De același autor
Este cea mai usturatoare infringere a PSD incepind din 1996 incoace. Un dezastru. Cu atit mai mare cu cit PSD domina tara, avea tot, absolut tot, si nu s-a dat in laturi de la nicio mizerie pentru a cuceri puterea absoluta. Inteleg oare Ponta si gasca de pesedisti obraznici, aroganti si prea siguri pe ei de ce au pierdut atit de rasunator?
Votul de duminică nu a fost pro-Iohannis, ci unul majoritar anti-Ponta, anti-PSD. A fost un val de revoltă și de ură, o teamă terifiantă că țara va încăpea complet pe mâna partidului-stat, a acestui impostor ale cărui principale „calități“ sunt tupeul, minciuna și disprețul. Au mai contribuit sentimentul apăsător că ani buni nu vom mai putea scăpa de ei, că după ce vor pune mâna pe întreaga putere vor folosi orice mijloc pentru a sugruma justiția, a-și elibera penalii și anihila opozanții. Senzația de sufocare a fost dusă la paroxism de murdăriile și propaganda deversate zilnic de televiziunile mogulilor Ghiță și Voiculescu. Plus nesiguranța în raport cu orientarea occidentală, într-un context internațional extrem de complicat și riscant. Bomboana pe colivă a fost premeditarea cinică prin care au încercat să blocheze votul din diaspora. Acesta a fost dușul rece, declanșatorul. Ponta și echipa au împins lucrurile dincolo de limita acceptabilului și suportabilului. Au generat o veritabilă revoluție a votului în cele două săptămâni dintre turul unu și turul doi.
Înțelege oare Ponta că nu l-au ajutat nici revărsarea deșănțată de pomeni, legile schimbate prin ordonanțe de urgență, campaniile de linșare a lui Iohannis, de o josnicie fără precedent, antibăsismul feroce și șmecheria unsuroasă prin care a vrut să oprească votul românilor din străinătate? Că, de fapt, toate i s-au întors înzecit în față? Că vinovată nu e nici mașinăria de vot a lui Dragnea, care, între altele fie spus, a funcționat impecabil (dovadă votul pe listele suplimentare) și nici „trădarea“ baronilor, ci pur și simplu faptul că Ponta & comp. au umilit prea mulți oameni. Au reușit să inducă groaza că România se va întoarce cu vreo 20 de ani în urmă.
S-a votat împotriva lor cu sete, cu ură, cu un spirit de revanșă pentru toate cele înghițite în acești doi ani și jumătate. S-au răsculat nu doar românii din diaspora, ci și tinerii, oamenii informați, Facebook-ul, tot ce le-a scăpat de sub control. O revoltă împotriva murdăriilor și minciunilor aruncate sistematic în spațiul public de mașinăria televizată - Antena 3 și RTV - care i-a servit. Este o victorie a spațiului liber, a democrației și a valorilor occidentale împotriva manipulării de tip kaghebist. Un eșec al propagandei; mecanismul de spălat creiere s-a uzat.
Ponta și PSD au pierdut pe mâna lor. Și vor pierde în continuare. Pentru că România a ales să spună NU imposturii, disprețului, hoției arogante și exercitării discreționare a puterii. Românii au ales un neamț despre care nu știu multe lucruri, decât că este „altfel“. Iată, la 25 de ani de la revoluție, mândria de a fi român a căpătat chipul neamțului Iohannis.
Ce va urma? Va rezista PSD cutremurului? Dacă ne uităm la ceea ce a pățit Geoană - a cărui înfrângere a fost mult mai puțin rușinoasă, doar 70.000 de voturi diferență, și în fața unui adversar de calibrul lui Băsescu -, Ponta ar avea șanse minime să supraviețuiască. Dacă nu ar fi premier. Înlăturarea lui de la șefia PSD și a guvernului echivalează cu pierderea puterii. Oricât ar vrea baronii și tovarășii de gașcă să-l arunce pe Ponta la coș ca pe o măsea stricată, n-o pot face, trebuie să-l mai folosească o vreme, măcar până trece valul. I-am văzut luni după-amiază pe liderii încropelii USL jurându-și credință, perorând unirea în jurul scaunelor, plângăcioși și capabili de cedări de neimaginat înainte. Erau speriați că, odată valul declanșat, îi va mătura cu totul. Ponta a promis legislația pentru votul din diaspora, respingerea amnistiei și grațierii, aviz favorabil pentru toți penalii cărora DNA le cere urmărirea sau arestarea - inclusiv pentru faimoasa Andronescu. A cerut trist „decență și tăcere“, dar și reformarea partidului. Greu moment. Strângerea rândurilor în fața pericolului nu e ceva nou, PSD a știut mereu să se replieze și să opereze sacrificii ritualice. E specialist în metamorfoze de ochii lumii și la comandă. Deși Ponta dorește să-i păstreze alături pe Dragnea, șeful campaniei dezastrului, și chiar pe Meleșcanu, rotiță împortantă în declanșarea tsunamiului din diaspora („totul decurge perfect, românii din Paris să meargă să voteze la Nancy, un oraș atât de frumos“), dintr-o solidaritate specifică frăției tâlharilor, nu-i va fi ușor: partidul are nevoie de sânge.
Câteva sunt necunoscutele și certitudinile momentului pentru PSD. În primul rând, e clar că justiția le-a scăpat de sub control mulți ani de acum înainte - procurorii rămân la post, dosarele vor curge, pușcăriile îi așteaptă. Acesta este motivul de fond pentru care PSD are cele mai mari șanse să se destructureze, iar Ponta să fie tras în țepele pe care le pregătea pentru „băsiști“. A doua certitudine ține de falimentul mașinăriei de împroșcat mizerii, care va fi obligată să se replieze, nefiind exclus să-și devoreze copiii și părinții la aceeași masă. Incertitudinile sunt însă mult mai multe. Rapiditatea anunțului unității cu orice preț arată că dincolo de el pândește trădarea. Refacerea majorității parlamentare și căderea guvernului poate fi o chestiune de doar câteva luni. Iohannis însuși este o mare necunoscută. Deși pesediștii și Ponta i-au făcut portretul în cele mai groase tușe, neamțul le scapă, ca dovadă, au greșit strategia de atac. Deocamdată, PSD se confruntă cu una dintre cele mai grave crize din existența sa, a pierdut pe propria mână și caută să salveze ce se mai poate. //