De același autor
Nu poți cu gura să susții justiția și în același timp să furi cu ambele mâini băgate până la cot și să consolidezi sistemul ticăloșit.
Aproape nici nu are rost să mai explicăm cum funcționează mecanismul, din numeroasele dosare de corupție se poate scrie un roman-fluviu. Problema de fond este însă că acest sistem funcționează neîntrerupt de la revoluție încoace, evident, perfecționându-se în timp, ținând pasul cu evoluțiile legislative și cu întărirea justiției, și că nu a putut fi destructurat nici măcar în ultimii ani de când procurorii și judecătorii au trecut la acțiune. Deși arestările, urmăririle penale, condamnările, tot mai grele, ar fi trebuit să bage frica în oase, să joace un rol de prevenție, vedem că nu e așa. De ce? În primul rând, pentru că anticorupția nu s-a bucurat de sprijin popular. A fost impusă sub presiunea Uniunii Europene, a Statelor Unite, a cancelariilor, a unei minorități active. A beneficiat, desigur, de susținerea președintelui Băsescu, însă cu prețul unor compromisuri majore. În fapt, hoția generalizată din comunism a fost dezinhibată după revoluție, favorizată de vidul de justiție din primii 15 ani (timp enorm pentru orice stat), amplificată de tot mai marea lăcomie de bani și putere a politicienilor, indiferent de generație. A devenit un fenomen imposibil de stăvilit fără mijloace extreme, or, tăvălugul DNA s-a pornit efectiv doar de vreun an. În al doilea rând, politicienii s-au crezut imuni, deasupra legii, asta pentru că totul pare să fi fost o convenție între ei. Se criticau unii pe alții, își aruncau în cap acuze dintre cele mai grave sau se băteau în piept cu statul de drept și independența justiției. Știau însă că nu e decât joc, imagine, electoralism, o convenție ca oricare alta, o minciună cât țara toată.
Din punctul acesta de vedere, cazul Udrea e emblematic. Pe de o parte, înălța ode DNA și reformelor din justiție, se proclama „moștenitoarea proiectului Băsescu“ și, pe de alta, era „doamna 10%“ (e drept, Dana Năstase era poreclită „30%“), primea milionul cash și își punea acoliții în posturi de cărăuși sau din care să-i poată acoperi furăciunile. Știu, o să mi se reproșeze că o consider vinovată înainte de o decizie a vreunei instanțe. Da, așa i-am crezut și pe Năstase, și pe Voiculescu, pe Fenechiu și pe mulți alții care au ajuns după gratii, dar asta tocmai pentru că am mizat pe DNA și pe judecători și o să mizez până la proba contrarie. Cazul Udrea (nu ea ca persoană) e cel mai grav caz de înșelătorie morală din ultimii 25 de ani. Pentru că, orice s-ar zice, afectează și decredibilizează nu atât mandatele lui Băsescu, cât ceea ce s-a numit „băsism“ și valorile susținute în numele lui. Toți acei oameni de bună-credință, fideli unor principii (atenție, acestea nu se reduceau doar la justiție) de care nu s-au dezis vreme de un sfert de secol și care au susținut exact ceea ce spunea, fariseic, d-na Udrea că susține, ca primă reprezentantă a lui Traian Băsescu, milioanele de „băsiști“ sunt acum decredibilizați, puși într-o situație imposibilă. Desigur, apele s-au despărțit clar la un moment dat - înființarea PMP și alegerea Elenei Udrea în fruntea acestui partid și apoi candidatura la prezidențiale a fost momentul de ruptură -, dar degeaba mulți „băsiști“ au protestat împotriva acestei duble imposturi. Doamna a continuat să se erijeze în principalul apărător al independenței DNA. Măcar Năstase și Voiculescu nu se proclamau iubitori de procurori!
Problema e însă că Udrea nu se reprezintă doar pe sine în povestea de corupție în care e implicată, așa cum nu s-a reprezentat doar pe sine în povestea de amazoană a statului de drept. Acum, detractorii de meserie, mercenarii care caută să-și apere varanul condamnat la închisoare pun semnul egal între „băsiști“ și corupția pe care Udrea o reprezintă. Și nu sunt singurii. Înșiși „băsiștii“ se simt inconfortabil în fața demantelării sistemului ticăloșit Udrea. I-am auzit pe mulți dintre cei care l-au susținut pe fostul președinte până în ultima secundă spunând triști: „să sperăm că n-a pus și el mâna“. De parcă ar mai conta. Nici Iliescu nu a furat, doar a patronat.
Implicit, direct sau indirect, lângă ea a fost un întreg sistem, partidele din care a făcut parte - PD și PMP - președintele, diverse instituții, SRI, de exemplu, până la un moment dat. Sunt sigură că la nivelul acesta se știa prea bine ce a făcut la minister, ce placă turnantă de bani negri și șpăguiți era, mulți ajungând în campanii. Chiar dacă a acționat doar de capul ei, fără complici la nivelul partidelor sau al președintelui (deocamdată, nu știm), de profitat au profitat mulți din zona asta. Prin extensie, deci, frauda morală de care vorbeam se răsfrânge asupra PD, PMP și a lui Traian Băsescu. Electoratul i-a susținut și votat pentru războiul lor anticorupție, pentru faptul că s-au opus atentatului la statul de drept din 2012, neimaginându-și totuși (suspiciuni au existat mereu) dimensiunea și coexistența hoției și nici că sunt supuși unei propagande. Din păcate, „băsismul“ a murit (Andrei Cornea îl îngropase mai de mult) și la parastas nu cred că vor veni prea mulți. Pentru că, repet, nu poți - și aici nu e vorba de Udrea, ci de întreg setul de valori care au fost promovate în numele „băsismului“ - cu gura să susții justiția și în același timp să furi cu ambele mâini băgate până la cot și să consolidezi sistemul ticăloșit.
Întrebarea e ce urmează. Ce punem în loc. Au înțeles liberalii și Iohannis că dărâmarea mitului băsist, dezintegrarea unor valori, demolarea unui sistem defect sunt o povară uriașă. Ridică ștacheta mult mai sus decât își imaginează. O dezamăgire atrage mai ușor o alta. Terenul e gata pregătit, dacă statul captiv nu va fi eliberat așa cum a fost eliberat DNA. E provocarea căreia trebuie să-i facă față. Singura, restul vine de la sine.