De același autor
La 19 ani de la mineriada din iunie 1990, Ion Iliescu a fost scos de sub urmarire penala intr-un al doilea dosar. Motivul invocat de procurorii Parchetului General, acolo unde dosarul a ajuns in urma unei decizii a Curtii Constitutionale, se refera la vicii de procedura si la proasta incadrare juridica a unor fapte. Tapul ispasitor, procurorul militar Dan Voinea, cel care a instrumentat pina anul trecut dosarele mineriadei, a fost revocat din functie de CSM. Desi Ion Iliescu mai are un dosar in care continua sa fie cercetat de procurorii DIICOT, se poate spune ca este aproape scapat de toate acuzele care i s-au adus pentru crimele si violentele din iunie 1990. Greu de spus daca ingroparea dosarelor lui Iliescu se datoreaza incompetentei lui Dan Voinea sau a unei misiuni pe care acesta ar fi dus-o exemplar la indeplinire. O intrebare se ridica insa si asupra "competentei" procurorilor condusi de Laura Cadruta Kovesi. La 79 de ani, cel care le multumea "calduros" minerilor pentru "inaltul spirit civic" continua sa-i eticheteze pe manifestantii din Piata Universitatii drept "huligani si derbedei".
Parchetul General a decis, in 10 martie, scoaterea de sub urmarire penala a lui Ion Iliescu in cel de-al doilea dosar al mineriadei din iunie 1990. Mai exact, procurorii DIICOT nu au reusit sa-l gaseasca vinovat pe fostul presedinte pentru "subminarea puterii de stat, acte de diversiune si comunicare de informatii false", acuzele sub care a ajuns la Parchetul General dosarul intocmit de procurorul militar Dan Voinea. Prin Ordonanta DIICOT mai sint scosi de sub urmarire penala Virgil Magureanu si alte 30 de persoane, pentru infractiuni similare.
Acesta este al doilea dosar in care Ion Iliescu este gasit nevinovat, dar fostul sef al statului nu se poate, totusi, considera exonerat definitiv in fata justitiei, deoarece la Parchetul General mai exista un dosar disjuns din dosarul mare in care Ion Iliescu va fi cercetat pentru genocid, tratamente neomenoase, distrugerea unor obiective, insusirea unor bunuri si distrugerea unor obiective culturale. In acest dosar, Sectia Parchetelor Militare a dispus inceperea urmaririi penale in datele de 9 iunie 2005, 12 iunie 2006 si 28 mai 2007.
Procurorii DIICOT au desfiintat dosarului facut de Voinea
Anchetatorii din Parchetul General sustin ca "nu sint intrunite elementele constitutive ale infractiunii de subminarea puterii de stat", in rezolutie insistindu-se pe faptul ca la alegerile din mai 1990 Ion Iliescu cistigase cu 85%, fiind deci "lipsit de logica juridica sa se aprecieze ca exponentii puterii de stat au actionat, direct sau indirect, pentru a savirsi fapte de natura sa-si submineze propria autoritate".
Nici in privinta "actelor de diversiune", procurorii nu au gasit "continutul constitutiv" al infractiunii de "comunicarea de informatii fase". Aceasta a fost introdusa in Codul Penal de abia in 1996, fapta pentru care Iliescu a fost acuzat neexistind, deci, din punct de vedere juridic.
Voinea sau Kovesi
Dupa decizia Curtii Constitutionale, potrivit careia civilii nu pot fi judecati de instante militare, dosarele lui Ion Iliescu au fost transferate de la Parchetul Militar la Parchetul General, DIICOT. In momentul respectiv, presa a scris ca mutarea va ingroapa definitiv dosarele. In timp, au iesit la iveala o serie de erori de procedura sau de incadrare, facute de procurorul militar Dan Voinea. Acesta a devenit tap ispasitor, cel putin din punctul de vedere al procurorului general.
Laura Codruta Kovesi enumera, anul trecut, greselile pe care Dan Voinea le-ar fi savirsit si care au dus la solutia de neincepere a urmaririi penale. Kovesi il acuza ca nu l-a audiat timp de 17 ani pe Ion Iliescu, ca a decis inceperea urmaririi penale pentru fapte neprevazute in Codul Penal. De alttfel, la doar doua zile dupa Ordonanta de neinceperea urmaririi penale, Dan Voinea a fost revocat de CSM din functia de adjunct al Sectiei Parchetelor Militare. Avizul CSM este insa consultativ, potrivit procedurii, doar seful statului poate accepta sau nu cererea de revocare.
In ce-l priveste pe Dan Voinea, acesta declara ca nu are nimic sa-si reproseze si ca a fost "intotdeauna de partea victimelor".