De același autor
Dispariția sistemului baronilor înseamnă dispariția PSD, iar primul conștient de asta este chiar partidul. De ce ar accepta „reforma”?
Guvernul Ponta 4, moșit sub presiunea votului-tăvălug de la prezidențiale, nu poate fi deconectat de strategia cuplului Ponta-Dragnea în ce priveşte „reforma“ PSD. Ambele au rolul de a menține PSD la putere, a-l relegitima pe Ponta și a-i asigura o poziție de forță la congresul din martie. Guvernul de politruci este „emanația“ fricii premierului de a nu i se trage preșul de sub picioare în parlament, în timp ce lucrează la reșaparea propriei imagini prin tehnica „centrului imaculat“, încercată și de marele său mentor, Adrian Năstase. Lucrurile sunt ceva mai complicate astăzi, de aceea și formulele avansate par a trece dincolo de limitele ce pot fi acceptate de un partid osificat în corupție și clientelism. Dar tocmai aici e șpilul.
Formula guvernamentală, una eminamente politică, a mers pe principiul repartizării echitabile a ciozvârtelor puterii. Vechilor miniștri care s-au remarcat doar prin incompetență sau ieșiri exotice în decor li s-au adăugat figuri cenușii - traseiști recompensați pentru trădare și obediență sau politruci dispuși să bată din pinteni la ordin. Se pot scrie multe despre personajele din galeria Guvernului Ponta 4, dar nu merită, sunt cu toții insignifianți în raport de performanță, fără vreo legătură cu buna guvernare sau politicile publice.
Remanierea are scop doar pe termen scurt: asigurarea liniștii și a unei relative stabilități pentru marele război de supremație care se poartă în PSD, intrat într-una dintre cele mai convulsive perioade din existența sa. Propunerile reformiste, acele „surprize plăcute“ de care vorbea ironic și amenințător Dragnea înseamnă în fapt sinuciderea baronilor. Limitarea numărului de mandate ale șefilor de consilii județene, revenirea la alegerile în două tururi de scrutin, excluderea celor cu probleme de dosar chiar din stadiul de urmărire penală, separarea funcției politice de cea administrativă sau pierderea calității de ordonator principal de credite, adică renunțarea la controlul banilor - toate duc în mod practic la anihilarea actualilor vătafi județeni, penali sau nu. Au ca rezultat transformarea lor în personaje secundare aflate la cheremul centrului, care va controla totul. Este evident că astfel de măsuri, ce ar urma să fie trecute în Statutul PSD sau în diferite legi, sunt atât de radicale încât este puțin probabil să fie acceptate nu doar de imensa rețea a baronilor, ba chiar și de pesedistul obișnuit, abonat la contractele cu statul și la traficul de influență al baronilor. Reacția a fost evident ostilă, chiar dacă în prima fază au fost sacrificate niște capete.
Dispariția sistemului baronilor înseamnă dispariția PSD, iar primul conștient de asta este chiar partidul. De ce ar accepta „reforma“? Din conștiință, din spaima că PSD nu se va putea redresa în timp util pentru alegerile din 2016? De dragul lui Ponta sau al lui Dragnea, cei care i-au dus la dezastru când toate cărțile erau de partea lor? Haida-de! PSD a mai pierdut, dar și-a revenit tocmai pentru că sistemul a rezistat și a continuat să funcționeze. Plus că PSD nu este deloc convins că s-a schimbat ceva fundamental în electorat, așa încât să fie obligat să se reformeze. Știe că, fără greșelile grosolane ale echipei lui Ponta, ar fi câștigat. Pentru ce s-ar sacrifica deci oameni care de ani buni, indiferent cine a fost la guvernare, au controlat tot ce mișcă pe plan local? Ca să reziste Ponta și Dragnea, să ajungă dependenți de ei și de puterea centrală? În plus, baronetul a mai trecut prin asta și n-a uitat. Și Năstase a încercat să-i transforme în țapi ispășitori, teoretizând „centrul imaculat“, dar nu a împins niciodată lucrurile dincolo de o anumită limită, știind că altfel e pierdut. De atunci vremurile s-au mai schimbat însă și la prima vedere ele joacă în favoarea lui Ponta. DNA îi înhață și arestează pe capete, opinia publică este clar în favoarea procurorilor și pentru curățirea țării de corupție.
Ponta ar fi putut avea succes cu reforma, dacă ar fi fost de la bun început așezat pe această traiectorie, dar mai ales dacă ar fi pornit războiul din postura de învingător. Atât timp însă cât ani la rând a protejat corupția, lovind în procurori prin orice fel de mijloc, cât a promis baronilor penali „dreptate până la capăt“ și „debăsificarea justiției“, cum să fie crezut acum, când a fost învins lamentabil? Ce ascendent moral sau electoral are? Niciunul. Întreaga luptă le miroase baronilor a disperare, a încercare de supraviețuire politică. Intuiție corectă. Din acest motiv este puțin probabil ca Ponta și Dragnea să obțină aprobarea pentru proiect în Congresul PSD, dominat exact de baronii pe care vor să-i sacrifice și să și-i treacă sub control. Mai e ceva care mărește neîncrederea. Tandemul Ponta-Dragnea seamănă a joc de-a șoarecele și pisica. Aparent, cei doi au bătut palma: unul ia guvernul, celălalt partidul. Fiecare așteaptă însă ca celălalt să-și rupă gâtul, să cadă victimă „reformei“. Ponta l-a avertizat pe Dragnea că, dacă se începe urmărirea penală împotriva sa, că tot e pe țeavă dosarul Bica, trebuie să plece. Din guvern și din partid. La rândul său, Dragnea mizează în ce-l privește pe Ponta pe același lucru în dosarul privind votul din diaspora. Și în altele, despre care povestește Vanghelie.
Așa cum se conturează lucrurile până acum, pare mai degrabă că Ponta (poate și Dragnea) își pregătește prăbușirea controlată. Ieșirea din scenă în postura de victimă reformistă. Cu cât Ponta ridică mai sus ștacheta așa-zisei reforme, cu atât șansele ei se reduc. La Congres va putea spune, eu am încercat, n-am reușit, PSD refuză să se schimbe, vai lui! În fond, decât să-i ia ei gâtul, mai bine spune el adio și n-am cuvinte. Retragerea - în brațele lui Ghiță. Noul lui proiect politic pentru asta este conceput, o manta de vreme rea pentru ca marele învins să nu devină mic de tot.