De același autor
Aruncarea în cursa pentru București a Gabrielei Vrânceanu Firea Pandele este un gest riscant, dar abil în același timp. Provenită din rastelul de măciuci al lui Voiculescu, pentru care a executat ani de-a rândul la Antena 3 campanii dintre cele mai ignobile, doamna senator PSD ar trebui, teoretic, să radicalizeze electoratul zis de dreapta. Nu atât pentru că este o sfidare la adresa acestuia din cauza lipsei de conținut și a unei minime experiențe administrative sau în politici publice, o carcasă goală, dar frumos poleită și înzorzonată de mașinăria de propagandă, nu neapărat pentru că este depozitara unui imens tupeu și imposturi à la Ponta, ci în primul rând pentru că este reprezentanta a ceea ce dreapta bucureșteană (și nu numai) a considerat a fi răul absolut în politica postdecembristă. Este totuși prima oară când Capitalei i se oferă fără jenă un candidat de extracție voiculesciană, și asta după protestele post-Colectiv, când s-a strigat împotriva sistemului și a corupției. În mod normal, Firea are toate datele pentru a genera o reacție de revoltă și de respingere similară celor care l-au măturat pe Ponta, un înverșunat vot negativ. Cu o condiție: ca cineva, în speță PNL, să mobilizeze electoratul în această direcție, să facă într-adevăr opoziție la PSD și Antena 3. Să arate că a vota Firea este totuna cu a vota Voiculescu, de exemplu. PSD a riscat, mizând, corect, aș spune, că PNL nu are cum și nu va face asta, ceea ce se va întoarce împotriva lui. Reversul medaliei este că lipsa unei campanii fățișe anti-PSD & Voiculescu va da consistență acuzelor de blat, de refacere subterană a USL, de „aceeași mizerie“. Este drumul sigur spre demobilizare.
De ce PNL (Orban nu prea contează în ecuație) nu va ieși la luptă cu toate armele din dotare, atât de la îndemână? Pentru că e nostalgic după vremurile de glorie uselistă, a schimbat direcția după prezidențiale și, în frunte cu Iohannis, vrea coabitare și pace, inclusiv cu Antena 3, unde se lăfăie seară de seară. Pentru că nu are lideri, locomotivă, o ideologie clară și e complet nereformat. Pentru că e parte a mecanismului de afaceri și interese transpartinice, PNL a ajuns o struțo-cămilă, un fel de PSD mai cu ștaif, mai puțin grobian și primitiv, dar cu aceleași apucături. Faptul că liberalii au sărit ca unul în apărarea Antenei 3 în așa-zisul conflict cu ANAF arată cam cum va fi campania și de ce liberalii nu vor putea să fructifice un vot negativ. De ce nu vor fi convingători nici în pledoaria pentru „votul util“ impus de alegerile într-un singur tur.
Situația e confirmată și de sondajele de opinie, unde Orban stă binișor sub Firea, care mobilizează în spatele ei tot electoratul pesedist și antenist. Orban și PNL au prea puține șanse s-o înfrângă, dacă nu schimbă radical strategia. Ceea ce nu cred să se întâmple. Așa cum nu cred că PNL va renunța la Orban pentru a-l susține pe Nicușor Dan. Ar fi însă cam singura decizie pragmatică și cu mesaj clar care ar putea duce la o concentrare a votului anti-PSD și la o mobilizare a celui antisistem. Cred că acesta este scenariul de care se teme cel mai tare PSD. A mai trecut prin așa ceva. Ca dovadă, televiziunile de casă, și nu numai, au început preventiv atacul la Nicușor Dan.
Ce se va întâmpla însă în situația în care lucrurile rămân în paradigma de acum? Divizarea votului pe dreapta, la pachet cu cel antisistem e clară. Ludovic Orban, Nicușor Dan, Ciprian Ciucu și candidatul lui Băsescu (sau el însuși) își vor împărți electoratul în felii mai mari sau mai mici, lăsând neatinsă felia PSD. Toți știu asta, unora nu le pasă, jucând la mize meschine, alții au chiar această misiune.
Problema cea mai gravă nu mi se pare atât pierderea Bucureștiului în favoarea PSD, cât imposibilitatea de a construi o alternativă la cele două partide, în special în perspectiva parlamentarelor. Această construcție ar trebui să plece însă de la locale, din București și alte câteva orașe mari, ca să se poată cât de cât poziționa pentru toamnă.
