De același autor
Din punct de vedere politic, miscarea facuta de Iohannis prin nominalizarea lui Hellvig in fruntea SRI in contextul scandalului declansat de Udrea este abila. Numirea sefului SRI era o piatra de incercare pentru presedinte in contextul in care majoritatea parlamentara apartine PSD si cred ca in alegerea lui Hellvig a contat si asta. Omul- retras, discret, aflat mereu in umbra unor lideri pe val, cu un bun simt al orientarii in spatiul complicat al politicii-, nu va ridica probleme la votul in parlament. De altfel, mai toate partidele si-au anuntat sustinerea, temporizarea anuntata de Ponta “discutam mai intii in grupurile parlamentare” este doar joc de imagine ca sa nu dea impresia ca bate din calcaie in fata lui Iohannis. Oricum, totul s-a negociat in prealabil. Despre competentele lui Hellvig in materie nu se stiu prea multe, dar pozitiile recente in ce priveste orientarea euroatlantica sunt corecte, desi trebuie sa remarcam o nuanta: axa Bucuresti-Washington nu va mai trece prin Londra ci prin Berlin. Mira pe careva? Raportarea la Rusia este si ea transanta si radicala (“neoimperialismul rusesc”), iar reactia de dupa nominalizare a fost clara in privinta prioritatilor SRI: “intarirea statului de drept”, “combaterea coruptiei si dezvoltarea capacitatilor de aparare a sigurantei nationale”. Mesajul pica la fix (poate prea la fix) in valvataia momentului, cind se incearca decredibilizarea serviciului si s-a pus insistent intrebarea daca nu cumva scopul este sugrumarea conductei de informatii dinspre SRI spre DNA, cu efecte asupra dosarelor si anticoruptiei. Poate de aceea finalul postarii lui Hellvig merita o atentie speciala: “Sunt ferm convins că o democrație funcțională are resorturile necesare pentru ca statul și propriii cetățeni să se afle întotodeauna de aceeași parte a baricadei. Cu o condiție: ca toate instituțiile să acționeze conform regulilor democrației și ale societății deschise”. Ce a vrut sa spuna, ca pina acum nu au actionat asa? Si la ce institutii se refera, la insusi SRI sau la altele? Trebuie mentionat tot in acest context agitat si anuntul ferm al presedintelui Iohannis: Coldea nu va fi schimbat. Ghinion, Udrea.
In afara de considerentele pragmatice ale aritmeticii parlamentare- Iohannis nu-si putea asuma o respingere a nominalizarii la sefia SRI- mai sunt si alte resorturi la fel de importante. Hellvig este ceea ce se numeste un “om de casa”. Desigur, a fost pe la casele mai multora, penultima (inainte de cea a lui Iohannis) fiind a lui Antonescu. Aici este de remarcat iuteala de picior cu care Hellvig a sarit dintr-o barca in alta, reusind ca din tutar al lui Antonescu sa devina omul de incredere al lui Iohannis. Este o abilitate, care, mie personal, imi spune multe despre consistenta caracterului. Oricum, Hellving nu e singurul si nu iese din peisaj. Altfel spus, Iohnnis a preferat, normal pina la urma, sa-si plaseze la SRI un personaj in care are incredere si prin intermediul caruia poate afla/controla ce se intimpla in interiorul serviciului. Dar mult mai important: sa nu ne imaginam ca aceasta numire nu are girul partenerilor din NATO, tinind cont de rolul SRI in zona. Cred ca la intilnirea cu liderii politici chemati la Cotroceni pentru discutii, aceasta a fost prima informatie pe care Iohannis le-a transmis-o. Cine sa se puna contra?
S-a vorbit insistent dupa anunt de faptul ca presedintele “rupe traditia” instaurata de Basescu de a pune in fruntea serviciilor oameni din opozitie si nu prea conectati la politic. Cred ca ne-a lasat memoria, inceputul de mandat al lui Traian Basescu nu a stat deloc in sub acest semn si ar fi bine sa nu rescriem istoria. Fostul presedinte a mentinut in functie timp de doi ani sefii SRI si SIE pusi de guvernarea Nastase, lucru care la vremea respectiva a ridicat mari semne de intrebare. Radu Timofte (SRI) si Gheorghe Fulga (SIE) si-au dat demisia in iunie 2006 drept consecinta a scandalului declansat de fuga din tara a lui Omar Hayssam. Ce a urmat a fost rezultatul unor negocieri politice si compromisuri. La SIE Basescu l-a pus pe Claudiu Saftoiu, a carui singura calitate era aceea de sot al apreciatei sale consiliere Adriana Saftoiu. Greseala s-a vazut repede, Saftoiu a stat doar 5 luni in functie si a plecat cu un sir zornaitor de tinichele de coada. Ramin de trista notorietate episodul in care a “uitat” sa-l informeze pe premierul Tariceanu despre muncitorii romani retinuti de mai multe luni la o baza americana sau cel de la Comisia Voiculescu ( formata din PSD-PNL-PC pentru a-l acuza pe Basescu in vederea suspendarii) in fata careia a declarat ca SIE detine tehnica proprie pentru inregistrarea convorbirilor telefonice, lucru interzis de lege, ba mai mult, ca aceste interceptari au fost facute cu avizul expres al procurorului general, alt lucru interzis de lege, mandatul dindu-l judecatorul. Dupa aceste ispravi, Saftoiu a inceput sa “dea din casa” si a devenit un adversar al presedintelui.
