronilor, ideea că prin diverse pomeni își vor putea reface imaginea pentru viitoarele alegeri, dar e o variantă de luat în calcul. Politic vorbind, ar fi o mișcare inteligentă, pe care PSD a mai făcut-o. După Colectiv, Ponta și-a luat tălpășița, Iohannis a numit guvernul tehnocrat Ciolos, mare greșeală, iar într-un an PSD a câștigat en fanfare parlamentarele. Dacă PSD rămânea la guvernare ( putea fi forțat sub amenințarea cu anticipatele), ar fi decontat toate prostiile, obrăzniciile lui Ponta, animozitatea s-ar fi acumulat în societate, iar în 2016 pierdea alegerile, sau le câștiga la un scor care ar fi dat o majoritate mult mai fragilă. Peisajul politic ar fi fost cu totul altul. Dacă PSD repetă figura, iar opoziția (și Iohannis) mușcă și intră la guvernare sunt pierduți, pot să-și ia adio de la parlamentarele de anul viitor.

Moțiunea de cenzură. După o asemenea victorie, e clar că opoziția trebuie să dea un semnal politic, care nu poate fi altul decât moțiunea de cenzură. Electoratul așteaptă asta. Șansele ca ea să treacă nu sunt foarte mari, PSD și ALDE au încă majoritatea în parlament chiar și fără UDMR ( doar la Cameră au pierdut-o), iar Pro România va fi de partea PSD dacă lui Ponta i se fac promisiunile cuvenite. Sigur, nu este exclus ca președintele să se implice în negocieri, să promită la rândul lui funcții într-un viitor guvern provizoriu sau de uniune națională și să rupă majoritatea. Dar e bine oare? Nu cred. Oricum va fi botezat un astfel de guvern, el va fi unul de strânsură, fie unul așa-zis tehnocrat, adică cu un premier de tipul Isărescu ( al cărui nume iar a intrat în circulație, că tot i se termină mandatul), fie unul minoritar PNL (USR a spus că nu intră la guvernare, și bine face!) susținut din parlament de o majoritate la limită. Am mai văzut filmul ăsta, iar finalul a fost cu îngropăciune și parastas. PNL ar fi terminat, va fi pus să descurce toate tâmpeniile lăsate moștenire de PSD, va fi tocat zi lumină, iar prin ricoșeu va fi afectat și USR/PLUS. Victoria se va transforma în înfrîngere.

Alegerile anticipate. E varianta propusă de USR/PLUS, are sens, pentru că nu trebuie să ajungi la putere prin învârteli politicianiste, sforării sau soluții care de care mai imorale, ci prin vot popular, singurul care îți dă legitimitate și forța de a impune măsurile care trebuie. Doar că e nefezabilă și ține tot de o moțiune de cenzură. Ca să ai anticipate trebuie mai întâi să cadă guvernul, nu o dată, ci de două ori, de abia atunci prședintele poate dizolva parlamentul. Ori asta nu o poate face în ultimele șase luni de mandat, deci termenul limită în 2019 ar fi luna iunie, ceea ce e imposibil. Desigur, mai există posiblitatea și după alegerile prezidențiale, dar câte nu se pot întâmpla până atunci. Iarăși, e bine să fie scos în opoziție PSD taman în an electoral? N-aș prea crede din motivele expuse deja.

Dacă după marea victorie a opoziției, în care USR/PLUS sunt realii câștigători ( despre asta într-un alt comentariu) și prăbușirea PSD-ALDE, strategia va fi emoțională sau interesată de beneficiile puterii, totul poate fi pierdut. E nevoie de pragmatism și calcul, electoratul poate înțelege, pentru că PSD trebuie adus ți țintuit în proporțiile pe care le merită după 30 ani. Pentru asta e nevoie de o viziune pe termen lung, nu până la vârful nasului.

Comentarii 15

horatiu - 06-03-2019

pentru domnul Mihai 2 - daca mi se publica ( va rog ) dreptul la replica ... Cu siguranta nu vreau sa schimbam numele rascoalei Craisorului Motilor . A avut de partea lui tot ce misca in Apuseni . Pentru eleganta va citez din folclorul acelor timpuri --- Cit a fost Horea Imparat , Domnii nu s-au descultat , Nici la masa n-au mincat , Nici in pat nu s-au culcat ... Daca mai domnea un an nu se mai culcau sohan ... In vremurile noastre avem treaba cu ceva domni ... care insa nu au frica , sunt la masa cu bucate , le impart cum vor ei si implicit nu vor sa renunte la privilegiu de a fi in capul mesei ... ar fi prea frumos sa constatam ca isi asuma ceea ce au facut , dar ... - inchei cu un salut din partile clujului - cinste si prietenie !

