De același autor
Evadarea președintelui Iohannis din bula de tăcere și conformism instituțional arată debutul unei schimbări de strategie. Deocamdată, e doar un prim pas.
Începând din 11 mai, Iohannis a devenit ceva mai vocal: l-a criticat pe Ponta pentru vizitele de „capul lui“ în străinătate și pentru brambureala cardului de sănătate, a ripostat dur, deși tardiv, la manipulările care îl acuzau de interese în cazul firmei austriece Schweighofer, cerând SRI să verifice acuzele lui Ponta, a declarat că lupta împotriva corupției trebuie să continue la aceeași intensitate și a spus că va contesta la Curtea Constituțională modificările operate în parlament la legile penale. A folosit cuvinte mai apăsate decât obișnuiește. Ce s-o fi întâmplat?
Să fi priceput Iohannis că dacă mai tace mult pierde din popularitate, pune sub semnul întrebării alegerile din 2016 și face pârtie PSD? Că nu poate miza pe PNL să facă opoziție eficientă, așa cum și-ar fi dorit, și că partidul este divizat de lupte interne (vezi stenogramele), bântuit de fantoma USL și lipsit de lideri și vectori de opinie? Sau, poate, a început să aibă o viziune mai largă asupra peisajului politic? Asupra unei realități pe care, s-a văzut asta și în campanie, nu o înțelegea în profunzimea ei, pe care nu o interioriza și asuma. Poate i-a devenit limpede, după cele cinci luni de mandat, că tabloul general e într-adevăr dezolant și problemele complet diferite de cele din urbea Sibiului: partide dominate de interese de gașcă și clientelare, un parlament în care penalii fac muzica, o societate apatică, fundamental divizată și distorsionată și o presă mercenară în majoritatea ei, dependentă de portofelele politicienilor și afaceriștilor oneroși, cu jurnaliști, tot mai mulți din păcate, dispuși să execute la foc automat campanii de manipulare. A înțeles, chiar pe pielea lui, cât de nociv este să-l lași pe Ponta să-și facă mendrele și că eșecurile și prostiile acestui guvern incompetent și populist se vor răsfrânge direct și asupra lui. Probabil a mai înțeles și că lipsa de reacție seamănă a blat.
Nu știu dacă este așa sau, pur și simplu, Iohannis a devenit mai receptiv la criticile care i s-au adus și încearcă o schimbare a propriei paradigme. Cert este că dă semne că vrea să joace, în felul său, desigur, așa cum a anunțat în interviul pentru televiziunea germană ARD.
„Am fost de la bun început pe baricade, doar că tăcerea mea nu a fost o tăcere adevărată. Pentru ritmul în care e România obișnuită mă adresez opiniei publice, într-adevăr, rar. În comparație cu statele europene însă, ieșirile mele publice sunt de-a dreptul dese. Felul în care aleg să adresez problemele și felul în care mă exprim este foarte diferit de predecesorul meu și tocmai din această comparație unii au impresia că vorbesc puțin.“
Președintele are dreptate când spune că mulți se raportează la Traian Băsescu atunci când îl judecă, așa cum se raportează însă, mult prea ostentativ în opinia mea, la același personaj el însuși și, până nu se va ieși din aceasta dublă capcană, lucrurile nu vor intra pe un făgaș normal și eficient. Problema de fond nu este nici de stilistică, nici de frecvența ieșirilor publice, aici Băsescu este de neegalat și „regalul“ pe care îl oferă de câteva ori pe zi îi este util lui Iohannis, e demonstrația „așa nu“: lumea s-a săturat de „capete în gură“, epitete, grobianism și de datul cu părerea despre tot ce mișcă și mai ales de contorsionisme în chestiuni de principiu - justiție, DNA, ambasade. Altfel spus, lui Iohannis chiar îi este imposibil să fie ca Băsescu sau ca Ponta, cu șmecheriile, tupeul, minciunile și populismul lui („decât să fiu mârlan, mai bine pierd“, a spus în campanie). În schimb, unde ar trebui să fie ca Băsescu (acela din vremurile lui bune), este consistența, substanța spuselor.
