De același autor
Guvernul Boc a căzut prin moțiune de cenzură în octombrie 2009, cu trei luni înainte de alegerile prezidențiale. Ce a urmat se știe: o perioadă de maximă instabilitate și vânzoleală politică, un guvern interimar, tot Boc, fără nicio putere. Se pregătește oare Dragnea să repete strategia? Dacă ar fi să ne luăm după succesiunea de declarații belicoase, ultima chiar duminică seara la TV-Ghiță, așa s-ar părea. Motivele nici nu contează, pot fi oricând inventate, atunci când calculele electorale o cer. Au însă PSD și afiliații un astfel de interes, ar fi ei avantajați de dărâmarea guvernului tehnocrat? La prima vedere, da. Cabinetul Cioloș este în acest moment principalul adversar al PSD, vedem asta din agresivitatea campaniei duse împotriva lui și din aria manipulărilor grosiere interpretată cu zel de televiziunile și ziariștii aserviți (exemplul recent este cazul veteranilor de război). O moțiune de cenzură ar fi terenul pe care PSD și-ar putea desfășura în voie artileria grea, dirijând atenția publicului, reîntors din vacanță, spre temele convenabile lui. E o piesă pe care a mai interpretat-o, cu real talent, s-o recunoaștem. Ca să nu mai punem la socoteală că, lovind în Guvernul Cioloș, PSD lovește prin ricoșeu și în președintele Iohannis, și în PNL, deși acesta are grijă să-și taie singur craca de sub picioare. Dar principala motivație este teama de succesul la public a ideii de tehnocrație, de rămânerea lui Cioloș și a altor miniștri în cărți și după parlamentare. Discreditarea lor este ordin pe unitate, iar o moțiune de cenzură ar oferi un excelent prilej pentru așa ceva. Cum spunea Cristian Ghinea în interviul pe care i l-am luat: „povestea acestui guvern au spus-o inamicii lui. Iar inamicii principali sunt politicienii, care au o miză personală în a arăta că este un eșec“. Oricât ar contracara unii miniștri, povestea în același registru va continua, pentru că e scrisă de prea multe mâini murdare. Nu în ultimul rând, PSD și sateliții sunt încurcați de o serie de măsuri reformiste luate de Cioloș, de faptul că nu pot dispune în voie de pușculița bugetară în campanie. Așadar, sunt suficiente argumente în favoarea scenariului vehiculat de Dragnea.
Doar că, la o analiză mai atentă, pe care nu mă îndoiesc că Dâncu i-a pus-o deja pe masă lui Dragnea, sabia moțiunii de cenzură are două tăișuri, din care e greu de spus acum care e mai ascuțit. Matematica arată că PSD & ALDE nu prea mai reușesc să facă o majoritate parlamentară de când Băsescu a înghițit pe nemestecate partidul „generalului Groapă“. În parlament sunt 513 senatori și deputați, iar majoritatea necesită cel puțin 257 de voturi, PSD și ALDE având împreună 231, la care am putea adăuga grupul minorităților, încă 17, ceea ce tot nu ar fi suficient. E puțin probabil ca UDMR (23 de parlamentari) să se bage în ciorbă. Cu alte cuvinte, ca să-și treacă moțiunea, cuplul Dragnea-Tăriceanu are nevoie de Băsescu.
Fostul președinte nu ar avea vreo reținere etică în a se alia cu ei, dacă e vorba să-și atingă un scop politic. Acum acesta coincide până la identitate cu al foștilor săi adversari: discreditarea tehnocraților și a lui Iohannis, războiul împotriva DNA și SRI. Dar, mai presus de orice, Băsescu vizează să ajungă în parlament (magia imunității...) cu un scor care să-i permită negocierea unor posturi în viitorul guvern. Pentru Băsescu o alianță parlamentară (deocamdată) cu PSD și ALDE nu ridică probleme de electorat după cumetria cu UNPR, cei care îi vor rămâne alături înghit oricum orice broscoi râios. În schimb, lui Dragnea alianța cu PMP la moțiunea de cenzură i-ar aduce numai prejudicii în ochii propriului electorat și numai. Și așa îi este complicat să se țină deoparte de fandacsia anti-DNA de care sunt loviți Băsescu & Tăriceanu, asta nu pentru că nu ar gândi exact ca cei doi luptători mioritici cu justiția, ci pentru că Dragnea visează la funcția de premier după alegeri. Or, la asemenea aspirații imaginea contează, cel puțin în ochii cancelariilor. Până când nu se va vedea cu sacii în căruță, nu cred că Dragnea va da drumul din lesă potăilor care vor să rupă gleznele „binomului“. Cu Tăriceanu, care este dependent de PSD, o mai scoate la cap, dar cu Băsescu e mai complicat. Altfel spus, chiar dacă ar avea tot interesul să dărâme Cabinetul Cioloș, Dragnea va evita pe cât poate să ajungă pe față la mâna voturilor lui Băsescu. Mai degrabă va cumpăra la bucată câțiva foști uneperiști, așa cum a procedat PSD cu PDL în 2009 și în 2012, la căderea guvernelor Boc și Ungureanu.
În al doilea rând, există riscul ca dărâmarea Cabinetului Cioloș, adus la putere de furia străzii după Colectiv, să trezească din adormire atât electoratul de dreapta, cât și pe cel antisistem. Adică să se genereze un val de nemulțumire, o coagulare anti-PSD. Dragnea știe bine (sau ar trebui să știe după cele două experiențe nefericite din 2009 și 2014) că depășirea limitelor are drept rezultat renașterea din propria cenușă a furiei împotriva PSD. Știe că e o zonă imprevizibilă, un balet pe muchie de cuțit.
Căderea Cabinetului Cioloș, cu toată campania negativă și sondajele din pix ale lui Pieleanu, ar putea fi această muchie. Mai degrabă cred că Dragnea va continua să plimbe pe la televizor pisica moțiunii cu zurgălăi, fără să riște s-o trimită la prins șoareci. Nu (mai) e genul care să-și asume riscuri inutile. Spun inutile, pentru că, prin menținerea statu-quo-ului și fără mișcări bruște, șansele de victorie ale PSD sunt considerabile. Ca și altă dată, poate pierde doar pe mâna propriilor prostii și frici.