De același autor
Ne-am lamurit cum stam si cu reforma in interiorul justitiei. Cu ireversabilitatea ei. Cei care de ani de zile vorbesc, poate mai mult din dorinta de a se lega de o speranta, despre schimbarile reformiste produse in corpul judecatoresc, despre tinerii onesti, inhalind cu nesat "aerul libertatii si al descatusarii din robia politicului", patrunsi de concepte europene, ahtiati dupa profesionalism, democratie, dornici sa imparta dreptatea doar dupa lege si constiinta nu dupa dicteul mai marilor zilei, toti acestia au primit un pumn in gura. Ca sa le treaca idealismele, sperantele si gargaunii. Dupa mazilirea lui Danilet si Ghica din CSM, si aici nu e vorba de persoane, ci de simbolistica reprezentata de cei doi judecatori, se poate spune fara ezitare adio independentei justitiei, reforma dovedindu-se o vorba goala de continut.
Sa nu ne mai ascundem dupa degete, Danilet si Ghica au fost matrasiti pentru pozitia luata in timpul puciului din vara lui 2012, pentru faptul ca nu au tacut, ca au determinat CSM sa protesteze, asa cum nu a mai facut-o pina acum, ca au avertizat Comisia Europeana asupra gravelor derapaje de la statul de drept. Au fost pedepsiti pentru ca i-au pus la punct pe polticienii inconstienti care voiau sa-si faca mendrele cu Justitia, sa rezolve dintr-o lovitura- ordonanta de urgenta- si Curtea Constitutionala, si referendumul, si demiterea. Au fost atunci citiva oameni, nu prea multi, care s-au opus inhatarii complete a puterii si, care, atentie, au avut credit la institutiile europene. Vocea lor a fost ascultata si crezuta. Danilet, Ghica, Haineala sint printre « tradatorii » aratati cu degetul de echipa condusa de Ponta-Antonescu- Voiculescu. Da, dar tradatori ai obedientei fata de politic, ai tacerii care ar fi trebuit, conform planului, sa invaluie puciul, tradatori ai devalizarii democratiei si institutiilor statului.
Printr-un scenariu bine pus la punct de data aceasta, atingindu-si totodata si obiectivul subordonarii CSM, a transformarii lui intr-un pudel care va alterna intre a linge mina stapinului si a se viri sub pat atunci cind acesta sparge bibelourile din vitrina. Cu lectia invatata din vara, puterea s-a repliat si a lucrat prin interpusi din interiorul sistemului si mediatic. Antena 3 a apasat butonul campaniilor de linsare: Danilet, Ghica si Haineala fiind calcati, ei si familiile lor, cu tancul seara de seara, au fost demonizati drept "basisti", cangrene care trebuie extirpate, iar CSM ca intreg a fost improscat cu laturi, aviz dat altor amatori de nesupunere. Mona Pivniceru impreuna cu prietenele ei Viorica Costiniu (AMR) si Natalia Roman ( UNJR) au fost puse in actiune si prin intermediul asociatiilor pe care le patroneaza au declansat razmerita din interior. Ce a urmat se stie. Ne oripilam ca prostii ca ditamai adunarile judecatoresti au votat in traditionalul spirit de turma (desi, totusi, vreo 300 de judecatori s-au pronuntat impotriva), ca au incalcat legea, neoferind niciun argument pentru revocarea lui Danilet si Ghica, sau ca un indivizi precum Neacsu si Dumbrava, urmariti penal si grave probleme de integritate, ciripesc fara jena despre independenta justitiei si rolul acesteia in societate. Singura socoteala care nu i-a iesit USL este ca scandalul CSM, lucrat cu atita migala, ca dupa manual, nu a figurat in raportul MCV. Rabufnirile nervoase ale lui Ponta si Antonescu impotriva acestei « inacceptabile omisiuni » aici isi au explicatia : Comisia Europeana a mirosit manevra si, ca sa fiu pe intelesul lor, n-a pus botul.
Intrebarea e insa de ce aceste manipulari si presiuni au avut succesul scontat. De ce a fost atit de permeabil corpul judecatoresc, de ce e ca frunza in vintul intereselor puterii useliste? Raspunsul nu poate fi decit unul singur: pentru ca e exact ca mare parte din Romania, ostil oricaror reforme care le-ar putea pune in pericol cariera si ziua de miine. Judecatorii, ca toti bugetarii, sint dependenti de stat, de partide, de sistemul clientelar. In plus, e o comunitate roasa de invidii si frustrari, dar care face front comun atunci cind in pericol ii sint puse propriile interesele. Amintiti-va de greva magistratilor pe chestie de salarii, de faptul ca este singura categorie profesionala care a reusit sa-si pastreze salariile netaiate si pensiile (unele de-a dreptul nesimtite si nemeritate) nerecalculate. Independenta, principiile, valorile, europenismul clacheaza, toate, in fata spriritului de gasca privilegiata.
E o categorie, iata, profund nereformata, care a dat senzatia de reforma doar datorita citorva oameni de caracter si de onoare. Ca peste tot, de altfel. Ati auzit asta-vara alte voci din sistem, in afara celor deja cunoscute in spatiul public, acuzind derapajele, atentatul la statul de drept si independenta institutiilor si a Justitiei ? Nu. A fost doar o asurzitoare tacere. Culmea e ca n-au avut curajul nici macar sa se posteze de cealalta parte a baricadei. Unde au fost in timpul puciului Dumbrava si Neacsu? De ce daca erau deranjati de « implicarea politica a CSM » nu au spus-o atunci, pe loc ? De nu au iesit public sa se delimiteze de comunicatele si luarile de pozitie ale CSM ? Au capatat curaj doar dupa alegeri, atunci cind au vazut ca lucrurile s-au asezat clar pe drumul USL. Ca Neacsu si Dumbrava si ceilalti judecatori care astazi acuza CSM (unii doar in soapta) pentru « implicarea » din vara. Sau, invers.A luat vreunul pozitie atunci cind Danilet si Haineala erau tocati, insultati, calomniati, acuzati de ordinarele campanii ale Antenei 3 ? Nu, pentru ca se gandeau ca le vine si lor rindul daca deschid gura. N-ar fi deschis-o oricum pentru ca sint mult prea obedienti, prea dependenti de politic si, se vede acum, nu au crezut niciodata sincer in independenta justitiei. Asta-i treaba ! Neplacut, dar trebuie sa recunoastem ca reformismul corpului judecatoresc a fost doar in mintile citorva idealisti si oameni de buna credinta.
Care este consecinta nu atit a mazilirii lui Danilet si Ghica, cit a mesajului care a fost lansat ? In primul rind, s-a creat un precedent : cine nu e cuminte si iese din front va fi revocat pe principiul « noi v-am facut, noi va omorim ». Va fi un CSM timorat de poporul judecatoresc care poate fi oricind instigat de politic prin Pivniceru, Costiniu si Roman, popor care poate arunca pe oricine in cosul cu rufe murdare, In al doilea rind, va fi unealta ideala a USL in fata marilor mize ale anului 2013- numirea procurorilor sefi si a adjunctilor, a presedintelui ICCJ, modificarea Constitutiei. Ascultator, tacut, asa cum a fost mai tot timpul CSM-ul (d-aia a si luat bile negre in toate rapoartele Comisiei Europene, exceptia facind-o exact CSM-ul condus de Ghica), ridicind mina cumintel sa intrebe la PSD si PNL ce sa faca si cum sa se pozitioneze.
Un lucru o clar : CSM-ul reformist a decedat. In locul lui s-a ridicat fantoma CSM din vremurile de trista amintire ale oportunismului si colaborationismului.