Kövesi, Orban, spionii și mogulii ticalosi

Deznodământul dosarelor din ultimii doi ani și mai cu seamă al celor care îi vizează pe primari vor fi decisive și pentru cariera lui Kövesi.

Andreea Pora 12.04.2016

De același autor

 

Chiar în ziua în care scandalul așa-zișilor spioni is­raelieni se cocoțase pe culmile scenaritei ro­mâ­nești, președintele Iohannis a anunțat, seara, la TVR, că a semnat numirea Laurei Codruța Kövesi la șefia DNA pentru un mandat de încă trei ani. Punct și virgulă. Campania de compromitere a dat chix, în sensul în care nu a putut împiedica numirea, dar falanga penalilor care se dă cu capul de toți pereții DNA va continua să bage cărbuni gata încinși în pre­sa afiliată. Încă de la primele informații apă­ru­te în spațiul public ceva părea în neregulă: ce spi­on Mossad, fie el și un fost, sună în toiul nopții ca ultimul borfaș de Ferentari să amenințe cu voce groasă familia procurorului-șef anticorupție? Pare din filmele cu proști, nu cu James Bond. Pare fie că băieții ăia nu și-au făcut bine temele, altfel ar fi aflat că Kövesi nu-i chiar așa ușor de intimidat, fie ca erau mai de-ai nostri. Să-și fi închipuit că vor găsi în e-mail-urile ta­tă­lui, fratelui și fostului soț probe din dosarele celor care i-au plătit sau discuții pe tema asta? Să fim serioși! Nu, ei căutau chestii private pe care să le folosească drept șantaj direct sau pe care să le si­foneze în presă. Nu știm ce-au găsit și dacă au gă­sit ceva, dar nici nu mai are importanță. Acțiunea e un fiasco, chiar dacă diverși maeștri în manipu­lări vor continua să brodeze pe subiect, credi­bi­li­ta­tea oricăror viitoare informații va fi zero barat. Sin­gurul lucru cu adevărat important e cine a angajat firma Black Cube. Pe surse a aparut informatia ca e  vorba de doi moguli de presa, ceea ce ar explica multe, inclusiv modul de operare. Oricum, comunicatul firmei israeliene, cum că făcea o anchetă la nivel înalt, în Guvernul României, pentru acte gra­ve de corupție, se înscrie în aceeași strategie a ca­lomniei, specific autohtona. Adică, DNA, parchetele, serviciile se­cre­te, toate instituțiile românești sunt atât de co­rup­te, încât cineva, vreun mare integru, o entitate iu­bitoare de justiție până în măduva oaselor, trebuie să apeleze la Mossad pentru a face curățenie. Probabil ne cred idioți, meteahna specifica mogulilor romani, daca ei sunt finantatorii, ceea ce mi se pare credibil. Problemele La­u­rei Kövesi nu țin însă de spionii plătiți de penali sau moguli, ci de semnalul dat de scandal și de semnficația lui, anume, intensificarea asaltului asupra DNA. Mai pot ține și de pro­fe­sio­nalismul cu care DNA a instrumentat dosarele.

 

Asistăm de ceva vreme la o dublă revigorare, al că­rei apogeu este actuala campanie electorală. Pe mă­sură ce procurorii adună politicieni și primari în funcție, pe unii reușind chiar să-i scoată din cursă, vedem cum se înfig cuțitele în masă, cum tur­barea crește. Ultima lovitură, devastatoare, es­te cea aplicată PNL- Ludovic Orban a fost pus sub ur­mărire penală, a anunțat că se retrage din cursa pen­tru București și din funcțiile deținute în par­tid. A facut-o demn, spre deosebire de altii. Dar pentru liberali e mortal, își pot lua adio de la București. Chiar dacă își vor numi un alt can­didat, Predoiu, Săftoiu sau altcineva, PNL are șanse mici de redresare după ce Orban a fost acuzat de corupție (e vorba de 50.000 de eu­ro ceruți unui afacerist, sumă ce urma să fie dată unor șefi de televiziuni pen­tru a-și plăti imaginea). Orban este unul dintre cei mai vechi liberali, vi­cepreședinte și personaj nepătat până acum de suspiciuni de acest fel, bașca al doilea candidat pus pe făraș. Nu știu ce vor decide liberalii după ce își vor reveni din șoc, dar cea mai la în­demână soluție pentru PNL, care nu va ajuta însă partidul la nivel de ima­gine și în alegeri, este susținerea lui Ni­cușor Dan. Informații despre o „ro­cadă“ de acest fel circulă de mai mul­tă vreme, unele lansate chiar de can­didatul USB. E insa clar că asistăm la o re­lansare a campaniei, iar Gabriela Firea nu mai are drumul deschis spre Pri­mă­ria Bucureşti, chiar dacă voturile de pe dreapta tot se vor fragmenta. Interesant ar fi ca PSD s-o retraga pe Firea, asa cum circula diverse informatii. Ceea ce, s-o recunoastem, ar fi o premiera. Imi vine insa greu sa cred ca PSD il va pune pe Tariceanu canndidat, un semnal extem de prost. Ditamai partidul sa nu fie capabil sa aiba un candidat propriu!

Cele doua povesti- Orban si spionii lui Kovesi- sunt legate printr-un fir rosu: mogulii de presa si  televiziunile ticaloase. Asta este insa o analiza separata. E limpede că în curând faza obișnuitelor atacuri mediatice va fi depășită și se va trece la satârul le­gislativ împotriva DNA. Prilejul va fi oferit de ordonanțele de urgență care urmează să ajungă în parlament și care nu au cum să fie evitate. Par­la­mentarii nu vor ezita să se răzbune crunt pe DNA pentru tot ce au avut de pătimit și vor face în așa fel încât să-i taie cât mai mult din puteri și chiar să pună pe butuci anchetele pe­nale. Drept pildă stă măcelărirea Legii educației, cu ocazia discutării Or­do­nanței de Urgență (numărul 4) a mi­nis­trului Curaj. La parlament va po­po­si în curând odonanța privind in­ter­ceptările și seria de modificări le­gis­la­tive care trebuie să pună în acord Co­dul de Procedură Penală cu deciziile de neconstituționalitate. Șefa DNA se ara­tă îngrijorată de perspectiva ca par­lamentarii să elimine din OUG po­si­bi­litatea ca procurorii să se conecteze la aparatura Centrului Național de In­ter­ceptări și, implicit, la operatorii de te­lefonie. Cred că e optimistă, par­la­men­tarii pot și vor face mult mai mult, iar soarta codurilor penale nu va fi una luminoasă. După numirea ei la șefia DNA, războiul se va purta pe lege și vom vedea „zile negre“ cât cuprinde.

 

Pe de altă parte, deznodământul do­sarelor din ultimii doi ani și mai cu seamă al celor care îi vizează pe pri­mari vor fi decisive și pentru cariera lui Kövesi. Dacă ele au fost făcute pe repede înainte, nu sunt suficient de solide, așa încât să reziste în instanță și să se obțină condamnări, șefa DNA va avea o problemă. Dacă nici o în­trea­ga familie de spioni Mossad nu-i poa­te pune sub semnul întrebării cre­di­bi­litatea, profesionalismul și buna-cre­dință, niște dosare subțirele, în urma că­rora diverși primari au fost scoși aiu­rea din cursă, îi vor fi fatale. Și ei, și luptei anticorupție.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22