Din acest motiv, schimbarea de strategie este doar la primul pas. Iohannis se menține în generalități, în evidențe și lucruri de bun-simț, iar simpla enunțare a problemei nu este suficientă, rămâne irelevantă. În esență, publicul nu așteaptă neapărat o punere la punct a lui Ponta sau a diverselor decizii guvernamentale, o astfel de abordare duce inevitabil la un război, ceea ce nu e de dorit, oricât ar băga unii bățul prin gard. Un război pe care nu-l poate câștiga, pentru că Ponta e un monument de rea-credință și are mai toată presa la picioare. Publicul așteaptă de la președinte argumente, explicații, opinii (conferința de presă de luni este un bun început). Am mai spus-o, vrea să știe ce și cum gândește președintele, iar diversele „fapte“ trebuie susținute cu „vorbe“, care să aibă însă în spate expertiza. Acesta este punctul nevralgic al lui Iohannis, pare că rămâne la suprafață pentru că nu cunoaște bine problema. Modelul Băsescu este unul de urmat la acest capitol, să nu uităm momentele în care explica logic și fundamentat complexitatea unei chestiuni, cum își argumenta pozițiile. E clar că Iohannis nu are în jur oameni competenți pe problemele-cheie și îi lipseşte background-ul. Al doilea pas al strategiei în direcția asta ar trebui să meargă.
Președintele Iohannis nu mai putea amâna să intre în joc și pentru că devine tot mai evident că împotriva lui s-a pus în mișcare campania de manipulare și discreditare. Ea nu a început cu austriecii și defrișările, ci mult mai înainte, dar a fost mai sofisticată, pe măsură însă ce se apropie alegerile, va crește în agresivitate. Miza este enormă: rămânerea PSD la putere încă patru ani, rolul lui Iohannis fiind esențial, în condițiile cvasi-inexistenței opoziției. A înțeles oare asta? Ca și în campanie, Iohannis are împotriva sa coaliția Ponta-Băsescu.
Comentarii 17
corneliu - 05-25-2015
Iohannis joaca altfel , dar mi-e tema ca acest altfel s-ar traduce ca:1. altfel decat ar trebui fata de datoria morala pe care ar trebui s-o simta fata de cei care l-au votat, chiar si fata de cei care l-am votat din scarba fata de ponta plagiatorul hiper minciunos si gol pe dinauntru. 2. cu totul altfel decat a facut bine Basescu pentru noi, (cu toate greselile acestuia a facut foarte multe lucruri bune si foarte importante , in conditii de a fi cu spatele la zid, el neprimind asa o plesca cum a primit Iohannis ) 3. altfel decat a promis. 4 Sunt din ce mai mult deceptionat de comportarea regala pe care Iohannis o adopta, in consonanta cu ,,principele de Romania,,precum si de anumite tafne care apar 5 altfel in privinta consistentei ideilor chiar citite mereu. Ar trebui sa se trezeasca pana nu e prea tarziu. Nu va putea sa ne prosteasca pe toti mereu.
Răspundecorneliu - 05-25-2015
Buna ziua Am si eu un comentariu trimis de mai multe zile. Mai am sperante sa-l vad publicat sau e ceva in neregula cu el?
