Jocul lui Ponta cu baronii

Andreea Pora 15.12.2014
SHARE 12

Dispariția sistemului baronilor înseamnă dispariția PSD, iar primul conștient de asta este chiar partidul. De ce ar accepta reforma”?

 

Guvernul Ponta 4, moșit sub presiunea votului-tă­vălug de la prezidențiale, nu poate fi deconectat de strategia cuplului Ponta-Dragnea în ce priveşte „re­­forma“ PSD. Ambele au rolul de a menține PSD la putere, a-l relegitima pe Ponta și a-i asigura o po­ziție de forță la congresul din martie. Guvernul de politruci este „emanația“ fricii premierului de a nu i se trage preșul de sub picioare în parlament, în timp ce lucrează la reșaparea propriei imagini prin tehnica „centrului imaculat“, încercată și de ma­rele său mentor, Adrian Năstase. Lucrurile sunt ceva mai complicate astăzi, de aceea și formulele avansate par a trece dincolo de limitele ce pot fi ac­ceptate de un partid osificat în corupție și cli­en­telism. Dar tocmai aici e șpilul.

 

Formula guvernamentală, una eminamente po­li­tică, a mers pe principiul repartizării echitabile a cioz­vârtelor puterii. Vechilor miniștri care s-au re­marcat doar prin incompetență sau ieșiri exotice în decor li s-au adăugat figuri cenușii - traseiști re­compensați pentru trădare și obediență sau po­li­truci dispuși să bată din pinteni la ordin. Se pot scrie multe despre personajele din galeria Gu­ver­nului Ponta 4, dar nu merită, sunt cu toții insig­ni­fianți în raport de performanță, fără vreo legătură cu buna guvernare sau politicile publice.

 

Remanierea are scop doar pe termen scurt: asi­gu­rarea liniștii și a unei relative stabilități pentru ma­rele război de supremație care se poartă în PSD, in­trat într-una dintre cele mai convulsive pe­ri­oa­de din existența sa. Propunerile reformiste, acele „surprize plăcute“ de care vorbea ironic și ame­nințător Dragnea înseamnă în fapt sinuciderea ba­ronilor. Limitarea numărului de mandate ale șe­fi­lor de consilii județene, revenirea la alegerile în do­uă tururi de scrutin, excluderea celor cu pro­bleme de dosar chiar din stadiul de urmărire pe­nală, separarea funcției politice de cea ad­minis­trativă sau pierderea calității de ordonator prin­cipal de credite, adică renunțarea la controlul ba­nilor - toate duc în mod practic la anihilarea ac­tualilor vătafi județeni, penali sau nu. Au ca re­zul­tat transformarea lor în personaje secundare aflate la cheremul centrului, care va controla totul. Este evident că astfel de măsuri, ce ar urma să fie tre­cute în Statutul PSD sau în diferite legi, sunt atât de radicale încât este puțin probabil să fie ac­cep­tate nu doar de imensa rețea a baronilor, ba chiar și de pesedistul obișnuit, abonat la contractele cu statul și la traficul de influență al baronilor. Re­acția a fost evident ostilă, chiar dacă în prima fază au fost sacrificate niște capete.

 

Dispariția sistemului baronilor înseamnă dispariția PSD, iar primul conștient de asta este chiar par­ti­dul. De ce ar accepta „reforma“? Din conștiință, din spaima că PSD nu se va putea redresa în timp util pentru alegerile din 2016? De dragul lui Ponta sau al lui Dragnea, cei care i-au dus la dezastru când toate cărțile erau de partea lor? Haida-de! PSD a mai pierdut, dar și-a revenit tocmai pentru că sistemul a rezistat și a continuat să funcționeze. Plus că PSD nu este deloc convins că s-a schim­bat ceva fundamental în elec­torat, așa încât să fie obligat să se re­formeze. Știe că, fără greșelile gro­solane ale echipei lui Ponta, ar fi câș­tigat. Pentru ce s-ar sacrifica deci oa­meni care de ani buni, indiferent cine a fost la guvernare, au controlat tot ce mișcă pe plan local? Ca să reziste Pon­ta și Dragnea, să ajungă dependenți de ei și de puterea centrală? În plus, baronetul a mai trecut prin asta și n-a uitat. Și Năstase a încercat să-i trans­forme în țapi ispășitori, teoretizând „centrul imaculat“, dar nu a împins niciodată lucrurile dincolo de o anu­mită limită, știind că altfel e pierdut. De atunci vremurile s-au mai schim­bat însă și la prima vedere ele joacă în favoarea lui Ponta. DNA îi înhață și ares­tează pe capete, opinia publică es­te clar în favoarea procurorilor și pen­tru curățirea țării de corupție.