Sa mergem insa cu comparatiile mai departe. Numirea pesedistului George Maior a fost rezultatul unui troc politic cu PSD, presa vremii e plina de detalii, s-a negociat numirea lui Saftoiu contra voturile pentru Maior. Au fost greseli si gafe inerente inceputul de drum, asa cum, sa ne aducem aminte, a fost si numirea lui Copos, acum aflat in inchisoare, omul “solutiei imorale” numita Voiculescu, in functia de vicepremier. Desigur, pe parcurs Traian Basescu a invatat devenind politicianul redutabil pe care il cunoastem, iar “traditia” sefilor serviciilor din opozitie a functionat bine pina aproape de final. Caci finalul, trebuie s-o spunem, nu a fost dintre cele mai glorioase. George Maior, caruia nu i se poate contesta reformarea SRI si excelenta functionare a tandemului cu DNA in lupta impotriva coruptiei, a facut “jocuri” de partea lui Ponta, cum spune insasi Udrea. Iar Melescanu la fel, daca stam sa ne gindim la candidatura cu cintec de la prezidentiale si la numirea lui la Cancelaria lui Ponta pe functia de consilier de stat.
Iohannis a vorbit in scurta conferinta de presa de la desemnarea lui Hellvig despre “calmul” care ar fi bine sa se instaureze in zona SRI. Complicat. Fara indoiala, serviciile sunt vulnerabilizate de scandalul Udrea si se ridica semne de intrebare justificate asupra implicarii lor in politica si in ce priveste controlul lor civil. Comisia parlamentara este in momentul de fata o gluma proasta, dar solutiile concrete nu se intrevad si aici ar fi o provocare pentru Iohannis. Dar cel mai important este ca DNA sa continue sa primeasca informatii de la SRI, sa nu fie taiata conducta. Pentru ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue asa cum o vedem acum, adica tavalug, indiferent sau, mai bine spus, in pofida campaniei de temporizare sub verse si perverse motive.
Asa cum decizia lui Iohannis in privinta lui Hellvig merita discutata si analiza pe toate fetele, cu luminile si umbrele ei, mai ales ca urmeaza cea de la SIE, la fel trebuie disecate si ratiunile pentru care Traian Basescu in tandem cu Elena Udrea o ataca la baioneta. In privinta lui Udrea lucrurile sunt mai clare: are doua (deocamdata) dosare penale, inca o cerere de arestare preventiva pe teava, impotriva ei procurorii aduc acuze grele si femeia se apara atacind. E pielea ei in joc, pina la urma. Dar intuim din tot ceea ce posteaza pe facebook si din jurnal motivele razboiului declansat impotriva lui Coldea. Reiese ca Maior se pozitionase de partea lui Ponta si Coldea de cea a lui Iohannis. Asa o fi, nu avem suficiente argumente si probe. Dar, daca chiar e asa, nu pot sa nu remarc ca generalul Coldea a fost de partea “corecta” a lucrurilor. Mai ales ca toata lumea se astepta, exista o resemnare in societate in sensul acesta, ca serviciile sa se suie pe corabia celui care se profila fara dubiu a fi invingatorul, adica Ponta. Ca pozitionarea lui Coldea a fost indusa de partenerii NATO sau de alte ratiuni care acum ne scapa, in linii generale a fost benefica pentru Romania. Nu vreau sa ma gindesc cum ar fi fost cu Ponta presedinte si partidul-stat inhatind chiar totul in tara asta! De altfel, daca e sa ne raportam la folclor si sa punem lucrurile cap la cap, au fost momente-cheie in istoria acestor 25 de ani cind serviciile au mers in linia buna, democratica, occidentala. Personal nu sunt foarte convinsa de astfel de scenarii ( nu cred ca serviciile pot influenta intr-o asa masura votul popular si face jocurile), dar daca victoria lui Constantinescu in fata lui Iliescu, a lui Iliescu in fata lui Vadim, a lui Basescu in cea a lui Nastase si a lui Iohannis a lui Ponta s-a datorat si lor, nu cred ca avem de ce regreta. Repet, imaginati scenariile inverse!
Vedem acum, din ceea ce spune Udrea, iarasi, iau cu semnul intrebarii orice afirmatie, ca Maior il voia pe Ponta presedinte si nu pe Iohannis. Ca si Udrea, de altfel, care isi facea socoteala ca Iohannis va fi scos din cursa si ea va intra in turul doi cu Ponta ( sa ne amintim cit tam-tam au facut ea, Basescu si Ponta pe tema asta, spunind clar ca Iohannis va fi declarat incompatibil si ca va trebui sa se retraga din cursa sau ca, daca va cistiga, isi va pierde mandatul). Lasind la o parte ipoteza blatului, cum putem interpreta urmatoarea afirmatie din jurnal: „La un moment dat aflând că la sediul SRI din Băneasa se duc Eduard Hellvig și Petrache de la Ilfov, la Coldea, să se pună de acord pe diverse lucruri legate de Iohannis și că aceștia spuseseră că i-a asigurat Coldea că nu va fi declarat incompatibil până la alegeri Iohannis, m-am dus să-i spun lui Maior că se lucrează împotriva lui Ponta cu aceste metode.” Pe de o parte Udrea spune ca gen. Coldea avea puterea sa influenteze judecatorii de la Inalta Curte (condusa de Livia Stanciu), lucru extrem de grav si care afecteaza credibilitatea acestei instante dat fiind faptul ca Iohannis chiar a fost absolvit de incompatibilitate (cred ca se impune o reactie a ICCJ), pe de alta se ducea la Maior sa raporteze ca “se lucreaza impotriva lui Ponta”. Intelegem acum cit de mult isi dorea Elena Udrea sa iasa Ponta presedinte. De ce, asta e o alta discutie, dar cind asistam la ceea ce i se intimpla putem avea o explicatie.
