Lecția dură primită de extremiștii Șoșoacă și Simion

Nu doar fermierii și transportatorii au lăsat-o baltă pe Șoșoacă, ci și bucureștenii, propriii adepți de la SOS și de la AUR. Extremismului i-au înghețat bocnă picioarele.

Andreea Pora 23.01.2024

De același autor

Imaginea eșecului manipulării în politică este tractorul singuratic din Piața Constituției, unde senatoarea Diana Șoșoacă îi chemase pe protestatari să se adune sub umbrela SOS. A crezut că se va putea cocoța din mers pe tirurile și tractoarele fermierilor și transportatorilor cu toată greutatea sa de extremistă. Nu i-a reușit, protestatarii i-au dat cu flit. A râs țara toată de Șoșoacă și de „capul” ei de tractor abandonat în fața Parlamentului.

Vineri și sâmbătă se proclama „organizatoare” a protestului și se lăuda cu izbânda de a fi obținut autorizație (printr-un jalnic tertip), de la Primăria Capitalei. Cerea numele participanților, telefoanele și numerele autovehiculelor și le dădea adresa de la partid. Pusă în fața eșecului, a glumelor care au umplut internetul, Șoșoacă a luat-o pe arătură, ba că nu-i mitingul ei, ba că „tinichelele” din partide au sabotat-o, motiv pentru care amenință că va strivi „gândacii” de pretutindeni. L-a adus în ajutor pe faimosul Aurelian Pavelescu- „ăla mic cu capul mare”, omul care a furat ștampila defunctului PNȚCD-, ca să-i oblojească egoul destrămat.

Hârtia de turnesol pentru profilul individei și a relației cu instituțiile statului a fost ședința de la Primăria Capitalei, pe care am urmărit-o ca pe un film horror de categoria C. Un delir de trei ore în care Șoșoacă a măturat pe jos cu reprezentanții Primăriei, Jandarmeriei și Poliției, insultându-i, bătându-și joc, urlând la ei și amenințându-i cu dosare penale. O ședință-lecție despre triumful abuzului de funcție, al vulgarității și obrazului gros. Bieții oameni (fără să vrei, empatizezi cu victimele) erau împietriți, terorizați, nu îndrăznea nimeni să sufle, să o pună la punct, să îi taie macaroana. Mitocănia triumfătoare. Și Șoșoacă, și Simion intimidează prin obrăznicie, tupeu și prin funcțiile pe care le dețin. Profită de slăbiciunea și incompetența autorităților, pe care, așa cum se laudă mereu, le pun cu botul pe labe.

Dar pentru prima oară, lui Șoșoacă i se întoarce extremismul în față. Discursurile ei ultraradicale, delirul cu vena umflată, ochii rotindu-se fioroși, aerul de nebunie care o înconjoară sperie. Încep să îndepărteze. Nu doar fermierii și transportatorii au lăsat-o baltă, ci și bucureștenii, propriii adepți de la SOS. Sau de la AUR. Vântul înghețat care a bătut prin pustia piață din fața Parlamentului este un semnal că manipularea, minciuna, populismul și radicalismul încep să șchioapete. Șoșoacă și Simion au primit o lecție dură.

Nici PSD nu a ieșit mai bine. După zece zile, guvernul Ciolacu nu a reușit să găsească un limbaj comun cu protestatarii, și asta pentru că la început a încercat să politizeze și să arunce în derizoriu, iar acum își dă seama că satisfacerea pretențiilor fermierilor și transportatorilor va avea consecințe devastatoare asupra bugetului.

PSD a început prost anul electoral și are șanse mari să o țină tot așa, pentru că nu are cum să scape din sarabanda protestelor. Când dai unora, cer și alții, o spirală ruinătoare, în miezul căreia se află proasta guvernare și neîncrederea în promisiuni. Populația a văzut că guvernul Ciolacu nu a făcut decât să umfle buzunarele clientelei politice, de la primari, baronii ASF-ului, magistrați și funcționărime de tot soiul, că reorganizarea ministerelor e praf în ochi, iar incompetența și corupția triumfă. În plus, oricâte calcule mincinoase ar face guvernanții și politicienii coaliției, puterea de cumpărare a scăzut dramatic și planează riscul să nu fie bani pentru măririle de pensii și salarii promise.

Guvernul Ciolacu plătește acum polițele propriului populism și toleranței interesate față de cele două partide extremiste – AUR și SOS. Toate teoriile conspirației, propaganda pro-rusă și anti-UE, suveranismul și naționalismul de grotă promovate de Simion și Șoșoacă i se întorc în față lui Ciolacu. Chiar dacă protestatarii nu s-au lăsat manipulați, asta nu înseamnă că semințele cultivate cu osârdie de cei doi nu au dat roade și nu se vor vedea la vot.

Situația nu e încurajatoare. România a intrat în anul electoral cu proteste care riscă să se extindă și la alte categorii sociale nemulțumite de politicile Guvernului, care a mărit taxele și impozitele peste limitele suportabilității pentru mediul privat și, mai ales, pentru micii investitori. Are lideri politici complet nepregătiți să facă față provocărilor acestui an complicat și decisiv pentru democrația și pacea lumii occidentale, fie că ne gândim la probabila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, la alunecarea multor state spre autoritarism sau la posibilitatea extinderii războiului din Ucraina, așa cum avertizează experți militari din NATO.

Cu un președinte absent, cu lideri politici mediocri și incapabili să se ridice mai sus de piciorul broaștei râioase a intereselor de partid și personale, să înțeleagă și altceva decât logica portofelului, clientelei și a sinecurii, România se află, iarăși, într-un moment de răscruce. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22