Maior si abuzul de putere. Iohannis l-a decapitat pe muteste

Andreea Pora 30.01.2015
SHARE 31

De același autor

Cei care asteptau un semn de autoritate din partea lui Iohannis au de ce sa fie multumiti: l-a demis pe George Maior. Pe muteste. Dintr-o lovitura. Modul de actiune si momentul ales- criza generata de razboiul sefului SRI cu CCR pe tema legilor Big Brother- anunta perspective interesante. Un alt soi de presedinte-jucator. Sa ne amintim, Iohannis daduse acum ceva timp semnale publice ca il considera pe Maior dezirabil pentru a ocupa in continuare functia, nu si-a precizat pozitia si nu a reactionat in niciun fel in contextul conflictului- declaratiile si insistenta belicoasa prin care Maior voia sa-si impuna punctul de vedere. Nimic nu anunta mutarea surpriza. Fanfaron, crezind ca il pune in dificultate, Ponta i-a cerut sa medieze. Iar Iohannis a mediat: bitteschon demisia. Fara scandal, explicatii, teorii despre abuzuri de putere, scurt si eficace. Nu cred ca lui Ponta i-a placut. Antemergatorul Ghita a iesit rapid sa anunte ca va face si va drege in Comisia de Control a SRI, care trebuie sa reinstaureze controlul asupra serviciului. Baliverne de tot hazul dupa atitia ani de control invers prin parlamentari care par a fi pe state de plata prost mascate. Nu cred ca le-a placut nici altora exercitiul de autoritate marca Iohannis, daca ar fi sa ne uitam la scenariile SF lansate la apa de diferiti “maestri” ai genului intorsi cu cheita, ca tot povestea nonsalant Maior despre normalitatea existentei ofiterilor acoperiti din presa.

 

Cert este ca Maior a iesit pe usa din dos dupa 8 ani la sefia SRI. A jucat prost pe ultima suta de metri si a pierdut. A fost un mandat pozitiv, cu reforme institutionale, apreciat pentru implicarea, alaturi de DNA, in lupta impotriva coruptiei, laudat de partenerii externi si cu o cota de incredere ridicata in rindul populatiei. Maior insusi reusise sa-si construiasca reputatia unui om serios, retinut, decent, neimplicat in coterii politice, masurat la vorba si atent la nuante, fara gesturi spectaculoase si demonstratii inutile de putere. Punctul de inflexiune a fost in campania electorala. Numele lui Maior a figurat pe lista scurta a premierilor si pe cea a potentialilor viitori lideri ai PSD, in situatia in care Ponta ajungea presedinte. A negat cu jumatate de gura, dar parea personajul cu cele mai mari sanse de a fi sustinut de o coalitie mai larga; inclusiv Elena Udrea spunea ca l-ar sprijini mai degraba pe Maior decit pe Predoiu. In contextul scandalului Ponta-ofiter acoperit a avut o atitudine ambigua care a amplificat suspiciunea generala ca serviciile isi infiltreaza acoperitii in cele mai inalte functii in stat- parlamentari, ministri, premier- si una aproape sfidatoare ( ca si in prezent) in ce priveste infiltrarea presei.

 