RăspundeVicentio B. - 05-24-2015
Astazi (Dumineca 24. Mai 2015) si maine (Luni 25. Mai 2015) in Germania , de fapt toti crestinii romano- catolici din Lume. deci implicit cei din Madeira, sarbatoresc PFINGSTEN (Rusaliile) . Aceasta sarbatoare , venirea Duhului Sfant, este de fapt al trelea eveniment major in anul bisericesc , dupa Craciun si Pasti , considerata "ziua de naștere a Bisericii" și începutul misiunii globale. In acest context , reper spiritual solemn, imi exprim speranta/credinta ca Revista 22 POATE, de fapt TREBUIE sa-si stabileasca un PLAN DE ACTIUNE MORAL , strict in cadrul Ordinii Constitutionale si al bunelor moravuri, prin care sa induca neaparat o SCHIMBARE esentiala de atitudine in sociatatea romaneasca in sensul : EIN MANN EIN WORT (un om/domn un cuvant), NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE ! La aceasta adaug cuvintele geniului Omenirii Loanardo da Vinvi ( 1452-1519) > cine nu pedepseste nedreptatea, porunceste ca ea sa fie facuta ! <
RăspundeVicentio B. - 05-23-2015
Continutul articolul de mai sus, de fapt formularile urmate de semnele de intrebare puse , evident din motive strict jurnalistice , de Andreea Pora , obliga la o retrospectiva strict morala si anume promisiunile electorale facuta de Klaus Werner Iohannis, CANDIDAT la Presedentie din pozitia de primar al Sibiului. EL a fost ales, in conditiile cunoscute, ca Presedinte al Romaniei. Astfel EL este/a devenit un fel de DEBITOR fata de imensul CREDITOR : Poporul Roman. Ca atare EL trebuie sa se prezinte precis, prin ACTIUNE , si NU prin INACTIUNE / EXPECTATIVA, conform art. 80 si juramantului de credinta stipulat , la fel de precis, prin art. 82 alin. 2 Constitutia Romaniei. EL, Presedintele de etnie germana, trebuie sa respecte EIN MANN EIN WORT (un om/domn un cuvant ) si sa actioneze la fel de de spontan si oficial, asa cum a facut in cazul arucarii nervoase a propriului palton pe capota masinii prezidentialae, ca semn de nemultumire fata de anumire prevederi protocolare. Faptele : defrisarile de tip mafiot din Romania, tratate repetat si de foarte MULT timp de televiziuni germane , prin filmari autentice , urmate in Romania de TACERE DELICTUALA , recenta plangere a 17 ONG – uri privind lipsa de transparenta in reformarea legilor electorale < Nu mai afirmati public ca elaborarea acestor legi ar fi fost facuta cu consultarea societatii civile < asta nu este JOACA, ci denota LACUNE EXTREM, EXTREM DE GRAVE !
RăspundeHoratiu - 05-21-2015
Si, inca un blat PNL-PSD, d-na Pora : pe numarul de parlamentari : dupa ce l-au urcat la aberanta cifra de aproape 600 de parlamentari in actualul mandat, isi inchipuie ca ne arunca praf in ochi cu cei 451 in loc de maximum 300, cat am votat in coplesitoarea majoritate in 2009. In cadrul singurului referendum validat prin cvorumul de participare cetateneasca... Iar Klaus-Fasole de Post, tace si de data asta. Ca sa nu semene cumva cu Traian Basescu, din motive profilactice.. Singura grija adevarata a sotului Institutiei Primei Doamne a tarii..__ PS. Sa nu uitam ca au votat sub ochii Marelui Gatsby de la Cotroceni: 1*) Alegerea primarilor dintr-un singur tur 2*) Ca NU au prea schimbat in fapt legea finantarii partidelor 3) Ca au facut ANI neputicioasa 4*) Au avut grija sa scape coruptii de catuse si CEL MAI GRAV 5*) Au batut palma pe o lege tip â€big brother†care nu s-a vazut deloc în dezbatere publica, adoptata pe sest, si care prevede stocarea datelor despre noi toti, mai rau decat pe vremea Securitatii, pe ani de zile! Totul, sub protectia unei figura totemice,un fel Dalai Lama de la Cotroceni..
RăspundeIrina - 05-21-2015
Care tactica?Unirea in cuget si simtiri a Dlui Iohannis si a PNL-ului cu USD-ul in privinta alegerilor locale(le-a mai si catalogat ca fiind bune!) si numirea lui Horodniceanu la DIICOT ne arata cat gresiti in articol.In plus,intalnirile foarte dese cu Ponta fara a sti si noi,cei care l-am ales ne arata ca este de fapt capul noului USL,iar certurile minore cu Ponta sunt doar un blat!
Răspundevalexandru - 05-21-2015
si eu am pus un mesaj acum cateva ore bune. am mai pus unul acum cateva minute. Il veti cenzura si pe acesta?
