Liberalii au încercat să învie OUG 13. Coaliția toxică

Visul lui Dragnea, care a dat OUG 13 prin care voia să-și scape pielea, dezincriminând parțial abuzul în serviciu, a fost aproape de a fi îndeplinit de liberali. Ei sunt principalii vinovați.

Andreea Pora 30.03.2023

De același autor

Spun de liberali, pentru că din partea PSD nu te puteai aștepta la altceva, în fond, sângele apă nu se face. Dar liberalii? Ei erau cei care strigau în 2017 ca din gură de șarpe împotriva OUG 13, a lui Liviu Dragnea, Florin Iordache și Sorin Grindeanu, îndemnând oamenii să iasă în stradă. Președintele Iohannis s-a dus atunci peste guvern încercând să blocheze ordonanța și a rostit faimoasa sintagmă cu „elefantul” din încăpere.

Aceeași liberali fac astăzi fix pe dos ceea ce făceau în urmă cinci ani: au votat in corpore la Senat un prag de 250.000 de lei (50.000 de euro) de la care abuzul în serviciu devine faptă penală. Mai mult decât puseseră Dragnea și ai lui.

Desfășurarea evenimentelor e și ea plină de miez și arată gradul de degradare al acestui partid. Duminică seara, „noaptea ca hoții”, la Vila Lac, Ciolacu, Ciucă, Hunor și Predoiu au bătut palma pe cei 50.000 de euro. Așadar, generalul nevolnic și plagiator, Nicolae Ciucă, cel care vrea să ne ceară voturile la alegerile prezidențiale, și oportunistul de carieră Predoiu, care s-a spălat pe mâini trimițând un proiect de lege fără un prag valoric pentru abuzul în serviciu, deși știa că o decizie a CCR cerea lucrul acesta, au achiesat la porcărie. Apoi au transmis în plic ordinul la Senat, iar Daniel Fenechiu ( PNL), un idiot util, inițiator al multor altor proiecte otrăvite, și Robert Cazanciuc (PSD) au redactat amendamentul, iar senatorii Coaliției au bătut din pinteni și au votat. La liberali nu s-a găsit nici măcar unul singur care să iasă din rând, să aibă vreo tresărire de conștiință, măcar să se abțină de la vot. ( Aici lista nominală a voturilor).

„Este o decizie luată de colegii mei din Coaliție și care conduc partidele aflate la guvernare și care mi-a fost comunicată (…)Puteau impune un prag și de 1001 euro sau 1007 euro. Aceasta este decizia politică și am aplicat-o din punctul de vedere al cuantumului”, a dezvăluit senatorul PSD Cristian Niculescu-Țâgârlaș, șeful Comisiei Juridice.

Țâgârlaș are dreptate: cei patru toxici puteau să pună orice prag voiau, pentru că decizia CCR nu impunea vreo limită, dar au preferat să ridice ștacheta mai sus chiar decât Dragnea dintr-un motiv simplu: să se poată fura mai ușor, mai fără teama de pușcărie, din banii PNRR. Nu cred că le stă capul la altceva, iar miza este una colectivă a întregii coaliții. Baronii, primarii și afaceriștii conectați la partide trebuie și ei să poată respira, să nu stea mereu cu ochii în patru că îi calcă procurorii când ciugulesc din banii europeni și cei naționali. Când nu poți să furi cu vagonul, te mulțumești și cu geanta. Metoda e simplă și au explicat-o asociațiile de procurori:  achizițiile dubioase vor fi împărțite în mai multe sub pragul de 50.000 de euro.

Așa arată tandemul Ciolacu-Ciucă și coaliția care vrea să guverneze țara ani mulți de acum încolo. Cine îi poate opri? În niciun caz poporul, aseară Piața Victoriei erau doar câteva sute de oameni. Deci, puternicii zilei au mizat corect, nu au niciun motiv să le fie teamă de proteste, tema justiției a murit o dată cu intrarea lui Dragnea, omul negru, la pușcărie.

Și, totuși, ca întotdeauna în România, clasa politică, indiferent de culoarea ei, are o teamă: cea de Comisia Europeană, care poate tăia banii. Or dacă nu mai vin banii, nici nu prea mai au de unde să fure. Se mai tem și de Laura Codruța Kovesi, care știe bine ce le poate pielea și, din postul de procuror șef european, e cu ochii pe ei. La scurt timp după votul din Senat, Kovesi a avertizat că dacă pragul pentru abuzul în serviciu rămâne la 50.000 de euro, va sesiza Comisia Europeană, inclusiv prin mecanismul „rule of law”.

Să ne amintim că atacul la statul de drept din 2012 a fost oprit doar prin intervenția forurilor europene, iar în 2017, la OUG 13, reacția acestora a fost virulentă. Te-ai fi așteptat ca Ciucă, Ciolacu, Hunor și Predoiu să-și fi învățat lecția și să nu împingă lucrurile până acolo încât să genereze iarăși reacția Bruxelles-ului. Sau, poate, s-au gândit în înțelepciunea lor că dacă s-a ridicat MCV nu le mai poate fi luat nici măcar struțul de la șaretă și își pot face de cap?

Greu de spus, cert este că totuși teama de Comisia Europeană a funcționat din nou. Marcel Ciolacu a întors-o ca la Ploiești, nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. La Camera Deputaților, a anunțat Ciolacu, vom susține un prag de 9000 de lei pentru abuzul în serviciu, propunere venită, cică, de la Ministerul Justiției. „Am discutat și cu premierul Ciucă și ne vom însuși amendamentele la această lege”. De ce 9000? Mister. Ciolacu i-a luat, iarăși, fața lui Ciucă, poziționându-se ca lider de facto al coaliției și guvernului. Evident că Ciucă a stat drepți și i-a ținut isonul. Ce era să facă bietul om?

E important că pare să nu le fi ieșit. Dar asta nu înseamnă că vor abandona, cum, de fapt, nu au abandonat niciodată. În plus, să nu uităm că urmează refacerea Codurilor penale, anunțată de Predoiu. Perspectivele sunt negre.

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22