Suprinzatoare a fost insa pozitionarea in ce priveste legile Big Brother, aroganta si comportamentul neprincipial fata de deciziile Curtii Constitutionale, amenintind judecatorii de acolo ca vor raspunde pentru eventualele atacuri teroriste si victimele acestora. S-a plasat la limita abuzului de putere, incercind de fapt sa acopere faptul ca a dat un set de legi proaste, prin care SRI incerca, in contextul atentatelor de la Paris, sa cistige mai multa putere in detrimentul libertatilor cetatenesti. In fond, Curtea nu ceruse decit ca SRI sa aiba mandat de la judecator, asa cum sunt obligati prin lege procurorii, pentru a avea acces la datele/listing-urile telefoanelor stocate de serviciile de telefonie. In motivare, Curtea a aratat ca SRI si SIE au, prin legile lor de functionare, exceptii de la cadrul legal obisnuit. Asa cum sustine Cristian Ghinea intr-o excelenta demonstratie a riscului abuzului de putere al serviciilor, “nervii lui Maior” vin din faptul, fara precedent pina acum, ca “judecatorii de la Curte au intrat cu critici in legile de functionare ale SRI si SIE”, ceea ce constituie un” inceput bun pentru controlul civil real asupra acestor servicii”. Comportamentul lui Maior devenise intolerabil inca din momentul in care, in 18 septembrie, dupa decizia CCR de neconstitutionalitate, ataca la TVR 1 un judecator CCR,  pe Daniel Morar. "Nu este nicio opozitie intre conceptul de drepturile omului si securitatea individuala sau nationala. Dimpotriva, eu cred ca cel mai important drept al omului este dreptul la viata. Ma mir ca oameni care au activat in domeniul aplicarii legii, ca domnul Morar,  de exemplu, care este in Curtea Constitutionala, (...) nu poate privi lucrurile si din aceasta perspectiva". Sebastian Ghita i-a tinut isonul:  “Ceea ce a facut Curtea Constitutionala, nu stiu cine a fost judecatorul raportor si nu stiu de ce a facut o astfel de recomandare si cum s-a luat o astfel de decizie, dar pare ceva de neinteles. Astazi, Romania are o problema foarte mare. Nu vreau sa invinovatesc o institutie importanta cum e Curtea Constitutionala, dar sunt convins ca nu prea au inteles bine despre ce este vorba".

 

In aceeasi retorica a fost si ultimul interviu dat la B1 TV, caruia i s-au alaturat citiva ziaristi ce s-au repezit sa-l linseze pe Daniel Morar si sa-i faca un laudatio lui Maior.Tot comportamentul sefului SRI din ultima perioada impunea demisia. Nu e stiu pe ce a mizat acesta, dar cel mai probabil e vorba de subestimarea noului presedinte versus puterile si imaginea pe care SRI le cistigase in mandatul Basescu. Obisnuit, ca noi toti de altfel, cu zgomotul tancului Basescu, a luat rezerva si tacerile lui Iohannis drept slabiciune. S-a inselat, si inca rau de tot pentru un sef de serviciu secret. A fost executat fara drept de apel, cu determinare, ceea ce, repet, ne arata incipient un presedinte jucator abil.

 

Klaus Iohannis are in fata o mare provocare: numirea noilor sefi la SRI si SIE in contextul in care parlamentul este dominat de majoritatea PSD. Sigur, Iohannis ar putea sa nu se grabeasca, mergind pe mina, experimentata, a adjunctilor- Coldea si Predoiu-  pina cind nu se schimba majoritatea si are certitudinea ca cei numiti de el vor trece de votul parlamentului. Oricum, PSD nu va avea ultimul cuvint, chiar daca ii respinge pe cei numiti de presedinte, acesta are posibilitatea sa taraganeze alte nominalizari si sa lase serviciile la adjuncti. Altfel spus, Iohannis are toate motivele sa faca lucrurile temeinic, cele doua functii fiind de mare importanta nu doar pentru mandatul sau, ci si vitale pentru continuarea luptei impotriva coruptiei, a bunei colaborari cu DNA si cu partenerii externi. E nevoie acolo de civili, de profesionisti, care sa nu fi avut legatura cu politica, a se vedea deplorabilul caz Melescanu. E nevoie de oameni de incredere, care nu isi fac o virtute din impinzirea partidelor, administratiei si presei cu acoperiti, care nu abuzeaza de putere. Insusi Traian Basescu, cel sub care serviciile s-au intarit si reformat, avertiza asupra tentatiei acestora de a controla statul, de a impune ele reguli sau a le schimba pe cele democratice. Asta este ceea ce a incercat George Maior, crezind ca noul presedinte este slab si nu are forta de a-l tine in haturi cum a facut Basescu pina la un punct. Doar ca Iohannis l-a lasat sa cada pe de craca. Tot scandalul din ultimul an in jurul serviciilor este un avertisment pentru Iohannis, si serviciile trebuie supuse unui control civil real.