Răspundevalexandru - 05-21-2015
D-na Pora, Pana acum ati reflectat la tacerea lui Iohannis. Dupa putinele vorbe sunteti in extaz si vedeti o axa Ponta -Basescu. Uneori orbirea este utila pentru securitatea personala. Viitorul va transmite ceva sau sunteti atat de derutata incat aveti viziunea in ceata?
RăspundeHoratiu Coman - 05-21-2015
Vrand-nevrand, d-na Pora, ajungeti tot la concluzia noastra, a "basistilor": 1*) ca trebuie luptat in continuare si ca_ 2*) varianta presedintelui-jucator e mult mai eficace, si chiar morala! in lupta cu Ponta si sistemul ticalosit, decat cea a presedintelui-spectator, in care se complace sa pozeze Klaus-Fasole de Post. Ca nu poate si nu trebuie sa-i copieze ad literam stilul lui Basescu, etc si bla-bla-bla e pura diversiune in masura in care nimeni nu i-a cerut asa ceva Marelui Mut de la Cotroceni (asta, ca nu-i zicem Marelui Complice de la Cotroceni).. Avand in vedere noua cenzura la care se pare ca consimtiti, punem pariu ca n-o sa apara comentariul? __De vreo 40 de zile incoace, oricate postari am repetat cu insistenta pe forumurile prilejuite de articolele d-voastra mi-au fost repinse fara exceptie..
RăspundeLincoln - 05-20-2015
In atentia moderatorilor Revistei 22:Cenzurarea comentariilor nu reprezinta decat un servilism rusinos ... Se pare ca simbolul libertatii cuvantului isi pierde sensul. Cu speranta ca acest comentariu va trece de cenzura moderatorilor ,nu pot decat a intreba:daca cenzurati comentariile cititorilor ,care mai este menirea acestei publicatii?!Peace&love.
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 05-20-2015
Asa s-ar parea, draga Andreea Pora, numai sa nu ajunga actualul presedinte din presedinte-spectator presedinte "jucator" abia atunci cand "partida" va fi la final, iar "scorul", favorabil echipei adverse, imposibil de rasturnat. Sau poate tocmai asta o fi ideea si suntem noi niste bieti naivi?!? Oricum, cert este ca pentru un lucru pe care Basescu il facea si cat ai clipi din ochi, lui Iohannis al nostru ii trebuie un pogon de zile si de nopti pentru a-l infaptui. Nu cumva sa-l calce pe bataturi pe Ponta sau pe vreun alt fost confrate USL-ist, deh.
RăspundeCodrut Marta - 05-20-2015
Domnule mihailstanciu, sunteti o lumina a dreptei. Daca tot corpul electoral ar fi posedat constiinta dvoastra politica si morala, abuzurile comuniste ale DNA din ultimele luni nu ar fi fost posibile, iar Doamna Elena Gabriela Udrea ar fi fost Presedintele ptr Viitoarele Coordonate Istorice. Pacat. N-a fost sa fie... Cu Doamna Pora va rog sa fiti insa mai bland. Sunteti pe aceeasi parte luminoasa a baricadei. Pericolul comunist este masiv si iminent. Nu este momentul ptr dezbinari ideologice neesentiale.