Iesirea lui Traian Basescu este, pe fond, in aceeasi logica. Este un atac extrem de dur la adresa lui Iohannis, o revenire la retorica de pina la turul al doilea al alegerilor “premierul de la Grivco” si o acuza care se vrea bine tintita. Dar nu e. Ceea ce uita Basescu este ca se adreseaza strict celor 5% care au votat-o pe Udrea, restul de 6,3 milioane de romani l-au votat pe Iohannis in pofida acuzelor de a fi fost “premierul de la Grivco”. E limpede ca Traian Basescu se plaseaza in opozitie cu Iohannis si nu cu Ponta, asa cum a facut destul de transparent si in campanie motivat fiind de sustinerea protejatei acuzata acum de coruptie, vrind sa-i submineze acestuia mandatul. A inceput insa cu stingul, analogiile cu inceputul sau de mandat in privinta SRI si SIE si cu “solutiile imorale” nefiindu-i deloc favorabile. Are insa sanse reale Basescu in acest demers? Nu prea mari, dar nici neglijabile. Cit timp PSD se afla la guvernare chestiunea e mai complicata, dar daca PNL va cistiga puterea intr-un fel sau altul (alegeri, schimbare de majoritate) se va putea inscrie in corul anti-Iohannis alaturi de PSD. Putini insa vor accepta ca ratiunile nu sunt la fel de meschine.
Comentarii 49
victor - 02-24-2015
Nu trebuie uitat ca SRI e fosta Securitate. Sa nu mi se spuna ca au trecut ani, ca fostii sunt de mult pensionati, ca e un suflu nou, occidental, etc. Nu cred ca poate fi adevarat, naravurile sunt aceleasi si oameni noi pur si simplu nu sunt, pentru ca modul de recrutare nu prea cred ca e profesionist. In SRI patrund doar nationalistii (cu conceptii tipic comuniste), nu democratii (cu conceptii occidentale). Ca si-a adus aportul la "lupta anticoruptie" nu se poate contesta si de aceea e atat de atact.
RăspundeVicentio B. - 02-22-2015
CORECTIE: afectat negativ de constatarea facuta, care a generat textul apelativ, am scris vizibil eronat > unei CENZURII < si nu > unei CENZURI.
Răspundemircea - 02-22-2015
Referendum? Referendum declansat ca urmare a unui puci in toata regula, chiar daca nu va convine. Referemdum care era cit pe ce sa fie si el falsificat la nr de alegatori.
Răspundegmt - 02-22-2015
Salve, 1. Unanimitatea alegerii unuia ce are o coloana vertebrala "flexibila" nu este o noutate pe malurile Dambovitei; 2. Parerea lui TB este corecta si tine seama de realitatea politica actuala; 3. EH nu este construit pentru sefia SRI, chiar daca "ardelenii verzi" sunt in delir; va fi cu certitudine un al doilea ES;
RăspundeMihaela - 02-22-2015
Chiar asa credeti precum spuneti, ori declarati pe la tv-uri, dna. Pora ? Daca asa credeti, macar admiteti in sinea dvs. ca s-ar putea sa gresiti, chiar si dvs. Traian Basescu a "aplicat" si solutii imorale date fiind mereu si mereu rezultatele alegerilor din Romania. Alegeri nicicand clare de partea Dreptei romanesti atata cata este Ea. Cand puteau fi clare, anume in anul 2005, cand Traian Basescu a dorit alegeri anticipate, n-a vrut Tariceanu (incalcand intelegerrea avuta) dimpreuna cu mafia romaneasca cu jurnalistii ei cu tot. Ori ati uitat ? Noi nu uitam doamna. Cand a facut intelegerea cu Ponta care avea o majoritate de 80% in Parlament reusind s-o impuna pe dna.Kovesi la DNA iar ati fost f.suparata. Suparare pe care eu am gasit-o nelalocul ei. Care ar fi fost alternativa sugerata de dvs, in acele vremuri, ca tot vi se spune analisti. Care ? Repet. In conditiile de atunci. Asa cum dvs. aveti dreptul sa va spuneti parerea, uitati adesea, ca asa avem si noi dreptul de a ni le spune pe ale noastre. Unde este si care este ADEVARUL dna.Pora ???? Poate sti cineva cu certitudine unde si care ? Atunci de ce-i repeziti pe cei care nu sunt de acord cu argumentele dvs., ori mai rau, le stergeti postarile. p.s.Udrea nu-mi place si nu mi-a placut niciodata. Am semnat ptr.Monica Macovei si am votat in turul I Monica Macovei, dar asta nu ma impiedica sa ma oripilez despre felul in care va exprimati dvs.si dl.Tapalaga. Vreti sa distrugeti tot ce a facut Traian Basescu in mandatul in care a luptat aproape SINGUR. Poate pe termen scurt veti reusi, poate. Pe termen lung NICIODATA. Istoria ii va da locul pe care-l merita. Sunt sigura.