 

P.S. Articolul a fost scris inaintea acuzelor (neprobate, deocamdata) lansate de Elena Udrea la adresa adjunctului SRI, Florian Coldea. Voi reveni cu o analiza pe aceasta tema.

Comentarii 31

Comentator - 02-01-2015

Atacul Elenei Udrea la interimarul Coldea nu suna bine pentru sefia SRI. Este putin probabil ca acesta sa ramana in functie dupa scandalul iscat de Udrea, caz in care Iohannis va fi nevoit sa desemneze un sef cat inca majoritatea parlamentara este detinuta de PSD. Vazand ca li se apropie funia de par, penalii se dau peste cap sa puna mana pe conducerea acestui serviciu vital bunei functionari a DNA. Din acesta perspectiva, demisia-demitere a lui Maior nu mai pare atat de inspirata.

Răspunde

sanis - 02-01-2015

Si totusi, porniti de la o presupunere NECONFIRMATA: Maior a fost destituit, nu si-a dat demisia. Ca prea venise peste noapte, ca avea " planuri" facute pt zilele urmatoare... Totusi, mandatul lui Maior se incheiase, isi depusese deja mandatul A miscat Johannis in forta, ca un veritabil "jucator"? Cred ca exagerati. Era evident ca Maior trebuie sa poece. In ciuda tutror activitatilor pozitive, adunase putere si vroia si mai multa. Chiar Basescu ne avertizase - si, probabil, daca nu era pe ultima suta de metri, l-ar fi demis pe Maior chiar el. Ca si pe Melescanu. Eu cred ca adevarule pe la mijloc. Probabil Maior a jucat din nou la cacialma, pt a capata OFICIAL firul lui Johannis. Si-a inaintat demisia contind pe refuzul presedintelui, acre se vedea nevoit sa declare public sprijinul fata de Maior si SRI. Cind colo, Johannis a semnat-o pe loc si l-a trimis la plimbare. Acum se incearca (am vazut deja asta) sa se ocoleasca chestia asta. Ca Parlamentul este SINGURUL care il poate demite, deci, "de facto", Maior trebuie sa isi depuna demisia la Parlament., Unde poate fi validata - sau NU. Daca se va intimpla chestia asta ne trezim cu o MARE incurcatura institutionala si Constitutionala! Dar, e drept, Maior, daca vrea sa il inlocuiasca pe Ponta, se poate inscrie in PSD si lasa SRI-ul sa treaca, fara a mai face valuri. Probabil ar gasi sustinere in PSD, profund nemultumit deja de Ponta si Dragnea.

Răspunde

angela - 02-01-2015

E prima oara când nu sunt de acord cu doamna Pora,imi pare rau ca nu-mi publicati comentariul dinainte..

Răspunde

angela - 02-01-2015

Maior nu atat ca sustine niste legi cerute de cvatrwe partenerii straini ,ci canta in struna ciurdei pesediste din parlament care si-a adaptat aceasta lege incat sa ofere niste portite penalilor,hotilor care sunt cu mana pana la cot in sacul cu banii nostri. Eu nu cred ca Pora care e f desteapta nu da dreptate CCr.R Dar are ea o antipatie fata de Iohannis. Nici dupa ce Basescu a jignit-o atunci la Cotroceni,nu poate accepta ca altcineva i-a luat locul. Maior a daramat impresi de om destept pe care si-o capatase. Interviul i-a aratat de adevarata inteligenta. Oricum se adunase prea multe pe capul lui ,inclusiv denuntul Elenei Udrea de care stia ca va iesi sa faca aceasta divulgare. I-a spus chiar ea " Sunt nevoita sa spun tot ce stiu draga George,asa ca gandeste-te la o miscare " Miscarea a fost demisia,dar inainte de a pleca a vrut sa-si serveasca coruptii frati,sa scoata legea respectiva asa cum au ticlit-o pesedistii. Punct.

