De același autor
După ce a prelungit iresponsabil criza politică, cramponându-se de calul mort Florin Cîțu din motive care țin probabil și de îngustime a minții, președintele Iohannis vrea morțiș să pună pe coji de nucă USR, refuzându-le refacerea coaliției și reîntoarcerea în guvern. Mai bine PSD decât niște „crizatori” care îndrăznesc să nu bată din pinteni și mârâie când banii publici sunt împărțiți clientelar în cel mai bun stil pesedist. Numai că susținerea pentru un guvern minoritar PNL-UDMR nu e chiar atât de simplu de obținut. De ce ar face un astfel de gest politic PSD sau USR? Iată întrebarea la care prezidentul, Cîțu, serviciile și oculta nu au dat până acum un răspuns mulțumitor.
Generalul Nicolae Ciucă a încercat să execute ordinul fără să comenteze, dar a fost pus în fața unei situații ingrate: a fost refuzat. Ba chiar de-a dreptul umilit de PSD, care acum își permite să facă fițe și să pună condiții. Ciolacu i-a pus lui Ciucă sub nas cele zece porunci ale partidului și i-a zis că așteaptă un răspuns. Teoretic, noaptea e un bun sfetnic, mai ales dacă o petrece la Vila Lac, unde Ciucă, zice-se, și-a stabilit tabăra. Numai că măsurile pesedeului sunt niște populisme care ar da găuri în buget greu de suportat și fără pandemie. PNL ar fi nebun să le accepte, dar asta n-ar mira pe nimeni, ținând cont de ieșirile lui Cîțu.
De fapt, nici PSD nu e lămurit cum e mai bine. Să-și pună haina de doliu și să miorlăie „ne sacrificăm ca să scoatem țara din criză”, iar la pomană să prindă porții cât mai mari din PNRR, Saligny și ce s-o mai nimeri, sau să stea pe bară și să-i lase pe liberali să se facă praf de unii singuri până la primăvară. Grea decizie. Problema de fond e însă că Florin Cîțu și Iohannis nu prea au cum să le ofere social-democraților tot ceea ce vor ei- bani și sinecuri- din simplul motiv că în pandemie furăciunile se văd mai bine și generează mai multă indignare- pentru ca aceștia să fie dispuși să devină nepopulari, fie intrând la guvernare, fie susținând un executiv minoritar. În PSD grupările sunt trei: ofuscații, pragmaticii și nesătuii. Dar niciunii nu se pot gândi prea mult- termenul expiră la sfârșitul săptămânii, iar Iohannis a intrat în fibrilații după sondajele de opinie, care îl arată la cel mai jos nivel de încredere (77% spun că au puțină și foarte puțină încredere în el), fiind depășit doar de guvern, cu 80% neîncredere.
În ce privește USR, treburile sunt și mai complicate. Biroul Politic PNL, a se citi falanga Cîțu, a luat decizia unui guvern minoritar. După ce Cioloș a zgâriat o săptămână la ușa lor să-i convingă să-i voteze guvernul, iată că roata s-a întors. USR a zis clar: refacem coaliția sau nu votăm un guvern din care noi nu facem parte. Ciucă a plecat cu coada între picioare.
Fascinant e însă cum încearcă Superman să-i convingă pe useriști să voteze guvernul minoritar. Pare în transă. În primul rând, repetă obsesiv: „Eu l-am propus pe Ciucă premier”, cu accent pe „eu”. În al doilea, se agață cu dinții de decizia Biroului Politic privind guvernul minoritar. Pune placa asta fix așa cum o punea acum câteva zile pe aceea că el este alesul pentru această funcție și nimic pe lume nu va determina partidul să o schimbe. Nimicul ăla s-a numit Iohannis. Le cere celor de la USR să fie „flexibili”, să „demonstreze românilor că sunt responsabili”. „USR are acum şansa să arate românilor că flexibilizează mandatul, votează un guvern minoritar, astăzi, rezolvăm repede această criză, şi apoi vedem mai departe ce se întâmplă, cum refacem coaliţia, avem câteva luni de a discuta”. Probabil, îi crede tâmpiți pe cei de la USR.
La ora la care scriu e greu de anticipat cum vor evolua lucrurile, dar e clar că trebuie făcute concesii fie PSD, fie USR. Diferența e că acelea față de PSD vor fi cuiele în coșciugul în care vor fi îngropați împreună PNL și Iohannis, în timp ce acelea față de USR vor îngropa doar orgoliile lor. Înșelatul propriului electorat are un preț greu, așa cum s-a văzut în ultimii ani. Plus că, de data aceasta, el se măsoară și în numărul morților.
Așa că Iohannis va trebui să-i reevalueze pe „crizatori”, dacă nu vrea să intre în istorie ca președintele care consfințește eșecul statului dându-l pe mâna PSD. Va trebui să strângă din dinți, să facă tot ce poate pentru a reface coaliția și a aduce USR înapoi la guvernare. De fapt, USR-ului i-ar fi mai bine în opoziție decât la guvernare cu PNL în perioada asta, mai ales când se uită la miniștrii propuși. O calamitate.
Iohannis trebuie să-l țină în hățuri pe Cîțu, pe care l-a instalat șef la PNL, ceea ce se dovedește o mare greșeală. Omul e în stare să distrugă și PNL, și orice tentativă de refacere a coaliției numai din frustrare și dorința de a-și demonstra lui însuși că este încă stăpânul unor sfori, chiar dacă ele sunt mânuite de alții.
Președintele va plăti acum cu vârf și îndesat atitudinea din ultima jumătate de an, de ale cărei consecințe nu are cum se exonera: catastrofa pandemică, spargerea coaliției, un guvern de incompetenți. Dacă poate și vrea să repare măcar și parțial răul, ne vom convinge în zilele următoare. //