Guvernul are reacții adverse la democrație

Premierul Cîțu mai bine ar explica de ce România nu interzice complet AstraZeneca, precum Franța, Germania, Italia, Spania. Asta, ca să nu dea apă la moară „teroriștilor antivacciniști”.

Andreea Pora 16.03.2021

De același autor

Guvernul pare lovit de stenahorie, mai rar așa capacitate de a-și da cu stângul în dreptul în decurs de doar două săptămâni. Și-a ridicat poalele în cap, arătând publicului dihonia dintre partenerii de coaliție și relele apucături ale unora. O performanță! Premierul Florin Cîțu a avut reacții adverse severe la transparență (nu i-au trecut încă) și s-a opus publicării datelor despre situația vaccinării și a testării, date care, oricum, ar fi trebuit să fie publice, și a trimis Corpul de Control la Ministerul Sănătății. Straniu pentru un premier a cărui marotă e „reforma”. Oare reforma pe care, deocamdată, n-a văzut-o nimeni pe teren exclude transparența în actul de guvernare?

Poate l-a montat cineva în sensul acesta, niște „băieți cu epoleți”, deranjați că a ieșit la lumină cum privilegiații nației dau cu flit cățeilor care stau la rând la programarea pe platformă, sau lipsa de transparență face parte și din ADN-ul politic al PNL? Așa s-ar zice, dacă ne uităm la panseurile ministrului Lucian Bode: „Nu este normal ca listele să fie publicate cu adrese legat (sic!) de sistemul de apărare și ordine publică. Din acel moment poți să te aștepți că nu ne sunt toți prieteni pe pământul ăsta, dar pot veni să fotografieze, să filmeze”. Ba uite că este, centrele cu pricina au fost deschise spre vizionare și vaccinare publicului, prin decizie a ministrului Nicolae Ciucă.

Un alt cap înfierbântat este cel al colonelului Gheorghiță, coordonatorul campaniei, care are însă circumstanțe atenuante că e militar. N-ar fi oare mai bine ca, în loc să se frământe de grija protejării secretelor inexistente și să se țină de reclamații, să fie mai atent la ce-i iese pe gură la ore de maximă audiență și, eventual, să-și ia niște consultanți în comunicare, civili dacă se poate? Așa poate nu se apuca să spună că lotul din vaccinul AstraZeneca, interzis deja în 13 state europene, nu a ajuns în România. Doar după ce oamenii au început să publice pe Facebook imagini cu numărul lotului cu care se vaccinaseră, a ieșit și Comitetul de Coordonare să spună, ca în bancurile de la Radio Erevan, că nu numai că ajunsese, dar se vaccinaseră deja peste 70.000 de cetățeni. Niște consilieri pe comunicare i-ar fi spus desigur și prim-ministrului Cîțu că a-i cataloga drept „teroriști” pe cei care se opun vaccinării taman în ziua în care mii de oameni, speriați pe bună dreptate, nu s-au mai prezentat la vaccinarea cu AstraZeneca nu e cea mai bună idee. Ba e chiar una proastă de tot să amesteci la grămadă adevărații „teroriști” de genul Șoșoacă cu cei care nu se opun deloc vaccinării, ca dovadă că se programaseră. „Teroriștii” se uită și ei la Italia, Franța, Germania și celelalte state care au suspendat complet vaccinarea cu AstraZeneca. Mai bine ar explica domnii Cîțu, Voiculescu, Gheorghiță și Arafat de ce România nu ia o măsură similară. Asta ca să nu dea apă la moară conspiraționiștilor.

Cât despre eroul transparenței, Vlad Voiculescu, foarte bine că a luat decizia publicării acelor date (dacă chiar el a luat-o), dar și aici avem o teribilă mostră de dublu discurs. Pe de o parte, așa cum a dezvăluit g4media, a semnat în 20 ianuarie, alături de premier, hotărârea de guvern prin care rudele militarilor și angajaților din sistemul de ordine publică și servicii se puteau vaccina cu prioritate, iar pe de alta, spunea că „e jenant să avem centre separate pentru anumite instituții” și că centrele cu circuit închis ale Ministerelor de Interne și Apărării „ar trebui închise”. Serios? Deci cu o mână semnează ordine care statuează exact împărțirea populației în fraieri și șmecheri și cu gura se revoltă împotriva practicii. Sfântă ipocrizie! Dar, așa-i în politică, una spunem și alta fumăm, iar dl Voiculescu e politician sadea, nu ONG-ist.

Desigur, acestea pot părea detalii în tabloul mare al luptei cu pandemia și vaccinarea, dar în ele se ascund germenii eșecului. Deja vedem că România a coborât de pe locul 2 în UE pe 19 la rata vaccinării, care este de 3,6% la suta de mii de locuitori și că din 1.137 de centre sunt funcționale doar 678. Realitatea nefardată e că ne aflăm deja în valul 3 de pandemie, iar pe actualele măsuri restrictive, spun experții, până la finalul lunii se vor depăși 6.500 de cazuri pe zi și la mijlocul lui aprilie chiar 10.000. De fapt, numărul cazurilor zilnice este mai mare cu până la 50% decât cel confirmat, asta pentru că nu se testează suficient. Medicii din spitale încep iar să țipe disperați după paturi de la ATI, pentru că tot cu alea 1.200 de acum luni bune defilăm – luni, la nivel național, mai erau disponibile doar 20-30 de paturi –, iar oficialii din Ministerul Sănătății și Grupul pentru Situații de Urgență promit, cum au mai promis, suplimentarea paturilor. Mai poate însă cineva să-i ia în serios? Ce să mai discutăm că centrele de vaccinare din spitale riscă să se închidă (de exemplu, „Marius Nasta” din București), pentru că nimănui nu i-a dat prin cap să nu tragă de aceiași medici și pentru bolnavii de Covid, și pentru vaccinare. Organizarea e mai grea decât datul cu gura. În timp ce noua tulpină se răspândește vertiginos, coaliția își împarte posturile ca în Caragiale (cărui liberal i-o fi trecut prin cap să-i propună lui Radu Tudor de la Antena 3 șefia TVR?) și se bălăcărește cu nesaț pe Facebook. Noroc că de partea cealaltă sunt unii precum Ghiță, Șoșoacă, Lavric și Ciolacu. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22