Răspunde

Io din popor - 02-01-2015

astept de la intelectualii GDS si ai revistei 22 analize si comentarii legate de ultimele fapte&evenimente derulate in spatiul nostru public, legate de relatia de coruptie in care sunt atrasi politicieni si institutiile statului de coercitie! si despre faptul ca majoritatile parlamentare au fost create de presedintele Basescu prin intermediul SRI! si despre afirmatiile ca exista in presa agenti SRI! pe scurt, despre posibilitatea de fi fost condusi de un GIO! domnilor intelectuali, nimic, nimic?

Răspunde

revista22fil - 02-01-2015

Dupa decapitarea lui Maior - pesedist de vita veche-, Iohannis ar trebui sa continue cu 'rezolvarea' si a altor 'cazuri'. O fi si Coldea pe lista? Vrand, nevrand da si Udrea o mana de ajutor? In companiile de orice tip exista si functia suprema administrativ, de 'director general'. Nu este altul mai mare decat el. El ii controleaza si ii coordoneaza pe cei cu rangul de 'director'. In companii, oricat de mari ar fi acestea (chiar si cu sutedemii de angajati) nu exista rangul de 'director general' care sa aiba si grade militare - fel de fel de generali (maior, colonel, locotenent, etc.). La noi, si directorul SRI este general (trei intr-unul). De ce n-ar fi daca si unii sportivi au titlul de general fiindca au bagat goluri multe. Coldea a ajuns atat de atotcuprinzator (de general) incat i s-ar cuveni inca o inaltare in grad - inalt preageneralul -, inspirat din rangul bisericesc. Experienta originala, a presedintelui Traian Basescu, facuta prin numirea sefilor serviciilor speciale s-a sldat cu cocluzia finala, a acestuia, ca : haturile din mainile parlamentului trebue sa fie mult mai puternice si mai bine manuite, ca sa nu bage bidivii caruta in sant.

Răspunde

Stefan - 01-31-2015

Mai rar citesti o asa analiza ! Felicitari !

Răspunde

Ion Plugru - 01-31-2015

Nu viteazul Johannis l-a demis pe Maior , mai pe romaneste , acesta a prins ocazia si a fugit . Calatoria abia acum incepe !

Răspunde

Hotu Mattua - 01-31-2015

Ce sa ne explice, noua, alegatorilot? Ce, suntem redusi mintal, nu am inteles? G.M. a sarit peste cal si este bine ca a fost pus la punct.

Răspunde

Aurescu la SRI - 01-31-2015

Aurescu ar fi bun de sef la SRI. Si prin prisma profesionala, si prin prisma politica. Are cv. Iohannis ar fi bine sa nu plece urechea la presiunile care se fac asupra lui dinspre clasa politica. Jurnalistii sunt prosti si pasionali. O mare parte din implinirile pentru care se bat ei pe burta astazi i se datoreaza exclusiv lui Maior. Multe lui Basescu, Macovei, Kovesi. La modul real, nu la cel gregar. Pora a reusit sa scrie un articol in care a ignorat complet cea mai importanta si calda marturie, cea a lui Udrea. Pe care Udrea s-a grabit s-o execute pe sticla la fel de fara argumente si de pripit. Iata deci profesionalism, ca sa ne rezumam la atat. Anchetele, datorate tot lui Maior, au ajuns la cele mai mari nume din politica, vizibile sau nu. La cele mai mari puteri. La aceasta altitudine, cele mai redutabile si secretive forte se imbarligau si se luptau nestiute. Servicii, bani multi, puteri mondiale, interese geopolitice. Anchetele incep sa muste si din astea. Serviciile musca din ele insele in aceste momente. Maior e cel ce a lasat si a impus, nu poate fi altfel. E ca si cand ai taia cangrena din tine, cand ti-ai arde singur rana. Maior a putut sa faca asta. Politicienii, Orban, Blaga, Ponta, credeti voi ca pot? CCR poate? Sigur ca nu, ei spera ca prin Iohannis sa reuseasca sa musamalizeze trecutul si sa se finanteze legal de acum inainte, toti. Asa se explica si impingerea pe tapet a finantarii partidelor, altfel devine imposibil. Oare Coldea poate? Iohannis a fost ales iar acum sta in cumpana, trebuie sa aleaga si el, intre popor, interesul national si clasa politica. Ce iubea el mai mult cand tinea mana pe inima? Va alege el corect? Hai sa-l ajutam sa nu greseasca fatal. Si pentru noi si pentru el. Va urma.