RăspundeMiciurin - 02-22-2015
Radu Banciu este un misogin!
RăspundeDanny - 02-22-2015
"Ca sa cunosti pe cineva, mai intai e bine sa vezi cine il lauda" zice proverbul. La fel, e valabil si pentru Hellvig: il lauda Voiculescu, Adrian Nastase, UNPR-ul etc.. Numai PSD-ul se atzine mai la urma, amanand un pic sustinerea sa la SRI, ca sa nu dea de banuit unanimitatea fost-USLista.. Sunt destul de sceptic.
Răspundesilenzio-stampa - 02-22-2015
cu cat basistii tin prima pagina de stiri, ponta nu are de ce sa-si faca probleme electorale. sa nu uitam ca ponta si iohannis au facut parte din acelasi usl, o miscare anti-basista. daca ponta iesea presedinte tot acolo se ajungea: debasificarea! cu o singura exceptie, demna de cartea recordurilor: pora scenarista sau "fictiopata".
RăspundeVicentio B.- Pro CEDO - 02-21-2015
@ Andreea Pora va propun sa revedeti urgent CONSTITUTIA ROMANIEI si sa procedati ca atare: RENUNTATI URGENT la inducerea unei CENZURII, pe care o practicatii dupa criterii personale ! P.S. Mi-am pastrat textele transmise, asa ca detin dovezile necesare !
Răspundemrjack - 02-21-2015
Eu l-am votat pe Johannis in turul 2 fara sa fiu sustinator al lui Base, MM etc., iar ca mine probabil ca au fost si altii. Tu ai ceva dovezi sau scoti numerele din burta?
Răspundemircea - 02-21-2015
Dna Pora, daca ne-ntrebati in comentariul la Hard "ce sa faceti", eu mi-as dori sa aflu parerea dvs despre prezent si viitor, si anume despre cei la putere: KI, VVP si parlamentul penal. Dna EU nu mai prezinta interes (ultimele sale iesiri publice au coborit-o f.jos: la nivel de birfe), dl TB reprezinta acum opozitia (pe care nu o mai face nimeni, deci avem nevoie de el). Istoria se va scrie mai tirziu fara emotii, obiectiv. Revenind la puterea de azi am vrea sa ne explicati ce-l recomanda pe Helvig la SRI (puciul din 2012?), cum de toti politicienii sint de acord cu el -nu cumva pt ca nu prezinta pericol??? Daca Helvig e un fel de Saftoiu, ce cauta la SRI unde e nevoie de oameni integri si tari, capabili sa sprijine justitia? Am mai vrea sa aflam de ce increderea pe care o are KI in oamenii de linga el (Mihalache, pupila Gorghiu, nu stiu ce plagiator consilier..) nu naste intrebari la fel de legitime ca cele despre increderea fostului presedinte in fostii lui colaboratori. Ce facem ca ziaristii de dreapta au inceput sa o atace pe dna Kovesi? Cum construim o noua clasa politica? Multumesc.
RăspundeLidia Orheianu - 02-21-2015
Puci? Referendum in toata regula, chiar daca nu va convine. Basismul e boala grea si incurabila.
RăspundeEmil din Dublin - 02-21-2015
Felicitari Doamna Pora.
Răspundevalexandru - 02-21-2015
am inteles doar ca Udrea si Basescu trebuie redusi la tacere... Linisteee...tovaraasi...
Răspundezapp - 02-21-2015
D-na PORA, problema acum nu mai este basescu;cred ca trebuie sa va dezbracati straiele de campanie.Acum , dupa victoria specaculoasa a lui iohanis , noi, "oamenilor simpli" vrems a vedem ca democratia in Romania se consolideaza si ca noul presedinte nu va parcurge din nou vechile greseli ale lui basescu. nu cred ca iohanis este in situatia lui basescu de a face o multime de compromisuri. basescu i-a predat lui iohanis cea mai democratica romanie din ultimii 70 de ani! (sigur ataat cat a fost). din pacate, iohanis , prin masurile pe care le ia ne arata ca usl-ul nu a murit ci doar s-a transformat.critica lui basescu nu trebuie sa mearga pana la idolatria lui iohanis. oricum, ne vom mai auzi in 6-12 luni.
RăspundeMIHAI 2 - 02-21-2015
Da - si eu resimt cam tot asa cand vad prestatiile jurnalistice ale altora pe tema HAOLEU A INCEPUT AL TREILE RAZBOI MONDIAL , HAI SA NU MAI VORBIM DE BANI DATI LU FRATE-MIU DE MONDIALUL Sau cand constat ca pana si nava amiral a presei mondiale numit BBC s-a lasat virusata de mestesugarii locali cu tema MAMA , desi femeia nu exista in ring, ci doar , eventual CUMNATUL
RăspundeCornel - 02-21-2015
Dragă Doamnă Pora, vă consider o femeie serioasă şi vă spun sincer că nu vă stă bine să scrieţi fără diacritice.
