Fumigene pesediste cu miros de tămâie

În spatele marilor perdele de fum nu se ascund doar rateurile unei guvernări pafariste și interesele punctuale ale celor aflați la cuțite cu legea, ci și păsări de pradă care dau târcoale democrației și rup cu pliscul bucăți tot mai mari din ea.

Andreea Pora 13.06.2017

De același autor

 

Pentru un partid specializat în tehnica lansării perdelelor de fum cu miros de tămâie elec­to­rală, felul în care a camuflat eșecul Legii sa­larizării nu e chiar o performanță. La casierie primii chemați sunt tot par­la­mentarii, ceilalți, bugetărimea credulă, în frunte cu medicii și profesorii, mai așteaptă o tură. Cel puțin. Cacealmaua ar putea intra în prelungiri, pentru că e improbabil că din vistieria statului, oricât ar fre­ca Dragnea programul de gu­vernare, să se înalțe vreun duh care s-o umple peste va­ră-toamnă. Noua „anvelopă“ salarială e sărită binișor de pe fix - 76 de mi­liarde, în loc de 30, cât povestea seara la gu­ra televizoarelor doamna Olguța -, așa încât încasările din consum ar trebui băgate în vre­un joc piramidal ca să umple diferența. Ceea ce știe tot PSD-ul că nu-i posibil, cu sau fără Grindeanu, cu sau fără Ștefan. Evaluarea gu­vernului sau chiar curățarea lui cu arun­că­torul de flăcări n-ar folosi la nimic, cât timp lumina vine doar de la Teleorman.

 

E drept că strălucirea ei începe să pălească și nu e vreo iluzie optică. Sindicaliștii dau ne­mul­țumiți din coate să prindă un loc mai în față la coada măririlor viitoare, conștienți că s-ar putea termina înainte termen. De peste Ocean vin vești și mai proaste, anticorupția e tot pe val, chiar și în epoca Trump - unele stra­tegii au prostul obicei să nu-și schimbe azimutul în funcție de locatarii vremelnici ai pu­terii, ca la noi -, mai rău, Io­hannis se întoarce pe un cal alb de la înălțimea căruia Dragnea se vede mic de tot. Aruncarea peste bord a lui Grin­deanu devine deci o ac­țiu­ne riscantă. Degeaba ex­pli­că gospodina cu aspirații de muză șefă a partidului că la gu­vern ar fi nevoie de o fe­meie, nu de unul care nu-și mai „înțelege rolul“, nu se mai consultă cu cine ar trebui - adică Drag­nea și Tăriceanu - și care „nu a mai con­si­de­rat util spatele nostru politic, ceea ce în­seam­nă că are un alt spate, poate“. Nu poate, ci sigur. Ce interes ar avea Iohannis să-l scoată în­tărit pe Dragnea și să accepte în locul lui Grin­deanu un locotenent cu obrajii și mai elas­tici? Niciunul. Așa că Dragnea nu are decât doua variante: fie îl determină pe Grindeanu să plece singur, făcându-i zile fripte, fie de­pu­ne o moțiune de cenzură împotriva propriului guvern. Ceea ce ar fi o altă performanță în doar cele şapte luni de guvernare, după izbânda cu scosul în stradă a sute de mii de oameni.

 

În timpul, scurt, dar agitat, petrecut la pu­te­re, PSD a înțeles totuși multe. Unele mai bine decât altele. De exemplu, că trebuie s-o ia cu binișorul și să-și rezolve interesele curat-murdare cu mașina de vot din parlament, nu cu ordonanța. Așa că, după decizia de res­pin­gere de către CCR a sesizării făcute de ex Bom­bonica Dragnea, aleșii vor pune un prag valoric la abuzul în serviciu de o să rămânem cu pușcăriile goale. Vor scăpa nu doar șeful cel mare și puzderie de pesediști din ad­mi­nis­trație, dar și viitorul va fi mai luminos și mai lu­crativ, cu toții - aleși și numiți - vor avea po­sibilitatea să fure fără frică până la 400.000 lei și peste în tranșe eșalonate in­gi­nerește. Discriminarea e însă revoltătoare și fățișă, la fel ca la Legea salarizării - pentru ai lor mumă, pentru alții ciumă - și corect ar fi ca toți borfașii să ceară un prag similar sau chiar mai mare, cu spor de risc.

 

Dar PSD a învățat cel mai bine lecția pro­tes­telor societății civile, pe care nu o poate nici controla, nici împușca, nici cumpăra, motiv pen­tru care caută alt ac de cojocul ei. Pe țea­va parlamentului se află legea lui Pleșoianu, domnul acela gureș, care e bântuit de viziuni cu Soros și ONG-uri plătite să vină de hac mă­re­țelor realizări ale regimului Dragnea și de coș­maruri cu multinaționale care fură țărișoa­ra mai dihai ca Ghiță, care, totuși, să fim drepți, împărțea și cu prietenii. Personajul în cauză a pus gând rău ONG-urilor care „des­fă­șoară ac­tivități politice de orice natură: strân­gere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziție fa­ță de un partid sau candidat“. Deși omul umblă cu forfârlica și n-are curaj să spu­nă ver­de în text că e vorba de ONG-urile ca­re fac opo­ziție față de PSD, e clar că treaba se va re­zolva post adoptarea legii, când se va de­clan­șa vânătoarea de vrăjitoare. Vor fi prin­se, des­fiin­țate în 30 de zile și arse pe rug în piața pu­bli­că sub camerele televiziunilor-cio­mag. Drag­nea, Orbán și Putin vor aplauda de pe margine.

 

După ce s-a dedulcit la potlogării „noaptea ca hoții“, PSD are acum grețuri matinale la tot ce înseamnă transparență. Îl lovește fan­da­xia când vede cereri pe Legea 544, cea cu ac­cesul la informații de interes public. Mai ales cereri care vin de la ONG-urile curioase să știe cum e folosit banul public și alte și al­te lucruri de felul ăsta care calcă pe nervi apa­ratul și funcționărimea. Nu mai discutăm de ziariștii care au și ei prostul obicei să cea­ră tot felul de informații neplăcute, de exem­plu, despre cum rezolvă comisiile de etică de la universitatea SRI-ului problema plagiatelor sau cum se face că în presa unui urmărit pe­nal apar documente „secrete de serviciu“ afla­te sub cheia Ministerului Justiției. Modi­fi­carea Legii 544, spune ministrul Consultării Publice, se impune pentru că există „situații care necesită foarte multă muncă din partea funcționarilor publici“. Ca să vezi! Ce pretext minunat să se ridice bariere în fața accesului la informații, care chiar și în actuala formulă este o bătaie de joc.

 

În spatele marilor perdele de fum nu se as­cund doar rateurile unei guvernări pafariste și interesele punctuale ale celor aflați la cu­ți­te cu legea, ci și păsări de pradă care dau târ­coale democrației și rup cu pliscul bucăți tot mai mari din ea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22