Răspunde

pepino - 01-31-2015

Adevarul nu e suficient ca ideologie? Si ca morala? Poate, dar e un bun inceput si o fundatie solida. Dar eu zic ca e suficient.

Răspunde

simon de belvoire - 01-31-2015

Inca un articol, de la inca unul care nu a citit legile, motivatiile, si care are respect neclintit pentru o curte care a demonstrat ca e corupta, ca incalca constitutia si moralitatea si comploteaza impotriva statului de drept. Dar logica si constiinta, moralitatea sunt la noi exceptii, nu reguli. Pasiunile sunt puternice, de nestavilit. Logica, stapanirea de sine, competenta, sunt in vacanta. Sa ne uitam totusi la realitate, nu la definitia din dinctionar a Curtii Constitutionale, unde totul e roz si pe fondul sonor al imnului national. In realitate, pe Maior poti sa-l lauzi, sa-i fii recunoscator, sa-l apreciezi, fiindca ai pentru ce, pe multi dintre membrii curtii constitutionale, deloc. Toti care vorbesc nu inteleg necesitatea legilor pe care le numesc fara exceptie si nu fara rautate Legile BB, depreciativ in mod aprioric. Cu alte cuvinte se antepronunta. Mi-e mila de impotenta tarii asteia, de mizeria ei morala, de trufia ei definitorie. De fapt, istoria si realitatea o probeaza fara putinta de tagada. Jurnalistii sunt pe masura. Asa cum nu ati putut vedea mai adanc decat de forma, de aparente, in problema libertatii de exprimare, tot asa nu vedeti nici aici in chestiunea libertati contra obligatii. Daca vrei sa zbori, te descalti. Asta este, oricat de umilitor ar parea unora, oricat de intrusiv si de fara mandat, de inutil (cate atentate a impiedicat descaltarea pasagerilor, niciunul). Ati vazut voi pasare de la Dumnezeu sa zboare incaltata? Nu cred. Iata deci ca daca vrei libertati trebuie sa-ti asumi reguli, restrangeri ale altor libertati. Daca vrei sa poti zbura, trebuie sa-ti arati gaura umilitoare si puturoasa din ciorap. Intima, privata, personala. Oricat de degradant ti-ar parea. Filozofic vorbind, libertatile vin la pachet cu responsabilitati, cu competente. Bomba atomica au descoperit-o in momentul in care au fost responsabili sa o gestioneze. Cine nu e responsabil nu e lasat sa o aiba. La fel rachetele anti avion. Mai sunt si exceptii, uite niste maimute etilice au doborat in Dombass un avion plin cu oameni. Maimutele si cei care le-au pus arme in maini trebuie dezarmate fiindca nu au competenta, responsabilitatea sa detina arme, libertati, drepturi. Trebuie ingraditi. Chiar incarcerati. Totul in societate este despre libertate si responsabilitate. De alegere libera, de selectie naturala. Libertatea o iubesc, o vor, o abuzeaza, o canta toti. Dar responsabilizarea vine napraznic si imparabil, ca si cum ar fi cumva imuabil incuibata in logica acestei lumi, a vietii. Nasol moment. No country for old man.

Răspunde

Secu - 01-31-2015

Despre"codlea" care numeste procurori sefi nu scrieti nimic.Dar despre mafia portocalie inclusa in marele pnl spre o buna spalare si musamalizare ,nimic?