Răspundeprofesoru - 02-21-2015
Hellvig a fost si membru PUR. Si a contribuit la "intarirea statului de drept" implicandu-se in puciul din 2012. Nu-l lauda degeaba Voiculescu si Nastase!// Doar 2,9 milioane de romani sunt electoratul fidel al lui Iohannis (cei din turul I). Ceilalti 3,4 milioane l-au votat in turul II doar ca sa nu iasa Ponta. Intre ei erau sustinatori ai lui Base, ai MM etc. E firesc ca Base sa aiba o strategie destinata lor. Ca nu mai are priza, e alta poveste.
Răspundegica - 02-21-2015
Am asteptat cu nerabdare acest articol si l-am descarcat inainte de a-l citi.De ce?Simplu,stiam ca D-na Pora se va deconspira si nu din cauza ei,ci Johannis a provocat aceste autodenunturi prin nominalizarile sale,incepand cu Mihalache antiamerican convins,omul de casa a D-lui Nastase si sfarsind prin Hellvig,omul de casa a d-lui Voiculescu.Dealtfel Voiculescu l-a si format ca politician pe viitorul sef SRI,indrumandu-i pasii spre politica mare in interiorul marelui PC(4 ani a fost numai parlamentar,nu mai vorbim de restul?Tic...tac).Peste toate,eu zic ca entuziasmul lui Nastase si a tuturor partidelor,cum scrie chiar si D-na Pora,spune totul despre aceasta nominalizare.Coldea va ramane la butoane,iar marea coruptie stopata ca si pana acum(vorbesc de mandatul Codruta cu niciun Dosar finalizat si multa gargara de fatada).Sa ne intelegem,marea coruptie este aici D-na Pora:Nicolae,Tender,Cocos,Pescariu,etc si Niro cu oamenii si Firmele din SRI.Va dau si dovada:Politicienii bagati la puscarie,iar coruptia a crescut in anul 2014 cu 30%.Corup astia din puscarie?Sau oamenii de afaceri acoperiti din Servicii!Eu nu apar politicienii D-na Pora,eu spun ca ei sunt niste gainari pe langa coruptii din SRI.Nu includ in randurile politicienilor,politicienii securisti sau politicienii ziaristi.Cu asa o unanimitate formata de Johannis,l-am reinventat pe Basescu daca vrem ca macar de ochii lumii sa aratam ca o tara Democratica.Si cu acest subiect,iata ca ajungem la esenta acestui articol."Democratia este apanajul oamenilor care cred in ea",iar pentru un ziarist onest care trebuie sa FORMEZE Opinia Publica,putina Democratie in sange este indispensabila.Pe mine,care va citesc de atata vreme,m-a tulburat acest articol si nu va reamintesc din multele pasaje antidemocratice si anti Stat de Drept,decat unul:Serviciile si Alegerile!De ce l-am mai impuscat pe Ceausescu?Opozitie nu mai avem,consens peste tot,presa plina de securisti,SRI-ul decide-n toate,turnatori peste tot,oamenii sant numiti in functii din randurile activistilor de partid,etc......5 pagini!A murit mama romanilor nepatati si profesionisti? Stop si de la capat cu Mihalache si Hellvig? Un altfel de politica?Adica cu oamenii lui Nastase si Voiculescu!Din nou,salvarea noastra vine de la Basescu.Este singura Opozitie din aceasta tara,macar asa de ochii lumii in mimarea Democratiei.Pacat,pentru Opozitie,ca nu veti publica acest comentariu,cum nu l-ati publicat nici pe cel scris la articolul D-lui Tapalaga.Democratia asta originala,bat-o vina!
Răspundemircea - 02-21-2015
Dna Pora, pt. ca ne-ntrebati in comentariul la Hard "ce sa faceti", eu mi-as dori de exemplu sa va concentrati si dvs si Rev22 pe viitor: si anume pe cei la putere - KI, VVP si parlamentul penal-, avem nevoie de sprijinul dvs. Dna EU nu mai prezinta interes (ultimele sale iesiri publice au coborit-o f.jos, nu ne coborim si noi), dl TB reprezinta acum opozitia (pe care in afara lui nu o mai face nimeni, deci avem nevoie de el). Istoria sa o scrie cei fara emotii, obiectiv. Revenind deci la cei de la putere, am vrea sa ne explicati ce-l recomanda pe Helvig la SRI (puciul din 2012?), cum de toti politicienii sint de acord cu el -nu cumva pt ca nu prezinta pericol ??? Am mai vrea sa aflam de ce increderea pe care o are KI in oamenii de linga el (Mihalache, blonda dna Gorghiu, nu stiu ce plagiator consilier..) nu naste intrebari la fel de legitime ca cele despre increderea fostului presedinte in fostii lui colaboratori. Ce facem ca ziaristii de dreapta au inceput sa o atace pe dna Kovesi? Cum construim o noua clasa politica? Multumesc.
RăspundeLovin Eugen - 02-20-2015
Totusi, sa facem un mic exercitiu de imaginatie, sa ne inchipuim ca Traian Basescu ar fi anuntat intentia depolitizarii SRI - in conditiile in care inca nu se poate prevala de o noua lege, necesara - prin numirea unui apropiat de-al sau, si pe deasupra si comiliton politic. Fara sa desemneze macar un om al opozitiei politice, asa cum a fost Maior la vremea sa. Maamaaa, ce i-ar mai fi scandalizat pe detractorii sai inveterati!!! Asa, nicio problema! din partea lui Iohannis numai de bine. Toate-s bune, perfecte.. Cand nu-i ridicam osanale, ca mai nou pe RealitateaTV, trecem sub tacere numirea lui Mahalache printre consilieri sau decorarea la Citroceni a acelui incorigibi legionaroid.. Altfel spus, cand nu-l putem "tamaia" neconditionat, ii trecem sub tacere stangaciile..