 

Ponta ar fi putut avea succes cu re­forma, dacă ar fi fost de la bun în­ceput așezat pe această traiectorie, dar mai ales dacă ar fi pornit războiul din postura de învingător. Atât timp însă cât ani la rând a protejat co­rup­ția, lovind în procurori prin orice fel de mijloc, cât a promis baronilor pe­nali „dreptate până la capăt“ și „de­băsificarea justiției“, cum să fie cre­zut acum, când a fost învins la­men­ta­bil? Ce ascendent moral sau electoral are? Niciunul. Întreaga luptă le mi­roa­se baronilor a disperare, a încercare de supraviețuire politică. Intuiție co­rec­tă. Din acest motiv este puțin pro­babil ca Ponta și Dragnea să obțină apro­barea pentru proiect în Congresul PSD, dominat exact de baronii pe care vor să-i sacrifice și să și-i treacă sub con­trol. Mai e ceva care mărește ne­în­crederea. Tandemul Ponta-Dragnea sea­mănă a joc de-a șoarecele și pisica. Aparent, cei doi au bătut palma: unul ia guvernul, celălalt partidul. Fiecare așteaptă însă ca celălalt să-și rupă gâ­tul, să cadă victimă „reformei“. Ponta l-a avertizat pe Dragnea că, dacă se începe urmărirea penală împotriva sa, că tot e pe țeavă dosarul Bica, trebuie să plece. Din guvern și din partid. La rândul său, Dragnea mizează în ce-l privește pe Ponta pe același lucru în dosarul privind votul din diaspora. Și în altele, despre care povestește Van­ghelie.

 

Așa cum se conturează lucrurile până acum, pare mai degrabă că Ponta (poa­te și Dragnea) își pregătește pră­bu­și­rea controlată. Ieșirea din scenă în postura de victimă reformistă. Cu cât Ponta ridică mai sus ștacheta așa-zisei reforme, cu atât șansele ei se reduc. La Congres va putea spune, eu am în­cercat, n-am reușit, PSD refuză să se schimbe, vai lui! În fond, decât să-i ia ei gâtul, mai bine spune el adio și n-am cuvinte. Retragerea - în brațele lui Ghiță. Noul lui proiect politic pen­tru asta este conceput, o manta de vre­me rea pentru ca marele învins să nu devină mic de tot.

 

 

Comentarii 12

revista22fil - 12-30-2014

Jocul lui Ponta cu baronii si a lui Iohannis cu Justitia? Unde justitie nu e, nimic nu e! Constitutia prevede si obligatia (si dreptul!0 presedintelui de a veghea la buna (corecta - conform legilor!) functionare a tuturor institutiilor statului, avand chiar dreptul, in acest scop, sa prezideze sedinte ale guvernului, cand se dezbat si se iau decizii imortante, in domeniul executiv. Constitutia stabileste astfel ca presedintele trebue sa vegheze si la corecta functionare a justitiei. In aceasta situtie constitutionala, s-ar fi cuvenit ca actualul presedinte sa inceapa prin a o convoca pe Codruta Kovesi, tinand astfel seama si de recomandarea pe care i-a facut-o NPR - postul public de radio din SUA : NPR : 'Klaus Iohannis, care a devenit presedintele Romaniei cu o platforma anticoruptie, are nevoie "sa lucreze in tandem" cu sefa DNA Laura Codruta Kovesi pentru a inregistra progrese in aceasta lupta'. Se impune o clarificare : Fara existenta lui Traian Basescu la Cotroceni, Codruta Kovesi nu ar fi acum sefa DNA, nu ar fi fost sefa parchetului general, cand Daniel Mora era seful DNA. Ambii - Morar si Kpvesi - sunt 'opera' lui Traian Basescu. Lupta cu coruptia a fost punctul principal (promisiunea facuta poporului!), din programul cu care Traian Basecu a castigat alegerile prezidentiale. Traian Basescu a adus justitia sa functioneze ca azi, sa ii condamne pe borfasi, indiferent de pozitia respectivului in institutiile statului. Indemnul (recomandarea) NPR, facut lui Klaus Iohannis se traduce astfel in : continuati, domnule presedinte, ce a initiat si a dezvoltat Traian Basecu in lupta cu coruptia. Titulescu spunea : 'dati-mi o politica interna buna, ca sa pot face o politica externa buna!'. Stiind ca, in Romania, in special in conditiile proliferarii coruptiei la nivel cvasi-general, sloganul prezidential principal trebue sa fie : 'unde justitie nu e, nimic nu e!', adica Klaus Iohannis trebuia sa o invite, in primul rand, pe Codruta Kovesi, sa treaca imediat, ambii, la producerea componentelor 'tandemului'!

Răspunde

Vicentio B. - 12-19-2014

@nae. NU comentez opinnile Dvs. . Am insa o singura intrebare: CARE / IN CINE consta , evident ca persoane, notinea folosita de Dvs. > regimul Basescu ? > Multumesc anticipat .

Răspunde

Io, ardeleanul - 12-19-2014

Va inselati,Ponta si Antenele vor continua cu "greaua mostenire " lasata de Basescu,cei care vor fi de partea lui Iohannes vor fi ex basisti etc..Atat timp cat haznalele A3 si Guitz Tv vor produce discordie in societarea romaneasca nu va fi liniste si o atmosfera de constructie nationala.