Răspunde

Cosondrila - 01-31-2015

Pe cine bre ai vrea sa puna? Pe talica cumva? Nu e normal sa-si puna oameni lui? Esti culmea. Si de ce trebuia sa iasa ala la pensie din director de SRI? Si-a facut acolo datoria. Nimic mai mult. Sint convins ca meritul lui nu e asa mare in mult laudata reforma. Personal cred ca a fost dus de dirlogi. Cum s-a slabit zabala, cum a dat in santz.

Răspunde

mihalcea - 01-31-2015

Total de acord!

Răspunde

MIHAI 2 - 01-31-2015

@anna pauker dl. Gh. Popescu nu este deloc pesedist. Este cel mai consecvent basist si prin urmare este si udrist. Desi dupa ultima prestatie a doamnei Udrea efectuata - fara indoiala - din ordinul lui Basescu vor fi multi, foarte multi basisti care isi vor spune ca ce bine era daca erau pesedisti. Tocmai s-a daramat sandramaua de cuvinte care explicau acum o luna cate PARTI BUNE a avut domnia de 10 ani.

Răspunde

Mircea M. Cociu - 01-31-2015

Prezenta lui Maior in „siajul” lui Larry Wats si a altora de acelasi „calibru” ridica semne de intrebare in privinta ideologiei imbratisate.

Răspunde

aurel - 01-31-2015

Aprecierea pozitiva a rezultatelor Lui G.M.in fruntea SRI este aproape unanima.Reformarea si rezultatele se datoreaza si unui lucru bun facut si lasat de T.B.Acceptarea demisiei cand numele viitorului director va trebui negociat cel mai probabil cu V.P. a fost o mare gresala tactica. Persoane sfatuitoare interesate sa se micsoreze numarul dosarelor au dat o lovitura si perceptiei aliatilor in contextul masurilor antitero si al amenintarilor la est.Punct castigat de cei care privesc in alta parte.

Răspunde

silenzio-stampa - 01-31-2015

lasand la o parte pupincurismul doamnei pora si jocul de popa prostul a domnului papalaba, iohannis ar trebuie sa-si explice actiunile in fata alegatorilor. individul pare insa destul de arogant si am indoieli ca isi va depasi conditia. lasand la o parte si acest aspect, povestile despre sri si dna nu fac decat sa confirme ceea ce stiam despre "basism".

Răspunde

Sorin Muncaciu - 01-31-2015

Domnilor , eu nu cred o iota din naratiunea acestui articol . Mie mi se pare absurd sa interpretam actiunile domnului Maior, ca fiind parte dintrun joc politic in care, domnul Maior a estimat eronat situatia. Dimpotriva, cred ca domnul Maior a transmis un punct de vedere al unor entitati straine. Domnul Maior a expus dezideratele politicii serviciilor secrete occidentale. Supravegherea electronica a populatie folosind datele companiilor de comunicatii, independenta fata de justitie in actul de supraveghere a cetatenilor, infiltrarea mass mediei cu agenti SRI, toate acestea constituie liniile de front intre serviciile occidentale precum NSA, CIA, MI6, MI5 etc. si Parlamentele occidentale sau Congresul American si Curtile Supreme respective. Dezvaluirile prin Intermediul Wikileaks sau Snowden au demonstrat clar caracterul ilegal al acestor activitati , pe care, agenturili le practica cu scopul controlului politicienilor, dizidentilor, mass mediei independente si a activistilor anti-sistem sau constitutionalisti. Istoria acestor servicii este relevatoare in acest sens. Primul serviciu secret a fost infiintat de Banca Angliei in 1694, serviciu urmarea interesele bancherilor nu a statului englez. Astfel, serviciu britanic a fost cel care a organizat NKVD-ul sovietic cat si prin OSS american, dupa razboi, a organizat CIA. Serviciile secrete occidentale au , intrun fel sau altul, influenta asupra SRI, dovada , tupeul domnului Maior de a intra in disputa cu CC si, de a apara ofiterii acoperiti din mass media , asemanator operatiunii Mockingbird pe care CIA o desfasura in mass media americana si vest europeana. Prin gura domnului Maior nu a vorbit un sef de la SRI , ci, "agenturili" oligarhiei insarcinate cu supravegherea ilegala a oponentilor sistemului occidental si de control si santajare a politicienilor care nu sunt sunt pe placul oligarhiei bancar corporatiste. Domnul Maior a cazut victima faptului ca domnul Presedinte Johannis nu a aflat inca cine sunt stapanii adevarati . Dar , aceasta va fi o situatie temporara, domnul MRU va avea timp suficient sa-l " informeze" la cine este puterea si ce " sarcini" de serviciu are! Din pacate , Marx a avut dreptate : " guvernele, politicienii nu sunt decat niste reprezentanti ai marelui capital" care, presupun ca uneori, vorbeste prin gura unui sef de servicii secrete.