Răspundevictor L - 02-20-2015
dna Pora, sinteti antologica: " da, Basescu si Udrea sufla vint in pinzele A3." Pai, din fiecare cuvint al dvoastra, cind e vorba de Basescu si blonda, razbate chiar izul A 3. Parca ati fi angajata la ei. Urita atitudine: cit Basescu a putut sa realizeze ceva, chiar cu guverne potrivnice, vreo 6 ani din 10, a fost bun, cind nu i-a reusit, il umplem cu laturi gen A3. Sa spui ca Basescu a vindut Justitia, ca face jocul A 3, doar pentru ca si-a sustinut o colaboratoare (cred ca va e strain cuvintul "loialitate"), numai deontologie jurnalistica nu se cheama, ci are alt cuvint.
RăspundeGheorghe Popescu - 02-20-2015
E ciudat cum tocmai Pora vorbeste de idolatrie, cind tocmai ea nu poate dormi fara portretul lui Johannis deasupra patului. Pe peretele de la rasarit, pe post de icoana.
RăspundeIon - 02-20-2015
Doamna Pora va inteleg logica si tare m-as bucura sa aveti dreptate. Oricum eu sunt de parere ca Johanis trebuia sa mai caute, nu sa se opreasca la primii oportunisti si fripturisti ce I-au iesit in cale.(Scuze I, autocorectura.) Aceasta din urma alegere, a lui Hellvig mi se pare cea mai proasta din cele facute pana acum.
RăspundeDan B___ - 02-20-2015
După logica ta Iliescu după Ceaușescu a fost Mesia.Deci nu va mai plingeti de mineriade,era mai bine cu Ceașcă?Aud?
RăspundeМеленкова - 02-20-2015
Excelent articol !!! Felicitari dna Pora !!! Nu am nicio indoiala ca, partenerii nostri externi (UE si NATO) nu si-au exprimat acordul in privinta alegerii lui Helvig, iar asta, chiar ma linisteste. Prin faptul ca protesteaza si acuza, Udrea si Basescu nu fac decat sa se deconspire in privinta sustinerii lui Ponta, a blatului facut cu Ponta. Realizam acum ca, certurile dintre Ponta si Basescu sau dintre liderii PSD si Basescu nu au fost decat un teatru ieftin.
Răspundepadre - 02-20-2015
Total de acord cu parerea dumitale, stimate BASCA: eu l-as vota si maine pe Base pentru ca nu am alternativa viabila, chiar daca e dator vandut poporului roman, strict obiectivist; dar asta-i un aspect aparte. Tot ce se vehiculeaza "marca Udrea" e simpla barfa de salon, elitist ce-i drept, daca ne raportam la obiectivul de tara care este: adica condusa de retele politice de baroni recunoscuti, multi chiar international; dar asta-i alta poveste. D-na Pora a fost obiectiva(atentie la fond, nu la copacii care alcatuiesc fondul) cat a inteles si sprijinit reforma si nevoia de reforma. Acum, cand am trecut la un alt stadiu de tranzitie - caci aici si Basescu are partea lui de vina considerabila, aceeasi ziarista cerebrala si-a mutat obiectivismul exclusiv pe esecuri, conspiratii, demolare. Dpdv deontologic este indreptatita sa critice orice, dar obiectivismul profesional paleste iremediabil in fata evidentei aristocratice cu aroma feudala socialistica. Si d-na Pora chiar reusise sa separe aceste nuante contradictorii ale statului de drept(prezumat) fortat proiectat pe statul de drepturi exclusiv la varfuri(actual); d-na Pora nu este un simplu ziarist, este inca un formator de opinie veritabil, adica a avut curaj sa-si afirme crezul si credinta in cele mai duplicitare curente de opinie, de toate culorile. Deci, obiectivismul actual releva, din pacate, un jurnalist banal care alearga dupa consacrare, pacat. As vrea sa-ti plagiez PS-ul cu o minora completare: Dle Iohannis, am ajuns unde suntem si din cauza de prea multa liniste, daca mizati pe bunul simt al romanilor ajunsi in frunte, gresiti fantastic. Politicianul roman nu mai reactioneaza decat la zangat de catuse si galagie din public, din nefericire; lasati presa sa acompanieze justitia, fara sa o domine-desigur, ca iar ne-ncalica Ponta, condus de gasca, chiar daca a pierdut alegerile, a pierdut si milionul de locuri de munca, a pierdut cam tot, numai naravul ba!
Răspundevass bela - 02-20-2015
Nu am observat ca Mihailstanciu sa-i ridice statui lui Basescu, dar am observat ca dvs. chiar asta faceti cu Iohannis ! Plus ca manipulati prin omitere cu Heelvig, nu scrieti nimic despre ce a declarat dupa desfiintarea USL ( ca se va reface dupa 2014 ! ), dar poate cea mai buna dovada ca gresiti este " avizul pozitiv " dat de adrian nastase omului lui Voiculescu !!!