Răspunde

MIHAI 2 - 06-03-2019

@horatiu Ati inteles perfect ce am vrut sa subliniez cu postarea mea. Si eu sunt de acord sa schimbam numele acelei miscari revolutionare - Rascoala lui Codea , Horea, Closca si Crisan ar fi mult mai kinki . Sa nu uitam ca si Scoala Ardeleana a avut un Maior și un Boc (Micu-Klein) . Si eu am remarcat expresia Statul Perpendicular. Asa este corect spus geometric - bisturiul care vine sa taie tumoarea nu se deplaseaza parapolitia de Stat lel. Nici cutitul care loveste inima. Or ce democratie ar mai fi aia fara bisturiu, cutit si Politia de Stat ? @Vicentio B Poporul asteapta cu nesatz sa ii comunicati textele de lege - inclusiv cele constitutionale - pe baza carora Dancila ar putea convoca alegeri anticipate fara a fi citata si inatusata - A DOUA ZI - la vreun gestapou local.

Răspunde

horatiu - 06-01-2019

raspuns atasat la comentariul domnului Mihai 2 . In documentele austriece referitoare la reprimarea rascoalei lui Horea apare faptul ca in nucleul dur al rascoalei a fost si un taran din Apuseni - comuna Manastireni cu numele de Coldea , care a fost si el executat prin impuscare . De atunci puratatori ai numelui Coldea au migrat ( nu emigrat ) in mai toate satele din Apuseni , dar si spre Banat sau spre Ardeal . Dupa aprecierea mea , apreciere izvorita doar din parcurgerea a ceea ce am vazut in mass media , as spune ca domnul general Coldea este un demn purtator a acestui nume pur ardelenesc . Mi-a placut afirmatia dinsului de la comisia parlamentara si anume ca a slujit statul perpendicular si nu statul paralel . In rest sunt cu totul de acord ca puhoiul de derapaje si nedreptati din justitie sa constituie preocupare cit mai urgenta . Nu intimplator am votat si la referendum si voi vota de cite ori voi avea dreptul...

Răspunde

Vicentio B. - 05-31-2019

Deosebiri fundamentale de caracter. Preiau stirea sintetizata publicata in Germania: "Alexis Tsipras fordert Neuwahlen: „Das schwache Ergebnis bei der Europawahl können wir nicht akzeptieren. Der griechische Regierungschef möchte im Juni Neuwahlen ansetzen. Der Grund: Die schlechten Ergebnisse bei der Wahl zum EU-Parlament seiner Syriza-Partei.“ In traducere: Alexis Tsipras doreste noi alegeri: nu putem accepta rezultatul slab la Europarlamentare Seful Guvernului Grec doreste noi alegeri in Iunie. Motivul: Rezultatele ingijoratoare la Alegerile pentru Parlamentul European ale Partidului sau - Syriza. Precizez 23,7% Partidul Syriza, fata de Partidul din Opozitie 33,3 % Morala: le fel ar trebui sa reactioneze /actioneze si Viorica Dancila. Dar, evident, NU o face. Tipic lipsa de caracter „Made Dragnea“.

Răspunde

MIHAI 2 - 05-31-2019

Si totusi lucrurile SE MISCA DEJA DESTUL DE REPEDE catre Europa. De exemplu chemarea lui Carmen Dan la DNA si plimbarea ei pe sub privirile camerelor tv si a protestatarilor, masura indeplinita la mai putin de 24 de ore de la avertismentul dat de Johannis. Iata ce numesc eu treaba ca la carte - model de bune practici politico - juridice ...ce mai... Comisia de la Venetia in deplinatatea intelepciunii ei educative. E adevarat , exista si multa ingratitudine - in toiul bucuriei am uitat cu totii de procurorul Orange care a fost umilit de Dictatura Dragnea si care a suportat cu stoicism martiriul nescotand o vorba despre Sefa. El a luat asupra lui pacatele acestei lumi tocmai pentru a ne deschide calea catre Salvarea din 26 mai 2019. Cineva trebuie sa repare acest tip de nedreptati. Nu este normal ca Generalul Coldea sa nu aiba paine pentru cei mici.

Răspunde

Cetățean responsabil - 05-30-2019

Domnule Cristi Pav ați greșit redacția (locul) unde să întrebați, fiindcă fiind despre președinte (intenționat cu p mic, limba română, limba noastră maternă nu are nici o vină) nu o să vă răspundă. Știu că știți.

Răspunde

Cristi Pav - 05-29-2019

Am aflat că imensul prejudiciu de 108.000 lei produs de Dragnea a fost integral recuperat. E cineva care știe dacă prejudiciul de 320.000 euro făcut de Iohannis prin incasarea ilegală a chiriei , de la un imobil revendicat ilegal și pierdut in instanța de la Brașov, a fost recuperat ?

Răspunde

radu gheorghe - 05-29-2019

USR deja face greseli crezand ca va creste ca Fat Frumos. E o victorie de etapa, sa nu ne amagim, am scapat numai de Dragnea. Speranta e ca PNL + USL Plus sa treca de 50 procente impreuna. Procente luate de la puterea actuala...