Răspunde

mircea - 01-31-2015

Dna Pora, sinteti primul jurnalist care publica un punct de vedere ce denunta presiunile pt legea BigBrother(cel putin in ultimele zile de cind sintem intoxicati de Evz si SMatei). Personal, m-a deranjat ca sintem luati de prosti de posibili ofiteri acoperiti, din moment ce legile au fost contestate la CCR de PNL si au fost respinse in unanimitate. Ce atita tam-tam pe acest subiect, sa vina parlamentul din eternele vacante si sa indrepte legile cu observatiile CCR. Deci multumim pt aceasta parte a articolului. Cit despre increderea in KI, personal inca nu m-a convins (desi am votat anti VVP). Trecind peste declaratiile sale suspecte pe tema justitiei, trebuie sa vedem cit de greu a fost exclus din PNL Chiuariu iar Fenechiu, Cancescu, Uioreanu...nu au nici o problema de partid, ba mai mult, Vosganian era de-a dreapta KI la ziua Unirii. Antiamericanul DMihalache a primit-o pe dna Nuland ca sef al cancelariei prezidentiale si este pe lista probabilor sefi SRI alaturi de plagiatorul Scutaru si alt cercetat penal, Atanasiu. Halal.

Răspunde

Ion - 01-31-2015

Parlamentarii din comisia de control a SRI sunt exact ca liderii de sindicat de la uzina mea: pentru ca participa la negocierile cu conducerea privind contractul colectiv de munca sunt premiati de catre conducere.

Răspunde

rizoaicad.arges - 01-31-2015

Gheorghe Popescu! Predecesorul lui Iohannis, adica sarlatanul Basescu, nu are o "statura" care sa fie distrusa! Aceasta caricatura de Presedinte, care poate fi comparat doar cu Idy Amin Da Da, sau cu Jean Bedel Bocassa, va intra in istorie pe poarta care vduce la gunoiul acesteia! Acum, dupa interviul protejatei lui, doar cei hipnotizati de acest sarlatan mai pot vedea in el un "animal politic", cum il gratuleaza dl Cristoiu! Sarlatanul Basescu nu este un "animal politic", ci doar un animal, si atat!

Răspunde

Gheorghe Popescu - 01-30-2015

Doamna Pora, gresesti, sint basist, nu pesedist.

Răspunde

Mese - 01-30-2015

D-na Pora este ca un restaurant Michelin de 3 stele. Putin si de ffff buna calitate. Pt mine roman plecat din tara de 20 ani este cam cel mai bun jurnalist pe care l-am vazut/citit. Sper sa o aprecieze si altii pt ca merita. Multa stima d-na Pora.

Răspunde

anna pauker - 01-30-2015

chiar daca nu sint de acord cu dv, exclam: iata un pesedist rezonabil, cu care se poate discuta.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 01-30-2015