Teoretic, o astfel de platformă ar trebui să-l includă pe Nicușor Dan. Care, însă, refuză, cerând tuturor celorlalți, majoritatea la început de drum, e drept, să se înroleze în spatele și sub sigla lui. Dacă pentru București asta n-ar fi o problemă - Ciprian Ciucu, de exemplu, și-a arătat disponibilitatea de a se retrage din cursă -, pentru parlamentare ar fi. Nicușor Dan nu vrea însă politică mare, s-a ferit mereu de ea, nu a luat poziție în momente-cheie, cum ar fi 2012 sau atacurile la justiție și statul de drept. El vrea să salveze doar Bucureștiul, eventual doar câteva clădiri de patrimoniu. Nu și-a propus niciodată altceva și e consecvent, nimic de zis. A profitat în 2012 de o conjunctură favorabilă - eroarea PDL de a merge cu Prigoană -, crede că se reeditează scenariul, dar se înșală. A devenit mai cunoscut, are sponsori - 600.000 de euro nu sunt de ici, de colo -, orgoliile au crescut și ele. Dar singura lui șansă reală este fie să câștige Bucureștiul susținut de PNL, fie să contribuie la construcția unei alternative la actualul establisment politic, sub flamura căreia să defileze. Altfel nu va mai conta a doua zi după alegeri. S-ar putea să nu conteze oricum, pentru că nu are anvergură de lider.
Una peste alta, nici așa-zisa dreaptă, nici antisistemul nu se simt prea bine. Sunt în derivă. Nu reușesc să coaguleze nimic, să se poziționeze și să ofere o perspectivă. Trezesc doar lehamite și niciun strop de entuziasm. E motivul pentru care Bucureștiul va fi câștigat de Firea. Pentru PSD ar fi o victorie de etapă, dar nu decisivă pentru parlamentare. Pentru PNL ar fi însă un dezastru. Iar pentru antisistem, un alt eșec moral.
Comentarii 9
florin - 03-26-2016
Pentru cine oameni noi, Marius ? Tocmai a auarut sondajul cu intelectualii, sondaj in care cel mai intelectual dintre intelectuali a iesit Ponta. pentru votantii astia vrem oameni noi ? De ce s-ar osteni partidele sa branduiasca oameni noi daca plebea voteaza cu Mazare, Oprisan sau Dragnea ? Fenomenul Colectiv a fost doar atit, un protest legat de tragedia Colectiv si nimic mai mult. Hipsterii care au iesit atunci nu se scoala la 6:00 ca sa fie la si zece la sectia de votare, mai degraba vor iesi la irba verde in ziua alegerilor. Au protestat doar pentru ca unii dintre ei au murit. Nu pentru tara, nu pentru o politica curata, temele alea au fost doar introduse pe "ordinea de zi" cu ocazia protestului. Daca ar fi fost altfel, ar fi iesit si cu alte ocazii, ca, slava Domnului, au mai fost.
RăspundeFrancisc - 03-24-2016
Corecta analiza.In principal nu exista nici o idee noua politica.Un sulflu nou si proaspat care sa capaciteze,sa entuziasmeze sa genereze miscari automate de prozelitism.Nimic.Balta fetida.Nicusor Dan si sponsorii lui misteriosi miros a epoleti.Ciprian Ciucu nu are nici un fel de identitate.Este un tehnician care explica aplicat probleme administrative si plictiseste.Nu stie sa vorbeasca despre tinte si idealuri.Nu are crez politic.Desi ar trebui sa isi bazeze campania pe anti coruptie fiind sustinut de M10 Ciucu pierde timplu cu explicatii lungi si plicticoase.Orban nu-i face fata la debit verbal lui Firea.Firea da garantii ca nimic nu se va schimba si asta da bine la electorii foarte activi de la florarese pana la contractorii primariilor si toti apartinatorii sistemului de coruptie economica bazat pe bugetele primariilor.Orban nu spune nimic.E uzat si nu are discurs.
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 03-23-2016
Cand bucuresteanul doarme, din somnul lui se naste un primar ca Firea. Pana si Manolescu, neoliberalul de altadata, ii netezeste covorul rosu care duce la marea primarie. Care va deveni una foarte mica. Fiindca scaunul ocupat candva de Pache Protopopescu nu o va face nici cu un centimetru mai mare pe Firea decat e in realitate.
Răspundeprofesoru - 03-23-2016
"Așa cum nu cred că PNL va renunța la Orban pentru a-l susține pe Nicușor Dan. Ar fi însă cam singura decizie pragmatică și cu mesaj clar care ar putea duce la o concentrare a votului anti-PSD și la o mobilizare a celui antisistem." - păi tocmai aţi spus că PNL e parte a sistemului ticăloşit transpartinic. Atunci în ce fel ar fi susţinerea lui Nicuşor Dan o decizie pragmatică pentru PNL?
