Justiţia, sedusă şi abandonată

Andreea Pora 08.10.2013

De același autor

Activul de partid a primit dovada că Ponta e Jupânul și la pa­pucul lui trebuie să se închine, să vină cu peșcheșul de bani și voturi la alegeri.

Dragnea a fost trimis în judecată de Laura Codruța Kövesi la câteva zile după de­ca­pitarea în piața publică a procurorului ca­re a ins­tru­mentat și semnat dosarul. Era pre­vizibil și, mai mult ca si­­gur, ăsta a și fost pla­nul de la bun început. Fru­mos ju­cat. Patru iepuri din­tr-o sin­gură mazilire bine gân­dită. Activul de partid - ăla cu contul și contractul cu statul cât casa, dar cu su­flețelul cât măzărichea, la gândul că „procurorii bă­­siști“ ca alde Papici, Țuluș și Alexandru le vor face și lor felul într-o bună zi -, a primit dovada că Ponta e Ju­pânul și la pa­pucul lui trebuie să se în­chi­ne, să vină cu peșcheșul de bani și voturi la alegeri. (Citeste si "Copitele politice ale lui Ponta in Justitie si regretele tardive ale lui Basescu")Să fim serioși, nu doar Voi­cu­lescu era con­vins că fără justiție, prin care USL înțelege câțiva oameni aleși pe sprân­ceană, „nu avem puterea“. Toată.

În al doilea rând, Dragnea e pe făraș, spre mulțumirea lui Ponta, care n-avea nici cel mai mic chef să-i lase partidul pe mână în perspectiva că ajunge președinte. Mai de­vreme sau mai târziu, Baronul de Te­leor­man va avea soarta crudă a lui Fenechiu. Chestia cu „nu-mi dau demisia“ e balet de elefant pe sârmă. E suficient să citești stenogramele din rechizitoriul procu­ro­ru­lui ca să-ți dai seama că sistemul de frau­dă pus la cale de maestru a mers uns. Știe tot USL-ul asta, că doar toți au pus umă­rul („Organizați-vă să mi-i aduceți pe toți la vot, băi! Îi legați, îi luați în bra­țe“. Vezi AICI ). Știe tot partidul că dădeau în draci SMS-uri la 1885, numărul dedicat de Drag­nea operațiunii, în care raportau numărul de voturi DA și NU cu mult înainte de în­chiderea urnelor, chestie penală chiar și pe înțelesul unuia ca Ponta.(Vezi AICI)

Trei la mână, subiectul se pretează ex­ce­lent la o ma­nipulare pe cin­ste și poate reactiva elec­toratul intrat între timp în fibrilații din cauza mărețelor reușite eco­nomice ale gu­vernului. În plus, liderii USL nici nu au cum să mai dea înapoi, să pună acum placa cu „să-și facă jus­ti­ția da­toria“, du­pă ce timp de pes­te un an au repetat slo­ganul „dosar politic“. Pon­ta a spus clar că „procurorii băsiști“ încă „pri­gonesc politic 7 milioane de lo­cui­tori“. E diversiunea clasică: nu Drag­nea e anchetat și judecat, ci voi, votanții ne­vi­novați care l-ați vrut afară pe dic­tator.

În al patrulea rând, e o demonstrație per­fidă că justiția funcționează. Iată, Papici și Alexandru nu sunt indispensabili, nu se prăbușește DNA fără ei și nici nu intră sub bo­cancii mei, așa cum spun morar­maco­vei-iștii. Iată, nu doar Dragnea, ci și Voi­cu­lescu a fost trimis în judecată pentru șan­taj. Al­tă chestie extrem de convenabilă pen­tru Ponta, ținând cont că Antena 3 îi va mâ­n­ca și mai mult din palmă, acum când e clar cine e șeful. E drept, scutul par­la­men­tar pentru Vosganian a fost re­activat cu un scor din vremurile bune: 126 la 25. Vos­ganian și-a dat demisia din guvern, nu și din parlament, șmecherie de două para­le, pentru că urmărirea pe­nală tot nu poa­te în­cepe. Dar așa-i în de­mocrație, in­de­pen­­dența mai are și ea suișuri și coborâșuri.

Singura pierdere colaterală, asumată pro­babil, este supărarea Comisiei Eu­ro­pe­ne, ca­re a anunțat deja că MCV-ul va con­ține problema DNA, și a câtorva am­ba­sade, pre­cum cea a Statelor Unite. Dar ce mai contează asta pentru Ponta, care, ca și în 2012, nu realizează gravitatea gestului și a semnalului. Judecata lui e simplistă, invers proporțională cu mitomania. Schen­genul oricum e ratat pentru un orizont greu de precizat, iar MCV-ul și in­de­pen­dența justiției contează doar pentru câțiva fraieri, cam 200 la număr, care au pro­testat duminica asta în față la DNA.

Reașezarea justiției în coordonatele năs­tăsiene a mai scos la iveală două lucruri. Neplăcute ambele. Dacă la Ponta aveam deja toate dovezile în ce privește ca­pa­ci­tatea de minciună și dedublare, nu mai înșir lista, la Antonescu aveam doar răsu­cirea cu Roșia Montană. Balanța era oa­re­cum dezechilibrată. Episodul „Antonescu, frate cu justiția“ - dincolo de interesul de a-i pocni o copită „inaccepbilului“ ca­marad Ponta într-o zonă sensibilă și de ima­turul calcul că va aburi electoratul de dreapta trăgându-se în poza de familie cu „procurorii băsiști“- a făcut cât toate ră­sucirile pontiste la un loc. (Citeste si "Antonescu, fratiorul Justitiei") Înjurătorul cu nor­mă întreagă la tot ce este magistrat ne­înregimentat sub steagurile USL, poc­ni­to­rul din bice pe spinarea ANI, omul care vrea amnistia primarilor cu țidulă de con­flict de interese s-a metamorfozat precum gândacul lui Kafka, dând agitat din picio­rușe în apărarea justiției. Ce să mai zici? Tulburător e doar gândul că, probabil, e doar începutul și că în campanie vom asis­ta la altele și mai și.

Protestul anti-Roșia Montană de duminica asta a fost semnalul pe care guvernarea USL îl aștepta de mult. Au răsuflat ușurați. Căci nimeni, poate cu excepția lui Remus Cernea și Claudiu Crăciun, doi tineri de nă­dejde și de mare viitor, nu le putea ga­ranta că mitingiștii nu vor scormoni mai adânc prin setul lor de valori, prin tablete, iPhone-uri și stângismul de cafenea, des­coperind pe acolo vreo legătură între co­rupția cu cianuri, justiție independentă și procurori cu pietre în nădragi mătrășiți la comandă. Cum pocnitul din peturi nu a făcut ocol și pe la DNA, pentru că, nu-i așa, „lupta pe tema justiției este doar o lup­tă convenabilă pentru ei, o continuare a isteriei din 2012“, putem spune că s-a dat liber la încălecarea finală a justiției. O exista în limbajul „hippster“ vreun nume pentru asta? Nu știu, dar în cel al USL sigur există. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22