Răspundemihailstanciu - 05-20-2015
Este revoltator sa vezi un fost mare ziarist de dreapta unindu-se in cuget si simtiri cu cele mai reactionare forte ale restauratiei vechii ordini comuniste.Aici a adus-o in ultimii ani pe dna Pora ura impotriva Presedintelui Basescu.Este comic daca n-ar fi tragic sa o auzi repetand aproape la cuvant epitetele suburbane ale lui Breban,noua luminarie liberala a ICR.Este comic daca n-ar fi tragic sa o vezi sustinand ,ca si Iliescu,ca populatia s-a "saturat" de "capete in gura","grobianism" si ce alte lucruri o fi inteles domnia sa di cuvantarile fostului presedinte. (Sigur ca grobianismul lui Iohannis de a invita de ziua Europei la Cotroceni pe fostii presedinti ai Romaniei minus,of course,Basescu,nu-i produce nici o aversiune).Din minte i s-a sters complet imaginea cu noul ei luceafar al democratiei fiind plimbat prin parlament ca sfintele moaste de catre Voiculescu,Antonescu si Ponta.A uitat complet,ca si Iohannis de altfel,participarea acestuia la cel mai periculos atac la democratie de dupa 1989.Degeaba explica Daniel Morar la Chisinau ca fara Presdintele Basescu nominalizand-o pe MM la justitie si aceasta pa Morar si Kovesi am fi avut si astazi justitia lui Stanoiu si Amariei.Degeaba spune MM "ca prin promulgarea legii alegerii autoritatilor locale Iohannis ajuta la consolidarea retelei de baroni locali".Desi recunoaste "quasi inexistenta opozitiei" dna Pora refuza sa recunoasca ca singura opozitie in Romania este astazi facuta de MM si Basescu.In schimb,intr-o alta unire in cuget si simtiri,de data asta cu Mihai Gadea,inventeaza (probabil tot din folclor)o "coalitie Ponta-Basescu " pentru a manipula mintile celor care nu asteapta decat sa fie mintiti.Dna Pora imprastie enormitati probabil cu intentia de a masca dragalaseniile interinstitutionale Ponta-Iohannis care ne-au adus mai aproape de un nou guvern Ponta in 2016.Face asta si aparata de o cenzura ca pe vremuri ,nou instituita la 22,unde sunt eliminate nu critici imunde la persoana jurnalistei,ci critica opiniilor sale.In presa romaneasca revista 22 are o incarcatura simbolica speciala si acest lucru n-ar trebui sa se intample.
Răspundeprofesoru - 05-20-2015
Face opozitie de nu mai poate. Tocmai a promulgat legea alegerilor locale, cu alegerea primarilor intr-un singur tur, si l-a numit pe Horodniceanu (apropiat al PSD, care a coabitat minunat la Iasi cu primarul Nichita si cu clanul Cordunenilor) sef la DIICOT.
RăspundeMarian - 05-19-2015
Iohannis nu joaca nimic, caci nu poate. Numirea de azi a lui Horodniceanu face din articolul asta maculatura. Iohannis e o alta parte a USL dar doamna Pora vede ceea ce nimeni nu poate si anume ca Iohannis joaca altfel. Nu joaca altfel, e jucat altfel, cu un Mihalache la butoane. Iohannis va fi cea mai mare dezamagire de dupa 89, mai mare decat Constantinescu. L-am votat ca m-a convins Traian Basescu, altfel n-o faceam si imi pare rau acum. Romanii si-l merita pe Ponta si acum pe Iohannis.
Răspundemihailstanciu - 05-19-2015
Ne lumineaza dna Pora:Presedintele Iohannis nu intelege realitatea romaneasca pentruca nu e ca la Sibiu!Dar a inteles foarte bine aceasta realitate in 2012 cand a fost in primele randuri ale loviturii de stat parlamentare.Lovitura de care domnia sa a uitat,PNL a uitat sau zice ca bine a facut,dna Pora a uitat.Dl Iohannis pare ca nu stie nici in ce tara traieste:in interviewul pe care NU l-a dat la ARD :"in comparatie cu statele europene(sic!) iesirile mele publice sunt deadreptul dese !!!.Si bomboana pe coliva este,ne spune tot dna Pora si are dreptate,Iohannis "nu cunoaste bine problema",o expune intr-o limba de lemn si nu face clar punctul sau de vedere."Grobianismul " si "capetele in gura " pe care dna Pora le acuza la fostul Presedinte sunt de fapt o expunere clara,fara menajamente si fara ocolisuri a problemei si a originii sale.Asta i-a cam suparat si pe esalonul doi care ne conduce tara de 25 de ani.De asta au incercat sa-l suspende de doua ori(sa vedem de cate ori vor incerca sa-l suspende pe Iohannis).Vreti ,nu vreti,dna jurnalist,singura opozitie la ora actuala este Basescu si Macovei,iar ceeace dna Pora numeste"coalitia Ponta-Basescu" pare nascuta din "zicerile" populare" cu care Gadea a incercat sa-l pacaleasca pe Iglesias.Pana una alta"coabitarea" nerecunoscuta dar evidenta cu Ponta ii asigura noului presedinte tacerile atat de dragi,L-a ales pe Horodniceanu dupa un simulacru de gandire.A promulgat legea partidelor si cea electorala in ciuda obiectiilor permanente ale Monicai Macovei,care spune ,citez,ca "legea contribuie la consolidarea retelelor de baroni locali".A atacat modificerile la codul penal numai impins de la spate de ambasadele occidentale.Nu stiu la ce film se uita dna Pora dar sigur nu e unul care ruleaza la noi in tara.