RăspundeGheorghe Popescu - 03-22-2016
Nu prea vad de unde nelinistea pentru campania electorala a lui Basescu. Sa faca ce, sa-l sprijine pe Orban, care ani de zile n-a facut altceva decit sa sara la beregata lui? ( a se aminti epoca Antonescu / Orban/ Olteanu) Sa le cada la picioare PNListilor, cind astia trimit PMP unde vor, doar in tabara PNLista nu? Care-i deosebirea intre PNL - PSD, ca doar cu un an in urma erau frati? Dreapta e farimitata? Despre care dreapta vorbiti aici, de aia PNLista? Frati de cruce cu PSD si afiliati Antenei 3? Deci Basescu nu e altruist! Sa-l sprijine pe Orban. Misto propaganda!
Răspundemunteanu mircea - 03-22-2016
Acum, lucrurile asa stau. Pericolul cel mare nu vine de la PSD sau Firea ci de la inconstienta dreptei si a celor ce doresc democratia (poate chiar de stinga -in sens american-). Totusi, eu zic sa continuam lupta anti PSD si sistem ticalosit. Daca va amintiti, in vara dinaintea prezidentialelor, Ponta statea cam la fel in sondaje. Poate chiar mai bine. Si avea tot aparatul executiv in mina. Si totusi... Electortatul nostru este placid intre alegeri. Se activeaza doar in campanii si atunci reactioneaza la elemente devoalate de fapte nepremeditate. Accidentale. Sigur ca sunt nelinistit de strategia electorala a lui Basescu, PNL, M10 etc. Dar in acelasi timp, cred in Gavroche-ul de Bucuresti. Un Gavroche fara varsta, sau de toate varstele... Unul care -spre deosebire de parizian- stie sa supravietuiasca tuturor urgiilor care se abat asupra lui. In plus, eu cred ca PSD a comis o enorma greseala aruncand-o pe Firea in joc. A plusat la cacialma, intr-un moment extrem de sensibil pentru ei. Este adevarat, daca iese, s-au scos. Dar jocul lor e disperat, la nivelul dublu sau nimic (eventual glontul, ca in ruleta ruseasca). Un partid coerent, care are viitorul in fata, ar fi jucat o alta piesa; mai noua, curata si mai mica. O piesa care sa reuseasca conservarea partidului in caz de esec. Om vedea. Nu fiti disperati! Nu mai suntem gubernie, sa faca PSD ce vrea!
RăspundeMarius Nicolescu - 03-22-2016
L. Orban, G.V.F. Pandele, Ontanu!? Oamenii noi!? Asta e tot ce au realizat partidele mari (vorba vine)!? Ma uit si ma minunez, uciga-i toaca!
RăspundeMircea Ordean - 03-22-2016
E un punct de vedere interesant.
RăspundeMIHAI 2 - 03-22-2016
Gresit, gresit,gresit ! Pe Nicusor Dan nu-l cunoaste nimeni. In schimb Orban este persoana ideala: - si pentru PNL istii care nu au fost incantati de implicarea partidului in USL fata de care si Orbn a fost mai degraba contras - si pentru PNL istii carora fuziunea cu PDL ul le-a picat greu , dar care pot vedea in Orban singura optiune onorabila inainte de a se arunca in bratele lui Tariceanu - si pentru bucurestenii majoritari care niciodata nu au vrut primar comunist / inclusiv Oprescu castigand prin schimbarea aparenta a parului rosu - mai ales acestia ultimi au nevoie de UN NUME functional , care sa le poata tezauriza cu spor voturile. Haideti zau, lasa-ti-o mai moale cu no names ii acestia Nicusor si Ciucu. Nici o speranta ca Macovei sau Basescu sa adopte o pozitie rezonabila. In schimb m-as astepta ca Revista 22, sa utilizeze artileria sa de mare forta in favoarea lui Orban. Cu tot respectul voi pleda pentru acest obiectiv . Exista si un BONUS care poate fi observat daca raspundem sincer la întrebarea: I-AR CONVENI LUI JOHANNIS O VICTORIE A LUI ORBAN ? Desigur NU ! NU pentru ca un Orban victorios i-ar trage lui Klaus presul liberal de sub picioare, ceea ce o tara intreaga isi doreste . Haideti, zau, ce Nicusor, care Ciucu ? PS. Firea a fost si este cumplit de falsa si de antipatica. Asa e ea, nu are nici o legatura cu Voiculescu. trebuie atacata ca SIMBOL AL BATRANICIOSNIEI si AL BANALITATII PLICTICOASE. O vor vota toti si doar pensionarii - asta trebuie sa li se spuna tinerilor din Bucuresti pentru a-i scoate lupta.
Răspunde