Răspundemihailstanciu - 02-20-2015
Recunoasterea unui merit istoric nu inseamna a ridica statuie.Nu trebuie sa ne inchinam la Basescu ca sa recunoastem ca este cel mai insemnat politician al tranzitiei.Nu cred ca isi "saboteaza propriile reusite"atunci cand reaminteste ceeace in mod convenient toata lumea pare sa vrea sa uite,un moment care putea sa ne arunce in curtea fratilor de la rasarit.Si cand Basescu,,a fost iarasi una din ultimele paveze.Prin comparatie evenimentele din jurul lui Udrea sunt triviale.Si mai ales,ea este judecata tot datorita justitiei lui B asescu.
RăspundeMiciurin - 02-20-2015
Daca in urma cu doi ani le reusea lovitura si la Cotroceni ajungea Cacarau erai fericita?Ce-ar fi fost mai usor de digerat greselile lui Basescu din ultimii doi ani sau presedentia lui Cacarau,aud?
Răspundemrjack - 02-20-2015
Scrieti din ce in ce mai bine, doamna Pora. Cu o exceptie in acest articol: daca serviciile sunt artizanele castigarii alegerilor mentionate de dumneavoastra (sau a oricarui numar dintre ele), nu este deloc imbucurator, indiferent care ar fi fost alternativa. Nu ar insemna decat ca democratia este doar o poveste in ceea ce priveste Romania, si nu am fi de facto cu nimic diferiti de Rusia lui Putin. Ar fi pacat sa fi fost serviciile responsabile cu stabilirea castigatorilor alegerilor, dar la fel ca si dumneavoastra, si eu ma indoiesc ca pot sa manipuleze votul popular asa de mult. Din pacate, nou gasita dumneavoastra obiectivitate pare sa aiba efectul secundar de a va inderparta fanii.
RăspundeBibi - 02-20-2015
Subscriu.
RăspundeAndreea Pora - 02-20-2015
Incep sa ma plicitisesc de corul idolatric. Din pacate, da, Basescu si Udrea sufla vint in pinzele A3. Basescu va continua sa existe, cu multele lucruri bune pe care le-a facut, am s-o tot repet, nimeni nu i le poate lua, dar si cu marile greseli. Cine vrea sa-i ridice statuie si sa se inchine la ea de zece ori pe zi, e liber, dar nu-mi cereti sa inchid ochii atunci cind isi saboteaza propriile reusite. Nu am facut-o niciodata si nu am de gind sa incep acum.
RăspundeAndreea Pora - 02-20-2015
Pentru Hard. Citeste raspunsul dat Marianei. L-am criticat de suficiente ori in timpul acestor 10 ani pe Basescu, i-am luat apararea de infinit mai multe ori pentru ca aparam niste valori, pe care le credeam comune. Din pacate, Basescu a gresit major in ultimii 2 ani. Asa cred eu, am adus si argumente, sper solide de cele mai multe ori.Ce sa fac, sa-l aplaud chiar daca nu sunt de acord cu el? Sa-i ridic osanale?
RăspundeAndreea Pora - 02-20-2015
Pt. Mariana si altii. Sa nu ne pierdem chiar orice urma de obiectivitate. E ceva neadevarat in ceea ce am spus? Nu i-a tinut Basescu 2 ani pe Fulga si Timofte, nu l-a pus el pe Saftoiu, o nulitate? Am spus, au fost greselile si compromisurile inceputului. Dar tocmai pentru ca Basescu cred ca stie lucrurile astea, ar trebui sa fie mai reticent in a da cu lopata in Iohannis.In tandem cu o persoana, Udrea, acuzata de coruptie, care are cu totul interese in afacere. La rindul sau Basescu s-a folosit de suficienti oameni din "solutia imorala", sa ma gindesc doar la marea reevaluare a lui Gabriel Oprea. Sincer, imi pare rau pentru Basescu, dar si mai rau pentru cei care chiar nu pot accepta niste evidente. Basescu a optat gresit in final de mandat. Cit despre A3, va multumesc ca mi-ati luat apararea. Problema e ca tot ce se intimpla acum le da apa la moara, din pacate. Iar eu am spus/scris, si voi continua sa fac asta, doar ce cred potrivit convingerilor mele, indiferent de A3 sau Basescu.
RăspundeBASCA - 02-20-2015
Si eu l-am votat pe Base de fiecare data,chiar daca nu m-am impacat nicodata cu stilul lui de tractorist.Am vazut ca pune tunurile pe mafia mare si m-am bucurat,a condamnat comunismul si am fost fericit,a sustinut-o pe Macovei,DNA si SRI,a fost proamerican si antirus(antiPutin),toate bune pana aici.Dar asta nu ma face sa ma inchin ca la un zeu la dansul nevazand derapajele necontrolate de la finalul mandatului,esuarea ridicola in bratele unei blonde penale.Unde or vedea unii ca doamna Pora a fost pro Basescu fara sa-i fi taxat excesele eu nu stiu si nu inteleg.A fi ziarist inseamna sa fi obiectiv in primul rand.PS.Dle Johannis prea multa liniste strica,dati sonorul un pic mai tare ca iar ne bruiaza Ponta cel nazdravan!