Se pare ca vechiul narav romanesc de a peria seful nu o lasa nici pe Andreea Pora sa doarma. Cind Johannis va numi inlocuitorul lui Maior vom vedea daca are fler sau daca pur si simplu a vrut sa-si puna omul sau la SRI. Avind in vedere cine il consiliaza (ca actiunile tuturor sefilor de stat sint consiliate, nu sint ei desteptii pamintului, cum sugereaza autoarea), mi-e teama ca actiunea a fost doar o schimbare de cadre si atit. De altfel, daca Maior a fost atit de bun, Johannis trebuia doar sa-l puna la punct si sa-l pastreze. Maior a fost schimbat pentru ca a fost pus acolo de Basescu, iar liberalii cauta cu disperare sa scape de fantoma acestuia de la Cotroceni. Atita timp cit Johannis va fi comparat cu predecesorul sau, ramine doar cel care doreste sa umple galosii lui Basescu. Singurul mod in care PNL a inteles sa ii creeze o statura de presedinte noului ales e sa distruga statura predecesorului. Asa ca eu nu vad in maretele decizii ale lui Johannis decit masuri de plasare a propriilor oameni. Sper sa nu puna la SRI un alt Mihalache. Ii sugerez autoarei sa-si toarne o galeata de apa rece in cap. Poate in felul asta se trezeste la realitate. Pina acum nimic din ce a facut sasul (sau a scos pe gura, ca de spus spune multe, dar nu prea face nimic) nu prea merita scris cu litere groase. Doar articolele celor citiva aserviti din presa incearca sa le ingroase. Fara prea mult success insa. Nu mai sint nici romanii chiar atit de prosti, sa creada orice. Care era abuzul ala de putere din titlu, doamna Pora? Se pare ca romanii au ideile lor proprii in ce priveste termenii juridici. Le folosesc mai mult sa rimeze la propriile scrieri. Va recomand ceva studii juridice, doamna Pora. Ca sa nu mai spuneti prostii.

Răspunde

mrjack - 01-30-2015

Presedintele Iohannis a procedat excelent. Nu era nici un motiv pentru a tine in functie un director de serviciu care incerca, prin amenintari prea putin voalate chiar, sa promoveze un pachet de legi neconstitutionale care sa incalce libertati cetatenesti.

Răspunde

MIHAI 2 - 01-30-2015

Niste detalii . Probabil ca la origine a fost scenografia utilizata de Basescu la consultarile cu partidele. El statea pe o latura a salii, cu cativa consilieri in planul 2. Delegatii partidelor stateau pe cealalta latură . Distanta de 15 - 20 de metri intre cele doua tabere si necesarele microfoane faceau ca din start orice dialog sa se transforme intr-o confruntare - cand partidele schitau vreo impotrivire - sau intr-o lectie predata de don Profesor cand partidele erau reprezentate de oameni decel mult 7 litere .... gen E M I L B O C. E clar ca dl Iohanis s-a decis sa renunte la aceasta practica si ca urmare a stat la aceeasi masa cu invitatii. Din pacate masa era extrem de mica - 8 persoane stateau la o masade 8, dar intrucat trebuiau sa se inghesuie pe laturile lungi ale dreptunghiului..... Un specialist in imagine video i-ar fi putut atrage atentia ca efectul optic a fost trist. Nici stategia lui Base , dar nici senzatia de inghesuiala nu sunt bune. E acesta un semn ca Iohannis nu simte nevoia sa se consulte cu altii ? Poate, dar nu este sigur. Mai tare a fost decorul cu steaguri. La consultari se vedeau pe un perete drapele Romaniei, UE si NATO, ca pe vremea dictaturii. Atunci insa cand Iohannis a tinut spiciul televizat cu concluziile, in spatele lui nu mai erau nici NATO nici UE. Erau trei drapele ale Romaniei - iar asta cu greu poate fi o scapare. PS Scapare era numai incadrarea in imagine a drapelelor din care se vedeau doar ALBASTRU si GALBEN , ceea ce inducea impresia ca cel care vorbea ar putea fi de fapt Porosenko.

Răspunde

profesoru - 01-30-2015

Da, "SRI a dat un set de legi proaste, prin care incerca sa castige mai multa putere in detrimentul libertatilor cetatenesti". E ingrijorator. Chiar SRI le-a dat si Parlamentul le-a votat in forma respectiva. Cine pe cine controleaza?

Răspunde

TALIBANUL INCRUNTAT - 01-30-2015

Corect !

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22