RăspundeGheorghe Popescu - 05-19-2015
Destul de interesant articolul, desi distorsionant si tendentious (atacurile la Basescu imi aduc din nou aminte de colegii de gindire de la Antene ai doamnei jurnaliste). Sint mai multe aspecte pe care Johannis trebuie sa le priceapa daca vrea sa pozeze in presedinte autentic, aspect pe care madam Pora n-are nici chef nici interes sa le enumere. In primul rind Johannis (daca tot sustine ca e democratul vopsit de pe gard) trebuie sa isi re-analizeze aliatii in lupta cu coruptia. Autoarea a facut un inceput timid, amintind (foarte vag) echipa lui Johannis. Din punct de vedere echipa, Johannis e zero! Or, se stie ca nu exista Mafalda pe acest pamint, orice politician e la fel de bun ca echipa pe care o conduce. In al doilea rind, Johannis ar trebui sa cintareasca dimensiunea taberei democratilor comparat cu a coruptilor (PSD + PNL + PC) si sa-si apropie acesti democrati, indiferent de partidul din care provin (ca e presedinte de tara, nu bulibasa). Ori la acest capitol Johannis insusi e zero, nefiind in stare sa treaca peste umorile proprii. Pentru el (si intreaga lui echipa, inclusiv a PRistilor de la Revista 22), Basescu e inca inamicul public numarul unu. Basescu NU e doar goarna, madam Pora, e mai intii luptatorul care n-a putut fi dat jos de doua puciuri antidemocratice. Clar? Unde e Macovei, de ce nu e in echipa prezidentiala? Daca Johannis vrea sa stea la Cotroceni mai mult decit de la strinsul stiuletilor pina la taiatul cocenilor, atunci trebuie sa-si faca echipa din oamenii democrati, si asta ii include in primul rind pe Basescu si Macovei! Chibiturile, sictiruruile si urile de oras de provincie trebuiau lasate la Sibiu. Daca vrea sa faca treaba la nivel national. In al treilea rind (si care de fapt ar trebui sa fie primul), Johannis trebuie sa analizeze impactul Securitatii pe stil nou, care e acelasi cu cel pe stil vechi. Cind un general ratat ca Dumbrava declara ca el vrea sa fie cel mai tare din parcare (in lupta impotriva coruptiei chipurile, adica sa se bage in seama si sa ia puterea) si pentru asta incalca legea, atunci presedintele trebuie sa-l ia de guler si sa dea cu el de pamint sa nu se vada! Drumul catre iad e pavat cu intentii bune! Cine garanteaza ca Securitatea asta pe stil nou,odata ajunsa calare pe situatie, va lasa dirlogii din mina? Romanii s-au fript timp de 50+ de ani cu asemena pavaj! Democratie nu inseamna organe de dat mucles la toti, iar daca romanii sint natingi din fire, singurul lucru pe care il poti obtine cu asemenea organe de represiune e o dictatura serioasa, nu democratie! Sa ne spuna si noua autoarea de ce le trebnuie securistilor agenti acoperiti in presa (ca aici vorbeste din experienta)! Sau in justitie, sau oriunde in tara asta! Trageti-le toala de pe cap, sa-I vedeti la ochi, ca s-ar putea sa nu va placa de ochii lor! Democratie inseamna o populatie desteapta care stie sa aleaga de una singura, nu o securitate supra numerica, care sa aleaga pentru populatie. Si si la aspectul asta Johannis sta mi
Răspunde