Răspunde

Viorel Igna - 05-29-2019

Eliminata cauza prima(Aristotel),trebuie eliminate cauzele secundae,lingaii si cei care l-au insotit in incercarea de distrugere a statului de drept.Invatatura de Monte libertatea trebuie aparata in fiecare zi,este binecunoscut ca' noii imbogatiti oligarhii sunt capabili de orice Ca' sa-si apere bunurile acumulate,farà a se preocupa de respectarea regulilor dintr-un stat democratico.Pericolul acesta inca n-a trecut;acum in sfarsit este nevoie de instaurarea ordinii morale,lucruri care in ultimul timp a fost lasat in seama oamenilor simpli si multi care au inteles despre ce este vorba.Este foarte greu de explicat de ce in afara unor minti lucide,cum este cazul Inteleptului Mihai Sora altii au tacut...

Răspunde

horatiu - 05-29-2019

Cred ca cel mai important lucru legat de aceste europarlamentare este prezenta masiva a tinerilor la vot . Sper si eu ca toate partidele sa aiba intelepciunea sa invete din cele intimplate , sa acorde mai mare importanta nevoilor reale ale romaniei . Imi exprim si eu dezaprobarea pentru perpetuarea dispretului fata de romanii din diaspora - cred ca se impune o sanctionare pe acesta tema . Inserez parerea ca la justitie ar fi timpul sa luam modelul american si anume prezenta in tribunale a completului de JURATI - oameni onesti de toate categoriile care sa permita o mai buna estimare - VINOVAT SAU NEVINOVAT . Curtea constitutionala a romaniei cred ca ar trebui sa isi faca o analiza interna si sa aiba in viitor pozitionari doar nivelul lor , sa nu dea , cum se spune in popor cinstea pe rusine . De asemenea m-as bucura ca si maghiarii etnici ai romaniei sa inceteze sa puna conditii nefezabile si astfel sa blocheze parcursul corect al romaniei in UE . Reiterez proverbul american care spune ca Dumnezeu ii ajuta pe cei care se ajuta singuri .

Răspunde

profesoru - 05-28-2019

Corectă, desigur, analiza, opoziția nu trebuie șă preia guvernarea pe actuala structură a Parlamentului, nu trebuie repetată eroarea cu guvernul Cioloș, când PSD a reușit să se refacă fiind în ”opoziție”. Anticipatele, da, ar fi de dorit, dar sunt greu de realizat, așa că mai bine rămâne Dăncilă încă un an și jumătate, până ajunge PSD la 15%. Dar pe final d-na Pora o dă în bară: ”Dacă după marea victorie a opoziției, în care USR/PLUS sunt realii câștigători ( despre asta într-un alt comentariu)”. Cum vine asta cu ”realii câștigători”? PNL-iștii ce sunt, câștigători ireali, câștigători fake? Cui servește minimalizarea victoriei PNL, insultarea electoratului liberal? Ei sunt câștigătorii, punct. Despre USR/PLUS poți să spui că au obținut un scor foarte bun, mai ales în marile orașe etc., dar să spui că sunt ”realii câștigători” e prea mult, e wishful thinking.

Răspunde

Cetățean responsabil - 05-28-2019

Aveți un tic (fix) cu 30 de ani? Nu primiți „bun de tipar” dacă nu pomeniți 30 de ani? Scrieți deslușit, clar, fără echivoc, să pricepem 30 de ani de ce? sau de la ce? sau de când? Dumneata ai drept de vot? Dacă da, atunci ești electoratul care „poate înțelege” ceea ce ai publicat. Alții vor mai mult.

Răspunde

Liviu din Timisoara - 05-28-2019

Sunt foarte curios ce vor fi capabili cei de la PNL , USR - care nu pot fi numiti " Opozitie "; nu au dreptul asta. N-au castigat nimic , ci le-a fost pusa puterea pe tava de catre tampeniile PSD, sanctionate de oameni. In tot timpul asta s-au purtat ca niste impotenti politici.

Răspunde

Camelia Susanu - 05-28-2019

Excelenta analiza . Reala ca de obicei .

Răspunde

Polilogu - 05-28-2019

DA! Cam așa stau ...politichiile en Roumanie ! UN FAPT POLITIC FARA PRECEDENT S-A PRODUS - ROMÂNII SI-AU ÎNDEPĂRTAT PENTRU TOTDEUNA ETICHETA DE POPOR CORUPT !!! La care va trebui să adăugăm cu toată conștienta de care suntem înstare, că GENERATIA ȘOIMILOR PATRIEI cu cheia ...legată de gât preia din plin ștafeta ECHIPEI ROMANIA . Prin JOHANNIS, Germania a câștigat partida ROMÂNIA atât de necesară ei si întregii UE precum aerul și apa. (vezi ultimele analize din DW si activitatea ambasadorului EMIL HUREZEANU ,APORTUL DECISIV AL DIASPOREI ROMÂNE etc ) In seara zilei de azi la serbarea CINEI ( cea de TAINĂ?) de la Bruxelles se va vedea POATE daca și UE -GERMANIA va stampila VOTAT PRO referendumul din ROMANIA .

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22