Maidanezii şi Roşia Montană, blestemul USL

Andreea Pora 10.09.2013

De același autor

Teleguvernarea începe să-şi piardă suflul, iar USL ar trebui să se pregătească să dea piept cu realitatea.

Două tsunamiuri au lovit USL şi pe dră­guţul lor de independent vopsit Oprescu: Roşia Montană şi maidanezii. Nu inflaţia, nu şomajul, nu cacealmaua măririi pen­si­i­lor şi a salariilor, nu pri­vatizarea dubioasă a CFR Marfă, făţărnicia pro­mi­si­unilor elec­torale sau ten­tativa de siluire a echi­li­brului puterilor în stat prin modificarea Cons­titu­ţiei, ci două subiecte care ţin de civism şi emoţional şi în faţa cărora oamenii au avut revelaţia di­men­siunii incompetenţei, min­ciunii, corupţiei şi cinismului ad­mi­nis­traţiei. Adică, nu buzunarul şi foamea, ca pâ­nă acum, i-a scos în stradă (singura ex­cepţie de la regulă fiind subiectul Arafat, ulterior confiscat politic) şi i-a nemul­ţu­mit. E vorba, până la urmă, de două cri­me, una la propriu, a copilului omorât de câini, cealaltă, posibilă, ecologică. Ambele au retrezit o societate anesteziată de ma­nipulările televiziunilor şi ale po­litici­e­ni­lor, devenită imună la orice derapaj de­mocratic, încălcare a legii sau hoţie şi care votează de ani buni doar negativ.

Puşi în situaţii-limită, oamenii au reac­ţionat furibund în cazul câinilor, cerând eu­tanasierea la pachet cu demisia pri­ma­rului Oprescu. Deşi divizaţi în ce priveşte soluţia, îi uneşte pentru prima oară con­ştiinţa faptului că adevăratul vinovat - ad­ministratorul Bucureştiului - trebuie făcut să plătească. Că nerespectarea pro­misi­u­nilor electorale, minciuna şi sfidarea au, ia­tă, consecinţe dramatice. Desigur, se poa­te contraargumenta că este vorba des­pre sindromul ţapului ispăşitor, că bucu­reştenii încearcă astfel să-şi acopere pro­pria vinovăţie în moartea copilului. Că, pe fond, sunt în egală măsură culpabili pen­tru indolenţa şi nesimţirea de care au dat dovadă. Într-un fel, aşa şi este, am mai spus-o, nimeni nu a ieşit în stradă în anii aceştia să-l întrebe pe Opres­cu: mă, nenorocitule, câte adăposturi ai cons­truit, câţi căţei ai sterilizat, de ce ai doar 8 hingheri, pe ce ai cheltuit banii? (vezi ar­ticolul Vrem sânge de câi­ne! Pe cine să mai eu­ta­na­siem? de pe site-ul revistei 22). Nimeni nu l-a luat de gât şi nu i-a cerut socoteală pentru banii aruncaţi aiu­rea pe tot felul de fantasmagorii sau, pur şi simplu, hoţomăniţi, bani cu care se pu­tea rezolva şi răsrezolva în cei 7 ani de mandat problema maidanezilor. Ba mai mult, deşi conştienţi că independentul nu face nimic pentru oraş, că totul este un grosier exerciţiu de imagine, l-au votat pentru a doua oară. Da, este o oarecare ipocrizie în reacţia bucureştenilor, dar asta nu diminuează cu nimic res­pon­sa­bi­litatea lui Oprescu şi nici relevanţa apa­riţiei tardive a unui sâmbure de spirit ci­vic. Se vede asta din celălalt caz - Roşia Mon­tană -, unde protestele ţinute pe cât posibil departe de politic au avut un efect devastator, USL s-a speriat şi a fost obli­gat să cedeze.

Mamutul de 70% şi cei doi lideri ai săi au reacţionat schizoid în ambele situaţii. Plân­setele lui Oprescu şi ascunsul după re­fe­rendum n-au făcut decât să irite mul­ţimea grabnic vărsătoare de sânge de câi­ne, refuzul lui Ponta de a da o ordonanţă de urgenţă i-a consolidat imaginea de du­plicitar şi fugar de orice răspundere, iar fap­tul că parlamentul ţârâie de peste un an punerea legii în acord cu decizia Curţii Constituţionale, care, atenţie!, nu inter­zi­ce eutanasierea, a fost moţul. PSD pare să-şi dea seama că pe Oprescu l-au ter­minat maidanezii şi pentru primărie, şi pentru prezidenţiale. Nasol. Antonescu a plusat, cerând demisia edilului, în încer­carea de a scăpa de un potenţial con­tra­candidat periculos.

La Roşia Montană, lucrurile sunt şi mai şi. Cum Ponta-premierul nu putea să-şi re­tragă propriul proiect din parlament, nu de alta, dar încă îi mai trebuie alibiul vo­tului aleşilor pentru a mai putea da ochii cu Gold Corporation în instanţele inter­na­ţionale (compania ameninţă cu procese), i-a dat ordin lui Ponta-deputatul să res­pin­gă proiectul cât mai iute cu putinţă, ca să „închidem subiectul“. Cât despre An­tonescu, acesta a făcut rapid tabula rasa cu toate declaraţiile de susţinere a legii, unele date cu doar câteva zile în urmă, a des­coperit spiritul civic al celor care stri­gau la Universitate „Ponta, demisia!“ şi a făcut un salt de cangur cât mai departe de incriminatul proiect, nu-i aşa?, plin de vi­cii, de neconstituţionalităţi şi suspectat, pe deasupra, şi de mită. Paranoia curată!

Întrebarea e cum vor afecta toate astea USL. E clar că semnalul decontului elec­toral a fost dat şi că relaţiile dintre PSD şi PNL sunt serios afectate. Criza cu Roşca Stănescu a fost doar gimnastica de dimi­neaţă în comparaţie cu loviturile date acum în coastele PSD. Nimic nu va mai fi ca înainte. Felul în care Antonescu a spe­culat momentul dificil prin care trec Ponta şi PSD nu va rămâne nerăzbunat. Să pu­nem totul în contextul discuţiilor din Bi­roul Permanent al PNL, al reproşurilor şi avertismentelor primite acolo de An­to­nes­cu, obligat pentru prima oară să-şi admită greşeala cu Becali şi Fenechiu, şi vom în­ţelege mai bine de ce liderul liberal s-a autointitulat „probabilul“ candidat la pre­zidenţiale, asta după ce se autoproclamase direct preşedinte.

Ce se va întâmpla însă în interiorul USL are mai puţină importanţă acum. Nu mă număr printre cei care proorocesc ruperea monstrului, important e că România e prac­tic neguvernată. Incompetenţa, schi­zo­frenia, iresponsabilitatea şi bulibăşeala sunt singurele proiecte de ţară. Tele­gu­ver­narea începe să-şi piardă suflul (Ponta n-a mai cutezat să calce de câteva zile în vreun studio), iar USL ar trebui să se pre­gătească să dea piept cu realitatea.  //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22