Răspunde

mircea - 12-19-2014

nu plateai chirie daca nu fura cocos?

Răspunde

revista22fil - 12-18-2014

Intram in necunoscut! Pasiti cu atentie! Rau cu rau dar mai rau fara rau! Asa vor spune romanii despre Traian Basescu in curand. : 'Rau cu Basescu dar mai rau fara Basescu! Basescu ramane pana in ultimul minut al celor zece ani fiindca asa a deprins pe mare, ca eminent capitan al unui vas gigant : el aducea intotdeauna vaporul la mal, aducea echipajul acasa, respecta protocolul misiunii sale punct cu punct., nu lasa nimic nefacut, in seama altuia (altora). Este ca norocul castigarii la loterie sa mai aiba parte tar de 'un animal politic' autentic, ca irepetabilul Traian Basescu. 'Ne-am pocait, Traiane, vino inapoi, promitem ca nu mai facem, vor clama chiar si cei care l-au hulit., care i-au pus bete in roate, pacaliti de borfasul Felix, de Antena3 si de cei care l-au urat fiindca a facut justitia sa lucreze, laudata de toti. Vor ajunge romanii ca atunci can vor spune 'DNA', sa alature si numele Traian Basescu. Se va infiripa 'nostalgia Basescu'. Nu e gluma! Romanul este sentimental, basculeaza usor intre ura si dragoste.

Răspunde

nae - 12-18-2014

Basescu pleaca ca si regimul sau! Ponta a ramas fara ,,obiectul muncii " Sa spune ca ,,pasarea pe limba ei piere "? Parca se confirma .Ponta nu mai are pe cine sa atace si in iconcluzie trebuie sa plece si domnia sa , asa, ca sa nu vorbeasca singur nu mai are discurs politic de substanta . Se pare ca orientarea politica tine de valoarea politicenului , de strategie . Pentru Ponta strategia a fost ,, jos basescu " . Se pare ca si-a ales o directie ingusta si limitata . Dat fiind in ce situatie politica s-a ajuns . Romanii nu l-au vtut , deschizandu-i in fata un gol in care oricr pas ar dorii sa faca il trimite in cadere libera ( fara parasuta sperantei) aceasta stare il determina sa apeleze la tertipyuri ( un fel desmecherii ) cum sant reformele , statul de drept , plagiatul reluat ca discutie etc. O mimare pa fond ,

Răspunde

Liviu din Timisoara - 12-17-2014

Asa cum nu a fost corect ca Basescu sa fie tap ispasitor pentru perioada de criza economica, hai sa nu facem din Ponta un tap ispasitor pentru toate marile matrapalzacuri de milinoane de euro. Mai bine ne-am uita totusi la ex- sotul doamnei Udrea, mai bine ne-am uita la apropierea Udrea- Alina. Sincer, Ponta cu Plagiatul sau este un copil cu lopatica in mana fata de lichelele care au dus-o bine , furand ...in timp ce noi crapam platind lunar chirii ... Si nici doamna Udrea, trasa in latex ...consoarta lui Cocos, care impusca destul lucrari de reabilitare in constructii prin marile orase , nu ducea tocmai rau. A divortat cand a vazut ca pozitia sotului ii poate ameninta postura de mare politician.

Răspunde

Doru - 12-17-2014

psd nu este decat o frauda si singurul care il poate reprezenta si conduce cel mai bine este o alta frauda, ponta

Răspunde

Joaquin Murieta - 12-17-2014

Abuzati cuvantul "baron" doamna Pora. Baron este cel care a obrinut privilegii datorita nasterii intr-o familie nobila nu primarul sau poiticianul Roman ales in post de popor pe un termen limitat. Baron este Ford ala de la Craiova care a mostenit compania de la bunica-su nu primarita orasului aleasa de Romani.

Răspunde

Lucian Rares - 12-16-2014

Va spun pentru a nu stiu cata oara, Ponta nu pleaca din varful ciolanului decat ajutat!

Răspunde

Iocan - 12-16-2014

In linii mari e corect ce spuneti D-na Pora. Trebuie insa sa tinem cont ca Ponta promoveaza restructurarea PSD si alte reforme (Constitutia si Legea Electorala), in primul rand pentru a incepe cu dreptul relatia cu Iohannis. Daca si-l poate trece ca si colaborator pe noul presedinte va aparea in fata partidului de pe o pozitie consolidata de primministru reformator care are sub control Parchetul general si Ministerul Justitiei. Baronii nu vor mai putea sa miste ca pe de o parte le ajunge un DNA & ANI pe cap si pe de alta parte daca il dau jos pe ponta din partid au toate sansele sa piarda guvernarea. Sigura sansa ar fi ca in PSD sa se creeze o alternativa in cazul plecarii lui Ponta...dar nu prea vad cine, grupul de la Cluj nu mai exista iar Maior nu prea vad cu ce echipa poate iesi in fata, deocamdata!

Răspunde

ana lukoil, somera - 12-15-2014

despre mortii politici, numai de bine! lasati-i sa-si manance coliva!

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22