Intoxicarea site-urilor

Andreea Pora 29.03.2009

De același autor

Miron Mitrea recunoaste ca PSD are o "celula" care se ocupa cu postarea de comentarii pe internet. PSD nu este insa singurul partid care practica aceasta metoda, cel mai bine stind, dupa spusele lui Mitrea, PD-L care are 6-7 oameni alocati in acest scop. "Eu am infiintat celula din Kiseleff 10, acum citiva ani", a marturisit liderul PSD pentru HotNews.ro. Dezvalurile lui Miron Mitrea nu surprind, tinind cont de faptul ca in 2007 jurnalistii de la "Cotidianul" au descoperit cum PNL ducea o ampla campanie de invadare a forumurilor cu mesaje anti-Basescu, iar in 1996 PDSR a deschis drumul in materie de intoxicare prin asa numitele "telefoane otravite".

Senatorul Mitrea isi atribuie infiintarea "celulei din Kiseleff 10", care este de fapt un grup format din 2-3 oameni, al caror rol este sa faca comentarii favorabile PSD sau impotriva altor partide pe SMS sau pe crolurile diferitelor emisiuni TV care permit acest lucru.

Potrivit lui Mitrea, cel mai bine ar sta la acest capitol PD-L care are 10-15 oameni alocati in acest sens, urmat de PNL cu 6-7 oameni. Senatorul PSD sustine ca PD a fost primul partid care a folosit o asemenea metoda si ca nu vede nimic imoral in postarea de comentarii propagandistice anonime pe site-uri.

Dezvaluirea lui Miron Mitrea nu surprinde, PSD avind o veche practica in ce priveste manipularea opiniei publice. In 1996 PDSR a fost cel care a lansat "telefoanele otravite", iar metoda intoxicarii forumurilor si site-urilor a facut cariera de partid in perioada agitata a disputei suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu si a disputelor ulterioare pe care acesta le-a avut cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Actiunea "liberali invadati forumurile"

In martie 2007, Cotidianul arata ca a intrat in posesia e-mailuri din care rezulta ca activistii PNL primisera instructiuni de la partid sa "invadeze" forumurile ziarelor si televiziunilor cu mesaje pregatite in "casa". Nici conducerii Cluburilor Studentesti Liberale, cea care coordona intreaga campanie, nu i se parea nimic imoral in postarea de astfel de mesaje. "Dezvoltarea in media romanesti a forumurilor de discutie si utilizarea lor reprezinta un pas spre posibilitatea de a exprima puncte de vedere intr-un mod accesibil tuturor", sustinea Liviu Jicman, presedintele CSL la vremea respectiva.

E-mailurile cu instructiuni fusesera transmise de conducerea Cluburilor Studentesti Liberale (CSL), organizatie din cadrul PNL, condusa de Liviu Jicman. Pe 27 februarie, la citeva zile dupa ce presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu au avut o discutie aprinsa pe postul national de televiziune, iar Basescu declarase ulterior ca nu se va prezenta in fata Parlamentului pentru a raspunde acuzatiilor ce vizau suspendarea sa din functie, presedintele CSL, Liviu Jicman, le transmitea colegilor sai urmatorul e-mail de mobilizare: "Este o perioada de facto electorala, asa ca si noi trebuie sa ne mobilizam pe toate caile. Una dintre acestea este transmiterea unor mesaje favorabile PNL pe diversele forumuri ale ziarelor si la TV, unde "simpatizantii" altor partide sint mult mai prezenti actualmente. Acum va transmit pentru prima oara astfel de mesaje, probabil ca de azi voi mai apela la astfel de comunicari", spune Jicman in mesaj.

PNL voia insa sa controleze intreaga actiune, asa incit cerea nick-name-urile celor care postau, dupa cum reise dintr-un e-mail transmis activistilor si intrat in posesia "Cotidianul".  "Dragilor, chiar va rog sa ne implicam, in masura posibilitatilor, si sa intram pe diverse forumuri ale mass-media in aceasta perioada de precampanie si campanie. Daca vreti sa imi transmiteti si mie id-urile si nick-name-urile".

Postari anti-Basescu

Actiunea era bine gindita si cuprindea inclusiv variante de mesaje sau de raspuns care trebuie postate.  "Absenta lui Traian Basescu demonstreaza ca acesta se teme sa participe la o dezbatere directa, se teme sa raspunda acuzatiilor PSD. Absenta lui Traian Basescu reprezinta o sfidare nepermisa a uneia dintre cele mai importante institutii democratice ale statului roman. Absenta lui Traian Basescu reprezinta o dovada de lasitate nedemna de un presedinte jucator, nedemna de un om care sustine ca nu a gresit nimic", erau formulele "comentariilor" care urmau sa para pe site-uri sau pe crolurile TV.

Potrivit dezvalurilor din "Cotidianul", pe 12 martie, pe site-ul televiziunii Antena 3 a aparut intrebarea "Sinteti de acord cu aminarea euroalegerilor pentru luna octombrie?". In aceeasi zi, Claudia Benchescu, secretarul CSL - filiala Bucuresti, transmite: "Mesaj trimis de Departamentul de Comunicare al PNL spre a fi transmis de CSL-isti".

Indemnul vizeaza "invadarea" site-urilor Realitatea TV si Antena 3, precum si raspunsurile care trebuie trimise: "Da. Consider ca cel mai intelept este sa organizam euroalegeri abia dupa ce Traian Basescu si PSD vor pune punct conflictului lor deschis. Da, alegerile europene trebuie organizate abia dupa ce va fi clarificata situatia lui Traian Basescu aflat in proces de suspendare".

Pe 13 martie, pe site-ul televiziunii Realitatea TV a fost formulata intrebarea "Cine are interesul de a prelungi criza politica?". Si de aceasta data, raspunsul propus prin e-mailuri loveste in Basescu: "Tariceanu a aminat alegerile europarlamentare din cauza contextului politic viciat de ambitiile PSD, PD si ale lui Basescu". Variantele de raspuns arata ca si cum PNL ar fi total absent din disputele politice ale momentului.

Telefoanele otravite ale PDSR

Deschizatorul de drumuri in campaniile de intoxicare a fost Ovidiu Musetescu, cel care conducea in 1996 filiala Bucuresti a PDSR.

In campania electorala din 1996, jurnalistii au descoperit o operatiune de amploare a PDSR numita de presa "telefoanele otravite". Operatiunea era coordonata din Bucuresti de Ovidiu Musetescu. Sub pretextul unui chestionar pentru un asa-zis sondaj de opinie, oamenii erau sunati si solicitati sa raspunda la mai multe intrebari, pe teme sociale si politice. Dupa mai multe minute ti se spunea direct, ca ar fi bine sa votezi cu PDSR si nu cu alte formatiuni politice, pe motiv ca acestea din urma nu ar putea indeplini dorintele alegatorilor. Campania "telefoanelor otravite" se desfasura in mai multe apartamente de bloc. Descoperirea acestei operatiuni a ridicat atunci multe semne de intrebare asupra credibilitatii sondajelor de opinie si a institutelor de sondare a opiniei publice.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22