Răspundewoland - 02-20-2015
Nu dna. Dna Pora a fost orbita pana acum. Dv. aveti ochelari de noapte pe ochi si acum.
Răspundemihailstanciu - 02-20-2015
Dna Udrea confirma ca a trecut in barca antenistilor."Uita" sa scrie ca Hellvig este omul de casa al lui Voiculescu."Uita" sa scrie ca asa cum ,abil,il deconspira Ponta,a fost unul din artizanii loviturii de stat esuate din 2012.Cum sa nu-l numeasca vajnicul aparator al statului de drept care este Iohannis?Incarca de bemoli mandatul lui Maior,universal pretuit de aliatii nostri,transformand numirea lui de catre Basescu intr-un banal joc politic.Insinueaza,penibil,ca romanii l-au votat pe Iohannis ca sa nu o voteze pe Udrea,cand de fapt votul nu a avut nimic de a face cu cei doi si totul de a face cu figura detestabila a lui Ponta si greselile sale catastrofale.Una peste alta dna Pora se inscrie cuminte in campania continua si caraghioasa a lui Gadea,Razvan Dumitrescu,Grecu et justem farinae impotriva ex Presedintelui Basescu.Excelent simt al actualitatii pentru un jurnalist!Din nefericire pentru ea Basescu va continua sa existe si schimbarile petrecute in mandatele sale vor continua sa fie istorice.Ghinion,Pora.
Răspundemariana - 02-20-2015
andreea pora,eu nu inteleg deunde ai atita ura fata de presedintele Basescu? acm regret ca eu ti-am luat apararea atunci cind ai fost linsata de haznaua3, pot sa-ti spun ca esti la fel ca jigodiile din closetul3 si cacareazartv.Adio, tu te mai citesc, nu te mai ascult ca-mi face greata.
RăspundeRadu Popescu - 02-20-2015
Of, e greu tare cu obiectivitatea... Cum naiba sa iei apararea unui om, aperi niste principii, nu omul, ca omul o mai ia si razna, si-atunci ce ne facem, cadem in idolatrie?
RăspundeHARD - 02-20-2015
Am uitat sa va spun ca eram o mare fana a d.vs, neexistand articol pe care nu l-am citit, dar atata ura care razbate acum din articolele d.vs. aproape ca ma imbolnaveste.
RăspundeHARD - 02-20-2015
Acum realizez ceva! D-na PORA , in toti anii cand i-a luat apararea lui Basescu si a luptei pentru intarirea DNA-ului si in general a justitiei, ne-a mintit. Cum se poate ca un om atat de patruns de cauza sa se intoarca impotriva a tot ce a promovat ? Udrea sa fie de vina? Si eu am votat-o pe d-na Macovei dar nu am uitat toate cauzele in care am crezut.(inclusiv d-na Macovei a crezut cu putere)
Răspundeella - 02-20-2015
Dna Pora , era mare mare nevoie de inca o persoana care sa arunce cu noroi in mandatele Dlui Basescu.Din nu stiu ce motive sunteti orbita de ura( o fi de la desele prezente la Romania TV).
RăspundeBASCA - 02-20-2015
Atat de insipid si de diafan mi se pare Hellvig asta,l-am cunoscut un pic,incat mi se pare fireasca numirea lui in fruntea SRI de alt ingenuu diafan aceasta "Dunare albastra"din fruntea statului dl.Johannis.Sa vii din PC,alt partid nu gasea,sa fi inrolat in oastea turnatorului penal Felix asta presupune calitati si valori de cutra politica nu de adevarat om politic.Omuletul de casa al lui El Crin,pas,pas la SRI,curat murdar.Chiar o fi genial Johannis sau doar imparte ciocolate in familie?Despre Base,ce sa zic:mai du-te ma mai lasa-ne!Ni,NANA,na...
RăspundeDan B___ - 02-20-2015
Sunt în sevraj.Elena si Traian au fost dependenti de putere,acum sunt în sevraj.La fel ca Tariceanu sunt mai mult decit penibili si aluneca in haznale istoriei cu mare gratie.Să-i iertam si sa nu-i mai luam în seama.
RăspundeFibonacci - 02-20-2015
Ga ! ga!
Răspundemaria - 02-20-2015
Fostul presedinte TB a mentinut si apoi a pus sef la SRI din partide de opozitie.Iohannis a spus in campanie ca pune sef din societatea civila, nu a pus nici macar din opozitie.Un pas in spate fata de TB
Răspundeion adrian - 02-20-2015
Andreea, tu scri ce trebuie si fi sigura ca cei care fac cartile se asteapta sa faci tu sau altii asa ceva pe gratis si cu buna credinta. Nu cred insa ca se asteapta sau ca vor ca unii ca mine sa scrie si asta si cu litere majuscule: NU TOT CE ESTE, ESTE ASA CUM SE VEDE! Ps: desigur ca vei intelege ce a fost nu dupa mult tmp si astept cu interes un articol, cand, chiar si post factum sa ne spui. :)
RăspundeMarius - 02-20-2015
Voiculescu era obligat sa faca ceva. DNA e aproape de afacerea conturilor lu ceasca, doua miliarde de parai sunt bani. Pe langa Voiculescu ar pica prea multi grei, asa ca trebuie avut grija ce oameni isi pun la serviciile de informatii.
Răspunde